tarta - 42848 przepisów (strona:1246/2857)

Pierożki z jagodami i waniliową śmietanką 131

jagodami pachnące słońcem, lasem  i pyszną, waniliową śmietaną… To kolejny smak dzieciństwa i smak lata. Super prosty farsz z dodatkiem bułki tartej z przepisu mojej babci i pewnie jeszcze prababci, aby wchłaniała sok jagodowy podczas gotowania. Po prostu pierogi idealne – mięciutkie, delikatne, nie za kwaśne(...)szklanki gorącej wody • 1/2 szklanki ciepłego mleka • 2 łyżki oleju • 1 jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 0,5 kg jagód • 1 łyżka bułki tartej • 2 łyżki cukru Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Do podania • 1 szklanka kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki cukru waniliowego Wykonanie: Farsz • Jagody ostrożnie przepłukać i osuszyć

To co kocham
Sernik dyniowo – migdałowy 138

sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje sernikowi piękny kolor.       Składniki na okrągłą formę jak do tarty o średnicy 26 cm: 120 g masła + trochę do posmarowania formy 250 g cukru pudru sok wyciśnięty z 2 pomarańczy łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej lub otarta skórka z pomarańczy

Ugotowane pozamiatane
Przegrzebki z jajkiem na chips-ie z dyni ,oliwą z czarnej trufli i szafranem 146

mnie przystawka PETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w  misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane w koszulce Sposób: Małże otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe(...)część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie  i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki  oprószamy solą i pieprzem  panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko w koszulce , następnie staramy się je rozdzielić od biała  już po ugotowaniu .( patrz zdjęcie) Rozgrzewamy patelnię dodając masło i oliwę

Viola cooks with passion
Placuszki warzywno-jaglane 207

marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki i kroimy w kosteczkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Rozgrzewamy masło z olejem na patelni(...)placuszki) Przekładamy do miski  dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone Przekładamy na ręcznik

Szczęśliwa kuchnia
Kotlety mielone z oliwkami 168

bułka czerstwa  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  sól himalajska  pieprz czarny według uznania  olej do smażenia  1 szklanka mleka  2 szklanki bułki tartej ( do panierowania ) Wykonanie   Na wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz(...)wszystko ręką mieszamy tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie panierujemy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego

Mój Smak
Domowa pizza z drożdżami instant 164

oliwek - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę - szczyptę soli, pieprzu oraz ostrej papryki do smaku - pół łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo potrzebujemy: - 150 g tartego sera mozzarella - 50 g tartego parmezanu - kilka listków świeżej bazylii 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże oraz przyprawy, mieszamy. 2. Następnie dodajemy olej i również mieszamy. 3. Porcjami dodajemy wodę i całość ręcznie ugniatamy

Bez Cebuli
ZRAZY MIELONE Z MIĘSA MIESZANEGO 143

bułce i smażyć na rumiano.  Zrazy mielone na gorącą przekąskę można przygotować w sposób następujący: Masę mieloną podzielić na 40 porcji, uformować okrągłe frykadelki, obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z startym żółtym serem i różnymi przyprawami. Usmażyć i podać z grzybkami marynowanymi lub inną marynatą

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Faszerowane pieczarki portobello (lub zwykłe) - pieczone 167

przystawkę lub danie główne. Osobiście lubię takie długo pieczone a nie jedynie podpiekane i taki przepis przedstawiam. 8 pieczarek portobello 500g mięsa mielonego 100g tartej mozzarelli  50g tartego sera cheddar 1 cebula  1 ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną

Szefowa kuchni
Bułka drożdżowa zapiekana z serem i boczkiem 170

Składniki (na 2 osoby): 2 okrągłe bułki drożdżowe 250g boczku surowego pokrojonego w kostkę serek kanapkowy pieprz/sól/curry/zioła prowansalskie 2 garści żółtego sera tartego olej do podsmażenia boczku (u mnie olej kokosowy) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Boczek smażymy(...)patelni na ładny brązowy kolor Bułkę przekroić na pół i obie połówki posmarować serkiem kanapkowym, i obsypać przyprawami, wedle uznania. Spód bułki włożyć do kokilki, następnie połówkę boczku i tartego sera, przykryć górną częścią bułki. Wierzch obsypać serkiem. Nasze kokilki włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
KRUCHE CIASTO Z PIECZARKAMI I POREM 168

SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 1 por 380 g ciasta kruchego przyprawy:sól i pieprz, chilli, pietruszka, bazylia koncentrat pomidorowy 15 dag tartego sera żółtego np. Cheddar PRZYGOTOWANIE:  Pieczarki myję i kroję w plastry.  Pora obieram i myję kroję drobno.  Na patelni rozgrzewam masło dodaję pieczarki i pora, doprawiam(...)smażę. Po upływie ok 2 min zaczynam dusić.  Podlewam ok 50 ml wodą, dodaję koncentrat pomidorowy. Kruche ciasto dzielę na pół. Smaruję koncentratem pomidorowym. Doprawiam. Posypuję tartym serem. Nakładam farsz. Całość wkładam do piekarnika na 180 stopni

Gotowanie Patki
PENNE Z TUŃCZYKIEM I PESTO 130

SKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę(...)garnka o grubym dnie i dodaję pesto pomidorowe. Całość podgrzewam na dużym ogniu ok 3 min co jakiś czas mieszając. Następnie łącze z makaronem. Mieszam dokładnie. Posypuję tartym serem żółtym

Gotowanie Patki
DANIE JEDNOGARNKOWE-KUSKUS Z MIĘSEM Z INDYKA I SZPINAKIEM 183

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy kusku 500 ml przecieru pomidorowego 100 g szpinaku 10 dag tartego sera żółtego Przyprawy:sól i pieprz, czosnek granulowany, suszona natka pietruszki, papryka czerwona PRZYGOTOWANIA:  Na rozgrzaną patelnię wkładam mięso mielone z indyka. Dodaję sól i pieprz i smażę na rumiano. Międzyczasie robię kaszę kuskus(...)mieszam i nadal smażę ok 2 min co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaję przecier pomidorowy, mieszam i znów duszę jeszcze ok 2 min. Wkładam do miseczek i posypuję tartym serem

Gotowanie Patki
Kotleciki z komosy ryżowej z tartymi buraczkami 228

Wegetariańskie, warzywne KOTLECIKI Z KOMOSY RYŻOWEJ Z TARTYMI BURACZKAMI i... Artykuł Kotleciki z komosy ryżowej z tartymi buraczkami pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pulpety z tuńczykiem 133

dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej mięsnej masy. Panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia wyłożyć na talerz i polać dowolnym sosem

Gotuję Testuję
Kruchy ze śliwkami 181

cukru 2 i pół szklanki mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy DODATKOWO puder do posypania 60 dag śliwek odrobina bułki tartej   Obie mąki razem z proszkiem do pieczenia wymieszać i przesiać na stolnicę. Do obu mąk dodać(...)cukier, margarynę i cukier wanilinowy, delikatnie zagniatać ciasto. Pod koniec wbić jajka i zagnieść dosyć wolne ciasto. Podzielić na pół. Jedną połowę ciasta wyłożyć na blachę,posypać odrobiną bułki tartej wyłożyć śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Piec w 180 st około 40 min. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem

Gotuję Testuję

Proponowane wyszukiwania