tarta - 42848 przepisów (strona:1274/2857)

Karmelowa szarlotka z jabłkami 207

toffi 1 kg kwaskowatych jabłek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieśc na blacie i za pomocą dużego noża siekaj , aż do usyskania konsystencji bułki tartej. Ciasto po około 5 minutach powinno zacząć się sklejać. Formę do pieczenia wysmaruj delikatnie olejem (papier do pieczenia nie zda tu egzaminu, bo ciasto zacznie spływać). Formę z ciastem schłodź

greenscarf
Tarta z jabłkami 206

czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy jabłka i chwilę smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni(...)upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem i energicznie odwrócić, tartę podawać ciepłą z lodami

KUCHNIA POLSKA
Tarta z jabłkami pod bezą posypaną sezamem 192

Czas na jesienne wypieki, a jak jesienne wypieki to zdecydowanie jabłeczniki. Dziś przedstawiam tartę z jabłkami pod bezą z dodatkiem rodzynek sułtańskich i sezamu firmy Helio , z którą mam przyjemność współpracować już jakiś czas, a ich produkty idealnie sprawdzają się w każdej kuchni. Składniki: 100 g schłodzonego masła 1 jajko 50 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)nieco ją schłodzić. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Skrapiamy cytryną, dodajemy cukier, cynamon, rodzynki i wszystko razem mieszamy.  Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim blaszkę na tartę o średnicy 26 cm i podpiekamy ciasto przez 15 minut w piecu. Jeżeli jest taka potrzeba można wysmarować blaszkę tłuszczem. Wyciągamy ciasto, wykładamy na nie jabłka i ponownie zapiekamy przez

W Moim Magicznym Domu
Smażone kalmary w panierce 161

kalmarów (można kupić już gotowe – świeże lub mrożone) 3 rozkłócone jajka 1 i ½ szklanki panierki “panko” (do kupienia w dziale orientalnym w dużych sklepach) ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki pieprzu cayenne / chilli ½ łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka soli morskiej ok. 0,5 – 0,7 litra oleju Jeśli używamy mrożonych kalmarów – rozmrażamy

Poezja smaku
Tarta z rabarbarem 182

wykorzystaniem pewnie niedługo zagoszczą na blogu, ale póki co musicie pocieszyć się jeszcze jednym przepisem na rabarbar i liczę na to, że w tym roku uda Wam się taką tartę zrobić. Jest  totalnym klasykiem! Jeśli chodzi o mnie, to planów więcej nie mam w stosunku do niego, więc pewnie był to ostatni raz w tym roku, gdzie wykorzystałam łodygi(...)ciastem. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 30 minut. Pilnujemy, by wierzch się nie przypalił, a jeśli widzimy, że z którejś strony ciasto robi się ciemniejsze, to delikatnie obracamy tartę, nie wyciągając jej z piekarnika. Upieczoną studzimy w formie, a następnie podajemy oprószoną cukrem pudrem.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable

Kuchnia w czekoladzie
Kotlety mielone z mozzarellą 278

przepis. Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki , wołowe – wedle uznania 1 mała bułka 1 jajko 1 średnia cebula 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 2 łyżki bułki tartej 250 g sera mozzarella Smalec do smażenia Sól Pieprz Czosnek Natka pietruszki Kotlety mielone z mozzarellą – przepis: Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 131

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu

Kuchnia w oparach
Pieczeń 195

Pieczeń ..taka domowa najlepsza.. około 60-80 dkg mięsa mielonego  kilka suszonych pomidorów 1 cebula  2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki śmietany  sól, pieprz, majeranek  1 jajko  Mięso wymieszać z jajkiem,śmietaną pokrojoną cebulką, doprawić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać . Foremkę do keksa wyłożyć papierem do pieczenia

