tarta - 42848 przepisów (strona:1319/2857)

Fuczki – smażone placki z kiszonej kapusty 101

fuczki? Fuczki to ukraińskie placuszki z kiszonej kapusty, u nas bardziej znane jako fuczki bieszczadzkie. To bardzo prosta w przygotowaniu potrawa, podobna do placków ziemniaczanych, tylko że tarte ziemniaki zamieniamy na kiszoną kapustę. Dla mnie te placki to „kulinarny sztos” i wstyd się przyznać, że wcześniej ich nie robiłam. Tym bardziej, że kiszonej kapusty co sezon(...)kminku zielona pietruszka i śmietana lub jogurt naturalny do podania opcjonalnie chili świeże posiekane lub sos Wykonanie Kapustę wykładamy na deskę i siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy. Dodajemy kmin rzymski

Tajemnice Smaku
Pasztet z migdałami 111

łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 3 czubate łyżki otrębów żytnich (zamiennie można dać kaszę manną lub bułkę tartą) duża garść całych migdałów duża garść migdałów w płatkach (możecie dać też po prostu dwie garści całych migdałów) 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki rosołu

Kardamonovy
BABKA Z MAKIEM 114

skórka pomarańczowa  Potrzebne gadżety: mikser waga kuchenna szpatułka miarka foremka na babkę  24cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1. Przygotowanie: Foremkę smarujemy tłuszczem i osypujemy grysikiem lub bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180*C 2. Ciasto. Żółtka ubijamy z cukrem, aż zrobią się jasne i puszyste. Wlewamy roztopione i ostudzone masło, oraz ekstrakt migdałowy. Ciągle miksując dodajemy

RITA food channel
Pyszna ryba po grecku 134

się smażone kawałki lub filety rybne w sosie warzywnym. Danie to można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno w formie sałatki rybnej. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej tarta marchew, pietruszka i seler, cebula oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko jest smażone na oleju, a następnie duszone z dodatkiem wody, soli, pieprzu i przypraw m. in. ziela angielskiego

ProstePesto.pl
Proste ciasto dyniowe z jabłkami 108

nagrzej do temperatury 180 stopni, grzałka góra - dół. 4. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli używasz tortownicy, to boki posmaruj cieniutko masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy. 5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę

Cztery Fajery
Pierogi leniwe z twarogu 135

mąki. Gotowane powinny być w lekko osolonej wodzie. Najczęściej podawane są na słodko z bitą śmietaną, śmietaną, cukrem lub cukrem z cynamonem oraz na słono ze smażoną bułką tartą czy okraszane masłem. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Nazwa pochodzi stąd, że składniki tych klusek podobne są do składników pierogów z serem, tylko nadzienie i ciasto są wymieszane

ProstePesto.pl
Piernik z bakaliami na maślance 101

mąką i proszkiem dodajemy je do masy maślankowej. Mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy bakalie (troszkę zostawiamy do dekoracji). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą keksówki i pieczemy około godziny w 180 C. Upieczone ciasto studzimy a następnie polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy pozostałymi bakaliami

Zainspirowana w kuchni