Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka M/L 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70-100 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego(...)mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej
Ze smakiem i z pasjąprawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy! Ciasto: 125g masła lub margaryny, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka, 2 szklanki mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki
Z miłości do słodkościcukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule
Poezja smakuprzygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę, czosnek natkę pietruszki lub majeranek oraz przyprawy. Wbijamy także jajko i całość mieszamy. Masa będzie dość luźna i należy zagęścić ją mąką (ewentualnie bułką tartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt(...)dużo. Kotlety będą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków
Ratunku obiadsię na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem(...)palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty. Polać polewą żelującą. Smacznego
Mia Cucina Sofietamiesiąc tak jak ja mam dziś nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki. Tarta serowa z truskawkami składniki: ciasto: 250 g mąki 5 łyżek wody 100 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kule i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy
Przysmaki Karolkisposób co roku ulegamy szparagowemu szaleństwu. Tym razem jedno z moich ulubionych dań - tarta. Kocham to dane za różnorodność i duże pole do popisu. Tarta ze szparagami nutą pomarańczy. składniki: przepis na ciasto 400 g zielonych szparagów 1 pomarańcza 3 jajka 4 łyżki śmietany 36% sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia wykonanie: Ciasto(...)przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart i nakłuwamy widelcem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, możemy obrać, ale nie jest to konieczne. Gotujemy przez 8-10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do zimnej wody by się dłużej nie gotowały. Wystudzone szparagi układamy na ciasto. Mieszamy jajko razem ze śmietaną i sokiem w pomarańczy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy
Przysmaki Karolkilubicie chilli con carne? My bardzo i staram się robić je różne wersje. Wcześniej pokazywałam wam chilli w tortilli , chilli w paprykach , a dzisiaj mam dla was tarte z chilli. To chyba nasza ulubiona wersja, bo robiona już wiele razy. Zapraszam, bo wbrew pozorom jest prosta w wykonaniu i zaskoczy nie tylko domowników, ale i gości. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbulka tarta ok pol szkl zalana mlekiem (na ok 10-min) pieprz sol jajko Do miski - mieso mielone, pokrojona drobno cebulka, jajko, pieprz , sol I bulka tarta. Mieszamy wszystko razem. Formujemy male kulki I obtaczamy je w bulce tartej. W garnku rozpuszczamy 1-2 kostki rosolowe. Dodajemy pulpety I pieczarki , plus 3-4 serki
Smaki Edytymałe ziemniaki 1 żółtko sól pieprz mielony 2 łyżki usiekanej natki pietruszki 2 łyżki usiekanych listków świeżego lubczyku ( może być rozkruszony suszony) mąka do oprószenia ryby bułka tarta do panierowania kotletów olej z pestek winogron do smażenia ryby i kotletów Filety z Tilapii posolić i oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanym oleju. Ugotować ziemniaki w lekko osolonej wodzie(...)zmiksować w malakserze. Dodać pokrojone zioła, żółtko, pieprz i sól do smaku. Wymieszać dokładnie. Masa jest dość luźna ale tak ma być. Na talerz nasypać bułki tartej. Łyżką nakładać na bułkę tartą masę ziemniaczano-rybną i wilgotnymi rękami * formować płaski , mały kotlecik. Kłaść od razu na rozgrzany olej ( trzeba się spieszyć bo inaczej pierwsze się przypalą ). Usmażone
Buniabaje w kuchniłyżek ) ugotowanego makaronu nitki 1 jajko ( małe) 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta soli szczypta pieprzu 1 duży pomidor 1 łyżka otartego świeżego rozmarynu ( lub zamiennie szczypta ulubionych suszonych ziół ) Na patelni rozpuścić masło. Wsypać bułkę tartą i zrumienić ją. Dołożyć rozdrobniony makaron- dokładnie wymieszać go z bułka(...)tartą i chwilę smażyć posypując połową rozmarynu , solą i pieprzem. Zdjąć z patelni. Chwile poczekać by przestygło. Dodać jajko-dokładnie wymieszać. Umytego pomidora pokroić w grube plastry (6). Na patelni po smażeniu makaronu rozgrzać olej. Ułożyć plastry pomidora - posypać rozmarynem , posolić i posypać pieprzem. Na każdym plastrze ułożyć porcję masy makaronowej. Łopatką przewrócić na drugą stronę
Buniabaje w kuchni100g żółtego sera w plastrach bułka tarta jajko sól, pieprz, majeranek. Paprykę pokroiłam w drobną kostkę, czosnek przecisnęłam przez praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera(...)TZATZIKI. (kuchnia grecka;) 2 zielone ogórki 1 grecki jogurt naturalny łyżka koperku 2 ząbki czosnku sól, biały pieprz Ogórki obrała, pokroiłam w cienkie plasterki (w oryginale ogórki tarte są na grubych oczkach). Czosnek przepuściłam przez praskę. Dodałam do ogórków wraz z jogurtem. Doprawiłam. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkibałwana. ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek Łopatkę i podgardle ugotowałam do miękkości z grzybkami, włoszczyzną, listkami, zielem angielskim(...)wyrzucam. Gorącym wywarem zalewam oczyszczoną wątrobę, nakrywam pokrywką po czym odstawiam na jakieś 20 minut. Mięso, warzywa i wątrobę mielę razem w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalewam gorącym wywarem. Wszystkie składniki łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania
W kuchni Karmel-itkiprzypomina mi nieco dorsza, pomimo lekkości, ma inną konsystencję, inną strukturę. TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. /przepis spontaniczny; / 500g filetów z tilapii (pewnie dostaniecie ze skórą) jajko mąka bułka tarta posiekana natka pietruszki posiekana bazylia posiekane oregano pieprz cytrynowy sól(...)cytryny olej do smażenia Filety płuczę, osuszam. Wkładam do miski, posypuję solą, pieprzem, posiekanymi ziołami, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę
W kuchni Karmel-itkiznany/ 3 porcje 3 krążki sera camembert 1 duże jajko mąka bułka tarta pieprz cytrynowy olej do smażenia Jajko roztrzepuję, dodając niecałą łyżeczkę pieprzu cytrynowego. Bułkę tartą mieszam z mąką w stosunku 2 do 1 - mąka powoduje, że panierka lepiej przylega do sera. Panieruję ser najpierw w jajku, potem mieszance z mąki i bułki(...)tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki