tarta - 42848 przepisów (strona:1246/2857)

Domowy budyń waniliowo- migdałowy i recenzja książki "Rodzinna kuchnia Lidla" 207

naraz :) W ostateczności stanęło na domowym budyniu. Nasz nieco zmodyfikowany przepis poniżej: Domowy budyń waniliowo - migdałowy Składniki:   500ml mleka (może być migdałowe),  2 żółtka,  2 łyżki tartych migdałów,  laska wanilii,  czubata łyżka mąki pszennej,  1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,  100g białej czekolady,  domowa(...)konfitura (najlepiej z truskawek). Wykonanie:  400 ml mleka zagotować wraz z nasionkami wanilii oraz połamaną na kawałki czekoladą. W reszcie mleka rozrobić surowe żółtka oraz obydwie mąki i tarte migdały. Bardzo dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Tak przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko. Stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Rozlać do miseczek

Z miłości do słodkości
CURRY Z INDYKIEM I ŚWIEŻYMI POMIDORAMI 188

smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta(...)kokosowego szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie  DODATKOWO : ugotowany biały ryż do podania, mizeria * można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy  WYKONANIE Pierś indyka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. Kroimy w drobną kostkę

cool and minty
AROMATYCZNY ZUREK NA WEDZONCE MOJEJ MAMY 125

koncentratu) 500 ml zakwasu na żurek 1 suszony grzybek 1 listek laurowy 4 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 2 łyżki majeranku suszonego 1-2 łyżeczki tartego chrzanu kilka kropel przyprawy typu maggy lub 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku sól 2 łyżki oliwy 100ml śmietany dodatkowo: jajka ugotowane na twardo ser biały (przygotowany np. z tego(...)blendujemy. Krok 5. Do garnka z zupą wlewamy żurek - robimy to stopniowo, dozując jego ilość w zależności od upodobanego smaku i kwasowości, następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę oraz boczek, doprawiamy tartym chrzanem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy spienioną śmietanę i zestawiamy z ognia. Żurek podajemy z jajkiem ugotowany na twardo, serem białym

Moja Książka Kucharska
MEKSYKANSKA IMPREZA - TORTILLE Z TUNCZYKIEM 128

szklanki kukurydzy z puszki (również osączonej) 2 łyżki świeżych liści kolendry, posiekanych do podania: 4 placki tortilla 1/4 główki sałaty lodowej (poszatkowanej) 2 pomidory pokrojone w kostkę 1/2 szklanki tartego żółtego sera do dekoracji: liście sałaty na spód każdego placka tortilla PRZYGOTOWANIE:   Krok 1. Cebulę, papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, posypujemy odrobiną cukru(...)się gorąca - utrzymujemy w cieple. Krok 2. Placki tortilli podgrzewamy jeden po drugim na patelni grillowej (bez tłuszczu). Krok 3. Na każdy placek nakładamy gorące warzywa z tuńczykiem, posypujemy tartym żółtym serem, który od ciepła potrawy lekko zmięknie, całość posypujemy sałatą lodową oraz pomidorami , od razu podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska
TRADYCYJNE GOLABKI Z PILZNA 143

także gołąbki, których jest wiele rodzajów. W zależności od regionu i gminy, gospodynie przygotowują nadzienie na różne sposoby. I tak np. w Beskidzie Dukielskim popularne są gołąbki nadziewane tartymi ziemniakami. W Solinie, Cisnej, Lesku czy Uchercach Mineralnych od pokoleń gołąbki są przygotowywane z kaszy gryczanej i ziemniaków, w Haczowie natomiast prym wiodą gołąbki z kaszy jęczmiennej(...)przed podaniem. U mnie przepis odrobinę wzbogacony. Polecam :) SKŁADNIKI: 1kg ryżu białego - ugotowanego na 'półmiękko' 1 kg mięsa mielonego mieszanego 1 mielonka najlepszej jakości 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 duża cebula, podsmażona na złoty kolor na smalcu przyprawy: sól, czarny pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, odrobina maggy i jarzynki 1 przeciśnięty ząbek czosnku (niekoniecznie) plastry wędzonego boczku PRZYGOTOWANIE

Moja Książka Kucharska
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 157

korzystajcie z przepisu :) SKŁADNIKI: na pierogi farsz: 800g cielęciny, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta(...)kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię

Moja Książka Kucharska
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 130

łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%   Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w gładkie ciasto. Owijamy je folią i schładzamy godzinę w lodówce. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy kółka(...)woda odparuje. Pod koniec dodajemy suszone grzyby. Do farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.   Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy

Smak mojej kuchni
Zapiekanka z cukinii 153

dużej miski. Dodajemy podsmażone warzywa z fetą, roztrzepane jajka, mleko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Mieszamy. Masę wylewamy do formy na tartę, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą. Zapiekankę pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach (aż cała powierzchnia się zetnie). Po upieczeniu odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Krokiety z serem i pieczarkami 248

farsz: 500 g pieczarek 1 cebula sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka masła  150g potartego żółtego sera do obtoczenia: 2 jajka 150 g bułki tartej Pieczarki obrać,zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać,przesmażyć na oleju z dodatkiem masła na złoty kolor. Dodać potarte pieczarki i smażyć do momentu aż cała woda(...)przestudzić i wymieszać z potartym serem.    Na każdego naleśnika nałożyć porcję farszu,boki złożyć do środka tworząc kopertę. Następnie obtoczyć je w roztrzepanym jajku potem w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone krokiety podawać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Cytrynowy sernik z truskawkami 129

podczas pieczenia zbytnio nie urośnie, a potem przy studzeniu nie opadnie i będzie się pięknie prezentował na talerzu, czyli będzie równy jak stół. Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik z truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje(...)nich masło orzechowe i ostudzone zwykłe masło. Miksujemy, aż ciasteczka będą miałkie i uzyskamy z nich lekko wilgotną masę. Powstałą masą wylepiamy dno i boki formy na tartę. Ciasteczka dociskamy lekko dłonią do formy, aby uzyskać w miarę zbity spód sernika, który się nie będzie kruszył. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Spód wkładamy do piekarnika i podpiekamy przez

Kulinarne przygody Gatity
Domowe burgery 156

dziś burgery. Zawsze to dużo zdrowsza wersja niż inne kupowane gdziekolwiek, już nie będę wymieniać ;-). Kotlety zrobiłam z mięsa mielonego z indyka, do tego natka pietruszki, troszkę bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, ketchup i jajko. Reszta to dodatki jakie miałam w lodówce i nie tylko w niej. Każdy może smak dostosować pod siebie :-). Wyszły(...)bardzo smaczne i polecam Wam takie domowe :-). Miłego dzionka :-)) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka natka pietruszki  kurkuma słodka papryka 1 jajko sól pieprz 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki ketchupu olej kokosowy do smażenia Reszta dodatków: cebula czerwona rukola pomidor ogórki kiszone papryka ser żółty plasterki majonez, ketchup, sos tatarski 1. Mięso przekładamy do miski, dodajemy

kruche babeczki
Marakuja curd (krem) 172

kąpieli wodnej, aż do zgęstnienia kremu - około  5-8 minut krem przełożyć do słoiczka z nakrętką. Można przechowywać w lodówce do 4 tygodni. Tą ilość zużyłam do tarty o średnicy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi smażone w waflu ze szpinakiem 156

kuchni babci Stasi. Składniki: 1 opakowanie wafli 2 opakowania szpinaku mrożonego rozdrobnionego 25 dag. sera mascarpone 2 łyżki masła klarowanego pieprz biały , sól 6 ząbków czosnku 1/2 szklanki bułki tartej do panierowania 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Rozmrażamy szpinak, odsączamy na sicie, podsmażamy na maśle, dodajemy zmiażdżony czosnek, mascarpone i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem(...)smarujemy każdy wafel i zwijamy w roladkę. Roladę zawijamy w ścierkę i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygnięty wafel dzielimy na 2 cm kawałki. Kawałki panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej, po czym smażymy na oleju na złoty kolor z obydwóch stron. Wafle ze szpinakiem smakują również dobrze na zimno bez panierowania. Smacznego

Z notatnika
Sałatka jajeczna 1003

już;) Dlatego już podczas przygotowywania tej sałatki czułam, że będę zadowolona. Oprócz jajek mamy tutaj jeszcze ser żółty, ogórki i pieczarki – wszystko starte na dużych oczkach tarki. Tarcie podgotowanych, miękkich pieczarek do najprzyjemniejszych zajęć nie należy, ale dla takiego smaku warto;) Następnym razem sałatkę przygotuję jednak ze szczypiorkiem, gdyż chyba ten dodatek bardziej lubię w towarzystwie jajek(...)łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz pęczek koperku lub szczypiorku Oczyszczone pieczarki wrzucamy na około 15 minut na osolony wrzątek. Po tym czasie osączamy je, studzimy i trzemy na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru wody. Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy i trzemy na tarce lub przepuszczamy przez kratkę do warzyw. Łączymy z pieczarkami. Do miski

Smaki Na Talerzu
Kolejna propozycja na obiad - pyszne roladki drobiowe z ziemniakami i pomidorkami z cebulką 179

poście przedstawię Wam kolejny pomysł na smaczny obiad. Są to roladki drobiowe z serem w środku oraz masełkiem, obtoczone w bułce tartej i usmażone, a następnie zapiekane w piekarniku, podane z ziemniakami z masełkiem, oraz na surówkę pomidorki z cebulką, oliwą i przyprawami.  Zapraszam ! :) Składniki: 2 filety z kurczaka ser mozzarella (pokrojona na plastry cienkie) masło przyprawy(...)środka, a następnie zwijamy trochę ściśle w rulon. Taką roladkę obtaczamy w mące, w jajku, jeszcze raz w mące i jeszcze raz w jajku i w bułce tartej. Następnie smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju na patelni na złoty kolor. Gdy się podsmaży układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temp

Gotuj z Mąką

Proponowane wyszukiwania