tarta - 42848 przepisów (strona:1269/2857)

Pieczeń rzymska 539

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i kaszę jaglaną. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy. Pieczemy w piekarniku przez 1 godzinę. Po tym czasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki(...)tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno lub na ciepło np. z ciemnym sosem i kiszonym ogórkiem. The post Pieczeń rzymska appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piegusek białkowy 179

szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę(...)zrobiła się kruszonka). Mieszamy masę, dodajemy mak (ja dodałam zmielony), mieszamy. Stopniowo dodajemy resztę piany z białek, łączymy delikatnie silikonową łyżką. Formę do babki smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy babkę 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy babka jest upieczona. Babkę studzimy w piekarniku. Po wyjęciu z formy osypujemy pieguska białkowego hibiskusowym pudrem. Hibiskusowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nadział babę na pisiorka 246

więc ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty(...)Składniki: mięso mielone (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku  łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie

bastalena
Schabowy ..ciut inaczej 270

schabowe..ciut inaczej niż zawsze..Do bułki tartej dodałam zioła Ojca Mateusza  i  lubczyk suszony ..zioła te nadały specyficznego smaku i zapachu...Kotlety smażyłam na nowej patelni ..która idealnie się spisała..   schab , polędwica 3 jajka 18 ziół Ojca Mateusza lubczyk suszony 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany bułka tarta sól, pieprz Mięso pokroić(...)plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i lubczykiem. Jajka rozbić, dodać śmietanę i roztrzepać. Kotlety panierować w bułce z przyprawami.Następnie po jednym wkładać do masy jajecznej i dokładnie namoczyć.Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. 18 Ziół Ojca Mateusza  to mieszanka przypraw i ziół, w skład, której wchodzą: czosnek

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone 202

buraczkami! Składniki: 500g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano 100 g bułki tartej Olej do smażenia Buraczki tarte firmy Krokus Przepis: Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy(...)czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę.  Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności! insertCookd("c70bd272042e9b87b7854a92cdc98057

Emcia Pichci
Jabłecznik z budyniem 442

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 1 kg kwaskowatych jabłek 2 op. budyniu śmietankowego 750 ml mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek bułki tartej Przepis: Jabłka obieramy i wdrążamy gniazda. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, proszek do pieczenia oraz kakao. Całość mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)wkładamy do zamrażalnika, drugą do lodówki. W czasie, gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy formę do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce na grubych oczkach pierwszą część ciasta (z lodówki). Wierzch startego ciasta posypujemy bułką tartą. Następnie nakładamy pokrojone jabłka

Emcia Pichci
Kotlety schabowe w panierce z płatków owsianych 214

grube plastry schabu 1 jajko ¼ szklanki mąki pszennej ½ szklanki płatków owsianych ¼ szklanki bułki tartej sól, pieprz mielona ostra papryka czosnek granulowany łyżka sosu sojowego łyżka masła olej Zawijamy mięso w folię, lub woreczek jednorazowy. Kotlety rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Przygotowujemy panierkę. Mieszamy płatki owsiane z bułką tartą. Do miski wbijamy jajo, roztrzepujemy widelcem. Przesypujemy mąkę pszenną na osobny(...)talerz. Każdy kawałek, obtaczamy najpierw w   mące, potem jajku i mieszance płatków z bułką tarta. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotlety z każdej strony aż się zarumienią. Na usmażone plastry schabu   nakładamy odrobinę masła. Podgrzewamy do momentu roztopienia masła. Smacznego

Mania Gotowania
Nuggetsy z kurczaka 328

zioła prowansalskie Panierka: Wersja I: ·         ½ paczki krakersów   Wersja II: ·         3 łyżki bułki tartej ·         6 łyżek sezamu Dip: Wersja I: ·         5 łyżek majonezu(...)mieszamy dokładnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, można oczywiście zostawić go na całą noc. Krakersy dokładnie kruszymy. Najlepiej włożyć je do worka i potraktować tłuczkiem. Bułkę tartą mieszamy w misce z sezamem. Obtaczamy   kurczaka w panierkach. Połowę   wrzucamy do worka z krakersami i energicznie mieszamy, żeby dokładnie się nimi pokrył. Pozostałego kurczaka panierujemy

