tarta - 42848 przepisów (strona:1287/2857)

Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 174

płatów) 500 g mielonej wołowiny 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru 125 g tartej mozzarelli 125 g ricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki ok. 100 g masła (do smarowania) słodki sos chili listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content

Poezja smaku
Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym 183

Najbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym.     Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g) - 1 puszka mleka kokosowego (400ml) - sól morska - świeżo mielony pieprz (grubo) - papryka wędzona w proszku - chilli w płatkach(...)ziemniaki były gotowe jednocześnie. Kotlety wyszły ostre, mięciutkie i baaaardzo kruche, a sos… po-e-zja. Dominował smak kokosu i pieprzu. Podałam z ziemniakami, i sałatą z dodatkiem tartych buraczków, posypaną sezamem. Danie bardzo proste z – naprawdę – rewelacyjnym efektem. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Kotlety wieprzowe w sosie kokosowym appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 268

cóż mój J. się obraził bo ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, powstała tarta z budyniem malinowym i jabłkami... Składniki:  Ciasto: 250 gram mąki pszennej 50 gram cukru 2 żółtka 120 gram zimnego masła 5 łyżek kakao Masa: 2 budynie malinowe(...)wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy. Obieraczką do warzyw, obieramy jabłka na tyle na ile jest to możliwe i formujemy z nich różyczki.. Blachę do tart smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Następnie nakładamy ciasto i przelewamy budyń. Układamy nasze różyczki. Pieczemy około 25-30 min w tem. 200st. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

NaKońcuJęzyka
Ryba w ananasie 214

nawet na sylwestrową noc. Składniki : 1 puszka ananasów 4 cebule ½ szkl. Oleju 1 l ketchupu międzychodzkiego 1,5kg pangi bądź innego filetu rybnego Panierka ; 4 jajka 3 szkl bułki tartej ½ szkl mąki Majeranek Sol, pieprz Czosnek granulowany, ½ szkl. oleju Przygotowanie(...)Rybę rozmrozić przyprawić majerankiem, sola pieprzem, olejem, pokrojoną w piórka cebulą. Zostawić na całą noc. Przyprawiona rybę panierować (bez cebuli która była przyprawiona ryba) kolejno w jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia.  3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup

Garnkowe fanaberie
Schab w cieście musztardowym 342

Źródło przepisu: TU . Składniki: 1,2 kg schabu bez kości  4 ząbki czosnku  1 łyżka majeranku 3 łyżki oleju mały słoiczek musztardy francuskiej 1 szklanka bułki tartej 1 jajko sól, pieprz Wykonanie: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do miseczki włożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodać majeranek, 3 łyżeczki musztardy i olej. Wymieszać i taką marynatą(...)pokrywką) i piec przez 15 min. w temp. 200 st.C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec jeszcze 30 minut. Wyjąć mięso z piekarnika.  Z bułki tartej, jajka i pozostałej musztardy wymieszać ciasto. Obłożyć nim schab, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia w temp. 200 st.C. do momentu zrumienienia ciasta

Pasja Smaku
Schab i karczek z brzoskwinią zapiekany pod serem 207

Składniki na 4 porcje: 2 schaby wieprzowe 2 karczki wieprzowe 4 plastry sera  żółtego 8 połówek brzoskwiń z puszki natka pietruszki 2 jajka 2 garści bułki tartej czosnek granulowany(...)sól i pieprz olej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej następnie w jajku i smażymy na oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Tajska zupa z krewetkami, kurczakiem, mleczkiem kokosowym i sałatą 306

zielona część) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny) 1 łyżeczka curry pół  łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu chili 1 łyżeczka tartego imbiru łyżeczka granulowanego czosnku 200 ml mleczka kokosowego sól, 3 łyżki posiekanej kolendry pieprz cytrynowy sok z 1/4 limonki szczypta płatków chili chiński makaron albo makaron ryżowy szczypiorek oliwa(...)dodatkiem czosnku oraz sosu chili i dodajemy do zupy na 3 minuty przed końcem gotowania się zupy.  Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 356

pieczemy 2 h. składniki na ćwikłę:   1,5 - 2 kg buraków ćwikłowych sok z 1 cytryny albo 2  łyżki  octu jabłkowego s łoiczek tartego chrzanu  do smaku: cukier, sól, pieprz Myjemy buraki następnie gotujemy je do miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy(...)Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :) Rada: do ćwikły możemy dodać 1 tarte jabłko.  pieczony karczek z ćwikłą

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 218

przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem.  Składniki na ok 6 placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego(...)szpinaku albo koperek pieprz, sól 1 cytryna olej do smażenia Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju oraz

Bon Appetit Małgorzaty
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 160

suszony tymianek sól, pieprz ok. 3 łyżek bułki tartej olej do smażenia Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowe gnocchi z ricottą w sosie szałwiowo-szafranowym z gorgonzoli 146

pieprz Składniki na sos: 150-200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki kilka listków szałwii pół łyżeczki szafranu pieprz Dodatkowo: 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu Gnocchi: Obrane ziemniaki gotujemy w osolonym  wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Szpinak drobno(...)rondlu, dodajemy ser gorgonzola oraz posiekaną drobno szałwię oraz nitki szafranu. Całość dokładnie mieszamy aż do rozpłynięcia się sera. Nie zagotowujemy. G nocchi polewamy sosem i posypujemy tartym parmezanem. wycinamy jak kopytka G nocchi

Bon Appetit Małgorzaty
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 173

sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy w oliwie, suszonym majeranku, liściach laurowych, w kulkach ziela angielskiego oraz w kilku ząbkach czosnku prze kilka godzin.  Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez(...)stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.  marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupiąca tortilla z sadzonym jajkiem i cukinią - jedzona na łonie natury 168

śniadanie, chociaż ja ją robiłam na kolację :P Składniki na 1 porcję: 1 placek tortilla (u mnie pełnoziarnista) 1 jajko 1 pomidor pół małej cukinii 50 g żółtego, tartego sera zioła prowansalskie szczypiorek lub świeża bazylia łyżka masła oliwa Pomidor kroimy w plastry(...)Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym

Bon Appetit Małgorzaty
Macarone - pomidore ;) 144

jakości produkty jak np. pomidory - malinówki prosto z krzaczka! :) Składniki na 3 porcje: 4 duże pomidory (u mnie malinówki) 2 ząbki czosnku 1 cebula oliwa z oliwek 2 łyżki tartego parmezanu świeża bazylia  sól i pieprz ulubiony makaron. u mnie szpinakowy Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę. Czosnek drobno(...)siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i dusimy aż pomidory się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy bazylią. Niebo w gębie

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe cebularze z serem, pieczarkami posypane makiem 171

duże jajka Farsz: 2 łyżki oleju 3 cebule posiekane w piórka 3 duże, pieczarki 3 plastry żółtego sera 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszony tymianek 15 dag tartego sera 1 łyżka maku Farsz: Cebulę kroimy w piórka, pieczarki ścieramy na tarce. Podsmażamy na oleju, doprawiamy octem balsamicznym, solą, pieprzem i tymiankiem. Zaczyn: Drożdże wymieszać w ciepłym mleku(...)przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wykrawać kółeczka o średnicy ok. 5-6 cm. Na środek nałożyć trochę tartego sera oraz podsmażoną cebulkę z pieczarkami. Posypać makiem. Piec w 190 stopniach C około 20-30 minut aż staną się rumiane.   Drożdżowe cebularze

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania