wiem czy to nowe, czy czasem ktoś już nie obmyślił, ale jakby co ja nie spotkałam, a i Pani Jola i jej goście też. Jasne ciasto: szklanka marchewki szklanka tartych orzechów jajko łyżka soku z cytryny łyżka skórki(...)cytryny szczypta soli 1/2 łyżeczki sody 2 kopiaste łyżki serka ( u mnie Bieluch) cukier brzozowy do smaku Ciemn ciasto: 3/4 szklanki daktyli szklanka marchewki 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki tartych orzechów jajko łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 kopiaste łyżki serka Polewa: 2 łyżki masła łyżka mleka 2 łyżki cukru łyżka soku z cytryny
Dieta moja pasjakurczaka: 2 duże, piersi z kurczaka bez skóry i bez kości mąka do posypania 2 średnie jajka, roztrzepane i doprawione od serca solą i pieprzem 70g drobnej bułki tartej sól i pieprz Składniki na szpinak: 8 łyżek oliwy z oliwek (lub innego oleju roślinnego) 250g liści szpinaku, umytych 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki ½ łyżeczki suszonego chilli w płatkach(...)pieprzem. Odstaw na czas przygotowania kurczaka. Za pomocą tłuczka do mięsa rozbij piersi na grubość około centymetra. Oprósz mięso mąką, następnie zanurz w jajku i obtocz dokładnie w bułce tartej. W dużej patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, włóż kurczaka i smaż na średnim ogniu przez około trzy minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Następnie przełóż je na ręczniki
karmelowyproszku) słodka papryka w proszku sól pieprz (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do kurczaka) kilka plasterków szynki kilka plasterków żółtego sera ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Roladki z Kurczaka z Szynką i Serem - Sposób przygotowania: Kurczaka porcjujemy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy(...)środka i rolujemy ku górz e (jak krokiety). Mięso obtaczamy w mącę, następnie maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ kurczak utraci soczystość, po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe roladki
Słodka Stronaświetnie smakuje. Przepis z moimi zmianami pochodzi z książki „Moja kuchnia wege” Audrey Cosson—>KLIK. 2 średnie cukinie 150 g tartej mozzarelli 40 g tartego parmezanu łyżka oliwy sól i pieprz kruszonka: pół bułki (ok. 35 g) 20 g orzeszków piniowych 10 g startego parmezanu poł łyżeczki skórki startej z cytryny łyżeczka oliwy Piekarnik
Mienta blogkuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko
mojewypiekiinietylkonaleśników: 200 g ugotowanych ziemniaków 100 g puree z dyni 150 g twarogu 2 cebule olej do smażenia 1 łyżeczka curry w proszku sól pieprz Dodatkowo: 100 g tartego żółtego sera masło do wysmarowania formy do zapiekania szczypiorek Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mieszamy wszystkie składniki, do momentu aż pozbędziemy się grudek. Ciasto wstawiamy na 30 minut(...)proszku, solą i pieprzem. Przygotowanym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy w rulonik. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Naleśniki posypujemy tartym żółtym serem i zapiekamy aż się rozpuści (około 20 minut). Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem
Smakowity Blog Kulinarnywieprzowe zyskają zupełnie nowy wymiar, gdy wypełnimy je szpinakowym farszem z czosnkiem, cebulką i śmietanką. Składniki: klopsy: 500g mięsa mielonego z łopatki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + około szklanki do obtaczania klopsików średnia cebula łyżeczka musztardy francuskiej sól, czarny pieprz, majeranek olej do smażenia szklanka esencjonalnego bulionu szpinak: koło 200g rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku średnia(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów
Pyry na Gazbiałego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru- ja użyłam po prostu dobrej jakości grzybowy rosół z kostki, który rozpuściłam w gorącej wodzie (jak w przepisie na opakowaniu). Parmezan trzemy na drobnej tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Cebulę, czosnek i seler kroimy w drobną kostkę- polecam mikser 'żyrafę', który skróci ten etap znacząco a i kostka będzie drobniejsza. Grzyby oczyszczamy, krótko(...)stopniowo po chochelce, za każdym razem mieszając i czekając aż płyn się wchłonie. Jeśli rosół się skończy, a risotto będzie wciąż zbyt suche, dolewamy gorącej wody. Na koniec wsypujemy tarty parmezan i połowę pietruszki. Dokładnie mieszamy, doprawiamy i przykrywamy na dwie minuty. Powszechnie znanym faktem jest, że najlepiej risotto zjeść od razu- wtedy konsystencja jest najlepsza, lekko klejąca
les mirabellesjesienne risotto z aromatycznym kurczakiem i dynią. Risotto o pięknej żółtej barwie, którą zawdzięcza dodatkowi kurkumy. Kremowe i niezwykle smaczne, o maślanym posmaku, z dodatkiem tartego parmezanu i siekanej, świeżej pietruszki. Jest to danie z jednej patelni, które przygotujecie szybko na obiad lub na kolację, bez czasochłonnego stania w kuchni. Spróbujcie koniecznie(...)kostkę dyni 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie) 150 ml mleka 400 - 600 ml bulionu (najlepiej drobiowego) 200 g ryżu do risotto - arborio 3 łyżki siekanej natki pietruszki kilka łyżek tartego parmezanu (według uznania) WYKONANIE: Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw kurkumą, obiema paprykami, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie i odstaw. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej i 1 łyżkę masła
Słodko-Słony Świat Ilonyszklanki ciepłej wody opakowanie drożdży instant - 7g 2,5 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli i łyżeczka cukru farsz: kulka sera mozzarella 1 pomidor kilka plasterków wędliny 2 łyżki tartego żółtego sera 0,5 szklanki rozmrożonego szpinaku 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: bazylia, majeranek sos: puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Smacznego
Zasmakuj Kuchnisera feta 50 g parmezanu 1 jajko opcjonalnie 150 g mielonego mięsa drobiowego sól, zmielony liść laurowy i nasiona kolendry do podania: natka pietruszki i sos czosnkowy (jogurt+tarty czosnek+siekany koperek+sól) Wszystkie składniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko i mieszamy dokładnie, żeby wszystkie składniki się połączyły. Z masy formujemy w dłoni kulki
Kucharzycałyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów dodatki: gęsta śmietana, podsmażona cebulka Farsz: 500 g kurek 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego 2 cebule 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki dodatki: podsmażona cebulka, kurki, gęsta śmietana, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz do pierogów. Kurki oczyszczamy i płuczemy szybko na durszlaku, zostawiamy(...)płyn odparuje, kurki doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kurki drobno siekamy, dodajemy też posiekaną natkę pietruszki i całość mieszamy, jeśli farsz jest za rzadki możemy dodać trochę bułki tartej. Ciasto: Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy pół szklanki wrzącej wody, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą, dodać sól i gotować pod przykryciem aż do miękkości. Po ostudzeniu pokroić w drobniejsze kawałki. Cebulę pokroić w drobną(...)bazylię i oregano) i zamieszać. Przygotowanym sosem zalać brokuły z cebulą. Naleśniki nadziać farszem i złożyć. Jajka wymieszać widelcem z odrobiną soli. Naleśniki maczać kolejno w jajkach oraz bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie z obu stron do lekkiego zbrązowienia
Bulliosezonu na fasolkę. Bardzo smaczna kompozycja. Obiad dla dwóch osób. 2 porcje dorsza bez skóry po ok. 120-130 g (użyłam polędwicy z dorsza) 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia 350 g fasolki szparagowej sól (do natarcia ryby i do wody na fasolkę) szczypta pieprzu 1 duży ząbek czosnku 130 g sera feta 1 łyżka masła(...)czasu do czasu i trzymać na patelni dopóki ser się nie rozpuści i nie zmiesza dokładnie ze szpinakiem. Rybę obtoczyć w jajku roztrzepanym widelcem a następnie w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, po kilka minut z obu stron. Na talerz wyłożyć szpinak, na niego rybę a obok fasolkę szparagową
Bulliosmażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni. Pora kroimy w pióra i smażymy(...)rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę polędwiczki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Mascarpone mieszamy ze śmietaną i dodajemy do kurczaka i pora i przyprawy.Mieszamy. Na podpieczoną tartę przekładamy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Następnie przekładamy farsz z patelni. Dodajemy pokrojonego pomidora. Pieczemy 10 minut w temp. 180 stopni. Wyjmujemy i posypujemy świeżą natką i podprażonymi pestkami dyni
WYSPA SZCZĘSLIWA