tarta - 42848 przepisów (strona:1283/2857)

Snickers - ciasto (prawie) bez pieczenia :) 1888

dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, dodajemy cukier puder i jeszcze przez chwilę ubijamy. Wykładamy na tartę wyjętą z lodówki. Ostatniego batona siekamy (tak jak poprzednie) i posypujemy nim górę tarty. Pozostałą część masy krówkowej ogrzewamy przez chwilę aby masa była płynna, i rozlewamy na wierzchu ciasta. Nie cierpię fixów itp do śmietany, więc skazana byłam na to, że śmietana

Z butelką mleczka w tle
"Nuggetsy" 426

kurczaka marynata: przyprawa do kurczaka słodka papryka w proszku czosnek granulowany pieprz ok. 3 łyżki oleju ok. 4 łyżki mleka ok. 1/2 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka Nuggetsy -  Sposób przygotowania: Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę(...)odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej. Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. barbecue, czosnkowy, chili) oraz

Słodka Strona
Kotlet Schabowy 270

kotleta schabowego. Kotlet Schabowy - Składniki: ok. 500 g schabu ok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku) sól (ewentualnie vegeta) pieprz ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej ok. 50 g masła Kotlet Schabowy - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy(...)proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu. Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałkami masła, przykrywamy i umieszczamy

Słodka Strona
Nuggetsy Rybne 199

łatwiej "przemycić" rybkę na obiad. Nuggetsy Rybne - Składniki: 3-4 filety z białej ryby  vegeta koperek suszony pieprz panierka: ok. 2/3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki bułki tartej jajko + ok. 3 łyżki mleka olej do smażenia Nuggetsy -  Sposób przygotowania: Ryby pokroić w nieregularną dużą kostkę i i każdy kawałek pokryc przyprawami(...)Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka.  Kolejno zanurzać kawałki ryby najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej i od razu kłaść na rozgrzany olej.  Smażyć ok. 4-5 minut z obu stron na złoty kolor. Nuggetsy podajemy z dowolnymi sosami (np. sos słodko-kwaśny

Słodka Strona
Tortilla z Krewetkami 199

dodatkowo strzępiasta do dekoracji - opcjonalnie) łyżeczka kaparów duży pomidor lub ok. 6 pomidorków koktajlowych majonez 50 ml sosu sojowego szczypta soli ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej duże jajko Tortilla z Krewetkami - Sposób przygotowania: Krewetki wrzucamy do ok. 1 l wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i 50 ml sosu sojowego. Gotujemy 2-3 minuty(...)ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie krewetki obieramy i oczyszczamy. Każdą krewetkę obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na końcu w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia - powinno to trwać nie dłużej niż ok. 1-2 minuty z każdej ze stron. Paluszki krabowe kroimy na mniejsze

Słodka Strona
Krokiety z Cukinią i Pieczarkami 309

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Obraną ze skórki i miąższu cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podobnie postępujemy(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)       Moje posty

Słodka Strona
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 368

sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie(...)góry tworząc krokieta. Tak samo postępujemy z resztą naleśników. Tak przygotowane krokiety maczamy w jajku rozbełtanym z mlekiem (ok. 2 łyżki) i odrobiną soli. Następnie obtaczamy w bułce tartej i od razu przekładamy na rozgrzany olej.  Smażymy na złoty kolor z obu stron (po ok. 3-5 min.)    Moje posty

Słodka Strona
Kotlety grzybowe 184

cebulę mielimy w maszynce.    Dodajemy jedno jajko, pieprz i warzywko do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa grzybowa dała się formować. Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy cebulkę.    Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe. Podajemy np. z frytkami i surówką z białej

Maminek kulinarny
Krokiety z kapustą, mięsem i grzybami 172

Nakładamy farsz i formujemy krokiety. Gotowe do obsmażania.    Krokiety możemy panierować w jajku i bułce tartej, ale lepsze są panierowane w rozrzedzonym cieście naleśnikowym i bułce tartej. Tak spanierowane układamy na patelni z roztopionym masłem i obsmażamy z obu stron. Obsmażone gotowe są do jedzenia. Nadmiar możemy zamrozić. Smacznego! Pozdrowienia dla Beatki. Bardzo dziękujemy

Maminek kulinarny
Szpinak z białym serem mozzarella- spinaci con mozzarella 139

SKŁADNIKI 1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony ) 150 g białego sera mozzarella sól olej z oliwek por 4 łyżki tartego sera Parmezan SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z 4 łyżkami oleju z oliwek.  Dodać szpinak, sól, szklankę wody i dusić pod przykryciem około 15 minut. Do ugotowanego szpinaku dodać pokrojony w kostkę biały(...)mozzarella , mieszać aż do rozpuszczenia się sera.                                        Całość posypać tartym serem Parmezan.                                          SMACZNEGO

zielonacukinka
Kokardki zapiekane pod beszamelem wg Anny Starmach 406

ząbki czosnku - 400 ml passaty pomidorowej - tymianek, oregano *sos beszamelowy: - niecałe 2 łyżki masła - 2 łyżki mąki - 400 ml mleka - sól i pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - 50 g tartego parmezanu Przygotowanie:  Makaron ugotować w osolonej wodzie, tak by pozostał lekko twardy. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i przysmażyć na głębokiej patelni na odrobinie oliwy. Po chwili dołożyć(...)naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki beszamelu, przykryć połową makaronu. Przykryć go połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Wsypać resztę makaronu i polać pozostałymi sosami. Wierzch wysypać tartym serem.  Zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Quiche z cukinią 176

Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej formy na tartę. Poprzycinać wystające brzegi i ponakłuwać ciasto widelcem. Tak przygotowane ciasto ponownie wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przykryć papierem do pieczenia, wysypać na nie groch/fasol

Gospodyni Miejska
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 212

ząbek czosnku, •     kilka gałązek tymianku, •      szczypiorek, •     szczypta gałki muszkatołowej, •     oliwa do smażenia, •     5 łyżek tartego parmezanu, grana padano lub owczego p ecorino, •     sól i pieprz biały do smaku. Przygotowanie: Oczyszczone grzyby pokroić na plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem(...)dodać masło, dusić na małym ogniu 1-2 minuty. Jeśli sos będzie zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, w której gotował się z makaronu.  Przed podaniem posypać tartym serem, listkami tymianku i szczypiorkiem.  Doprawić solą i pieprzem

SzczyptaSmaQ
Makaron z pomidorowym pesto 228

makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska listonic_type(...)makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów brazylijskich 7-8 dużych listków bazylii 1/3 łyżeczki chili w proszku (można pominąć, jeśli nie lubicie) 4 łyżki oliwy z oliwek (lub zalewy z pomidorów) sól morska'; document.write(" "); Makaron

Poezja smaku
660. Orzechowa owsianka pieczona w orzechowej "skorupce". 161

pieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym  z miodem i truskawkami  *z tartymi orzechami I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis:  50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej(...)aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *przez ostatnie kilka(?) minut piekłam z górną grzałką

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania