Choć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek
Szybko Tanio SmaczniePyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo
Moniki SmakołykiMięsna rolada z nadzieniem ze szpinaku i fety nadaje się do obiadu, jako samodzielna przystawka lub jako dodatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( 400 g ) 15 długich cienkich plastrów parzonego lub wędzonego boczku 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta
Trzeci talerzDelikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 opakowanie sera feta 300- 400 g kurek 2-3 cebule 2 kabanosy rozcięte wzdłuż
Trzeci talerzAlternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa i cebuli
Trzeci talerzplackami ziemniaczanymi. Chyba tak mi się przejadł ich smak, że od lat ich nie robię w klasycznym wydaniu. Ziemniaki zastąpiłam dynią, którą wrzucam do piekarnika przy okazji pieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny weekend spędzany w mieszkaniu oznacza pieczenie kolejnego chleba. Dziś kolej na orkisz z dodatkiem nasion amarantusa, a dla urozmaicenia smaku i wyglądu - nasiona czarnuszki. Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki orkiszowej 80 g amarantusa czubata łyżka otrębów owsianych łyżeczka czarnuszki
Weekendy w domu i ogrodzietych ostatnich mam sporo, więc postanowiłam połączyć je z jajkami, które przezornie ugotowałam wczoraj wieczorem. Do tego przyprawy azjatyckie i wyszło smaczne (nareszcie odzyskałam smak!) mazidło do chleba. Składniki : ok. 20 cm kawałek pora (wzięłam część środkową) 3 jajka kilka plastrów marynowanego imbiru 2 liście natki pietruszki czarny pieprz mieszanka soli himalajskiej z przyprawami azjatyckimi 2 łyżki majonezu Jajka ugotować
Weekendy w domu i ogrodzierazowej mąki orkiszowej, płatków ryżowych, mąki z cieciorki i złocistego siemienia lnianego. I od razu pomyślałam o wykorzystaniu ich dzisiejszego wieczoru. Ponieważ rano na kanapki do pracy zużyłam końcówkę chleba z sorgo i amarantusem , postanowiłam upiec bułki. Będą moją jutrzejszą przegryzką w przerwach szkolenia, na które się wybieram. Podejrzewam, że do kawy i herbaty będzie spory wybór słodyczy, z których
Weekendy w domu i ogrodzieChleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego
Weekendy w domu i ogrodziezupy, dbając o to, aby w każdej porcji znalazła się słuszna ilość kiełbasy i boczku. Na wierzchu zupy w talerzach ułożyłem przekrojone na połówki jajka na twardo. Podałem z chlebem
Wyprawy kulinarneprzez szybę do pokoju, w piękny słoneczny dzień. Cieszcie się nią i miłujcie wszystkich dookoła, aby każdy, kto z Wami przystaje, poczuł bijącą od Was radość. Niech ten chleb czyni Was godnych wiary w Chrystusa. Niech to jajko, symbol nowego życia, to życie Wasze polepszy, połączy przerwane więzi i umocni te, które nadal są zawiązane. Niech ta sól, biała
W kuchni Karmel-itkiwykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik ), a w "wersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka od szczęśliwej kurki
CookYourselfchlebie powiedział mi mój Tata. Wcześniej o nim nie słyszałam, a szkoda. Chlebek, podobno, po upieczeniu, ma przynieść nam szczęście i powinno upiec się go raz w życiu. Zaczyn tego chlebka, razem z przepisem, wędruje z rąk do rąk. Taktowany jest jako łańcuszek szczęścia, który nie jest mile widziany przez wiele osób, chociaż ja takiemu łańcuszkowi mówię stanowcze "TAK!" :) Chlebek
CookYourselfnapatrzeć i zastanawiać się, co powinnam zrobić i jak, aby mój wypiek był podobny do tego ze zdjęcia ;) Znajdziemy tutaj przepisy na ciasta czekoladowe, ciasteczka, serniki, tarty, babeczki, ciasta, chleby a nawet naleśniki. Czego chcieć więcej? Mając pod ręką taką książkę ;) Polecam z czystym sumieniem! Baking Bible Annie Bell 336 stron, oprawa twarda cena: 13.00 funtów brytyjskich* * cena na podstawie
CookYourself