tarta - 42848 przepisów (strona:1314/2857)

Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 112

Składniki: Biała kiełbasa parzona 6 sztuk ( 500 g) Chrzan tarty ze słoiczka 3 pełne łyżki Cebula średnia 3 śmietanka 30 % 200 ml Masło łyżka Majeranek łyżeczka  Sól Pieprz Przygotowanie:  Na Patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną cebulę w półplasterki, plastry, lub pióra. Smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać chrzan, śmietankę, majeranek, sól oraz

Kulinarne przygody
Ucierana Jogurtowa Babka W Mlecznej Polewie 108

jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia, foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy masę. Ciasto pieczemy w 190 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy) Polewa 5. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia

Gotowanie...to proste !
Maślane ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką oraz o dziadku Emilu 95

przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub do 4 miseczek żaroodpornych/kokilek, jakich użyłam osobiście (na zdjęciach). Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę

Raj dla Podniebienia
Torcik czekoladowo – orzechowy i taka zwykła historia o Nim i o Niej 93

łyżce dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy do całkowitego wchłonięcia piany przez masę. Tortownicę (użyłam małej – 18cm) wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy boki masłem. Podsypujemy bułka tartą. Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy w 180C przez ok. 45-50 min do “suchego patyczka”. Przestudzone ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy blat smarujemy ulubioną konfiturą

Raj dla Podniebienia
Ciasto drożdżowe z mrożonymi malinami, czerwoną porzeczką i serkiem ricotta 71

Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wykładamy ricottę oraz mrożone owoce letnie. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika. Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy ciasto przez

Raj dla Podniebienia
Kaszotto z kurkami, suszonymi pomidorami i czarną soczewicą 84

Bardzo lubię kurki. Latem wykorzystuję je do wielu potraw – począwszy od jajecznicy, przez zupę, tarty, zapiekanki, makarony, po właśnie pesto, które stworzyłam na potrzeby urozmaicenia smaku kaszotto. Danie tak posmakowało, że robiłam je dwa razy w jednym tygodniu. A jak przygotować kaszotto? (na 2 porcje) Składniki 1 szklanka kaszy pęczak wymieszana z kaszą orkiszową 1/2 szklanki makaronu

Raj dla Podniebienia
Tort orzechowo-czekoladowy z bezą 88

koniec partiami przesiewamy mąkę i bardzo ostrożnie łączymy z masą. Do tego celu użyłam drewnianej łyżki. Masę przekładamy do tortownicy (24cm) wyłożonej papierem, wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą. Ewentualnie masę można podzielić na połowę i upiec 2 blaty orzechowe w dwóch tortownicach bez potrzeby przekrawania ciasta w przypadku, gdy całość pieczemy w jednej. Orzechowe blaty wstawiamy

Raj dla Podniebienia
Kluseczki leniwe czyli szybki obiad 93

Kluseczki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do durszlaka i przelewamy letnią wodą. Wykładamy na talerz i polewamy roztopionym masłem. Pysznie smakują także z masłem i lekko podsmażoną bułką tartą. Smacznego!   Artykuł Kluseczki leniwe czyli szybki obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
WIOSENNE CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 87

Wyrabiamy przez 5-8 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek, kroimy na ćwiartki. Na patelni stapiamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę i za pomocą łyżki łączymy składniki, aż powstanie nam kruszonka. Możemy

Raj dla Podniebienia
SZARLOTKA 93

miksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz

Raj dla Podniebienia
JABŁKOWA POKUSA – CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 153

gotujemy! Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując wcześniej! ) dodajemy żelatynę. Dodajemy ubiją na puch śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy. Wrzucamy posiekaną lub tartą grubo czekoladę. Wyciągamy na masę jabłkową, wyrównujemy, chłodzimy. WIERZCH: Galaretkę mieszamy z 400 ml wrzątku, chłodzimy, lekko tężejącą wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki. Smacznego! The post JABŁKOWA POKUSA – CIASTO

Ostra na Słodko
Keto banoffee pie (Paleo, LowCarb, AIP, Vegan) 124

Jeśli myślicie, że są rzeczy niemożliwe do osiągnięcia na diecie ketogenicznej, to zapewniam Was, że jest zupełnie odwrotnie! :D Najlepszym dowodem na to jest keto banoffee pie, czyli tarta z karmelem i "bananami" w wydaniu niskowęglowodanowym. Wypróbujcie koniecznie, bo to istne niebo w gębie! Artykuł Keto banoffee pie (Paleo, LowCarb, AIP, Vegan) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo

Modern Cave Girl