tarta - 42848 przepisów (strona:1271/2857)

Wiosenna tarta z truskawkami i serkiem mascarpone 158

ostatniej chwili a czasu na jego wykonanie mamy niewiele. Oto prosty przepis na lekkie i pełne smaków świeżych owoców i zapachów rozpoczynającego się lata ciasto. klasyczne ciasto na tartę 200 g masła 100 g cukru 300 g mąki 1 jajko pozostałe składniki 1 opakowanie serka mascarpone 1 galaretka owocowa truskawki Wykonanie: Zagniatamy ciasto na tartę z wymienionych wyżej składników. Ciasto(...)rozwałkować i dopiero umieścić w formie ). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni ( koniecznie nagrzanym ) przez 30 minut. W czasie pieczenia po około 10 minutach tartę smarujemy jajkiem ( zostawiłam odrobinę z z tego do ciasta ) i pieczemy dalej. Po schłodzeniu na tartę rozsmarowujemy serek mascarpone, układamy przekrojone na pół truskawki i zalewamy wcześniej przygotowaną, lekko gęstniejącą galaretką

Smaki Ewy
Pulpety w pomidorach 120

królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym. Składniki: 500 gram mięsa mielonego 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Mleko Sól, pieprz Pomidory z puszki(...)marchewki Kawałek korzenia pietruszki 1 cebula woda Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie

Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 177

fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew(...)się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość tylko zagotowujemy. I gotowe. Podajemy z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Paprykowe pulpety 140

kolor - w tych pulpetach i w sosie nie ma  pomidorów. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej ½ papryki zielonej 1 jajko ½ szklanki bułki tartej 100 mleka Sól 1 łyżeczka papryki słodkiej + ½ łyżeczki ¼ łyżeczki ostrej papryki Kostka bulionowa 100 ml śmietany 18% słodkiej 1 ½ łyżeczki mąki Wykonanie: Papryki podpiekamy przez około 15 minut(...)chodzi o to aby zdjąć skórę ). Do mięsa mielonego dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) ½ łyżeczki papryki słodkiej i ¼ ostrej oraz wbijamy jajko. Mleko dodajemy do bułki tartej i również dodajemy do mięsa mielonego. Obrane papryki dzielimy na połowę. Jedną część drobno kroimy i dodajemy do mielonego. Masę mieszamy i formujemy pulpety. W 500 ml wody rozpuszczamy kostkę bulionową

Smaki Ewy
Sernik z jabłkami lub jabłecznik z sernikiem na kruchym spodzie 187

gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak. Cukru wanilinowego 3 – 4 jabłka Wykonanie: Zagniatamy ciasto, schłodzonym ciastem wlepiamy formę ( okrągłą do tarty ). Ciasto nakłuwamy widelcem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 o  C przez 20 minut. Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Pasterkami wykładamy podpieczony spód ciasta. Jajka ucieramy

Smaki Ewy
Pasztet z cukinii - przepis 161

prawdziwy pasztet. Pasztet z cukinii - przepis Składniki: 3 szklanki tartej cukinii 3 marchewki 3 cebule 200 gram sera żółtego np. Złoty Mazur 4 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 0,5 szklanki oleju 0,5 kostki masła sól, pieprz, papryka słodka Pasztet z cukinii - przepis Wykonanie: Cukinie, marchewki i cebulę ścieramy na drobnej tarce a najlepiej w robocie

Pyza i Surówka
Krokiet z farszem pieczarkowym 238

umiała piec naleśników ) 0,5 kg pieczarek 2 cebulki średniej wielkości 2 łyżki masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej pieprz , sól do smaku Pieczarki kroimy dość drobno . Cebulkę siekamy . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak już zmięknie , dokładamy pieczarki , solimy , dodajemy gałkę i smażymy(...)brzegi do siebie i w rulonik , jak dywan przed trzepaniem Jajka roztrzepujemy widelcem na miseczce lub głębokim talerzu i obtaczamy w nich krokiet , a następnie turlamy go w bułce tartej . Smażymy na średnio rozgrzanej patelni z obu stron , na złoty kolor . Gotowe – smacznego     Post Krokiet z farszem pieczarkowym pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tarta z warzywami 186

mąki 8 dag zimnego masła  sól łyżka zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto na tartę, włożyć do lodówki na co najmniej 30 min. Taka tarta może być daniem obiadowym dla wielu osób. Przepis podpatrzyłam w "Moje Gotowanie ekstra" 1/2015

Proste Potrawy
Żeberka panierowane 162

były całe zakryte. Dodać przyprawy i gotować do miękkości. Po ugotowaniu mięso osuszyć. 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia Każdy kawałek mięsa obtoczyć w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej i smażyć żeberka z każdej strony na rumiano. żeberka panierowane

O kuchni z uczuciem
Tarta z kurkami i orzechami włoskimi 99

talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Milion Smaków
Chłodnik ogórkowy 165

porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki(...)rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut

Emcia Pichci
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg 166

duża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek  1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano(...)czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.  Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet

Apetyt na Zielone
Wegetariański schabowy z kabaczka 201

danie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie kabaczki 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku sól , pieprz do smaku Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy(...)posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jajka widelcem jak do obtaczania kotletów schabowych . Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster kabaczka obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż

Ogrodnik w podróży
Schabowy w bramborach 193

ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną(...)średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się

Ogrodnik w podróży
Pulpeciki w sosie pomidorowym 137

dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego  3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania