sosie, ale żeby go nie zagęszczać mąką i śmietaną wykorzystałam przetarte warzywa z wywaru. Wyszło smacznie. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z piersi kurczaka 2 jajka ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka Kilka pomidorów suszonych, w oleju Sól Pieprz 1 spora marchew 2 łodygi selera naciowego Kawałek korzenia selera 1 mała pietruszka Piramidka przypraw do rosołu Wykonanie(...)Warzywa obieramy ( które trzeba ), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w małej ilości wody ( mniej niż 1 l ). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka ( aby zwilżyć bułkę ) a po chwili dodajemy ją do mięsa wraz z jajkami. Pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy ( jeżeli masa jest
Smaki EwyDania ma 579 kcal. czyli- 1 roladka( dwie pieczarki , ćwiartka mała cebuli ,oliwa , 2-3 suszone pomidory ze słoiczka, po szczypcie oregano,bazylii,soli i pieprzu,1 łyżka bułki tartej , 0.5 jajka- usmażyc na złoty kolor) , 10 dag.sałatki z kapusty białej ( 9dag.poszatkowanej kapusty , 0.5 marchewki startej,0.5 łyżeczki chrzanu,sól ,cukier,1 łyżeczka natki pietruszki,1 łyżka jogurtu(...)przyprawą do kurczaka i lekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktórym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy. SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję i kroję na porcje. Cebulę obieram i kroję w półplasterki. 2. Na patelnię przekładam masło oraz olej(...)cebulę i mięso. Oprószam solą i pieprzem. Smażę na małym ogniu do momentu, aż mięso się zarumieni. 3. Mięso podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam do testowania od firmy ORZECH . Buraczki ORZECH to doskonały dodatek do drugiego dania. Są bardzo dobre w smaku, idealnie doprawione. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasiadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ziemniaczane z brokułami – Składniki: 1kg ziemniaków 500g brokuła ok. 220g sera żółtego 3 jajka do masy ziemniaczanej + 3 jajka do panierowania ok. 100g bułki tartej do panierowania pieprz, sól do smaku szczypta słodkiej papryki w proszku suszona bazylia i oregano do smaku 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku) przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy(...)minut (by nieco zmiękły). Odcedzić, dodać je do masy ziemniaczanej. Doprawić do smaku przyprawami. Wydzielać porcje i rolować je na kształt krokietów. Następnie otoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć krokiety brokułowe na głębokim oleju, co jakiś czas obracając, by zarumieniły się z każdej strony. Podawać z sosem czosnkowym . Smacznego! The post Krokiety ziemniaczane z brokułami appeared
Kulinarne PrzebojeWafle orzechowo-śliwkowe . Składniki: - paczka wafli kwadratowych - 200g margaryny - 2/3 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - 1 czubata łyżka naturalnego kakao - 1 szklanka tartych orzechów włoskich - 1/4 szklanki tartych migdałów - powidła węgierkowe Przygotowanie: Gotuję mleko wraz z margaryną, cukrem i kakao. Po zagotowaniu dodaję orzechy i migdały. Zmniejszam ogień i gotuję około 10 minut. Co jakiś czas mieszam
Kuchnia co dnia0.5 jaja -25 g. cebula 30 g. sok pomidorowy 200 ml. ******************************************** Mięso mielone z indyka wymieszać z jajem ,solą ,pieprzem , cebulką, przyprawą do kebaba.Obtoczyć lekko w bułce tartej i usmażyć na oliwie 1 łyżce.Kapustę kiszoną wymieszać ze startą na tarce o dużych oczkach marchewką i posiekaną drobno cebulką (0.5 dać do mięsa i 0.5 dać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiodrobinę zakwasu więcej żeby móc wzmocnić nim zupę. W sporym słoiku z zakrętką, który posłuży za shaker, mieszam śmietanę, dwie łyżki żytniej mąki i ‘zakwas’ z ogórków kiszonych z tartym chrzanem i solą (na początek 0,5 łyżeczki soli – wywar na wędzonce zawsze jest już naturalnie słony od solonych do wędzenia mięs, koniecznie go spróbujcie!). Hartuję mieszankę chochlą gorącej(...)ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 120g śmietany 18% tłuszczu, gęstej i kwaśnej 500-600ml domowego zakwasu na żur 4 łyżki stołowe chrzanu tartego ze słoika 100-150ml wody z kiszenia ogórków 2,5 litra zimnej wody 2 pełne łyżki mąki (z lekkim czubem, pszenna 550-650 lub żytnia razowa 2000) sól pieprz
Karo in the Kitchenmną chrzan (właściwie to z nami obojgiem) było po wielokroć gorsze! Opary tartego chrzanu były wszędzie! Wdzierały się w oczy, dosłownie paliły płuca, mózg momentami przestawał funkcjonować. Mało tego, Madzia miała później autentycznie poparzone nadgarstki. Nie mieliśmy pojęcia na co się porwaliśmy, nie wiedzieliśmy, że tarcie chrzanu to takie przeżycie. Ale wiecie co? Było warto! Wygraliśmy i teraz
Marder&Marder Manufacturepiersi 1 opakowanie mrożonego , zielonego groszku 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki słodkiej śmietanki -koniecznie 30 % 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 1 szklanka bułki tartej do obtaczania 1 jajko olej do smażenia Filety drobiowe płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i rozklepujemy tłuczkiem , troszkę cieniej niż na schabowe – najlepiej robić to przez woreczek , wtedy pierś(...)Bierzemy kolejno , każdy rozklepany filet, delikatnie solimy i nakładamy po około łyżce nadzienia , rozsmarowujemy delikatnie na środku , po czym zwijamy tak samo jak zrazy . Obtaczamy w roztrzepanym jajku , bułce tartej ( tak jak schabowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Smażymy na dość głębokim oleju , obracając co chwilę , aż do uzyskania mocno złocistego koloru i chrupiącej skórki
Ogrodnik w podróżychrzanu ale oczywiście jak ktoś lubi bardziej ostry smak może tego chrzanu dać więcej. SOS CHRZANOWY NA ZIMNO składniki: 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2-3 łyżki tartego chrzanu świeżo zmielony czarny pieprz Do miseczki przełożyć jogurt naturalny. Do jogurtu dodać majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Do smaku doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać i odstawić do lodówki(...)szyneczki czy też pieczonej białej kiełbasy. SOS CHRZANOWY NA CIEPŁO składniki: 1 czubata łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu mięsnego 1/2 szklanki śmietanki 30 % 3 łyżki tartego chrzanu sól,pieprz Na głebokiej patelni rozpuścić masło. Następnie dodać mąkę, szybko i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać bulion oraz śmietankę. Sos zagotować, mieszając od czasu
Monia miesza i gotujebędzie za gęste dolać wody lub mleka, jeśli za rzadkie – mąki. Gotową masę przełożyć do formy. Jasne ciasto z marchewki: ok. 130 g wiórków z marchewki ok. 200 g tartego jabłka 50 ml wody lub mleka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki erytrolu lub innego słodziwa(...)jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępujemy tak samo, jak z ciastem z buraka. Gotową masę przekładamy na wierzch ciasta z buraka. Na wierzch dokładamy kolejne 200 g tartego jabłka wymieszanego z płatkami migdałowymi. Posypujemy cynamonem. Pieczemy ok. 40-50 minut w temp
KucharzycaWitajcie! Dziś mamy małą rocznice. ;-) Dokładnie trzy lata temu rozpoczęliśmy naszą blogową działalność. A więc krótko i na temat: W kuchni Katie obchodzi dzisiaj swoje trzecie, blogowe urodziny! Tak! Trzy lata. Z tej okazji postanowiliśmy upiec coś klasycznego! Paweł ostatnio eksperymentuje z wypiekami na bazie różnych rodzajów mąk bezglutenowych, a mnie się zamarzyło najprostsze mamine ciasto. Odszukaliśmy zeszyt z przepisami(...)zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią dno i boki blaszki. 7. Na ciasto wykładamy uprażone jabłka, po czym mniejszą część ciasta rozwałkowujemy
W kuchni Katiełyżeczka soli 1 kulka mozarelii (100-125 g) 1/2 słoika oliwek z nadzieniem lub bez 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2-1 łyżeczka musztardy dijon 5-6 łyżek bułki tartej 1 małe jajko 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki(...)przestudzoną cebulkę i wszystko dokładnie mieszamy (jak dla mnie mięso dobrze wymieszane i napowietrzone jest o wiele smaczniejsze). Na samym końcu mieszania dodajemy stopniowo po 1-2 łyżki bułki tartej do uzyskania ścisłej konsystencji mięsa żeby nie rozpadało nam się podczas formowania kulek). Po dokładnym zmieszaniu wszystkich składników mozzarellę kroimy w średniej grubości plastry i dzielimy je na pół
Piekielna Kuchnia PatiRobi się je dość długo. Bo obieranie, bo gotowanie i studzenie i tarcie.... i gotowanie. Ale warto.... :) Podaję ilości ziemniakówna sztuki, bo nie mam wagi. Ilość ugotowanych ziemniaków do surowych ma być x2 10 średniej wielkości ziemniaków 20 średniej wielkości ziemniaków krochmal z tartych ziemniaków szklanka mąki ziemniaczanej sól 10 ziemniaków obierz i ugotuj. Przeciśnij przez
AZgotuj!majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki oleju 3-4 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol, pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki(...)garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy suszone płatki chrzanu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim dwie łyżki tartego chrzanu. Do przesmażonego delikatnie chrzany, dodajemy łyżkę mąki i całość smażymy na jasną zasmażkę. Patelnię z zasmażką zdejmujemy z palnika i dodajemy do niej dwie łyżki wazowe bulionu
Miód i pieprz