porcje. Składniki: 400 g ogórków gruntowych 150 g rzodkiewek 200 g jogurtu naturalnego gęstego 250 g kefiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki siekanego koperku 2 łyżki tartych orzechów włoskich (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki suszonego chilli Sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Przepis: Ogórki(...)rzodkiewki myjemy i ścieramy je na tarce na grubych oczkach. Następnie do miski z warzywami dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jogurt, kefir i koperek (i ewentualnie tarte orzechy włoskie). Całość dokładnie mieszamy, następnie doprawiamy i dodajemy chili. Odpowiednio doprawiony chłodnik wkładamy do lodówki i chłodzimy go przynajmniej przez 30 minut
Emcia Pichciduża marchewka obrana i starta na tarce 2 cebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano(...)czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Smacznego!!! Uwagi: Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet
Apetyt na Zielonedanie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 średnie kabaczki 2 jajka 1,5 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku sól , pieprz do smaku Kabaczki myjemy , jeśli mają cienką skórkę to jej nie obieramy . Kroimy w plastry grubości 0,5 cm . Solimy(...)posypujemy czosnkiem . W misce lub głębokim talerzu roztrzepujemy jajka widelcem jak do obtaczania kotletów schabowych . Bułkę wysypujemy na talerzyk . Następnie każdy plaster kabaczka obtaczamy w jajku , następnie w bułce tartej i kładziemy na patelni , na rozgrzanym tłuszczu . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka utworzy chrupiąca skorupkę . Wykładamy na talerze , posypujemy pieprzem i podajemy na gorąco , gdyż
Ogrodnik w podróżyziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej do smażenia Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną(...)średnią grubość ( około 0,5 cm ) , solimy , prószymy mąką z jednej strony i na niej rozkładamy ,około jednej ,czubatej łyżki bramborów , zanurzamy w roztrzepanych jajkach , następnie w bułce tartej . Smażymy na rozgrzanym oleju , uwaga koniecznie najpierw kładziemy kotlet na stronie placka , tak żeby ziemniaki scaliły się ze schabem , trzeba to zrobić dość szybko żeby ziemniaki nie zsunęły się
Ogrodnik w podróżydodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej
psgotujemypieczarek 1 strąk chili 1 pęczek natki pietruszki 100 g kaszy owsianej 3 garście szpinaku 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego oliwa z oliwek 4 łyżki tartego sera np. Grana Padano Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię przekrajamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Miąższ siekamy nożem na mniejsze cześć i odkładamy(...)posiekaną natką pietruszki. Smażymy jeszcze chwilę. Kolejnym etapem jest nafaszerowane naszych łódeczek z cukinii przygotowanym farszem. Gdy to zrobimy układamy je w głębokiej brytfance, podlewamy bulionem i posypujemy tartym serem. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Zdrowo-smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturesosami, a z tym w szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko(...)kwaśnego Orzech (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy na mniejszy. Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie
VioletoweKucharzeniewtedy nieprzeciętnie piękny zapach. 3 duże twarde pomidory ( w mnie gatunek Czarny Krym) mozzarella kilka filecików anchois Panierka: 6 łyżek czubatych bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu sól bazylia Składniki panierki wymieszaj razem. mąka 2 jajka rozkłócone sporo oleju do smażenia Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki
AZgotuj!Kupiłam wąską formę do tart. Krótko mówiąc zachorowałam na nią. Ale zamiast tarty pierwsza upiekła się w niej foccacia. Była pyszna i zdecydowanie było jej za mało:) Składniki: szklanka mąki łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody letniej 3 g suszonych drożdży 3 gałązki świeżego rozmarynu sól gruboziarnista 2 łyżki oliwy z oliwek pomidorki koktajlowe Przygotowanie
AZgotuj!ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki: 440 g wątróbki z indyka pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę(...)mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić, dodać do niej żółtko, sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej i posiekaną natkę - wymieszać. Na końcu połączyć z ubitym białkiem i łyżką kłaść na gotujący się bulion. Gotować ok 5-7 min. Smacznego
Gaździnka warzykostkę - 3 jabłka starte na grubych oczkach - 9 łyżek cynamonu** - 5 łyżek cukru brązowego - 2 garści orzechów (najlepiej włoskich) - 3/4 szklanki rodzynek - 50 g rozpuszczonego masła - 2 garści bułki tartej (najlepiej z ciemnego pieczywa) Składniki na ciasto zagniatać, tak długo, aż stanie się sprężyste. Przykryć ściereczką i zostawić na godzinę. Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Jabłka pokrojone w kostkę poddusić(...)rozdrobnić (np. orzechy włożyć do woreczka foliowego i uderzać tłuczkiem). Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować jak najcieniej, ułożyć na ściereczce. Rozwałkowane ciasto wysmarować połową masła, posypać garścią bułki tartej, połową odsączonych rodzynek, połową jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej
Corner With Recipestartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty 2-3 łyżki kukurydzy z puszki 1 marchewka pomidorki koktajlowe Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez
Moja Galeria Smakugotowanych kawałków mięsa z kurczaka. Bardzo delikatne kotleciki. ugotowane kawałki kurczaka ( np. udka ) 2 średnie marchewki ( ugotowane ) namoczona w wodzie czerstwa bułka żółtko jajka ok 2 łyżki bułki tartej mąka olej rzepakowy sól(...)pieprz Ugotowanego kurczaka obrać z mięsa, zmielić w maszynce do mięsa lub drobno posiekać. Dodać drobno pokrojone marchewki, żółtko i odciśniętą bułkę. Jeżeli masa jest za rzadka dodać bułki tartej. Doprawić do smaku. Uformować małe, płaskie kotleciki, obtoczyć w mące i smażyć na rumiano na oleju rzepakowym. Kotlety wykładać na ręcznik papierowy (wchłonie nadmiar tłuszczu
Atlas SmakówPojawił się rabarbar i miałyśmy z mamą zrobić ciasto drożdżowe z rabarbarem, a skończyło się tym, że upiekłyśmy tarte z budyniem, rabarbarem, truskawkami i bezą. Składniki : 250 g mąki pszennej 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) szczypta soli 250 g cukru 150 g zimnego masła budyń śmietankowy 500 g świeżych truskawek 500 g rabarbaru czerwony żelowy barwnik(...)nakłuwamy radełkiem (widelcem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w tem. 180 stopni 10 min. Wyciągamy i wylewamy na ciasto wcześniej przygotowany budyń. Układamy truskawki i rabarbar. Tak przygotowaną tartę pieczemy 30 min. Po czym odstawiamy ją na chwilę do wystygnięcia. Musi być chłodna kiedy będziemy układały na niej bezę. Białka ubijemy na sztywno, dodajemy powoli pozostały cukier
Lili w kuchnipomidory (polecam malinowe) 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka) sól morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki ryżu do risotto(...)pomidory (polecam malinowe) 1 łyżeczka suszonej bazylii (nie było w oryginale) 1 łyżeczka octu balsamicznego (nie było w oryginale) 2 łyżki skórki startej z wyparzonej cytryny 3/4 szklanki tartego sera bursztyn (w oryginale 1 szklanka) sól morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji'; document.write(" "); Szalotki kroimy w drobną kostkę. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i przesmażamy szalotki
Poezja smaku