tarta - 42848 przepisów (strona:1272/2857)

Danie główne : Kebab z indyka 209

mięsa. Kupiłem filet z indyka i ... zacząłem się zastanawiać co można zrobić ciekawego. Zmieliłem mięso oraz dobrze je przyprawiłem, dodałem świeżego tymianku i rozmarynu suszonej ostrej papryki oraz bułki tartej aby dobrze skleiła wszystko, a także stworzyła chrupiącą skórkę. Patyczki szaszłykowe otoczyłem dobrze wyrobionym i uformowanym mięsem tak aby mięso podczas grillowania nie spadło z patyczków. Grill dobrze rozpaliłem(...)minutach szaszłyki były gotowe, a ich smak nie do opisania. Składniki 2 gałązki rozmarynu (posiekane same listki) 4 gałązki tymianku 30 g. suszonej ostrej papryczki 100 g. bułki tartej sól pieprz 500 g. fileta z indyka Taka ilość produktów wystarcza do przygotowania około 12 szaszłyków https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Full Smaku
Granat w czekoladzie 126

Może niezbyt efektownie wyglądająca ale warta grzechu czekoladowa przekąska. Dla miłośników mlecznej, deserowej lub gorzkiej czekolady. Pestki z jednego dużego owocu granatu, tabliczka czekolady, 4 łyżki tartych migdałów(...)Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady wrzucić pestki granatu, dokładnie wymieszać. Łyżką formować niewielkie kulki, układać na je na papierze do pieczenia. Gdy trochę zastygną obtaczać w tartych migdałach.   zastawa

królestwo garów
Śledzie solone smażone 135

solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle z olejem. Podałam z sosem z musztardy z majonezem (wymieszać musztardę z majonezem - do smaku).   zastawa

królestwo garów
DROBIOWE ROLADKI Z JARMUŻEM 158

mojego menu ;)   Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag jarmużu pokrojonego 15 dag twardego białego sera: ja użyłam korycińskiego sól,pieprz ząbek czosnku 1 jajka szklanka bułki tartej olej do smażenia Wykonania: Piersi z kurczaka rozkrajamy na kotlety, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.Jarmuż obgotowujemy ok 10 minut w osolonej wodzie, po tym czasie odcedzamy(...)czasie studzimy. Na każdy kotlet wykładamy porcje jarmużu ok 1,5 łyżki, na wierzch układamy plaster sera. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano z obu stron. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami

Z Majeczką w kuchni
Kotlet schabowy 222

jakieś imprezy...wystarczy wcześniej przygotować marynatę i włożyć do niej plastry mięsa i odstawić do lodówki..a potem w razie potrzeby smażyć..Ja tym razem obtoczyłam w bułce tartej, ale to nie jest konieczne. 1,20 kg schabu, polędwicy  sól i pieprz  olej do smażenia  Marynata: 3 jajka  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka płaska musztardy  2 łyżki majonezu  sól 1 łyżka przyprawy maggi  przyprawa gosposi Rafex pieprz cytrynowy Rafex 5 łyżek oleju  kilka  łyżek  bułki tartej   Oleofarm Schab pokroić na ok.1,5-2 cm plastry i lekko pobić tłuczkiem[nie za cienko].Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać Kotlety obtoczyć marynatą i przykryć i wstawić

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z marynowaną piersią kurczaka i żółtym serem. Pyszna, lekka i kolorowa kolacja walentynkowa. Czy jak kto woli smakowita 376

pierś z kurczaka 5 - 6 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub jedno opakowanie koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 mała cebula czerwona 1/3 papryki czerwonej lub żółtej 150 - 200 gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros do drobiu Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie do mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce. Jeśli lubimy ostre(...)dzielimy je na pół. Paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę w pióra. Wszystko delikatnie mieszamy. Pierś z kurczaka przysmażamy na odrobinie oleju na rumiano. Przestudzamy i dodajemy wraz z tartym żółtym serem. Mieszamy. Dodajemy dressing. Tym razem użyłyśmy z Siostrą gotowego z torebki, ale niedługo przedstawię przepis na wersję domową. Podajemy z grzankami ziołowymi w ulubionej formie (krojonymi

Kuchnia po mojemu
Tradycyjne śniadanie rodzinne. Skromna inspiracja na niedzielę i dobry początek każdych wolnych dni. 189

kuchni zaganiajcie... chociaż może i nie, bo lepiej smakuje jak przyrządzane z własnej, nieprzymuszanej woli. Składniki (na 3 osobową rodzinkę): 4 jaja 2 parówki 1 bagietka 3-4 łyzli tartego sera żółtego 3-4 plastry mozzarelli zioła prowansalskie papryka słodka musztarda, keczup (wg upodobań) Przygotowanie: Parówki podsmażamy(...)odrobinie oleju. Kiedy lekko się zrumienią ściągamy na talerzyk, a a na tym samym tłuszczu smażymy jajecznicę. W tym samym czasie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika wcześniej przygotowane grzanki (posypane tartym serem, mozzarellą i przyprawami. Na koniec podgrzewamy jeszcze chwilkę paróweczki i pyszne śniadanio gotowe do zaserwowania ukochanej osobie/osobom. Prosto, a z sercem. To najważniejsze. Oby częściej takie pyszności

Kuchnia po mojemu
Quesadille pomidorowe z indykiem. Meksykańska kolacja - ciepła i po polsku. 244

razem kurczaka zastąpiliśmy indykiem i to mielonym. Pyszności. Składniki: 6 tortilli pomidorowych mały udziec indyczy do zmielenia 1/2 cebuli 1/3 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 15 dag sera żółtego tartego 1 łyżka koncentratu pomidorowego szczypta płatków chili sól, pieprz szczypta ziół tureckich do mięs sos czosnkowy Przygotowanie: Cebulę szklimy na oleju. Dorzucamy do niej mięso mielone. Dusimy do miękkości(...)smaku. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z chili. Dusimy chwilę. Paprykę kroimy w kostkę. Obsmażamy. Dusimy z mięsem do miękkości. Placki mączne podgrzewamy na chrupko na suchej patelni. Oprószamy tartym serem, kładziemy warstwę farszu, znów oprószamy serem. Przykrywamy drugim plackiem. Za pomocą talerza przekręcamy na drugą stronę. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy z patelni. Kroimy w trójkąty. Maczane w domowej produkcji

Kuchnia po mojemu
Kotleciki Ziemniaczane z Sezamem 155

tego dania. Są one pyszne, proste i łatwe. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 6 łyżek ziaren sezamu 2 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków(...)zimnych ziemniaków dodać jajko, obie mąki, jajko, 4 łyżki sezamu, doprawić solą i pieprzem i wymieszać wszystkie składniki jednocześnie zagniatając ciasto. 2 łyżki sezamu wymieszać z 2 łyżkami bułki tartej. Wilgotnymi rękami formować niewielkie kotleciki, a następnie obtoczyć je ze wszystkich stron w bułce z sezamem. Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Podawać

Mama Gotuje
Przepisy kuchni Bałkańskiej 159

kostkę, dodać do cebuli , smażyć przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, papryką i oregano, odstawić do przestygnięcia. Połówki cukinii umieścić w formie do pieczenia, wypełnić masą posypać tartym  i piec w gorącym piekarniku w temperaturze(...)przez 20 – 25 minut. Bagietka z pastą truflową Bagietkę pokroić na grube kromki, natrzeć czosnkiem, posmarować pastą truflową. Piec w piekarniku do chrupkości a na koniec posypać tartym parmezanem Sałatka z cieciorki Papryki kroimy w kostkę. Posiekaną w kostkę cebulę przysmażamy na oleju, dodajemy cieciorkę paprykę, a po kilku minutach pomidory z puszki. Dusimy do miękkości, dodając sporą

MarciochaKucharzy
Faszerowana cebula 181

aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Przykryć aluminiową folią, piec w piekarniku przez 20 minut. Odkryć folię aluminiową i posypać tartym serem. Włączyć opcję grill i serek zarumienić na złoty kolor. Udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

MarciochaKucharzy
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 155

Kolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba(...)farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę najlepiej podawać delikatnie wystudzoną. Smacznego

MarciochaKucharzy
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 197

przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul, 5 łyżek tartego chrzanu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego(...)ilością soli. Całość  po przykryciem umieściłem w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 2 godziny. W międzyczasie przygotowałem sos chrzanowy. Do miski dodałem 5 łyżek tartego chrzanu i 5 łyżek śmietany. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem oraz dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny

Wyprawy kulinarne
Tarta z truskawkami 90

tartę. A że nigdy takiej nie robiłam, to jeszcze bardziej się zmotywowałam. Bazowałam na przepisie od Kwestii Smaku, która umie kusić przepisami. Muszę sama się pochwalić, bo naprawdę tarta z truskawkami się tak prezentuje, że szkoda mi jest jej kroić:) Jest jeszcze cała

Pink Envelope
Roladki z kurczaka z marchewką. 167

piersi kurczaka (każdy ok 200 g) 1 marchew 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 jaja 70 g mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem do mięsa na cienki płat(...)kopertą, aby powstała nam roladka.   Następnie w malutkiej miseczce rozmącamy jajko. Roladki obtaczamy w cienkiej warstwie mąki, następnie zanurzamy w rozmąconym jajku i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Odstawiamy do lodówki na 30 min.  Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na średnim ogniu przez ok. 3 min z każdej strony roladki. Następnie przekładamy je do brytfanki

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania