tarta - 42848 przepisów (strona:1257/2857)

Kotlet z karkówki po argentyńsku 197

karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej 100- 150 g wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego lub kopconego ) olej(...)smażenia Karkówkę rozbijamy tłuczkiem , ale niezbyt cienko – tak średnio , na około 0,5 cm . Solimy , smarujemy musztardą ( jedna łyżeczka na jeden kotlet ) , pieprzymy , obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dość dużym ogniu ( jak schabowy ) . Jajka smażymy jako tzw . sadzone . Można z jednej strony , wtedy jest ładne żółtko , a Ci co nie lubią

Ogrodnik w podróży
Udka i skrzydełka kurczaka faszerowane pieczarkami – czyli jak usunąć kości i nafaszerować mięso 169

podudziem ) 2 skrzydełka 1 pojedynczy filet z kurczaka ( niezbyt duży ) Czerwony knorr do mięs Farsz: 6 pieczarek 1 cebula 1 jajko Kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Sól Pieprz Odrobina oleju ( do smażenia ) Wykonanie: Z udek i skrzydełek usuwamy kości. Na obu końcach udek ( podobnie i skrzydełek ) robimy nacięcia wokół kości. Podcinamy mięśnie i ścięgna łączące się(...)małe kawałki a cebulę w kostkę. Przesmażamy na oleju i doprawiamy solą i pieprzem. Do przestudzonych pieczarek dodajemy 1 jajko, pokrojony na kawałki filet z kurczaka, łyżkę bułki tartej, posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i doprawiamy. Farszem napełniamy udka i skrzydełka ( jeżeli istnieje konieczność możemy spiąć wykałaczką ) Posypujemy czerwonym knorrem do mięs. Pieczemy w piekarniku w temp

Smaki Ewy
Wyniki konkursu na karnawałową przekąskę z Seko 149

z wędzonym łososiem: Drugie miejsce zajęła pani Laura Przybyła i jej przepis na śledzie z twarożkiem, sałatą roszponką, cykorią i jarmużowym pesto: Trzecie miejsce przyznaję pani Dominice S. z przepisem na krewetki z suszonymi pomidorami: Gratuluję wszystkim wygranym! Zwycięzców proszę o przesłanie swojego adresu do wysyłki

Marta Gotuje
Zupa krem z pieczonego kalafiora 206

cytryny,  zmiksuj  na gładki krem, w  razie potrzeby dopraw do smaku.     Gotuj  4 min uty, p rzelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem.   Wersja na thermomix Przygotowanie:   Kalafior p odziel na różyczki,  p olej dwoma łyżkami o liwy,  posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopn i, piecz(...)smaku.   Dodaj pozostałe 200 g wody, wymieszaj  10 s./obr.3.  Gotuj  4 min/ 100 °C /obr.1.     Przelej na talerze, posyp szczypiorkiem i tartym serem

SzczyptaSmaQ
Cherry curd - trochę słońca w środku zimy. 185

przykład do przełożenia tortu, posmarowania placuszków lub zwyczajnie, na kanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec pod bezą. Taka tarta z pewnością wszystkim posmakuje. I, co najważniejsze - mrożone wiśnie dostaniecie w prawie każdym sklepie. Podarujcie sobie i swoim rodzinom odrobinę lata w środku tak nieciekawej zimowej aury. Potrzebne

W poszukiwaniu inspiracji
Jabłecznik sypany 160

Jedną część przygotowanej mieszanki wysypujemy na blachę o wymiarach 22 x 26 cm, wysmarowanej masłem i osypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Połowę jabłek wykładamy na mieszankę ciasta i posypujemy łyżeczką cynamonu. Na jabłka wysypujemy drugą część mieszanki i wykładamy pozostałe jabłka, posypując cynamonem.  Na wierzch

Kulinarne życie
Bezglutenowa panierka 145

poradzić skoro nie wolno nam użyć bułki tartej? Z pomocą przychodzi mielony len i mąka ryżowa. Myślę, że one spokojnie wystarczą jako zamienniki zamiast białej mąki i bułki tartej, a będziemy się mogli cieszyć ponownie smakiem kotleta. No może nie będzie taki idealny, ale cóż.. lepszy rydz niż nic. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 211

Dusić razem przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody, by ją zahartować. Następnie dodać połowę tartego żółtego(...)sera i 1 łyżeczkę przyprawy do dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso. 5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego sera. 6. Całość zapiekać w 180 st.C przez ok 30 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Lazania ze szpinakiem i serem ricotta 244

fletem z kurczak/indyka i lekką sałatką. Składniki: 12-15 płatów makaronu do lazanii 1 opakowanie szpinaku mrożonego 250 g sera ricotta 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g tartego sera żółtego gałka muszkatołowa pieprz sól sok z cytryny Na sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 płaska łyżka mąki pszennej 350 ml ciepłego mleka sól, pieprz Wykonanie: Makaron wrzucać(...)będzie gładki i puszysty. Gdyby w sosie pozostały grudki mąki, przetrzeć sos przez sito. Na koniec sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem beszamelowym zalać lazanię. Posypać tartym serem. Piec w temperaturze 170 stopni C przez 40-45 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierś perliczki panierowana, smażona 327

tartej, tłuszcz do smażenia (u mnie masło), Tymianek posiekać. Pierś lekko roztłuc, dosłownie kilka uderzeń tłuczkiem. Oprószyć pieprzem i tymiankiem, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. zastawa

królestwo garów
Pesto z awokado 162

awokado 1 szklanka listków świeżej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka orzeszków nerkowca świeżo mielony pieprz sól 3 łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie) 300 g makaronu spaghetti Przygotowanie: Do blendera wrzucić obrany czosnek i orzeszki, rozdrobnić dodając oliwę. Następnie dodać miąższ z awokado, listki bazylii i sok z cytryny. Wszystko(...)solą do smaku. Makaron ugotować al dente, według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu makaronu dodać pesto i dokładnie wymieszać, aby oblepiło makaron. Po nałożeniu na talerze wierzch można posypać tartym parmezanem. Zobacz również: Pesto z makaronem

Kuchcik gotuje
Roladki z kurczaka z żółtym serem i pomidorami. 197

piersi z kurczaka  1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju kilka plasterków żółtego sera   domowa vegeta  pieprz do smaku suszony czosnek oliwa do smażenia 1 szklanka bułki tartej  2 jajka Jako dodatek zasmażana czerwona kapusta  firmy Orzech. Wykonanie : Piersi umyć, osuszyć i przeciąć na pół, każdy plaster mięsa delikatnie rozbić, oprószyć domową vegetą, suszonym czosnkiem(...)pieprzem.Na każdym kawałku ułożyć plasterek żółtego sera i kilka paseczków pokrojonych pomidorów.Mięso ciasno zwinąć w rulon, można spiąć wykałaczką.Roladki maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej oliwie z obydwu stron na złoty kolor. Podawać z czerwoną kapustą. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
KOTLETY WILANOWSKIE 196

przy krojeniu mięsa jest delikatny i nadaje schabowemu jędrności i delikatności.Zawsze to coś innego na domowym stole:))). 60 dag.schabu 1 jajko 50 g pasztetu z drobiu 2 łyżki tartej bułki 1 łyżka masła(...)łyżki smalcu sól **************************************  Mięso umyć, osuszyć , podzielić na cztery kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i posmarować pasztetem z obu stron.Zamoczyć w rozbeltanym jajku,obtoczyć w bułce tartej, po czym usmażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron.Dodać masło , przykryć i jeszcze chwilę zostawić na małym ogniu.Podajemy z ziemniakami i surówkami.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Chrupiące roladki drobiowe. 166

drobno siekany szczypiorek trochę zielonego pora pociętego w krążki 2 łyżki masła masło klarowane do smażenia 3 łyżki płatków kukurydzianych drobno rozgniecionych 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki tartego na drobnych oczkach parmezanu przyprawy: grubo mielony pieprz, vegeta, przyprawa do drobiu WYKONANIE: każdy pojedynczy filet rozcinamy na pół i cienko rozbijamy, posypujemy przyprawami, smarujemy masłem, na każdym płacie

Kuchnia Beaty
Bulwy smażone 135

bułki tartej, sól, 3 łyżki masła Topinambur, umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Każdą bulwę przekroić wzdłuż na pół. Obtoczyć w rozmąconym jajku i „wytarzać” w bułce tartej. Smażyć na rumiano na maśle. Topinambura nie należy rozgotowywać, powinien być ugotowany al dente, lekko twardy – może nawet trochę surowy. Topinambura można jeść na surowo

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania