ząbki czosnku 1 słoik passaty pomidorowej (u mnie Mutti, polecam) oregano, bazylia, tymianek cukier do smaku sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. pszennych tortilli (5 sztuk) około 400 g tartego żółtego sera (u mnie cheddar z mozzarellą) 5 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18% cebulka dymka Obie cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Połowę cebuli podsmażamy w rondelku
Smaki Na Talerzuśliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół z mąką ziemniaczaną, 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej , cynamon, cukier , cukier puder. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ziemniaki bardzo dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę
Kulinarna Polskakońcu każdego miesiąca podaje jeden lub dwa przepisy które powstały z sezonowych warzyw, owoców bądź ziół. Ja patrząc na to co dzieje się za oknem przygotowałam pyszną rustykalną tarte z jesiennych owoców. Radzę przygotować podwójną porcje, znika w oka mgnieniu! Galette z owocami jesieni. Składniki; 1 i i/2 szkl. mąki pszennej 10 dag masła
Radość kipiąca uśmiechem.tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 250 g zimnego masła jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu(...)papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż. Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na podpieczony spód, posypać borówkami i ułożyć poskubane kawałki ciasta. Tartę piec jeszcze przez około 20-30 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asizrobić krążki z cukinii z mięsem mielonym panierowane? Jaka cukinia jest najlepsza do przygotowania krążków? Krążki z cukinii z mięsem Smażone krążki z cukinii panierowane w bułce tartej, to jeden z najszybszych sposobów na przygotowanie pysznego warzywa. Tak przyrządzona cukinia jest chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku. Proponujemy dziś przepis na smażone plastry cukinii faszerowane mięsem mielonym
Dieta moja pasjasię zwłaszcza, gdy goszczą u nas znajomi z dziećmi, bo i tak przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które(...)błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc, a tuż przed imprezą pokroić i zaserwować. Składniki (na blachę 35x 25 cm) 15 porcji 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli 8 jaj z chowu wolnowybiegowego
Kulinarne Inspiracjeprzez 30min. Budyń karmelowy: 1. Z proszku budyniu i mleka przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. 2. Wmieszaj w gotowy budyń karmel lub kajmak i wypełnij schłodzone spody do tart. 3. Ozdabiaj kleksem z karmelu/ kajmaku, udekoruj owocami, ziarenkami gryki i odrobinką soli. Smacznego! Caramel tartlets on a raw buckwheat crust for 6 tartlets Ingredients: On the crust(...)pudding from the pudding powder and milk according to the instructions on the package. 2. Stir the caramel or butterscotch into the finished pudding and fill the chilled tart bases. 3. Decorate with a caramel / butterscotch blot, decorate with fruit, buckwheat grains and a little salt. Enjoy
Kuchnia w Słońcu Skąpanaoliwek. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ostrą, słodką papryką, curry (nie szczędzić przypraw!) sosem worcester. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z kurczakiem, nie smażymy już, przekładamy całość na upieczoną tartę. Jajka mieszamy ze śmietaną za pomocą rózgi, doprawiamy zdrowo solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Masę wylewamy na tartę. Pieczemy w 180 stopniach od 30 do 40 minut. Wierzch
Do Garów!Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy je niewielką ilością beszamelu. Kładziemy obsmażone mięso. Na wierzchu rozprowadzamy kolejną porcję sosu beszamelowego. Posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut (do roztopienia i lekkiego zarumienienia się sera
Smaki Na Talerzu