Mania Gotowania
Kakaowe clafoutis z czereśniami w wersji mini 176

margaryny lub masła 1,5 łyżki kakao 75 g cukru 160 g mąki 150 ml mleka ok 250 czereśni Małe foremki do mini tart dobrze natłuścić i posypać tartą bułką. W foremkach ułożyć wydrylowane czereśnie. Przygotować ciasto. Margarynę rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić mikserem. Cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać kolejne składniki -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę

Monia miesza i gotuje
Letnia tarta biszkoptowa ze śmietaną i owocami 257

Prosto z lodówki przyjemnie chłodzi i orzeźwia. Myślę, że równie pyszne byłoby z owocami takimi jak agrest, jagody czy porzeczki, ale akurat takich nie mam pod ręką ;) Składniki na tartę o średnicy 28 cm: biszkopt: 4 jajka M/L 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej, budyniu lub kisielu w proszku 70-100 g drobnego cukru nadzienie: 3 łyżki dowolnego(...)mąką ziemniaczaną lub budyniem/kisielem. Wsypać do masy i delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąka formy na tartę (silikonowej nie trzeba smarować). Piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż góra się zarumieni. NADZIENIE: Kremówkę ubić. Można dodać podczas ubijania śmietan-fix żeby była bardziej

Ze smakiem i z pasją
Tarta z truskawkami i masą budyniową 605

prawda truskawki powoli już się kończą, jednak ja zawsze staram się je do końca dobrze wykorzystać;)) Dlatego zrobiłam kruchą tartę z pyszną masą budyniową i świeżymi truskawkami. Krem jest bardzo delikatny i wspaniale komponuje się z truskawkami. Zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy!  Ciasto: 125g masła lub margaryny,  1 i 1/4 szklanki mąki pszennej(...)dodać cukier, sól, wodę i posiekane masło. Zagnieśćc gładkie, kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno i brzegi formy na tartę o śr. 25cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa budyniowa: 4 żółtka,  2 szklanki mleka,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  3 łyżki mąki

Z miłości do słodkości
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 477

cukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule 2 ząbki(...)type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule

Poezja smaku
Kotlety ziemniaczane + buraczki 301

przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulkę, czosnek natkę pietruszki lub majeranek oraz przyprawy. Wbijamy także jajko i całość mieszamy. Masa będzie dość luźna i należy zagęścić ją mąką (ewentualnie bułką tartą), by dało lepić się kotleciki. Nie jestem w stanie podać dokładnej ilości mąki, ponieważ w dużej mierze zależy to od posiadanych ziemniaków. Ważne jednak, aby mąki nie dodać zbyt(...)dużo. Kotlety będą wtedy twardsze i nie tak smaczne. Możemy ułatwić sobie nieco zadanie ich formowania, zwilżając dłonie w wodzie. Każdy kotlet od razu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Podajemy gorące np. w towarzystwie surówki, marchewki z groszkiem czy mizerii, jednak dziś proponuję do nich... Buraczki z jabłkami Potrzebujemy: 600 g buraków

Ratunku obiad
Truskawkowy las 245

się na bardzo fotogeniczną czekoladową tartę z truskawkami( przepis od Dorotus  z MW). Przy okazji wypróbowałam prostokątną foremkę na tartę z wyjmowanym dnem. Spisała się super! A tarta wyszła znakomita, prawdziwa poezja smaków: kakaowe kruche ciasto i czekoladowy krem patisserie, do tego słodziutkie truskawki i parę listków orzeźwiającej mięty z mojego ziołowego ogródka. Polecam serdecznie! Tym wpisem(...)palnika i wmieszać ekstrakt z wanilii. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż do jej rozpuszczenia w kremie. Jeszcze ciepły krem przelać na wystudzony spód od tarty, wyrównać. Na ciepły krem wyłożyć osuszone owoce. Udekorować listkami mięty. Polać polewą żelującą. Smacznego

Mia Cucina Sofieta
Wyjątkowy maj 215

miesiąc tak jak ja mam dziś nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki. Tarta serowa z truskawkami składniki: ciasto: 250 g mąki 5 łyżek wody 100 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki(...)ciasta zagniatamy ze sobą, formujemy kule i zawijamy w folię spożywczą. Ciasto odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie należy je rozwałkować na wielkość foremki do tart (28 cm) Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę, wyrównujemy brzegi. Ciasto nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy

Przysmaki Karolki