spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 30 minut. W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Foremki na tartaletki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wykładamy schłodzonym ciastem. Smarujemy(...)nutellą, układamy śliwki i posypujemy cynamonem. Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie wyrabiamy jak ciasto na spód. Wkładamy do zamrażalnika na 10 minut. Po tym czasie trzemy ciasto na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wiórkami wierzch tartaletek. Tartaletki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut, aż się zarumienią
KuchcikoweLoveponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową: 300 g serka białego 25 g masła
Domowy Smak Jedzeniadodatek domowe pieczone frytki – chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku :) Ponadczasowy i niezastąpiony duet. Palce lizać! Składniki: 4 filety z dorsza 4 czubate łyżki mąki 4 czubate łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka sól pieprz kilka ziemniaków 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków i frytek np. Prymat olej do smażenia Wykonanie: Filety z dorsza opłukujemy(...)dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Każdy kawałek ryby doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zanurzamy z każdej strony w rozbełtanym jajku wymieszanym z mlekiem i obtaczamy w mieszance mąki i bułki tartej. Tak przygotowane filety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron (zaczynając od strony ze skórką) do zezłocenia. Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, po czym
MyCookBook.plkuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki soli pieprz Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej różyczki brokułów i gotujemy ok. 10-15 minut. Jeśli używamy groszku mrożonego także wrzucamy go do gotującej się(...)zalewy mozarellę. Jajko roztrzepujemy i dodajemy do niego mąkę, zioła prowansalskie oraz pieprz i sól. Każdą kuleczkę sera najpierw dokładnie obtaczamy w masie jajeczno-mącznej, potem w bułce tartej, a następnie wrzucamy na rozgrzany olej (najlepiej jeśli będzie go tyle, aby kulki mogły się zanurzyć). Smażymy tylko do uzyskania złotego koloru panierki. Wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym
MyCookBook.plcukru 375 ml mleka Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 20 g cukru waniliowego duża szczypta cynamonu 100 g masła (lub margaryny) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto twarogowo-olejowe: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy twaróg, mleko, olej, cukier waniliowy, ekstrakt i sól. Wyrabiamy najlepiej przy(...)dużych „okruchów”. Tortownicę o średnicy ok. 28-30 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki natłuszczamy. Ciastem dokładnie wylepiamy spód, wyrównujemy jego powierzchnię i posypujemy 2 łyżkami tartej bułki. Ostudzony budyń rozprowadzamy na cieście zostawiając ok. 0,5-1 cm odstępu od obręczy. Agres układamy równomiernie na budyniu. Całość posypujemy kruszonką, wypełniając nią także lukę wokół obręczy
MyCookBook.plłyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka orzechy włoskie tarte - 4 łyżki Polewa czekoladowa : gorzka czekolada orzechy włoskie - 4 szt Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić białka jaj na sztywno z cukrem. Następnie dodawać(...)dodać cukier i śmietanę, zmiksować, przelać do miski. Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gotowanej wody, dodać kawę, wymieszać, ostudzić, dodać do masy, zmiksować. Następnie dodać orzechy tarte, wymieszać. Rozwinąć ciasto, posmarować masą serową, dobrze zwinąć w roladę, następnie zawinąc w papier. Polewa czekoladowa : Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać roladę. Orzechy włoskie
Kuchnia Danusiselera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso oddzieliłam od kości. Odlałam 1 litr rosołku, w którym sparzyłam wątróbkę(...)przemieliłam przez maszynkę o najmniejszych oczkach dodając naprzemiennie wątróbkę i warzywa z którymi gotował się kurczak, czynność mielenia powtórzyłam jeszcze dwukrotnie. Do tak przygotowanej masy wsypałam 1/2 szklanki bułki tartej, wlałam szklankę rosołu. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, masę wyłożyłam na posmarowaną smalcem blaszkę. Na wierzch ułożyłam świeże zioła. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez
Darcia w kuchniskładniki: 500 gram ryby ( u mnie ze skórą ) 500 gram łopatki 2 jajka garść bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, wegeta, czosnek zalewa: 4 szklanki wywaru od gotowania klopsików 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru dodatkowo: 1 marchewka 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżka soli kilka ziarenek pieprzu Sposób wykonania: Mięso ryby zmieliłam dwa razy na sitku o bardzo małych oczkach ( takich jak na pasztet ), łopatkę na tradycyjnych. Dodałam jajka, garść bułki tartej. Do smaku doprawiłam solą, pieprzem, wegetą i świeżym czosnkiem ( 3 ząbki, przeciśnięte przez praskę). Wodę zagotowałam z solą , liściem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i marchewką obraną, pokrojoną
Darcia w kuchnigarście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia lub pełnoziarnista bułka, może być chleb 1 ząbek czosnku świeże oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz, suszone oregano ocet balsamiczny opcjonalnie kilka(...)spore kawałki. Wymieszać z sałatą. Dodać fileciki anchoives i kapary. Polać oliwą, octem balsamicznym, doprawić solą, pieprzem, świeżym i suszonym oregano. Na wierzchu ułożyć grzanki, a całość posypać odrobiną tartego parmezanu
Kulinarne Inspiracjecytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć rybę na rumiano z każdej strony. Usmażoną rybkę wykładamy na półmisek. Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać
O kuchni z uczuciemjabłkami. <3 Oczywiście, musiałam co nieco pozmieniać tradycyjny przepis, tak więc pominęłam zwykłą mąkę i zastąpiłam ją... zmielonymi płatkami owsianymi. Nie chciałam używać specjalnej formy do tarty, więc sama zrobiłam taki oto rustykalny placek. Ciasto jest pyszne, prawie idealnie kruche i wspaniale komponuje się z jabłkami, cynamonem oraz miodem. Kwintesencja jesieni! Składniki : owsiane ciasto 200 g płatków(...)brzegu i podpiekać przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Wyjąć, na spodzie rozsmarować jogurt, a następnie poukładać plasterki jabłek. Tak przygotowaną tartę piec kolejne 20-30 minut. Wystudzić. Smacznego! I nawet mój braciszek zajadał ze smakiem! A Stefan znowu zgłodniał
Kuchnia Elliełososia bez skóry i ości 50 gram jarmużu 1/4 pęczka koperku sok z ćwiartki cytryny sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki bułki tartej do podania cząstki cytryny, puree ziemniaczane i zielona fasolka lub w formie burgera w bułce Filet łososia kroimy na mniejsze części i miksujemy w malakserze na pastę. Dodajemy(...)jamruż, koperek, sok z ćwiartki cytryny oraz szczyptę soli oraz pierzu i ponownie miksujemy. Dodajemy oliwę z oliwek i z podanej ilości formujemy 4 burgery, które obtaczamy w bułce tartej. Patelnie smarujemy cienko oliwą z oliwek, umieszczamy na niej burgery i smażymy kotleciki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Mango PapajaSkładniki: 1 leszcz (około 800 g) 3 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko na marynatę: 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Leszcza oczyszczamy odcinamy głowę, ogon oraz płetwy. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy za pomocą(...)lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki leszcze osączamy z marynaty i obtaczamy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy masło i kładziemy opanierowanego leszcza. Rybę smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej. Smacznego
Symfonia smakowasera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie(...)będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest za sucha można dodać żółtko, jeśli zbyt rzadka więcej tartej bułki. Klopsiki podsmażyć krótko na oleju z każdej strony, włożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem pomidorowym. Zapiekać w temperaturze 175 stopni ok 10-15 minut. Moja propozycja sosu
Kulinarne Inspiracjeszklanki ryżu 4 ugotowane na twardo jajka 1 surowe jajko 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej szklanka bułki tartej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka drobno(...)pozostałych składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy. Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Dania