tarta - 42848 przepisów (strona:1274/2857)

Marathopites czyli greckie paszteciki z botwinką i ziołami 207

Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam także inne wytrawne ciasta: Tureckie bułeczki ze szpinakiem Hortopita ze szpinakiem i fetą Tarta z botwinką i jajkiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z truskawkami 271

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli 60 g miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 4 łyżeczki bułki tartej 400 g truskawek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g roztopionego masła Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią(...)podwojenia objętości. Przygotować kruszonkę - Wszystkie składniki przełożyć do miski i wyrobić między palcami, odłożyć. W napuszonych bułeczkach dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie, do każdego nasypać pół łyżeczki tartej bułki, wyłożyć plasterki truskawk i obficie posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Kotlety mielone z kaszą kuskus i marchewką 138

oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
Tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru 151

wody w razie potrzeby można dodać więcej masła lub miodu tak, żeby uzyskać zwartą masę, która da ulepić się w kule, następnie gotową masę wyłożyć na blaszkę do tarty wyłożoną papierem, wylać na wierzch masę jaglaną, można przyozdobić ulubionymi owocami :) Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Ziemniaczane gołąbki 185

ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki. Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę. Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche. Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie sparzamy kapustę. Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną i zwijamy gołąbki. Układamy

Maminek kulinarny
Szybki obiad, kotleciki mielone na dwa sposoby 151

moja propozycja na dzisiejszy obiad  składniki na kotleciki : 0,5 kg mięso mielone wieprzowo-wołowe 1,5 bułki pszennej namoczonej w mleku ( odciśniętej) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1,5 posiekanej drobno cebuli 1/2 pęczka posiekanej natki piertuszki 1 ząbek czosnku sól  pieprz Dodatkowo do wersji po arabsku : i łyżeczka ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry(...)kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy.  uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.  Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym dodatkiem. Buraczki też :) Doskonale smakują na zimno

Jemy Pijemy
Clafoutis z czereśniami 128

cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj. Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni(...)odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty.  Podawaj na ciepło lub zimno. Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm

Mania Wypiekania
Aromatyczna bruschetta z pomidorami i parmezanem 172

Składniki (na 6 sporych grzanek): 6 kromek pszennej bułki 400 g pomidorów 2 ząbki czosnku bazylia (garść świeżej lub 1 łyżeczka suszonej) 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek nieco tartego parmezanu pieprz sól Sposób przygotowania: Kromki bułki polać odrobiną oliwy i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch pieczywa. Jeśli(...)solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i na górnej półce zapiekać ok. 10 minut (bez termoobiegu, z włączoną górną grzałką). Pod koniec pieczenia grzanki posypać tartym parmezanem i zapiekać jeszcze 1 minutę

W SMAK
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 203

uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej wielkiej formie, piekłam w małych foremkach do tart. Do quiche, podobnie jak do tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym

Kuchnia Prezydentowej
Kotlety ze świeżych grzybów 144

zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej 2 jaja sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, poszatkować i udusić na maśle, do odparowania wody. Bułki namoczyć w mleku, wycisnąć(...)zmielić razem z grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku, wsypać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki i jaja. Dokładnie wymieszać składniki, formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać polane dowolnym sosem z ziemniakami i surówką

Tradycyjna Kuchnia
Zdrowa sałatka z kalarepą i ryżowymi waflami wieloziarnistymi 174

tylko swoich gości, ale też zachęcić do jedzenia małych niejadków ;) To nietypowe połączenie lekkich wafli wieloziarnistych z jogurtowym serkiem i warzywami zaspokoi nie jeden głód. Zwieńczeniem sałatki jest tarta kalarepa, która mimo niepozornej formy kryje w sobie sporą liczbę witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Zapraszam, więc Was do spróbowania tej zdrowej i smacznej propozycji. ... taka sałatka sprawdza(...)których podamy sałatkę) układamy pokruszone wafle ryżowe (mniejsze i większe kawałki). Na wafle układamy przygotowany serek. Paprykę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę w plasterki. Kalarepę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na warstwę serka sypiemy pokrojoną paprykę, pozostały posiekany szczypiorek. Następnie układamy startą kalarepę, kilka plasterków rzodkiewki oraz listki roszponki. Wszystko przyprawiamy delikatnie pieprzem. Podajemy od razu

Słodkie okruszki
Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą 193

dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie) 120 g kuskusu 1 średnia cebula 100g  sera feta pęczek natki pietruszki sól, pieprz 150 g tartego sera żółtego około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego masło i olej do smażenia Wykonanie: Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze(...)rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić. Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion. Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 156

łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem 3. Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić(...)tworzą naszą kruszonkę. Mamy już wszystko przygotowane więc możemy kończyć dzieło W ułożonych na blasze bułeczkach robimy dołek (słoikiem, palcami) mocno dociskając do blachy, który wypełniamy odrobiną bułki tartej. Następnie rozbełkatnym jajkiem smarujemy nasze bułeczki a w dołki wkładamy po kilka kawałeczków śliwek (4-5 kawałeczków). Wszystko posypujemy przygotowaną kruszonką i wkładamy do piekarnika. Bułeczki pieczemy

Kuchenne Wariacje
Sałatka Cezar ze schabem 225

wersja sałatki Cezar ze schabem Składniki: 1. Sałatka: - sałata rzymska - mała bagietka na grzanki - oliwa - parmezan - 120 g schabu - panierka na schab tj. 1 jajko, trochę mąki i bułki tartej - olej do smażenia 2. Sos: - 2 łyżki oliwy - łyżeczka soku z cytryny - 1 żółtko - łyżeczka musztardy dijon(...)ząbki czosnku - pieprz, sól Najpierw zaczynamy od schabu. Kroimy go w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w rozbełtanym jajku i na końcu obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Po usmażeniu zostawiamy do wystygnięcia. Kolejnym krokiem są grzanki. Kroimy pieczywo na małe kosteczki, następnie oliwę rozgrzewamy na patelni

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania