tarta - 42848 przepisów (strona:1242/2857)

Kotlety z fasoli – kuchnia podkarpacka 246

czerstwe bułki namoczone w mleku 2 cebule podsmażone na tłuszczu (najlepiej na maśle) 2-3 jajka 2 łyżki drobno posiekanego koperku sól i pieprz do smaku 6 łyżek bułki tartej (do panierowania) olej do smażenia Groch moczymy przez noc i gotujemy do miękkości. Ugotowany groch mielimy. Cebule drobno siekamy, podsmażamy na maśle(...)masy dodajemy cebulę, namoczone, odciśnięte bułki, jajka i koperek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dobrze mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy niewielkie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Kotlety z fasoli - kuchnia podkarpacka Więcej dań KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 168

bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i dzięki temu, że nie dodajemy w nim żadnej mąki, bułki tartej, czy innych przetworzonych składników, nasze kotlety mielone są pozbawione glutenu. Jeżeli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa to gorąco polecam samemu zmielić kawałek indyka, dzięki czemu masz świadomość

Programista w kuchni
Zapiekanka makaronowa z cukinią 143

u0119stnienia sosu.\r","Do wysmarowanej mas\u0142em formy wk\u0142adamy po\u0142ow\u0119 makaronu, zalewamy po\u0142ow\u0105 sosu miesno-warzywnego i posypujemy po\u0142ow\u0105 mozzarelli i tartego sera. Czynno\u015b\u0107 powtarzamy, nast\u0119pnie wk\u0142adamy form\u0119 do nagrzanego do 180\u00b0C piekarnika na 30 minut. Gotowe! "]} Bardzo lubię połączenie makaronu i zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy(...)pozostałymi ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu. Do wysmarowanej masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy połową sosu miesno-warzywnego i posypujemy połową mozzarelli i tartego sera. Czynność powtarzamy, następnie wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Gotowe! 4.14 Mostek w kuchni - Smacznego http://mostekwkuchni.pl/zapiekanka-makaronowa-cukinia/   Artykuł Zapiekanka makaronowa

Mostek w kuchni
Młody bób z boczkiem, parmezanem i grzankami z razowego chleba 170

pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z bobu z boczkiem, grzankami i parmezanem.   Składniki: 1 kg młodego bobu 150 g boczku 1 cebula 4 łyżki tartego parmezanu 4 kromki razowego chleba (czerstwego) 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy sól pieprz Przygotowanie: Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut. Ugotowany bób obieramy z osłonek. Boczek(...)ząbki czosnku w łupinach i pokrojony w małą kostkę lub pokruszony chleb. Smażymy do uzyskania chrupiących grzanek, które dodajemy do sałatki. Sałatkę przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, posypujemy tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Kruche, sypane ciasto z sezonowymi owocami 137

upiekłam kruche ciasto, tyle tylko, że nie męczyłam się z jego wałkowaniem, a jest to tzw. sypane ciasto, czyli sypie się takie ciasto nie zagniecione, a w formie bułki tartej na spód formy, na to warstwa owoców, a na górę reszta ciasta. Podczas pieczenia wszystko się ładnie scala, ale nie jest twarde, tylko bajecznie kruche. Składniki na blachę(...)pudru Przygotowanie: Na dużą deskę/blat wysypać mąkę, cukier i sól, dodać banana i twardy olej kokosowy. Wszystkie składniki siekać dużym nożem, aż do uzyskania ciasta w formie bułki tartej. Siekasz, zagarniasz do środka, siekasz, zagarniasz, tak około 10 minut. Powstałą kruszonkę przełóż do dużej miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinię lub do zamrażalnika

greenscarf
Bratwursty – smażony ser z kiełbaską, w bułce, z sosem tatarskim 233

wytopionego tłuszczu na patelni dodajemy olej i trzymamy po podgrzaniu na minimalnym ogniu. Ser żółty najpierw oprószamy mąką mocno ją dociskając, po czym otaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej – ser żółty da się smażyć jak typowy czeski ser do smażenia, trzeba go tylko okiełznać – na patelni nie może być za dużo tłuszczu (smażony w zbyt dużej ilości tłuszczu(...)plastry sera Edamskiego albo Pomorskiego grubości 5-7mm 8 cieniutkich plasterków bekonu 1 łyżka mąki do panierowania sera 1 małe jajko do panierowania sera 3-4 łyżki bułki tartej 2 garści miksu sałat 1 łyżka oleju rzepakowego albo słonecznikowego

Karo in the Kitchen
Doskonały pasztet z cukinii ze świeżymi ziołami 132

cebule obrane i drobno posiekane 4-5 ząbków czosnku obranych i posiekanych ½ szklanki oleju roślinnego ½ szklanki do wyboru: kaszy manny  lub  drobnej kaszki kukurydzianej  lub  tartej bułki ½  łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe – koniecznie od „szczęśliwych kur” – uwaga, osoby, które nie używają jajek mogą je zastąpić 4-5 łyżkami mielonego siemienia(...)stały się miękkie. Dodaj świeżo mielony czarny pieprz i suszone zioła (jeśli nie masz świeżych, to teraz dodaj suszone). Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, najlepiej ręką. Masę przełóż do foremki. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.Smacznego  *Przepis pochodzi z książki pt. „Smak miłości

Anioły w kuchni
Stripsy z tofu 191

Przepis na ok. 8 stripsów Składniki: 200 g tofu 5 łyżek aquafaby 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli 4 łyżki mąki 5 łyżek bułki tartej Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Tofu odsączamy z zalewy, przykrywamy ręcznikami papierowymi, kładziemy na talerzu i przyciskamy z wierzchu czymś ciężkim. Po ok. 30 minutach tofu powinno być porządnie odciśnięte. Następnie(...)pozostawiamy na kolejne 15 minut tak, aby większość sosu sojowego zostało wchłonięte. Po tym czasie paski tofu obtaczamy w mące, następnie moczymy w aquafabie i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane stripsy smażymy na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek. Po usmażeniu kładziemy stripsy na ręcznikach papierowych i odsączamy je z ewentualnego nadmiaru oliwy. SMACZNEGO

Emcia Pichci
Panierowana cukinia z serowo-czosnkowym sosem 199

albo przekąską. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża cukinia 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos: 3 łyżki żółtego sera (Gouda, Cheddar) 5 dkg sera Stilton 2 ząbki czosnki(...)usunąć środek, w którym są ziarna. Każdy z krążków posolić i oprószyć pieprzem. Odstawić na 2 minuty. Krążki obtaczać kolejno najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Sos: Żółty ser utrzeć na tarce, rozdrobnić ser stilton. Do serów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Roztopić w mikrofalówce. Po wyjęciu z mikrofali dodać majonez

mecooks
Kotlety z cukinii z serem żółtym 162

młode cukinie 2 całe jajka 1 - 2 kopiatych łyżek bułki tartej Pół filiżanki tartego sera żółtego (np. Gouda) Pół łyżeczki suszonego tymianku Pół łyżeczki suszonego czosnku Pół łyżeczki pieprzu cytrynowego Pół łyżeczki soli Oliwa z oliwek do smażenia (nie extra vergine) lub olej roślinny Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny

Korniszonki
Chwilo trwaj, czyli sezon na jagody w pełni! :) 152

jajka - 1 cukier wanilinowy - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wody Do miski przesiewam mąkę oraz dodaję resztę składników. Ciasto energicznie zagniatam i wykładam nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wykładam papier do pieczenia i wsypuję obciążnik (suchy groch, fasola, ryż). Ciasto piekę 20 minut w temperaturze 180 st. C. Masa budyniowa: - puszka mleczka kokosowego

Receptura smaku
Warsztaty z Kukbuk i Zuryski torcik parafialny z migdałami i marcepanem 176

muffinki)  Etap II - Nadzienie Jajka ubić razem z cukrem, następnie dodać marcepan, sok z cytryny , migdały, skrobię i śmietanę. Etap III - Pieczenie Wyjmujemy foremki do tarty z lodówki na spód dodajemy po łyżeczce dżemu, następnie  wlewamy krem. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki jabłka. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.      Studio

Wylizany Rondel
Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami 185

chleba na zakwasie. Smacznego! Fasolka szparagowa z marynowaną papryką, parmezanem i migdałami porcja dla 4 osób Składniki: około 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej 6 kawałków papryki marynowanej 100 g tartego parmezanu 100 g płatków migdałowych 3 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka oleju z orzechów włoskich 1 łyżka oleju z pestek dyni 2 łyżki oleju(...)Przygotować sos. Do szklanki wlać olej z orzechów włoskich, olej z pestek dyni, ocet jabłkowy, syrop daktylowy, krem balsamiczny. Wymieszać. Młotkiem rozbić płatki migdałów jak na mąkę.Wymieszać z tartym parmezanem. Paprykę pokroić na krótkie paski. Na patelni rozgrzać olej do smażenia i wrzucić fasolkę. Smażyć kilka minut. Dodać sos i wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać mieszankę

Jaglusia
Sznycle z indyka w panierce z mąki ryżowej 206

Bezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo(...)złocistego koloru i orientalnego smaku. Kotlety z indyka w panierce z mąki ryżowej, należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, wtedy będą bardzo chrupiące. Mąka ryżowa w przeciwieństwie do bułki tartej, w czasie smażenia, nie wchłania dużo tłuszczu i tak szybko się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania. Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania

Kuchcik gotuje
Krokiety z pieczarkami 188

pieprz Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jaja 2 łyżki oleju sól Panierka: 2 jaja około 1 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do cebuli(...)sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania