Jajko sadzone na jarmużu z pieczarkami Drukuj przepis Składniki 4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól listonic_name = "Jem zdrowo: Jajko sadzone na jarmużu(...)pieczarkami (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "4 liście jarmużu 5 małych pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 średnie jajko 2 łyżki tartej mozzarelli przyprawy tymianek, bazylia, oregano, pieprz, sól " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Pieczarki kroimy na ćwiartki, smażymy na maśle, skrapiamy 1 łyżką cytryny żeby nie ściemniały. Następnie dodajemy umyty jarmuż
CoolinarniePLJest wiele przepisów na zupę szczawiową. Dzisiaj proponuję małą, ale bardzo smaczną jej innowację, a mianowicie dodatek świeżego tartego chrzanu. Składniki: 700 g świeżego szczawiu 3 łyżki świeżego tartego chrzanu 500 g żeberek wieprzowych 1 marchewka 1 mała cebula 3 nieduże ziemniaki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo słodka śmietana Sposób przygotowania: Żeberka
Gosia gotujepieprz, ostra papryka Szpinak przesmażamy na oliwie z oliwek, aby odparować wodę z zamarzniętego szpinaku. Serek przekładamy do miski i dodajemy do niego szpinak, przeciśnięte ząbki czosnku i sporo tartego żółtego sera. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ziołami(...)pieprzem i ostrą papryką. Nie solimy ! dodaliśmy dużo sera, który jest słony :) Farsz jest gotowy. Jeśli wyjdzie wam nieco rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto
vegetanieMamy nadzieję, że zaopatrzyliście się w woreczek słodkości. Dynia zapiekana z ryżem. (4 osoby) Składniki: 1 kg dyni zwykłej 3/4 szklanki ryżu 1 duża cebula 2 jaja pół szklanki tartego żółtego sera 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego estragon, pieprz, ostra papryka Gotujemy ryż na sypko. Dynie dobrze myjemy, obieramy i usuwamy pestki oraz gąbczasty miąższ(...)złoto cebulką. Skrapiamy sosem sojowym, dodajemy estragonu, pieprzu i ostrej papryki. Danie powinno być pikantne. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystko polewamy wcześniej przygotowanym gęstym sosem pomidorowym i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika na ok. 15-20 min. Sos przygotowujemy w prosty sposób. Szklankę wody zagotowujemy z połówką warzywnej kostki bulionowej. Dodajemy
vegetanieśrodku roztopi się. Tak powtarzamy czynność z każdym naleśnikiem. Do naleśników my podajemy biały sos z tartym selerem. Składniki sos: 1 słodka śmietanka 12%, 250 ml. 3/4 szklanki tartego selera 1 duża łyżka jogurtu naturalnego (typ grecki) 1 serek topiony pieprz, bazylia Śmietankę wlewamy do rondla i zagotowujemy. Następne dodajemy pokrojony w kostkę serek topiony i rozpuszczamy
vegetanieSkładniki: 800 g schabu bez kości, 3 duże cebule, 2 jajka, 3/4 szklanki bułki tartej, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, sałatka szwedzka(...)Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kotlet przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką z obu stron. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zarumienienia się bułki. Zdejmujemy kotlety z patelni, a na nowym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Podlewamy ją troszkę wodą
Aga w kuchnigotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista lekko ją solimy i wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Dodajemy tartą marchewkę oraz liście laurowe w całości – podsmażamy przez 3 minuty ciągle mieszając. Dodajemy
Poezja smakunastępnym razem można zrobić inaczej. Nie poddawaj się . Trening czyni mistrza, a uczymy się przez powtarzanie. Moje pierwsze ciasto na tartę to była porażka. Smakowało jak tektura. Teraz tarta to najprostsze danie i pewniak w moim repertuarze. Z czasem poznasz swoje sprzęty i będziesz wiedzieć, z której strony piekarnik grzeje bardziej, w którym garnku nie ma co smażyć
W kuchni wieczoremugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek Rybę drobno posiekać, wymieszać z kaszą, jajkiem, koperkiem i przyprawami. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej, układać na folii. Piec 8 minut z każdej strony. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plpomidorowego 2 świeże duże pomidory 2 ząbki czosnku bazylia oregano 5 dkg szynki typu prosciutto lub boczku parmezan 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina 1 mała marchewka 40 g świeżo tartego sera typu parmezan lub peccorino Przygotowanie: Mięso ponownie mielimy, na patelni podsmażamy szynkę, cebulę. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i dodajemy mięso. w trakcie podsmażania dodajemy czosnek, następnie marchewkę(...)temp 120'- 160'C na około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pokrywkę lub folię aluminiową zdejmujemy na ostatnie 5 minut. gotujemy makaron. podajemy ze świeżą bazylią oprószone tartym parmezanem. Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 kotlety schabowe sól pieprz 15 dkg pieczarek oliwa z oliwek 250 ml mleka 20 g mąki pszennej 20 g masła 80 g tartego sera np. Emmentalera lub Raddamera 1 żółtko 2 łyżki sera Grana Padano Przygotowanie: kotlety myjemy, suszymy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Przygotowujemy sos beszamelowy- masło rozpuszczamy w rondelku, stopniowo dosypujemy mąkę(...)włączonej opcji grill na około 10 minut lub do momentu aż się zarumieni, najlepiej pod folią aluminiową lub pokrywką, którą zdejmujemy na chwilę przed podaniem. serwujemy z mizerią lub tartymi buraczkami:) Smacznego
Luźna KuchniaSkładniki: 1 kubek kaszy jęczmiennej lub 1 torebka 1 kubek wody sól pieprz szczypiorek z dymką 0,5 kubka tartego parmezanu 1 jajko 1,5 kubka mleka kubek mąki Przygotowanie: kaszę płuczemy pod bieżącą wodą zalewamy kubkiem wody i mleka, gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut- aż będzie miękka, ale nie rozgotowana, doprawiamy odrobiną soli mleko i mąkę(...)dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchniaręką po blacie. 4.) śmietanę ubijamy, łączymy z masą z żółtek. Dosypujemy mąkę kukurydzianą. 5.) Delikatnie dodajemy pianę z białek i skórkę oraz sok z cytryn. 6.) foremkę na tartę smarujemy masłem, oprószamy kaszą manną, wylepiamy zimnym ciastem. Spód podpiekamy w temp. 200'C przez 15 minut. Następnie wylewamy krem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temp
Luźna Kuchnialiście laurowe szczypta chili 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu łyżka oliwy z oliwek 200 g makaronu spaghetti 1 łyżeczka soli parmezan - świeżo tarty 1 łyżka posiekanej natki pietruszki(...)Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek oraz marchewkę trzemy na tarce o małych oczkach i wrzucamy na patelnie z rozgrzaną oliwą. Chwilkę podsmażamy, dodajemy mięso i nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz
Symfonia smakowapodsypać blat mąką, podzielić ciasto na 4 części i każdą część rozwałkować na okrągłe placki wielkości naszej formy na tartę Piecyk nagrzać do 180 stopni C Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta Na ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com