się na ajvar. Jest to obok sosu z czosnkem pieczonym jeden z moich ulubionych sosów. Wymysł kuchni serbskiej popularny na bałkanach, cudownie komponuje się z kozim serem twarogowym na chlebie, chociaż nie tylko.... bo szczerze mówiąc pasuje do wszystkiego :) Składniki: 1 mały bakłażan 4 duże papryki 2 pomidory 2 ząbki czosnku ocet winny sól, pieprz i czosnek niedzwiedzi (orginalnie
Lubczyk i WaniliaMoja przygoda ze smarowidłami do chleba zaczęła się od popularnego humusu i przerodziła w szereg eksperymentów bardziej lub mniej udanych. Poniższa pasta to wynik jednego z takich eksperymentów. W sumie to jedna z past którą robię najczęściej ponieważ jest szybka (soczewicy nie trzeba moczyć ani obierać) , smaczna a składniki są dostępne cały rok. Dzisiejszy post otwiera cykl paru past które
Lubczyk i WaniliaWitam. Dzisiaj zamieszczę kolejną pastę do chleba tym razem z białej fasoli. Pasta ma smak charakterystyczny więc może nie podejść tym nie lubiącym tego warzywa - choć mi na przykład bardzo smakuje. Nie jest to pasta codzienna z uwagi na pracochłonny i niezbyt przyjemny proces obierania fasoli jednak mimo to raz na jakiś czas ją robię. Do wersji wege używam
Lubczyk i Waniliadorzuciłam reklamy (mam nadzieje że nie zbyt nachalne) planuje luźny wpis związany bardziej z blogiem niż jedzeniem. Chciałam też w następnym tygodniu dorzucić parę porad na temat pieczenia chleba, recenzję książki kucharskiej Uczta lodu i ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia
Lubczyk i Waniliagrzanki. Moja wersja jest nietypowo: z indykiem, którego osobiście wolę od kury. Składniki: pierś indyka pieczona (ja dałam 1/4 piersi) 2 pomidory 3 mini sałaty rzymskie 4 kawałki chleba tostowego Dresing: 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 2 łyżki majonezu musztarda mała łyżeczka Wykonanie: Nic prostszego! Składniki kroimy w kostkę (sałata może być
Lubczyk i Waniliaoraz posiekany koper. Doprawiamy pieprzem i, w miarę potrzeby, solą. Kapusta pekińska na ciepło może być podana, jako danie obiadowe – do mięsa, z jajkiem sadzonym, czy też z chlebem jako danie kolacyjne. Większość z nas kapustę pekińską jada pod postacią różnego rodzaju surówek, ale bez wątpienia smażona też jest wspaniała, gdyż ten proces wydobywa z niej naturalną słodycz. Kto jadł
mojewypiekiinietylkowolnym ogniu do miękkości fasoli, około 1h. 4. Kiedy fasola zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość możemy, ale nie musimy zagęścić 1 łyżką mąki. 5. Fasolę podajemy z chlebem lub ziemniakami, posypaną natką pietruszki
Szefowa kuchniprzez maszynkę razem z obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulą.. Dodaję musztardę i oliwę. Mieszam, dodaję posiekaną zieleninę i mieloną paprykę. Wszystko razem mieszam i smaruję kromki chleba SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmajonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc. Smarowidło na chleb mam gotowe :) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchennieco wody wymieszanej z łyżeczką mąki, aby fasolka zgęstniała. Dusimy jeszcze kilka minut. Na koniec możemy jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Danie jest gotowe. My podaliśmy ją z chlebem i patisonami w occie. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniemojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca. Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja na temat hummusu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipatelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazupy. (pozostałych warzyw nie dodajemy) Mąkę wymieszać ze śmietaną lub zimną wodą a następnie zahartować kilkoma łyżkami bulionu i dodać do zupy. Podawać z łazankami, makaronem lub chlebem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNajbardziej brakuje mi w Arabii Saudyjskiej polskiego chleba, smalcu ze skwarkami oraz ogórków kiszonych i konserwowych. Wypróbowałem już przepis na doskonałe ogórki małosolne od Ingalill przyszedł więc czas na ogórki konserwowe, które... okazały się strzałem w dziesiątkę. Wniosek jest prosty - da się jednak zrobić ogórki bez chrzanu i to bardzo smakowite. Składniki /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata