tarta - 42848 przepisów (strona:1285/2857)

Łosoś z pieczoną dynią 154

Łosoś z pesto (dla 4 osób): 4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 porcje filetu z łososia bez skóry 1 duży pęczek natki pietruszki (może być także bazylia) 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki

Poezja smaku
Sałatka caprese 475

caprese ma jakość użytych składników. Do sałatki użyłem: 2 dość dużych dojrzałych pomidorów, 100 gram sera mozzarella z mleka bawolego, 30 listków świeżej bazylii, 3 łyżek oliwy, 3 łyżek tartego parmezanu, 1 ząbka czosnku, świeżo(...)mielonego czarnego pieprzu. Do moździerza dodałem 30 listków świeżej bazylii, które wcześniej dokładnie umyłem i wysuszyłem. Na tarce o drobnych oczkach starłem parmezan - tak aby uzyskać około 2 łyżek tartego sera i również dodałem go do moździerza. Dolałem 3 łyżki wysokiej jakości oliwy z oliwek oraz dodałem obrany ząbek czosnku i niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu. Całość utarłem

Wyprawy kulinarne
Leche frita 179

albo się to kocha, albo nienawidzi. pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 szklanki pełnego mleka pół szklanki cukru zapach, aromat waniliowy Panierka 2 jajka, roztrzepane 1 szklanka drobnej bułki tartej olej do smażenia cukier puder wymieszany z cynamonem do oprószenia Do  garnka wsy pujemy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Dolewamy  pozostałe 2 szklanki mleka, cukier(...)dnia kroimy w niewielkie kwadraty, o boku około 2 cm. Na patelnię nalać olej, ok 2 cm wysokości, Każdą porcję mlecznego budyniu panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do brązowego koloru, z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniczku. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem z cynamonem. można serwować takie lub zimne . Życzę

Malinowe Pocałunki
Pieczeń z selera 207

Składniki : 1 duży seler i połowa też dużego selera 3 jajka około 3/4 szklanki bułki tartej, łyżka kaszy manny 25 dag pieczarek sól, pieprz, łyżka sosu sojowego płaska łyżeczka majeranku i gałki muszkatołowej olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 duża cebula masło Przygotowanie : Cebulę i selera ścieramy na drobnej tarce, ja wrzuciłam do miksera i starły się same(...)miękkości ( często mieszałam ) Pieczarki i pokrojony drobno czosnek przesmażyłam na maśle, do odparowania soku Do selera dodałam pieczarki, doprawiłam solą, majerankiem, pieprzem, gałką muszkatołową, sosem sojowym, dosypałam bułki tartej i wszystko dokładnie wymieszałam. Konsystencja masy powinna być raczej ścisła. Całość wystudziłam Po wystudzeniu dodałam jajka i ponownie dokładnie wymieszałam, jeśli masa byłaby zbyt rzadka dodać kaszy manny Całość przełożyłam

Proste Potrawy
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 343

okraska (czas bicia gęsi).Tradycyjną zupą jest też krupnik z bulwami, śledź solony z warzywami. W Codziennym menu były kiedyś plińce czyli surowe tarte bulwy, golce z samych tartych kartofli kładzione na wodę lub mleko. Wymieniać można by jeszcze długo ale nie mamy całego dnia. Kaszubska drożdżówka - jest wpisana na listę produktów tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim w Gdańsku

Czarnawisienka
Polędwiczki i kotleciki kukurydziane Mornay. 190

kukurydzy. Ten oryginalny obiadek , wbrew pozorom , nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu. Polecam. Kotleciki--kukurydza w sosie  Mornay. 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Sos  Mornay: 250ml mleka 25 g mąki 25 g masła 1 żółtko Przyrządzamy sos  Mornay , czyli najpierw robimy zasmażkę z masła i mąki. Smażymy ją na małym ogniu(...)posmarowanej oliwą na grubość 1 cm i schłodzić .Ja wstawiam na parę minut do zamrażarki. Następnie za pomocą łyżek formuję małe kotleciki (placuszki) i obtaczam w jajku i bułce tartej ,najlepiej grubo startej. Kukurydziane kotleciki Mornay obsmażyć na klarowanym maśle na złocisto brązowy kolor. Przykryć patelnię i przygotować polędwiczki. 1 warkocz polędwiczki wieprzowej 1 łyżka masła 1/2 cebuli

Kulinarny karnet Christophera
Japońskie kule na patykach. 423

Japanese balls on a sticks. Składniki. 1 pierś z kurczaka 2 plastry sera ementalera 1 łyżeczka sosu sojowego pieprz   2 paski papryki 2 paski ogórka 50 g bułki tartej 4 patyki Ciasto. 50g mąki 1 żółtko 2 łyżki wody sól Olej do frytury. Wykonanie. Pierś przekroić na 2 plastry, lekko rozbić, skropić sosem sojowym, posypać pieprzem(...)każdy plaster położyć ser, pokrojoną paprykę i ogórek, lekko posolić. Całość ciasno zwinąć w kulę. Składniki ciasta wymieszać, tworząc gęste ciasto . Kule obtoczyć w cieście ,a następnie w bułce tartej. W każdą kulę wbić 2 patyki w odległości 2cm od siebie. Smażyć we frytkownicy lub innym naczyniu do głębokiego smażenia na złoty kolor,około11min. Wyjąć ,osuszyć i przekroić

