tarta - 42848 przepisów (strona:1251/2857)

Roladki drobiowe z makaronem 265

drobiowe 100 g makaronu kolorowego rurki 1 ser mozzarella kilka listków bazylii sól i pieprz świeżo mielony 1 łyżeczka ostrej papryki  2 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia pęczek kopru Wykonanie: Filety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekrawamy po długości dzieląc na cztery kotlety. Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy(...)kosteczkę mozzarell ę oraz bazyli ę, przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany makaron rozkładamy na kotlecie drobiowym, zwijamy roladki, obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor, pod koniec smażenia przykrywamy roladki pokrywką. Usmażone roladki wykładamy na półmisek, posypujemy posiekanym drobniutko koperkiem. Podajemy na gorąco jako danie

kgwjanczewo
Chrupiący schabowy z kością 181

inności smaku nadaje kostka schabowa, spróbujcie, a przekonacie się, że jest różnica w smaku... Składniki: 4 kotlety schabowe z kością 2 jajka 2 łyżka mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz świeżo mielony smalec do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy kotlet owijamy(...)foli ę spożywczą, rozbijamy na desce za pomocą tłuczka, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na talerzu roztrzepujemy jajka. Kotlet obtaczamy w mące w jajku a następnie w bułce tartej. Smalec ro zgrz ewamy na patelni, smaży my kotlety na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami lub kaszą oraz dowolnie wybraną surówką. Smacznego

kgwjanczewo
Wytrawne paszteciki - przepis na farsz. UWAGA - PYSZNE! O niebo lepsze niż ze sklepu 191

sztuk): 2 opakowanie ciasta francuskiego 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 3-4 pieczarki 1/2 niewielkiej piersi z kurczaka 1 cebula dwie garście sera żółtego tartego 2-3 łyżki keczupu łagodnego sól, pieprz papryka słodka mieszanka ziołowa do drobiu Przygotowanie: Warzywa oraz kurczaka kroimy w dość drobną kostkę. Kurczaka oprószamy lekko solą oraz przyprawą ziołową (może być do grilla(...)Kiedy lekko zmiękną dodajemy keczup. Podsmażamy jeszcze chwile. Na koniec podsmażamy pieczarki Pozostaje usmażyć kurczaka-uważając by go nie przesuszyć. (Mięso dojdzie w piekarniku. Podsmażone składniki czynszu mieszamy z tartym serem. Farsz gotowy. Wystarczy nasze ciasto francuskie pokroić na kwadraty napełnić farszem i zagnieść solidnie na bokach by nadzienie pozostało na miejscu podczas pieczenia. Na wierzchu smarujemy białkiem. Oprószamy

Kuchnia po mojemu
Kalafior zapiekany pod beszamelem 208

jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny 1 szklanka tartego żółtego sera gałka muszkatołowa, sól, pieprz tłuszcz od smarowania naczynia Przepis: Kalafior umyć, oczyścić i kroimy na mniejsze części.Gotujemy osoloną wodę i gotujemy na parze aż Kalafior bedzie(...)kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Smacznego Artykuł Kalafior zapiekany pod beszamelem pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
CLAUFOURTIS Z CZEREŚNIAMI 146

wsypujemy mąkę i dalej mieszając wlewamy roztopione, zimne masło. Kiedy składniki dobrze się połącza wlewamy mleko i ponownie mieszamy.  Formę na tartę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie równo rozkładamy w niej czereśnie aż zakryją całe dno. Na czereśnie wylewamy ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez 35-40 minut. Ciasto w trakcie

Kulinarne Fantazje Marioli
Pieczarki w zalewie octowej 202

przepis na pyszne pieczarki w zalewie. Pieczarki są szybkie i łatwe do przygotowania. To idealna przekąska na każdą imprezę. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 kg pieczarek, 2 jajka, 3 szklanki bułki tartej, olej do smażenia, sól, Zalewa: 1,5 litra wody, 1/2 szklanki octu, 1 łyżka cukru, 2 pokrojone w piórka cebule, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela(...)angielskiego, 2 łyżeczki gorczycy, 1 łyżeczka soli, kilka ziaren pieprzu ziarnistego. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Pieczarki oprószam solą. Następnie maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju. 2. Zalewa: Wszystkie składniki zalewy przekładam do garnka i zagotowuję. Zalewę odstawiam do przestudzenia. 3. W dużym naczyniu układam usmażone

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak pieczony w panierce 128

łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz około 1 szklanki bułki tartej Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Do oliwy dodać(...)wszystkie przyprawy i wymieszać. Powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i każdy kawałek dokładnie obtoczyć w tartej bułce. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 50-60 minut, aż skórka ładnie się zrumieni

kuchnia doski
BARSZCZ WIGILIJNY Z PIECZONYCH BURACZKÓW I JABŁEK 196

zagotowujemy. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy wszystkie przyprawy (oprócz soli, czosnku i soku z cytryny) i gotujemy do miękkości warzyw, przez około 30 minut. Do ugotowanego wywaru dodajemy tarte buraczki, pokrojone jabłka i starty na tarce czosnek. Zwiększamy ogień do średniego, a gdy barszcz się zagotuje, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy jeszcze przez około 8 minut(...)wywarem z grzybów. Kilka grzybków kroimy w paski i pozostawiamy w zupie, resztę wykorzystujemy do farszu na uszka lub do bigosu.  Możemy też pozostawić w barszczu kilka łyżek tartych buraczków. Barszcz podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzając do zagotowania. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i opcjonalnie roztartym w palcach pieprzem  różowym.  Można

cool and minty
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 153

mąki pszennej Wrocławskiej Lubella  50 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 ząbki czosnku 100 g żółtego, tartego sera oregano do posypania(...)swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia,  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki

Kulinarne Fantazje Marioli
BUŁKI SEROWO - CEBULOWE 104

szklanki kwasu, użyłam chlebowego 1 szklanka ciepłej wody  4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 cebula, podpieczona na złoto na oleju 100 g żółtego, tartego sera(...)wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki, które układamy na posypanej mąką blaszce. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posypujemy tartym serem i lekko je nacinamy nożem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone

Kulinarne Fantazje Marioli
KRUCHE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I JABŁKAMI 191

spodzie to jedno z ciast które znika migiem w moim domu. Owoce dodajemy jakie mamy, u mnie domowe brzoskwinie ze słoika i jabłka. Placek polałam budyniową pianką i posypałam tartym ciastem. Idealne do niedzielnej kawki(...)PRZYGOTOWANIE :  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy. Na ciasto rozkładamy brzoskwinie i kawałki jabłek. Wylewamy pianę i posypujemy wierzch resztą, tartego ciasta.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 45 minut, aż ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Po całkowitym ostygnięciu ciasto przechowujemy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z SZYNKĄ, BATATAMI I GROSZKIEM 137

naprzemiennie ziemniaki z batatami. Zapiekankę zalewamy sosem śmietanowym i posypujemy tartym serem.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SEREM 162

beszamelowy :  2 szklanki pełnego mleka  2 duże łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła naturalnego 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku listki bazylii do dekoracji parmezan do posypania(...)zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 *C, przez około 30-40 minut aż makaron zmięknie. Temperaturę należy zmniejszyć kiedy sos zacznie się przypiekać.  Cannelloni posypujemy tartym parmezanem i listkami bazylii. Danie jest smaczne na ciepło i zimno, polecam.         Uwagi ;z podanych składników wyszły dwa małe naczynia żaroodporne, farsz szpinakowy

Kulinarne Fantazje Marioli
Brokuły w panierce z serem 191

Bardzo prosty i pachnący dodatek do obiadu. W smaku przypominają przygotowywany w podobny sposób przez mamę kalafior. 1 duży brokuł 1 szklanka bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz 4 łyżki żółtego sera Olej do smażenia Brokuł dokładnie myjemy, rozdzielamy(...)różyczki. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Pilnujemy aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i studzimy. Następnie panierujemy w przyprawionym solą i pieprzu jajku oraz obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Jeszcze gorące posypujemy startymi wiórkami żółtego sera

VioletoweKucharzenie
Kurczak po meksykańsku Tex-Mex 247

łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mieszankę przyprawy taco przechowywać szczelnie zamkniętą 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka słodka ok. 100-150 g tartego sera Cheddar natka kolendry lub pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Piersi z kurczaka (jeśli duże) pociąć na mniejsze kawałki – można np. na 3 podłużne paski. Opłukać i osuszyć. Dobrze(...)chwilę, aż fasola będzie dość ciepła. Przełożyć całą mieszankę do miski. Na patelnię (nie myjemy!) włożyć z powrotem kurczaka, ułożyć go, zmniejszyć ogień na minimalny. Posypać całą powierzchnię kurczaka tartym cheddarem (prawie całym), rozłożyć mieszankę z fasolą i posypać resztą chaddara. Przykryć i podgrzewać krótko aż ser się roztopi. Kurczaka po meksykańsku tex-mex podawać na gorąco, można prosto

Pociąg Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania