Jeśli chcesz mieć pewność, że w zupie nie będzie zgrzytał piasek, przepłucz jeszcze raz posiekaną botwinę na sicie pod bieżącą wodą. 4. Buraczki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarty. 5. Dodaj wszystko do zupy i gotuj do miękkości, na koniec doprawiając do smaku solą i pieprzem. 6. Przed podaniem zabiel mlekiem i wymieszaj
Z notatnika dietetykamoże coś keto na słodko? Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto muffinki brownie Gofry białkowe Orzechowy deser śmietankowy Trufle kokosowe (keto) Chałwa domowa bez cukru Keto tarta z kremem śmietankowym i jagodami Keto brownie Gofry orzechowe, bez mąki Ciasteczka orzechowe Keto batony snikers Pudding chia orzechowy Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Zobacz więcej przepisów
WegePrzepisszparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową → Zupa szparagowa z ziemniakami i kozim serem → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim → Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą Artykuł Zupa z fasolki szparagowej pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakSkładniki: Makaron 400 g ( u mnie kokardki) Filet z kurczaka 500 g Kalafior średni Śmietanka 30% 200 ml Śmietana 12 lub 18% 2 łyżki Mozzarella tarta 250 g Przyprawa Gyros lub inna przyprawa do kurczaka Czosnek 2 ząbki Sól Pieprz Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić ulubionymi przyprawami ( u mnie przyprawa kebab-gyros
Kulinarne przygodybądź waniliowego. Po chwili wyłącz mikser. Do miski przesyp mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wysmaruj tłuszczem a następnie obsyp bułką tartą bądź kaszą manną. Całość ciasta wlej do formy i dokładnie wyrównaj powierzchnię. Ciasto będzie dosyć gęste. Do ciasta najlepsze są świeże truskawki, najlepiej te zbierane tego samego dnia
To Musisz Wiedziećprzez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę
Raj dla Podniebieniałyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą
Raj dla PodniebieniaWyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez
Raj dla PodniebieniaBardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu
Raj dla Podniebieniakoniec partiami przesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie łączymy z masą. Do tego celu użyłam drewnianej łyżki. Masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy
Raj dla PodniebieniaKluseczki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą. Smacznego! Artykuł Kluseczki leniwe czyli szybki obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaWyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy
Raj dla Podniebieniamiksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz
Raj dla Podniebieniapatelni prażymy orzechy, odkładamy. Kurczaka smażymy wraz z marynatą, aż lekko się zarumieni, ściągamy. Na patelnię wkładamy przeciśnięty czosnek, pokrojoną w dużą kostkę lub paski paprykę oraz cebulę. Dodajemy tarty imbir oraz płatki chili, mieszamy i smażymy 7-10 minut. Następnie dodajemy kurczaka, smażymy 2-3 minuty, dodajemy sos, gotujemy 3 minuty. Podajemy z ryżem, orzeszkami, sezamem
Be Fit Be Strong