Obłędny mazurek wielkanocny w oryginalnym i wyjątkowym wydaniu, który stał się hitem na moim wielkanocnym stole w poprzednim roku. Jest to pomysł mojego autorstwa. Mazurek przygotowany
Kuchnia MagdaLenykostkę, dodać cukier, cukier waniliowy i poddusić, aż uzyskamy marmoladkę. ? Makaron gotować przez 2 minuty w osolonej wodzie, przelać zimną wodą i odcedzić. ? Średnią tortownicę wysmarować masłem, posypać tartą bułką. Piekarnik nagrzać do 200 st.C. ? Makaron wymieszać z roztopionym masłem, podzielić na 2 części. ? Do jednej dodać marmoladkę i posiekane orzechy. Kilka odłożyć do dekoracji. ? Połowę makaronu
To co kochamdymki ? 1 czerwona papryka ? 1/2 pęczka koperku ? 1/2 pęczka natki pietruszki ? 1/2 pęczka bazylii ? 4 kromki chleba tostowego ? 1 jajko ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz ? bułka tarta do panierowania Bób ? bób mrożony 300 g ? 100 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 1/2 pęczka mięty ? sól, pieprz ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filet z dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze
To co kochampodzielić na 3 części. ? Do jednej dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak. ? Do drugiej dodać startego na drobnej tarce buraczka. Trzecia bez zmian. ? Małą tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Wykładać po kolei trzy masy wygładzając każdą. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem. ? Podawać z gęstym jogurtem posypanym szczypiorkiem. ? Babka najlepiej
To co kochamkawałki. ? Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, majonezem i vegetą, dodać połowę sera żółtego i wymieszać. ? Blaszkę wysmarować masłem i posypać tartą bułką. ? Włożyć brukselkę, kurczaka i ser pleśniowy. Zalać masą jajeczną. ? Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. ? Po tym czasie posypać wierzch resztą startego sera
To co kochamjednym jajku i ucierać, aż masa będzie puszysta. ? Dodać ajerkoniak i po łyżce mąki z proszkiem nadal ucierając. ? Ciasto wylać do formy na babkę posmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. ? Wierzch posypać pokrojonymi krówkami, które wpadną do środka podczas pieczenia. ? Piec 40 minut w 180 st.C. ? Po wyjęciu babki z formy i lekkim przestudzeniu polać gotową masą kajmakową
To co kochamWbić jajka, olej i dodać jogurt. ? Całość wymieszać w jak najkrótszym czasie aż do połączenia składników. ? Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Piekarnik nagrzać do 170 st.C, wstawić ciasto i piec przez 40 minut. ? Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i cynamonem
To co kochamUlubiona surówka z dzieciństwa większości z nas to tarta marchewka z jabłkiem. Pełna witamin i zdrowia. Istnieje również jej inna wersja – marchewka z brzoskwinią. Pachnąca, soczysta i wilgotna. Składniki: ? 1 kg marchewki ? 1 puszka brzoskwiń ? sok z 1 cytryny ? 1/2 szklanki słodkiej śmietanki ? sól do smaku Wykonanie: ? Marchew obrać i zetrzeć na średniej tarce – ja starłam
To co kochamkurczaka od kości i zmielić je razem z grzybami i bułkami. ? Całość wymieszać z jajkami i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. ? Mięso włożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką keksówek i wygładzić powierzchnię mokrą ręką. Z tej porcji wychodzą dwa pasztety. ? Piec 30 minut w twmperaturze 200 st.C
To co kochamszklanka cukru ? 1 szklanka mąki pszennej ? 1 łyżka octu winnego ? cukier puder do posypania Wykonanie: ? Dużą prostokątną blaszkę wysmarować i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier wysmarować masłem i posypać tartą bułką. ? Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie rozłożyć równo na dno blaszki. ? Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. ? Białka ubić na sztywną pianę, dodawać
To co kochamdodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. ? Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. ? Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut
To co kochamproszkiem do pieczenia. ? Na koniec dodać jogurt i sok z cytryny. ? To jest porcja na dużą babkę, ja zrobiłam dwie mniejsze. Formę na babkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. ? Piec 40 minut w temp 160 st.C. ? Po wystygnięciu wyjąć babkę z formy, polukrować i ozdobić
To co kochambułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką
To co kochamsztuk. Jeszcze więcej keto słodyczy! Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów
WegePrzepis