Moje domowe kucharzenie
Tortille z kurczakiem i awokado 270

łyżki majonezu (my użyliśmy Majonez Kielecki Lekki ) pęczek szczypiorku 2 łyżki śmietany 1 łyżka octu balsamicznego Dodatkowe składniki dojrzałe awokado limonka 3 wieloziarniste tortille duży filet z kurczaka 150g tartego sera mozzarella Tortille z kurczakiem i awokado – przepis Składniki do marynaty łączymy i następnie marynujemy w nich kurczaka pokrojonego w paseczki. Odstawiamy go na parę godzin aby przeszedł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami 229

się zwłaszcza, gdy goszczą u nas znajomi z dziećmi, bo i tak przy stole nikt by długo nie usiedział;) Na jedną z takich okazji przygotowałam (podpatrzoną u firmy cateringowej) tartę z kurczakiem, szpinakiem i ciemnymi winogronami. Upiekłam ją w dużej brytfannie na ciasto, wystudziłam i pokroiłam na zgrabne kwadraty - w sam raz na kilka kęsów. Wyszło mi 15 porcji, które(...)błyskawiczie rozeszły się wśród moich gości. Tartę można spokojnie przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki na noc, a tuż przed imprezą pokroić i zaserwować.    Składniki (na blachę 35x 25 cm) 15 porcji 3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1-3 łyżki wody szczypta soli  8 jaj z chowu wolnowybiegowego

Kulinarne Inspiracje
Pieczeń z wolnowaru 276

kanapki, ale w sumie można jeść i na ciepło jako danie obiadowe z dodatkiem jakiegoś sosu. około 1 kg mięsa wieprzowego mielonego 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz majeranek przyprawa do mięsa wieprzowego Cykoria 1-2 łyżeczki płatków  papryki czerwonej słodkiej Cykoria Mięso wymieszać  z jakiem i przyprawami.Uformować klops [ długość klopsa taka

Moje domowe kucharzenie
Tarta z kapustą i grzybami 187

dziś zostało tylko skończyć jedno ciasto, więc powinno w miarę gładko i sprawnie pójść :) Pod warunkiem, że dzieci pójdą spać o przyzwoitej porze oczywiście. Zapraszam więc na tartę z kapustą i grzybami, która na pewno sprawdzi się na Waszych świątecznych przyjęciach. Składniki na blaszkę prostokątną ok 30x12cm Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 100g masła ½ łyżeczki soli 3 łyżki wody(...)piekarniku przez 15 minut. Wyciągamy i usuwamy papier z fasolką. Z pozostałego ciasta wycinamy małe gwiazdki. Do farszu dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.   Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE

Kuchnia w czekoladzie
Quiche z zielonymi szparagami 172

masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30% 70 g tartego parmezanu 80 g szynki prosciutto pęczek cebuli dymki 1/5 cebuli 1/2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone

Fitsweet.me
Tarta z ciastkami Oreo i masłem orzechowym bez pieczenia 648

Daaaawno mnie tu nie było... Ale wracam do Was z naprawdę obłędnym przepisem! Polecam Tartę na spodzie z ciastek Oreo, z puszystym kremem z dodatkiem masła orzechowe oraz śmietankowa chmurką. Jest naprawdę przepyszna!!! Spód:   200 g ciastek Oreo z kremem,  70g masła lub margaryny. Masło lub margarynę stopić. Ciastka zmielić najlepiej przy pomocy blendera na pył. Wymieszać wraz(...)stopionym tłuszczem, aż masa się połączy. Masą wylepić dno formy na tartę o śr. około 20cm. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa:   300g masła orzechowego,  160g masła lub margaryny,  1/2 szklanki cukru pudru,  szklanka śmietanki 30%. Miękkie zwykłe masło utrzeć na puch, powoli dodawać cukier puder, ucierać jeszcze 2 minuty. Stale ucierając, stopniowo dodawać masło orzechowe

Z miłości do słodkości
Zapiekanka Chicken Tetrazzini oraz kilka słów o dobrej patelnii. 259

przyprawą do kurczaka (dodać jej tyle, by sos był pikantny). Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć.  Wrzucić na patelnie pokrojoną w kostkę mozzarellę, kurczaka oraz spaghetti. Połączyć. Wierzch posypać tartym żółtym serem. Zapiekankę wstawić do piekarnika (odpiąć rączkę) i piec przez 20 minut w temperaturze 170 stopni bez przykrycia (choć pokrywka także nadaje się do piekarnika).  Wyjmujemy, dzielimy

Poezja Smaków - blog kulinarny