Kulinarny karnet Christophera
Torcik śmietankowo- orzechowy 156

mielone- 3 łyżki Poncz 1,5 szkl przegotowanej wody sok z cytryny do smaku cukier - 1 łyżeczka spirytus -2 łyżki Dodatkowo barwnik zielony do dekoracji róża czerwona gotowa migdały tarte - 4 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka ubić z cukrem na pianę, następnie dodać żółtka wymieszane z octem i wodą, dokładnie zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać(...)orzechowy  biszkopt  reszta kremu  ostatni krążek biszkoptu.  Wierzch tortu i boki, posmarować kremem śmietanowym, udekorować śmietaną za pomocą szprycy do tortu , obsypać boki i wierzch tartymi migdałami.  Włożyć do lodówki do następnego dnia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js

Kuchnia Danusi
Jabłka w słoikach na zimę 530

Jeśli macie jesienią nadmiar jabłek lub lubicie w zimie szybciutko coś zmajstrować  z naszymi rodzimymi owocami, polecam zamknąć tarte jabłka do słoików.  Są proste w przygotowaniu, a przydadzą się zimą do szarlotki, ryżu zapiekanego na słodko, czy naleśników. Litrowy słoik nada się w sam do ciasta :) SKŁADNIKI Jabłka dobre do rozpieku  - u mnie boskoopy, ale świetna(...)jabłek na litrowy słoik .   PRZYGOTOWANIE Jabłka obieramy, kroimy, wykrawamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (najlepiej) w malakserze z nakładką do tarcia. Odciskamy nadmiar soku i upychamy ciasno do słoików. Zakręcamy mocno (sprawdzamy nakrętki i słoiki, czy nie są uszkodzone !!!).  Na dnie dużego garnka układamy bawełnianą ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy wodą

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety 155

wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce(...)mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników. Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju

Aga w kuchni
Smażone faszerowane jajka 192

Składniki: 4 jajka, 1/2 kiełbasy, 1 łyżeczka natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 1 łyżka masła. Przygotowanie:   Jajka gotujemy na twardo. Gdy ostygną zdecydowanym ruchem przecinamy je na pół w skorupkach. Wyciągamy jajka delikatnie(...)skorupek, kiełbaskę pokrojoną w kostkę podsmażamy i mieszamy z rozgniecionym jajkiem, doprawiamy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki ( ja dodałam suszoną). Farsz nakładamy do jajek. Następnie farszem dociskamy do bułki tartej i smażymy  farszem do dna patelni na łyżce masła

Aga w kuchni
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. 255

zbyt słodki. Bardzo dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek cukru 2 łyżki sosu pomidorowego sól, pieprz(...)olej sezamowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody. Filety solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Tą czynność powtarzamy dwa razy. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy.  Ostudzone filety kroimy w długie paski

Kuchnia Łukasza
Sznycle z kurczaka. 382

cienki płat.  Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierowych ręczniczkach. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Frittata z cukinią z piekarnika 200

mizunę i pomidorki   Tym razem zrobiłam z cukinią, papryką oraz pączkami nasturcji. Nie smażyłam jej na patelni tylko od razu zapiekłam w piekarniku w szklanej formie do tarty Termisil. Ta wyszła zdecydowanie pyszniejsza:) składniki: 7 jajek 350 g młodej cukinii pół czerwonej papryki 1 mała cebula 2 czubate łyżki mąki sól ziołowa do smaku olej do smażenia(...)mąką, do smaku doprawić sola ziołową. Następnie dodać warzywa z patelni oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, dodać połowę startego cheddara i ponownie wymieszać. Masę przelać do natłuszczonej formy na tartę. Na wierzchu posypać pozostałym serem i ułożyć pąki nasturcji. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20-30 minut aż masa całkowicie się zestnie i przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Dietetyczna tarta z kabaczkiem, chilli i serem Reblochon de Savoie 215

majerankiem. Do dość ostudzonego farszu dodajemy 3 jajka i dokładnie mieszamy (scalą one nasz farsz podczas pieczenia). Z lodówki wyciągamy ciasto kruche, wałkujemy i układamy na formie do tarty (polecam wysmarować formę oliwą by ciasto nie przywarło, ja użyłam oliwy z oliwek z oregano, ciasto nabrało pięknego smaku i zapachu). Nakłuwamy ciasto i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego(...)ugniatamy by zmieściło się go nam jak najwięcej. Ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy na wierzchu, wciskamy w farsz delikatnie. Tarte ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35-40 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa. Posypujemy orzechami, świeżymi ziołami lub podajemy z ulubionym dipem. Smacznego

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania