połowy cytryny, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanego tymianku, 1 łyżka oliwy, Migaine (masa jajeczna): 3 jaja, 175 g śmietany 30%, 125 g serka kremowego, 3 łyżki tartego parmezanu, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, biały pieprz, sól morska. Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 130 g schłodzonego masła w kawałkach, 1 łyżka zimnej wody
SzczyptaSmaQPogoda nie rozpieszcza, więc na pocieszenie przygotowałam rodzince tartę. Co powiecie na kruche, maślane ciasto, obsypane słodką kruszonką, wypełnione rabarbarem i truskawkami? Mam nadzieję, że się skusicie, bo pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej! W sam raz na majówkę, polecam! Składniki na kruchą tartę z rabarbarem i truskawkami CIASTO: 250 g mąki szczypta soli 1 łyżeczka cukru pudru
Rozpustne gotowanieskładniki na czekoladowe ciasto kruche: 100 g mąki 50 g masła 1 łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody wykonanie: Z
Domowy Smak Jedzeniawarto się pośpieszyć gdyż czosnek niedźwiedzi w zielonej formie je się właśnie teraz. Od początku kwietnia do mnw. połowy maja. Najlepiej aby jego kwiaty jeszcze nie zakwitły. Dziś proponuję tartę z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej. Ciasto: 1 pełna szklanka mąki 100 g masła ( zimnego ) 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżka śmietany 3 żółtka Wszystkie składniki(...)włożyć do zamrażarki na 15 min lub do lodówki na 30 min. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i przenieść do formy ( najłatwiej za pomocą wałka ), w której będziemy piec tartę. Ja tym razem zrobiłam dwie małe. Zrobić dziurki widelcem i włożyć do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 15-18 minut. Ciasto powinno się ładnie zrumienić. Wyjąć z piekarnika
Jemy Pijemytartę zrobiłam już dwa razy, za każdym używając na wierz różnej kompozycji składników, wszystko zależy od naszej wyobraźni. Idealnie smakowała na następny dzień kiedy zabrałam ją na wynos do pracy ;) Składniki (tortownica o średnicy około 27cm): spód/430kcal/: 100g kaszy jaglanej firmy Kupiec jajko sól na wierzch: 150g gotowanej/podsmażonej z przyprawami piersi z kurczaka 100g czerwonej papryki/zielonych oliwek 100g(...)kostkę na wierzchu ciasta rozsmarowujemy koncentrat przyprawiony ulubionymi ziołami oraz wykładamy dodatki wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30 minut (na ostatnie 10 minut najlepiej przełożyć tartę na najniższy poziom piekarnika zostawiając włączoną tylko dolną grzałkę, żeby spód się ładnie wypiekł) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepyszne na surowo (muszę kiedyś pokazać Wam sałatkę z surowych, zielonych szparagów), ale już bardzo łatwo je rozgotować. Grillowane. O tak, grillowane są bardzo dobre. I, dzisiejsze, zapiekane w tarcie. Ale… w porównaniu ze świeżą zieloną fasolką? Albo groszkiem? Albo moim zdecydowanie ukochanym
Gotuj z Blue Ravendługo nie mogłam się przełamać, żeby jednak spróbować. W końcu nadszedł moment, w którym stwierdziłam: "ok, jestem gotowa na kolejną próbę". Zdjęcie na fb mojej przyjaciółki, przedstawiające tartę z camembertem i szparagami wyglądało tak pysznie, że postanowiłam zrobić swoją. Kasiu, dziękuję za motywację. Szparagi w takim wydaniu bardzo przypadły mi do gustu. Jesteś wielka! Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego(...)suszonej bazylii, to należy posypać nią teraz potrawę, jeśli świeżej - należy ją ułożyć na gotowym wypieku. Następnie wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 210 st. na 15 minut. Gotową tartę skrapiamy oliwą. Podajemy od razu
W poszukiwaniu inspiracjikorzystam z dobrodziejstw mojego ogródka i wykarczowałam wczoraj wszystkie rosnące w nim krzaczki rabarbaru. Piekłam już ciasteczka, muffinki i ciasto z rabarbarem. A tym razem nadszedł czas na tartę. Wzmacniając wiosną nasz organizm, podnieśmy sobie poziom żelaza pysznym ciastem z rabarbarem. Ciasto z rabarbarem i kruszonką Składniki: 1 kg rabarbaru 2 łyżki cukru Ciasto: 2 jajka 200 g cukru(...)rondelku i dolewamy do niego troszkę wody, odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone masło wlewamy do ciasta i wyrabiamy je na gładką masę. (Można to zrobić mikserem;) Formę na tartę mocno natłuszczamy i wykładamy naszym ciastem. Odsączamy rabarbar i wykładamy do na ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Zagniatamy i stopniowo dodajemy chłodne masło - kruszonka
Lawendowe Nieboesencji sosu Knorr ..Sosik pyszny , gęsty..polecam od czasu do czasu wykorzystać taką gotową esencję do sosu. 50 dkg mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Oleofarm cebula 1-2 łyżki ketchupu sól przyprawa gosposi Rafex esencja do sosu cebulowego Knorr cebula 1 łyzka oleju 200 ml wody Mięso wymieszać z jajkiem, dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzeniePyszny i szybki deser! Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. U nas nie wytrzymał nawet jednego dnia SKŁADNIKI Ciasto na tartę przygotować z tego przepisu. 5-6 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki PRZYGOTOWANIE Przygotować kruszonkę: masło zagnieść z mąką i cukrem. Uformować walec i włożyć do zamrażalnika. Ciasto na tartę upiec, a następnie trochę przestudzić, dzięki temu
zabawa smakiemmlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę. Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą
Gaździnka warzyzapewne czołem w barwach tęczy w najbliższych dniach. Młody nadrabia chyba i za siebie i za starszego brata:) Nie mniej jednak na zakończenie weekendu zapraszam Was na cudownie czekoladową tartę z kremem krówkowym i serem. Wiem, że mój blog ma kilku stałych czytelników, dlatego przy tej okazji chcę Was również zaprosić na CANDY W MAGICZNEJ KUCHNI, które rozpocznie się(...)podpieczony spód nakładam masę krówkową, a na nią masę serową. Odstawiam do zastygnięcia (ser powinien być ścięty, ale nia tak gęsty jak w serniku na zimno). Przed podaniem dekoruję tartę okruszkami pozostałych herbatników
Magiczna kuchnia Dariikoniec miesiąca i z początkiem okresu przedświątecznego zapraszam Was na biszkoptową tartę żurawinową. Nie jest to tradycyjny wypiek, ale nadaję się idealnie na wieczorne posiedzenia przy kubku ciepłej herbaty. Kruchy spód, puszyste wnętrze i kwaśne owoce to idealne jesienno-zimowe połączenie. Ciasto idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych (cóż lody są świetne ze wszystkim :) ) albo z gorącą czekolad(...)przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 10-14 minut. Przygotowujemy masę biszkoptową: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, mleko, ekstrakt i ucieramy do białości. Pod koniec ubijania
Słodkie Przyjemnościwięcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku 1 duża lub 2- 3 małe szalotki 100 g sera (użyłam cheddar'a) 1 duże jajko ok 100 ml mleka garść tartej bułki z pietruszką z tego przepisu przygotowanie foremki piekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę
Stare Garyogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka. Dodajemy drobniutko posiekany czosnek , uduszone grzyby , posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Wyrabiamy masę ( jeśli będzie zbyt rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo lub np. z sosem i czerwonym barszczykiem
Ostra na Słodko