cukru pudru 2 żółtka 100 g tartych orzechów laskowych Back Mit 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce ale ja nie miałam czasu
Monia miesza i gotujeDziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 serek camembert garść rukoli 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki siemienia Kresto olej do smażenia sól Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić(...)lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić na małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotujefrytek. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Zachęcam Was do ich wypróbowania. Składniki: 3 duże cebule, 2 jajka, Pol Szklanki maki, Pół szklanki bułki tartej 4 łyżki mleka Sól, pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki o grubości około 5 mm i rozdzielamy każdy krążek osobno. W miseczce(...)dodajemy do nich mleko oraz przyprawiamy je solą i pieprzem . Przygotowaną cebulę moczymy wpierw w jajku zaś obtaczamy w mące, ponownie w jajku i tartej bułce . Przygotowane krążki smażymy w frytkownicy w temperaturze 170' C przez 5 minut, gotowe obsypujemy solą . PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy
cookplTort ten upiekłam na trzecie urodziny naszej córki. Długo zastanowiłam się, o jakim smaku w ogóle ma być, aż w końcu truskawki pomogły mi podjąć decyzję :) No i tort truskawkowy okazał się hitem... wszyscy zjedli z dokładką, a najbardziej, co najważniejsze, smakowało dzieciom:) Biszkopt rzucany: 6 jaj, 1,5 szklanki mąki tortowej, 1 łyżka octu, 3 łyżki oleju(...)proszkiem do pieczenia. Mąkę należy wymieszać ręcznie lub, jeśli się nie boicie, mikserem na wolnych obrotach. Wylewamy ciasto na formę o średnicy 30 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez 30 minut. Następnie wyjmujemy biszkopt i rzucamy nim trzykrotnie o ziemię z wysokości
Delicious Titbitspłynna i całość wsiąknie w ciasto. Nie wsiąkło i wyszło idealnie. Ciasto kruche z borówkami, przepis na blaszkę 20×20 cm: Ciasto kruche: 200 g mąki 25 g tartych orzechów 110 g zimnego masła 80 g cukru 1 małe jajko szczypta soli Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z orzechami, cukrem i solą. Mieszamy. Dodajemy pokrojone
Relaxtimenatka pietruszki Wykonanie: ? Składniki ciasta zagnieść, przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę. ? Piekarnik nagrzać do 180 st.C. ? Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim spód i boki formy na tartę, uprzednio posmarowanej olejem. ? Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika na 10 mniut. ? Ugotowane jajka pokroić na plasterki, umyte pomidory pokroić w grubsze plastry. ? Wyłożyć na ciasto jajka, pomidory(...)wierzch znów jajka. ? Surowe jajko roztrzepać ze śmietaną, dodać przyprawy i zalać tartę. ? Na wierzchu ułożyć kawałeczki serka topionego i piec przez 20 minut. ? Podawać zaraz po upieczeniu posypane natką pietruszki.{jcomments
To co kochamwymieszać dokładnie aby nie było grudek. ? Powoli wlewać zimne mleko, mieszać i gotować, aż powstanie gęsty sos. ? Patelnię odstawić na bok, wbić dwa żółtka, przyprawy i wymieszać. ? Formę na tartę posmarować masłem, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim tortownicę. ? Na ciasto wylać sos cebulowy, rozsmarować i polać na wierzchu trzecim żółtkiem. ? Piec w 210 st.C przez 20 minut. ? Gotową tartę posypać
To co kochamNowa odsłona starego bigosu! Jeśli zostało Wam trochę bigosu i nie macie już na niego ochoty, to proponuję ugotować kaszę gryczaną i zrobić tartę z ciasta francuskiego. Składniki: ? resztki bigosu ok. 1 kg ? 1 płat ciasta francuskiego ? 2 torebki kaszy gryczanej ? 1 jajko Wykonanie: ? Formę na tartę wyłożyć ciastem francuskim – dno i boki. ? Kaszę gryczaną gotować przez 15 minut
To co kochamzwykłe penne lub świderki sprawdzą się najlepiej. 250 g makaronu np penne 2 pory 150 g szynki, u mnie prosciutto cotto 200 ml śmietanki 30% 2 jajka 200 g tartego żółtego sera gałka muszkatołowa sól, pieprz oliwa/masło Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy. Pory kroimy na ćwierćplasterki. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
Smaki Na Talerzuząbki czosnku 1 słoik passaty pomidorowej (u mnie Mutti, polecam) oregano, bazylia, tymianek cukier do smaku sól, pieprz Dodatkowo: 1 op. pszennych tortilli (5 sztuk) około 400 g tartego żółtego sera (u mnie cheddar z mozzarellą) 5 łyżeczek kwaśnej, gęstej śmietany 18% cebulka dymka Obie cebule kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Połowę cebuli podsmażamy w rondelku
Smaki Na Talerzuśliwkami Składniki: Około 10 niezbyt dużych śliwek – najlepsze będą dojrzałe węgierki, 1 kg ziemniaków, Mąka pszenna pół na pół z mąką ziemniaczaną, 1/3 kostki masła, 3 łyżki bułki tartej , cynamon, cukier , cukier puder. Jak zrobić knedle ze śliwkami? Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Ziemniaki bardzo dokładnie ugnieć lub przeciśnij przez praskę
Kulinarna Polska