tarta - 42848 przepisów (strona:1278/2857)

Ciasto z rabarbare, i kruszonką 154

korzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem i kruszonką   Składniki: 1 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Ciasto: 2 jajka 200 g cukru(...)rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia.  Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;) Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem.  Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka

Lawendowe Niebo
Kotlety mięsne z sosem cebulowym 196

esencji sosu  Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula  1-2 łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną

Moje domowe kucharzenie
tarta z jabłkami pod kruszonką 224

Pyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki temu

zabawa smakiem
Tarta z włoską kapustą i łososiową metką 146

mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę.  Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą

Gaździnka warzy
Mocno czekoladowa tarta serowo-krówkowa i zapowiedź CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI / Heavily chocolate tart with cheese and fudge, and 197

zapewne czołem w barwach tęczy w najbliższych dniach. Młody nadrabia chyba i za siebie i za starszego brata:) Nie mniej jednak na zakończenie weekendu zapraszam Was na cudownie czekoladową tartę z kremem krówkowym i serem.  Wiem, że mój blog ma kilku stałych czytelników, dlatego przy tej okazji chcę Was również zaprosić na CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI, które rozpocznie się(...)podpieczony spód nakładam masę krówkową, a na nią masę serową. Odstawiam do zastygnięcia (ser powinien być ścięty, ale nia tak gęsty jak w serniku na zimno). Przed podaniem dekoruję tartę okruszkami pozostałych herbatników

Magiczna kuchnia Darii
Biszkoptowa tarta żurawinowa 195

koniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty.  Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad(...)przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania

Słodkie Przyjemności
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 207

więcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku 1 duża lub 2- 3 małe szalotki 100 g sera (użyłam cheddar'a) 1 duże jajko ok 100 ml mleka garść tartej bułki z pietruszką z  tego  przepisu przygotowanie foremki piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę

Stare Gary
Zapiekanka grzybowa 186

ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo lub np. z sosem i czerwonym barszczykiem

Ostra na Słodko
Quiche z figami i kozim serem 157

przemiału (można użyć również pszennej) 110 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli morskiej 1 jajko Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować je i wyłożyć nim formę na tartę, uprzednio posmarowaną masłem i wysypaną mąką. Włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 ºC  .Ciasto ponakłuwać widelcem i piec przez 20-25 minut(...)Jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną, szczypiorkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Wylać na uprzednio upieczony spód. Figi poprzekrawać na połówki i przyciąć im spody by równo leżały. Wyłożyć je na tartę rozcięciem do góry, a następnie posmarować oliwą. Ser kozi pokroić na kawałki i wyłożyć go równomiernie pośród fig. Piec w 180 ºC   przez kolejne 20-25 minut aż masa

Food Square
Jesienna tarta z grzybami 193

świeżym powietrzu, w otoczeniu natury. Lasy przybrały już kolory wszystkich odcieni złota i czerwieni! Finalnie, udało mi się zgromadzić w koszyku skromną ilość grzybów, z której dzisiaj przygotowałam tartę. Efekty sprawdźcie sami. Składniki: Przepis na ciasto znajdziecie na blogu pod linkiem:  http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.html Nadzienie:grzyby, ok. 50 - 70 dag 1/2 cebuli 2 - 3 plastry wędliny bulionetka wołowa opcjonalnie(...)część). Następnie dodajemy bulionetkę rozpuszczoną w 200 ml wrzątku. Dusimy do zredukowania płynów. Tak powstałe nadzienie wykładamy na przygotowaną wcześniej formę z ciastem.  W kolejnym kroku tartę polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i ziołami. Po dodaniu bulionetki, nie powinniśmy dodatkowo dosalać śmietany.  Pieczemy ok 60 min do zrumienienia w temp. 180 - 200 stopnii. Smacznego

Taste Of My Day
KOTLETY Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. 265

ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno(...)szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej,  aby konsystencja pozwoliła ulepić zwarte,ale nie "ubite" kotleciki. Dodatkowo obtaczam je w bułce tartej.  Smażę z obu stron na złoto. Podaję z ulubioną surówką. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Rydze smażone marynowane z chili 205

marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka 50 ml mleka sól i pieprz do smaku szczypta majeranku 1/2 szklanki oleju bułka tarta do panierowania marynata: 1 szklanka octu 10% 6 szklanek wody 1 duża cebula(...)łyżka soli 1 szklanka cukru 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Papryczka chili gorczyca PRZYGOTOWANIE: Jajka mieszamy z mlekiem i dobrze je roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy do bułki tartej szczyptę majeranku, w której będziemy panierować rydze. Oczyszczone grzyby doprawiamy solą i pieprzem, maczamy w jajku, a następnie w bułce tartej, smażymy na rumiano z obu stron na oleju

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chipsy z cukinii z parmezanem 199

cukinia 3 łyżki tartego parmezanu 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Cukinię kroimy w półcentymetrowe plasterki. Wrzucamy do małej miski, solimy, pieprzymy i na chwilę odstawiamy. W drugiej misce mieszamy parmezan z bułką tartą. Zalewamy plasterki cukinii oliwą i dobrze mieszamy.  Obtaczamy każdy plasterek w serze z bułką i układamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety schabowe marynowane w czerwonym winie 223

ewentualnie resztę wina Pozostawić pod przykryciem na kilka godzin w chłodnym miejscu - moje "leżakowało" całą noc Po tym czasie osączyć dokładnie na sicie, posypać solą, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i smażyć na gorącym smalcu z obydwu stron Tak przygotowane mięso można smażyć też w tradycyjny sposób w panierce; ( wpierw maczam w mące,  potem w jajku(...)bułce tartej) Smakuje wyśmienicie z bigosem . Mięso w marynacie

Proste Potrawy
Tarta ze szparagami i kozim serem 147

pokrojone w kostkę masło, sól i cukier oraz śmietanę. Całość posiekać, następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę o śr. 27cm. Nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową i obciążyć, np. ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.     Farsz(...)tłuszczu zeszklić posiekaną cebulkę. Szparagi włożyć na 2min do osolonego wrzątku. Dodać do zmiksowanego sera, wymieszać doprawić do smaku, dodać przyprawę do jajecznicy (można ją pominąć). Na dno podpieczonej tarty posypać troszkę startego parmezanu, następnie wylać masę z sera koziego, posypać resztą parmezanu. Piec ok. 20min w temp. 180st

Z miłości do słodkości