tarta - 42848 przepisów (strona:1265/2857)

Tarta z buraków i tofu na spodzie z kaszy jaglanej 121

poziom złego cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi.   Nabyłam drogą kupna cała siatkę buraków ugotował gar i obmyślałam przepisy z dodatkiem buraków. Na pierwszy ogień powstała tarta z buraków. Potrzebne składniki:   1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mąki gryczanej  1 jajko 50 g oleju kokosowego sól 6 ugotowanych buraków 1 opakowanie tofu(...)Marynata do buraczków: 3 buraki kroimy w plasterki, zalewamy olejem słonecznikowy, pieprzem, solą, oregano i sokiem 1/2 cytryny - dokładnie mieszamy i pozostawiamy na min. 1 godz w lodówce. Na tartę układamy plastry buraka, które wcześniej marynowaliśmy, posypujemy pokrojona w kostkę tofu, pieprzem, solą i oregano. Zapiekamy przez

Łycha smaków
Bezglutenowa tarta z zapiekanymi szparagami z jogurtowym sosem 126

cytryny pokrojone w kostkę pomidory suszone, posiatkowany jarmuż i pokrojone w kostkę awokado. Całość mieszamy i wylewamy na upieczony spód tarty, na koniec wykładamy upieczonymi szparagami. Tartę zapiekamy w piekarniku w 180 st przez

Łycha smaków
Tarta grzechu warta z dynią, pomidorem i zapiekanym kalafiorem 176

znajdziesz tutaj ) 1/2 małej dyni  1/2 kalafiora 5 pomidorków lima 1 cebula czerwona  2 łyżki oliwy po 1 łyżce: majeranek, oregano, papryczka ostra pieprz, sól Przygotowanie: Tarta: Do miski dodajemy mąki sól, olej kokosowy, jajko i wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając mleko. Foremkę smarujemy olejem kokosowym i  wylepiamy ciastem. Spód dziurawi my  widelcem, następnie pieczemy(...)kroimy w plastry, kalafior w różyczki. Warzywa skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami: majeranek, tymianek, oregano, pieprzem, solą i ostrą papryczką. Zapiekamy w piekarniku przez 20 min. w 250 st. Tartę smarujemy ajvarem, wykładamy zapieczonymi warzywami, pokrojoną w piórka cebulą i pokornymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku w 180 st przez

Łycha smaków
Spaghetti z czerwoną papryką 183

też może być) 100g mięsa wołowego mielonego 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki lub kartoniku z pomidorami krojonymi sól i pieprz bazylia olej lub masło klarowane do smażenia 1/2 garści tartego parmezanu (opcjonalnie) Przygotowanie: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Paprykę pokrój w cienkie paski i przekrój je na pół. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i podsmaż paprykę(...)czym dopraw bazylią i mieszaj wciąż podgrzewając, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję, W moim przypadku trwało to 2 minuty. Do gotowego sosu wrzuć makaron i wymieszaj. Wierzch możesz posypać tartym parmezanem, ale nie jest to konieczne- bez również smakuje genialnie. Podawaj gorące. Kaloryczność: Cała potrawa ma 435 kalorii

Moja Micha
Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów 182

szklanka mleka  1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli 2 jajka 2 łyżki roztopionego masła Dodatkowo: 0,5 szklanki mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem.  Boczniaki opłukać i pokroić.  Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki(...)wyschły. Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej:  Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Do krokietów doskonale pasuje  Kremowy sos curry . Smacznego

Piąty grzech główny
pieczone jabłka z miodem,migdałami,żurawiną:Airfryer hd9240/30 203

Składniki: ciasto jabłka 3 większe, miód 1,5 łyżeczki, migdały tarte BackMit 3 łyżeczki, cynamon mielony 3 szczypty, serwatka białkowa 3 łyżeczki, żurawina konfitura 3 łyżki te pyszne pieczone jabłka przygotowałam w urządzeniu do testowania z Platformy Ambasadorskiej Philips "strona jest TUTAJ" otrzymałam do testowania Airfryer hd9240/30 "kliknij i ZOBACZ-Airfryer hd9240/30" dla mnie po operacji żołądka urządzenie jest(...)jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne wydrążarką lub ostrym spiczastym nożykiem i postawić jabłka w naczyniu żaroodpornym dopasowanym do kosza, użyłam talerz głęboki 18 cm do środka jabłka wkładać: miód, tarte migdały, cynamon, białko serwatkowe maiałam bananowe, konfiturę żurawinową Airfryer hd9240/30 ustawić na 200 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ talerz z jabłkami włożyć do kosza i piec 15 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka orzechowa najlepsza 115

grubsze plasterki sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu 40 g masła 1/4 szklanki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki suszonych żurawin Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 3 białka 100 g drobnego cukru do wypieków Jabłka (pokrojone w plasterki) wymieszać z sokiem z cytryny. Na dużej patelni umieścić masło, cynamon, brązowy cukier. Podgrzać, do roztopienia masła(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego kruchego ciasta wyłożyć/wysypać na spód, palcami ugnieść na dnie formy. Wyrównać. Posypać 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć jabłka, wyrównać. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na jabłka, wyrównać. Na górę zetrzeć na tarce lub drobno pokruszyć kruche ciasto. Piec

Kubki smaku
Kruchy placek z rabarbarem 138

cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Ponadto: 1 kg rabarbaru 6 łyżek cukru 1 łyżka tartej bułki Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać(...)ostrym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2 - 3 minuty). Rabarbar przełożyć na durszlak i odsączyć z nadmiaru soku. Na przestudzone ciasto wyłożyć odsączony rabarbar, posypać łyżką tartej bułki i na końcu posypać pokruszoną kruszonką. Piec około 30 - 40 minut w temperaturze 180ºC. Przestudzić i posypać cukrem pudrem - można nie trzeba

Kubki smaku
Budyniowiec - kruche ciasto z owocami 127

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń / bądź inny owoc : ananas, morele, jabłka  tłuszcz i bułka tarta do obsypania blachy  Wykonanie:   Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekaną margarynę, cukier puder, cukry waniliowe oraz dwa jajka - całość zagnieść na gładkie ciasto podzielić(...)układamy je na kremie lekko dociskając. Wyciągamy naszą twardą posypkę i ścieramy ją na tarce szybko aby ciasto nam się w rękach nie ociepliło bo wtedy ciężko się trze ;) Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 160*C i pieczemy przez 45 minut Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem / kleksem bitej śmietany - jak kto woli :) Nie martwcie się ,że wyszło blade :) takie

W Moim Magicznym Domu
Boskie śniadanie dla drugiej połowy. Jajko i boczek w imponującej formie. Rozpieszczaj swoich bliskich 153

ostatnio panuje ;) Przepis naprawdę banalny, a cieszy oko i podniebienie ;) Składniki (śniadanko dla dwojga) 2 jaja 2 plastry boczku parzonego (niezbyt grube,ale długie i dość szerokie) 2 łyżki tartego sera żółtego 2 kromki bułki lub chleba sól, pieprz garść siekanego świeżego szczypiorku Przygotowanie: Plastry boczku podsmażamy lekko na patelni. W okrągłych foremkach do zapiekania układamy kolejno:koła(...)foremek). Tłuszcz do smarowania jest zbędny bo gotowe jajka wychodzą ładnie z foremki. Boczkiem wyściełamy boki foremki (tak by same posłużyły jako foremka do jajka). Otoczoną boczkiem bułkę posypujemy tartym serem żółtym. Wbijamy nasze jajka. Posypujemy solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy szczypiorkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut - tak wynika z naszych doświadczeń. Delikatnie

Kuchnia po mojemu
Tarta cytrynowa z lemon curd i melisą 118

łyżki cukru drobnego cukier waniliowy żółtko Zagnieć albo zmieszaj ciasto w malakserze ze  składników podanych wyżej . Odłóż do lodówki na 30 minut. Wyjmij i rozwałkuj. Spód tarty ponakłuwaj widelcem i obciąż fasolą. Piecz ok 20 minut w 180 stopniach. Krem lemon curd: 2 ekologiczne cytryny skórka otarta z cytryn 2 jaja ekologiczne  z Frisco 2 żółtka

AZgotuj!
KARP PANIEROWANY 212

Chwilowo fotka z "Poradnik domowy" 2001 Karp jest nieodzownym symbolem kolacji Wigilijnej. Nie może go zabraknąć na Wigilijnym stole. SKŁADNIKI 10 dzwonek świeżego karpia szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki(...)mąki olej sól cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Dzwonka karpia oprószyć solą i skropić cytryną. Każde dzwonko obtoczyć mąką, następnie zanurzyć w roztrzepanych jajkach i ponownie obtoczy ale teraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Smacznego. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Przepis na… – Minestra maritata świąteczne danie z Neapolu 213

szpinaku cebula, 2 średnie marchewki 500 gr kapusty włoskiej dowolne mięso na bulion 300 gr polędwiczek wieprzowych 300 gr boczku 100 gr salami bazylia, ostra papryczka 100 gr tartego sera sól, pieprz Smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy polędwiczkę wieprzową. Gotujemy około 90 minut, po czym(...)wyciągamy mięso. Warzywa pokrojone na dowolne kawałki wrzucamy do garnka, następnie dodajemy salami. Po około kwadransie dodajemy bazylię i ostrą papryczkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Przed podaniem danie posypujemy tartym serem. Smacznego! PS Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy

Bon Ton Italia
szczupak faszerowany drobną rybką 225

niewielkiej ryby słodkowodnej np: płoć, okoń, leszcz, krąp, sielawka itp. ( ja dodałem sielawkę i płoć) 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 1 jajko sok z połowy cytryny 1 marchewka 2 cebule 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól 1/2 pęczka natki pietruszki sposób przygotowania Z całego(...)przekładamy do miski . Teraz na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i szklimy na nim drugą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę. Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa obranego z ryb, dodajemy łyżkę tartej bułki, pozostałe dwie łyżki masła, rozbite jajko, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, oraz pieprz i całość ( widelcem lub blenderem) łączymy w jednolitą masę. Tuszkę szczupaka układamy

Miód i pieprz
Morszczuk w zalewie octowej 477

lubię opiekane ryby w słodko- kwaśnej zalewie octowej.  Oto przepis na takie właśnie rybki: SKŁADNIKI: 1,5 kg mrożonych filetów w morszczuka, 3 jajka, 2,5 szklanki bułki tartej, sól, przyprawa do ryb SKWORCU , olej do smażenia. ZALEWA: 2 litry wody, 1/2 szklanki octu 10%, 2 duże cebule, 1/2 łyżki cukru, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy płat kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam solą oraz przyprawą do ryb.  2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem. 3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania