lubi domowego schabowego? Nie zawsze jednak mamy pod ręką wieprzowinę albo zwyczajnie nie mamy na nią ochoty. W takich sytuacjach robię drobiową wersję popularnego schabowego, sznycle albo z kurczaka albo z indyka. Dużo łatwiej je cieniutko „rozklepać” i szybko usmażyć, a są przepyszne. Dziś prosty klasyczny przepis na sznycel z indyka. Podałam go z klasycznym puree ziemniaczanym(...)kapustą – Kotlety z kurczaka z majonezem – Kotlety z kalafiora – Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem Kotlety mielone Kotlety rybne Kotlety mielone z kurczaka Kotlet de volaille Kotlety ziemniaczane SZNYCEL Z INDYKA PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2-4 plastry piersi z indyka – 1-2 jajka (niej więcej jedno jajko rozmiar M do 2-3 kotletów
nietylkopasta.plSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie(...)było w tym menu: ziemniaki miały być dwa razy, były trzy. Już wyjaśniamy dlaczego, pokazując przy okazji jak u nas wygląda proces planowania. W poniedziałek na obiad były Sznycle panierowane w orzechach laskowych Naprawdę nietrudne danie, a jakże inne od klasycznych sznycli panierowanych w bułce. Pierwotnie planowaliśmy, że zjemy je z surówką, ale potem pomyśleliśmy, że jak sznycle, to muszą
Niedzielny kucharzSKŁ ADNIKI Roladki 500 g ciel ę ciny na sznycle 100 g żółtego sera 10 plasterków szynki parmeńskiej 10 listk ów sza ł wii s ó l, pieprz oliwa z oliwek wyka ł aczki Sos szafranowy 200 ml bulionu warzywnego 100 ml białego wina 1 torebka szafranu (ok. 0,10 g) 1/2 łyżki(...)zafferano 200 ml di brodo vegetale 100 ml di vino bianco 1 bustina di zafferano 1/2 cucchiaio di burro 1/2 cuchciaio di farina PRZYGOTOWANIE Cielęcinę kroimy na cienkie sznycle; u mnie wyszło 10 sznycli o wadze ok. 50 gram Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i pieprzem. Ser żółty kroimy w słupki. Na sznyclach rozkładamy plastry szynki, listki
La grande e la piccola cuocaSznycel (kotlet mielony) z jajkiem sadzonym, to danie, które bywa u nas "od zawsze". Szybkie, pożywne i co najważniejsze uwielbiane również przez dzieci. Moje najmłodsze dziecię choć zalicza się do tych raczej niejadających mięsa, to tego nie odmawia nigdy. Gdy była młodsza, burzyła się tylko na jajko (białko było ok, żółtko już niekoniecznie), teraz zajada całość z ogromnym apetytem. Powiem(...)więcej, gdy dłużej nie ma na obiad sznycla z jajkiem, sama się o niego upomina... :-) Danie dla 4 osób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie z szynki wieprzowej, ale może być dowolne, cielęce i drobiowe również) - 1 jajko - 1-1,5 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie
Smaczne ZdroweSznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce fot. MKK Przepis na smażone filety z indyka. Soczyste sznycle z indyka smażone w chrupiącej panierce na obiad. Pyszne sznycle marynowane w soku z pomarańczy, przyprawione przyprawą do gyrosa, rozmarynem i oregano. Absolutnie rewelacyjny smażony filet z indyka. Najlepszy z pieczonymi ziemniakami i sezonową surówką . Jak zrobić smażone filety z indyka - wypróbowany, prosty(...)ważne!) tłuczkiem. Krok 3. Przygotowujemy marynatę: do miseczki z oliwą dodajemy przyprawę do gyrosa, odrobinę rozmarynu, oregano,sok z pomarańczy, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie), mieszamy. Krok 4. Sznycle z indyka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą, obkładamy plasterkami pomarańczy, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 2 godziny. Krok 4. Zamarynowane kotlety z indyka panierujemy w jajku i bułce
Moja Książka Kucharskatygodnie były bardzo pracowite i zabiegane. Wczoraj troszkę luzu, na spokojnie obiad, spacer i nawet na deser jeszcze dzieci ochoty nabrały :-) O deserze następnym razem, teraz propozycja obiadowa. Sznycle z indyka a'la caprese. Mięso zamarynowane wcześniej w połączeniu z mozzarellą, pomidorem i bazylią wyszło super smaczne. Polecam, bo szybko się robi :-) Miłego dnia :-) Składniki: 5 sznycli z indyka(...)pieczenia, układamy na nim nasze zamarynowane mięso i na każdym układamy po kolei: plasterek pomidora, plasterek mozzarelli i listek bazylii i tak na całym. Tak samo postępujemy z resztą sznycli. 4. Pieczemy około 25-30 minut ( w zależności od tego jakie nasze sznycle są grube). Podajemy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, kaszą lub ryżem i surówką :-) Smacznego
kruche babeczkipropozycja jest dla Was. Danie przygotowuje się bardzo szybko a przy tym jest smacznie. Dzięki temu większość czasu możemy spędzić na dworze a zapowiada się całkiem przyjemny dzień. Składniki: Sznycle z piersi indyka Jabłka – ja miałam dwa Borówka cała ze słoika Sól Czubryca zielona Pieprz olej Woda/ bulion Wykonanie: Sznycle przyprawiamy solą, pieprzem i czubrycą. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju(...)stron. Podlewamy bulionem lub wodą. Dodajemy pokrojone jabłka ze skórą bez gniazd nasiennych oraz kilka łyżeczek borówki. Dusimy pod przykryciem kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy sznycle i cały sos miksujemy. Ewentualnie doprawiamy dodatkowo solą. Ponownie umieszczamy sznycle w sosie. Dekorujemy dodatkowo borówką. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwySzukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską. To prosta propozycja na obiad, sznycle są soczyste a chrupiąca warstwa z bułki tartej i mąki ziemniaczanej nadaje im smaku. Polecam na obiad codzienny lub od święta. Składniki: 5 szt sznycli z indyka panierka: łyżka bułki tartej 2 łyżki maki(...)mnie w postaci mrożonej 5 łyżek oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, dodajemy trochę mleka ilość zależy od stopnia gęstości jaki preferujecie. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Sznycle z indyka rozbijamy lekko tłuczkiem do mięsa, maczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce powstałej z mąki z bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju
Życie zaczyna się w kuchniDzisiaj przepis na tradycyjne polskie danie - duszone sznycle z szynki wieprzowej. Mistrzynią w ich wykonaniu była moja Mama. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć ja jem je tylko z warzywami. Mięso w tej wersji jest bardzo miękkie, samo wręcz rozpada się po dotknięciu widelcem :-) Zapraszam Sznycle z szynki wieprzowej duszone z cebulką Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej(...)gotowe sznycle dla leniwych :-) 2 cebule sól pieprz 2 liście laurowe słodka papryka - 2 łyżeczki cząber (ok.1/2 łyżeczki) ew. mąka do obtoczenia - opcjonalnie (ja nie używam mąki) tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na plastry Kotlety można delikatnie rozbić tłuczkiem, jeśli jednak pokroiliśmy mięso dość cienko nie jest to konieczne Teraz można ewentualnie obtoczyć kotlety w mące
Marta próbujeryżem maślanym i natką pietruszki, taki lubię najbardziej. Do tego lekka sałatka z pomidorków, pora lub tartej marchewki, mizeria albo tarte gorące buraczki i obiad (jak zawsze pyszny;)) gotowy. Sznycle z kurczaka, aromatyczne i delikatne Sznycle pachną delikatnymi przyprawami i masłem na którym się smażyły. Takie delikatne i maślane najbardziej lubimy, takie wiec robię Dziś u mnie sznycle z kurczaka
Zasmakuj KuchniPyszne i dietetyczne sznycle z indyka zapiekane z pomidorami i serem mozzarella według Mojej Mamy Mariolki. Polecane danie dla diabetyków. SKŁADNIKI: 4 sznycle z indyka 2 pomidory np. Malinowe 1 kulka sera mozzarella Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej i słodkiej 50 ml wody PRZYGOTOWANIE: Sznycle z indyka dokładnie rozbijam. Doprawiam solą i pieprzem(...)smaku oraz czerwoną papryką ostrą i słodką. Pomidorki myję, najlepiej obrać ze skórki,kroję w ćwiartki. Mozzarellę kroję na mniejsze kawałki. Do naczynia żaroodpornego wkładam ubite sznycle. Dodaję pomidorki, fenkuł, ser. Podlewam 50 ml wody. Piekę przykryty w 180 stopniach ok 35 min. Podaję z ziemniakami lub kaszą i surówką
Gotowanie PatkiBezglutenowa panierka z mąki ryżowej do sznycla z indyka to zdrowsza opcja panierki tradycyjnej z bułki tartej. Kotlet z indyka w panierce z mąki ryżowej jest bardzo soczysty w środku, z zewnątrz zaś bardzo chrupiący. Panierka z mąki ryżowej bardzo dobrze trzyma się na sznyclu z indyka i łatwo ją przygotować. Dodatek imbiru sprawia, że kotlet staje się bardzo aromatyczny(...)się nie przypala, co niewątpliwie zachęca do jej używania. Jeśli nie znacie tej mąki, to zachęcam do jej wypróbowania, gdyż indyk z jej dodatkiem wspaniale smakuje. Składniki: 10 sztuk sznycli z indyka 3/4 szklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
Kuchcik gotujemój mąż nie dość, że imieniny ma w Wigilię, to jeszcze i urodzimy. Podwójne święto i w tym roku torcik mu jakiś wykonam :-). Teraz o propozycji na obiad, sznycle z indyka z farszem: oliwki, mozzarella i świeże listki bazylii, całość owinięta szynką parmeńską i zapieczona. Młody zażyczył sobie pieczone ziemniaczki :-). Miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 sznycle z indyka(...)świeże listki bazylii zielone oliwki szynka długo dojrzewająca (u mnie parmeńska) sól pieprz Dodatek: 6 dużych ziemniaków suszone pomidory z bazylią i czosnkiem sól pieprz olej rzepakowy lub kokosowy Sznycle z indyka rozbijamy na troszkę cieńsze. Oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy kulki mozzarelli (u mnie mini), oliwki i listki bazylii. Na jednym końcu sznycla kładziemy najpierw kulki mozzarelli (u mnie
kruche babeczkiTakie pożywne kanapki z grillowanym indykiem przygotowałam na kolację, ale spokojnie można podać na lekki obiad. Są bardzo sycące, sama ledwo zjadłam jedną. Składniki: 2 płaskie chleby żytnie 2 sznycle z indyka Ogórek zielony Pomidor Kilka liści sałaty Ketchup Fanex Pikantny sos arabski Fanex Przyprawa do indyka Słodka papryka Sól olej Sposób przygotowania: Sznycle z indyka lekko rozbijamy, oprószamy przyprawą(...)indyka, słodką papryką oraz solą, wstawiamy na godzinę do lodówki. Patelnię smarujemy olejem, rozgrzewamy i układamy sznycle z indyka, grillujemy z obydwu stron. Sałatę i pomidora myjemy, ogórka obieramy, kroimy w plasterki. Chlebki rozcinamy na pół, układamy liści sałaty oraz plastry ogórka, polewamy ketchupem. Układamy grillowane sznycle, polewamy sosem arabskim, układamy plastry pomidora i przykrywamy wierzchnią częścią chlebków
Bajeczna KuchniaSznycel wiedeński, król kotletów - austriacka potrawa, która cieszy się uznaniem smakoszy na całym świecie. Nazwa sznycla wiedeńskiego to nazwa chroniona i tylko kotlety z doskonałej cielęciny mogą być sprzedawane pod tą nazwą. Każdy inny to już tylko kotlet "po wiedeńsku" z oryginałem nie mający nic wspólnego. Sznycel powinien pochodzić z cielęciny z udźca cielęcego, panierowany w bułce tartej, usmażony(...)maśle klarownym, podany z dodatkiem plasterka cytryny. W Polsce sznycel wiedeński podawany jest, podobnie jak w Szwajcarii z sadzonym jajkiem. Idealnie usmażony kotlet ma luźną, pomarszczoną panierkę. Składniki: kawałki cielęciny pokrojone w 1-cm plastry jajko bułka tarta mąka sól masło klarowane, olej Wykonanie: kotlety rozbić na 3-4 mm płaty pod folią spożywczą rozbite mięso obtoczyć w mące, jajku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żółty ser, wypływający po przekrojeniu kotleta. Kotlet ten jest podawany w najlepszych restauracjach ! a my możemy zrobić sobie sami , za niewielkie pieniądze. Składniki : 4 filety z kurczaka lub duże sznycle cielęce, schab wieprzowy lub filety z indyka,. 4 plastry szynki gotowanej, 4 plastry sera ementaler, ( ja miałam inny ) jajko, mleko. mąka, bułka tarta olej do smażenia, 60 dag frytek mrożonych(...)kawałka ) S znycle składamy na pół. W rondlu lub blaszce rozsyp frytki i piecz na złoto wg przepisu podanego na opakowaniu. Jajko wbijamy do głębokiego talerza, roztrzepujemy widelcem . Przygotowane sznycle najpierw panieruj w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na koniec obtocz w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzej olej ( ja dodałam jeszcze łyżkę masła klarowanego -by było smaczniejsze
Pysznosci Babci BasiZazwyczaj nie jadam sznycli, jednak pozostało mi mięso mielone, a dwa dni z rzędu spaghetti to nawet dla mnie przesada. I tak powstały sznycle z jogurtem i serem żółtym. Z ziemniakami i mizerią tworzyły typowy wiosenny obiad. Proporcje na 8 sznycli, ale obiad dla 2 osób. 250 gram mięsa mielonego 50 gram jogurtu naturalnego 50 gram sera żółtego 1 jajko(...)mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ogórki umyć, obrać i pokroić w plastry (pół-plastry) , wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem i pozostawić do "przegryzienia". Podawać sznycle z ciepłymi ziemniakami i mizerią. marcelina
Czerwony GupikLubicie szparagi? Jeśli tak to prezentuję Wam dziś owinięte w sznycle szparagi- proste, pyszne i zarazem wykwintne danie. Inspiracją do powstania roladek była życzliwość marki Ole ! Składniki: 4 sznycle wieprzowe po 15 dag 1 słoik białych szparagów 4 plastry boczku 4 plastry sera żółtego 4 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie: Sznycle myjemy i osuszamy. Rozbijamy na płaty(...)grubości około 1 cm. Sznycle oprószamy solą i pieprzem a następnie smarujemy cienko musztardą i układamy na nich po 5 szparagów. Zwijamy w rulon i spinamy z boku wykałaczką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i obsmażamy na rumiano ze wszystkich stron. Następnie układamy w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej smarujemy masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez
Podróż w kulinariaKlasyczny strogonow kojarzy się większości z mięsem wołowym i podawany jest jako rozgrzewające, sycące danie. Tym razem pokusiłam się by przygotować go w wersji drobiowej i użyłam sznycli indyczych, które świetnie się nadały podkreślając jego smak. Śmiało można rzec, że to kolejne danie tak jak bigos, kwaśnica czy leczo, które u każdego jest(...)innym zestawieniem smaków i mimo nazwy smakuje zupełnie inaczej. Polecamy na jesienną kolację jak i obiad dla całej rodziny. Strogonow z indykiem SKŁADNIKI : 400 g sznycli z indyka 1 cebula czerwona mała 2 papryki żółte 1 papryka czerwona 250 g pieczarek 300 ml wody 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz, papryka ostra i słodka
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSKŁADNIKI: 400 g sznycli z indyka (3-4 sznycle) 2 marchewki garść posiekanych orzechów włoskich czarnuszka 1 łyżka oliwy ulubione przyprawy- ja użyłam myśliwskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej PRZYGOTOWANIE: Oliwę wymieszać z przyprawą, orzechami i musztardą. Wysmarować sznycle z jednej strony. Pokrojoną w słupki marchewkę po równo rozłożyć na wysmarowanych sznyclach. Zawinąć ciasno w roladki. Wierzch posypać czarnuszką. Zapiekać prze
ClauditteMissCookingMiałam w domu dwa kolory ziaren sezamu. Nie wiedziałam co z nich zrobić. Pomyślałam, że zrobię czarno-białe sznycle z indyka po chińsku z omletem. Wyszły bardzo smaczne -tam mówi mój syn, bo ja mięsa nie jadam:) Składniki: 2 sznycle z indyka 2 kolory ziaren sezamu biały i czarny 3 jajka(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka octu ryżowego rukola sól pieprz ząbek czosnku olej do smażenia Przygotowanie: Rozbij delikatnie sznycle, prósz solą i pieprzem dopraw czosnkiem. Obtocz w rozmąconym jajku a potem w dwóch ziarnach sezamu. Smaż sznycle. W międzyczasie przygotuj omlet z 2 jaj i 1 łyżki sosu sojowego
AZgotuj!Składniki na marynatę do sznycli: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka Curry Powder Hot z firmy Mida's 3 gałązki natki pietruszki posiekać bardzo drobno 6 ząbków czosnku posiekać bardzo drobno świeżo zmielone garam masala z Lidla firma DeLuxe 1 łyżeczka octu 5-6 sznycli z indyka około 450-500 gram. Składniki na marynatę mieszamy i zalewamy sznycle, obtaczamy(...)każdego sznycla i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Smażymy na grillu elektrycznym. Ja podałam to mięso z selerem, makaronem i sałatką (szpinak i pomidor) Smacznego
ClauditteMissCookingPyszne sznycle z indyka w panierce sezamowej. Składniki Sznycle z indyka 5 sztuk Pieprz do smaku Sól do smaku Papryka słodka czerwona do smaku Czosnek granulowany do smaku Jajko 2 sztuki Bułka tarta 4 garście Sezam 4 łyżki Mąka do op The post Sznycle z indyka w sezamowej panierce appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej Sznycle po bawarsku to kotlety schabowe z dodatkiem chrzanu i musztardy, smażone na maśle. Smakują świetnie, polecam! Składniki: 4-5 plastrów schabu 1 łyżka musztardy 1 łyżka chrzanu Przyprawy: sól, pieprz 1 jajko ok 3/4 szklanki mąki ok 1 szklanka bułki tartej masło do smażenia *** Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa(...)SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Sznycle po bawarsku, czyli schabowe inaczej pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemwłączą przepis na stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. Składniki: 6 sznycli z szynki 0,5 kg aronii 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 200 ml wina różowego półsłodkiego 2 łyżki stołowe miodu 1-2 łyżki stołowe cukru 2 małe cebule 3 ząbki(...)stołowa oliwy z oliwek 50 gramów masła 82% sól do smaku pieprz kolorowy do smaku Wykonanie: Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, włóż do naczynia. Dodaj rozmaryn. Umyj sznycle, dodaj pieprz i sól, włóż do naczynia z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Zalej całość winem. Odstaw na godzinę do lodówki. Umyj dokładnie aronię, odsącz na sicie. Na patelni
Garniec Magalielatach życia w Polsce stało się ono nieodłączną częścią mojego jadłospisu. Czasami kiedy napadnie mnie apetyt za dawnymi czasami i słowiańsko-germańską tradycją kulinarną, przyrządzam sobie zwykłego schabowego sznycla z ziemniakami i koprem. Czasami kiedy odzywa się we mnie duch kalifornijczyka i chcę coś zdrowszego wtedy przychodzą mi do głowy schabowe w mące gryczanej. Takie i oto pyszne gryczane schabowe(...)sznycle możecie zrobić i wy. Szczerze mówiąc na drugi dzień nabierają one pięknego aromatu palonej gryki. Pycha. Wypróbujcie. Można je podać z taką kapustą a na drugi dzień odgrzać w piekarniku bez dodawania dodatkowego tłuszczu. Sznycle gryczano-wieprzowe 4 kotlety schabowe o grubości ok. 1 cm 1 jajko 1/3 szklanki mąki gryczanej sól i pieprz do smaku Zebrać razem wszystkie
Jem więc JestemPiersi z kurczaka ,, dyżurnie,, leżą u mnie w zamrażalniku. Do znudzenia smażę z nich sznycle kiedy ma przyjść wnuk. W zasadzie jedna pojedyncza pierś spokojnie nam wystarcza . My z Mamą zjadany po małym sznycelku , a wnuk resztę. Komplikacje zaczynają się jak sznycle są już usmażone, a okazuje się , że stołowników będzie więcej. Wtedy trzeba coś do sznycli dodać, żeby ,, głodomorki
Buniabaje w kuchniKurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego mięsa, usmażony, podlany(...)generalnie powinien być kwaśny. A ma lekko kwaskowy, zrównoważony smak, który świetnie pasuje do kotletów. Jeśli dziwi cię skład sosu – kapary, cytryna – to zwróć uwagę, że na sznycle, schabowe panierowane kładzie się plaster cytryny, żeby po wyciśnięciu, sok zmiękczył skorupkę panierki. Tu całą robotę bierze na siebie sos. Kurczak piccata to danie bardzo proste. Najpierw pokrój kurczaka
Niedzielny kucharzRobiliśmy już kiedyś schabowe z selera, ale zazwyczaj jemy je z purée ziemniaczanym i surówką. Dzisiaj postanowiliśmy przygotować sznycel z selera po wiedeńsku ze styryjską sałatką ziemniaczaną. Składniki (4 porcje): Kartoffelsalat: - 800 g ziemniaków - łyżka oleju - pół cebuli - łyżka octu winnego - szklanka bulionu ( my ugotowaliśmy sami: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 1 lodyżka selera naciowego(...)liśćmi, 3 suszone grzybki, 3 liście laurowe, 1 łyżka oleju, sól, pieprz - selera gotowaliśmy w całości i wyjęliśmy po mniej więcej 20 minutach, jedna połowa później posłużyła nam za sznycle, a druga wróciła do bulionu ) - sól, pieprz - szczypta cukru - łyżka musztardy - łyżka oleju z pestek dyni - łyżeczka posiekanego szczypiorku Schnitzel: - pół selera (z gotowania bulionu) - sól, pieprz Proporcje
Roślinożerni urlopowiczemoje przypuszczenia się potwierdziły - Niemcy mają całą gamę znakomitych piw, które były podstawowym napojem do obiadu w knajpie. Kuchnia niemiecka nie odbiega szczególnie od kuchni polskiej - mają tam sznycle, golonki, kapustę, kiełbaski. Jest raczej kuchnią dosyć tłustą i ciężką - od takiej strony udało mi się ją poznać. W zeszłym roku udało mi się odwiedzić dwa rejony Niemiec - Bawarię - Norymberga(...)ulicy jako prosty fast food. Bratwurst to kiełbaska grillowana (lub smażona). Podobnie jak currywurst, można ją bez problemu kupić na ulicy. Oprócz wszechobecnych kiełbasek w knajpach są serwowane gulasze, sznycle czy inne mięsa. Dodatki to często ziemniaki, pyzy ziemniaczane z dodatkiem kapusty. Wursty z frytkami: Chilli con carne w ziemniaku pieczonym: Sznycel: Na zimne wieczory fajnie się sprawdził, co prawda
psgotujemybył weekend pyszności! Wczoraj kupiliśmy na bazarku cielęcinę i zrobiłam z niej pyszne sznycle na szybko. Do tego gnocchi, już na trochę mniej szybko, bo było trochę zabawy. Zwłaszcza, że robiłam wersję bezglutenową. Ciasto się troszkę lepiło i trudniej było ulepić ładne "kopytka". Ale nie ładność się liczy, tylko smak. A smak był mistrzem. Dziś dojedliśmy gnocchi z szybkim sosem(...)pomidorowym. Składniki na sznycle dla dwóch osób: 2-3 sznycle cielęce grubości ok 2 cm (np. z udźca) łyżka klarowanego masła chlust białego wytrawnego wina masło pietruszkowe (przepis tutaj ) sól pieprz łyżeczka skrobi ziemniaczanej Lekko stłukłam mięso, posypałam solą i pieprzem. Usmażyłam z obydwu stron na klarowanym maśle. Chlusnęłam winem. Poddusiłam chwilę, dodałam masło pietruszkowe i jeszcze chwilę smażyłam
Cytryna&Co.Brak pomysłu na obiad? A co powiecie na proste do przygotowania pieczone sznycle z indyka, podane z mozzarellą i sałatka? To świetny i pyszny pomysł na obiad. Wypróbujcie sami. Składniki: 5 plastrów sznycla indyczego sól, pieprz szklanka startej mozzarelli 2 pomidory 1 czerwona cebula posiekana natka pietruszki 3 plastry sera feta Wyk onanie: *Sznycle delikatnie rozbijamy
Z Majeczką w kuchniPieczone roladki z indyka nadziewane szpinakiem i kozim serem w panierce z sezamu. Soczyste, proste i bardzo smaczne. To doskonały pomysł na urozmaicenie codziennego menu Składniki: 4 sznycle z indyka 200 g świeżego szpinaku „baby” około 100 g koziego sera 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek sól pieprz sezam Przygotowanie: Na patelni rozgrzać masło(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Ewentualnie odcisnąć z nadmiaru wody i doprawić solą i pieprzem. Sznycle z indyka rozbić tłuczkiem i doprawić solą i pieprzem. Na każdy nałożyć porcję szpinaku i kawałek koziego sera. Następnie zawinąć i spiąć szpikulcami do mięsa. Każdą roladkę posmarować oliwą z oliwek
Oryginalny smaksznycle wołowe (o grubości 5-10 mm) 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju sezamowego 4 łyżki cukru palmowego (lub trzcinowego) pieprz 2 duże cebule olej do smażenia szycli masło do smażenia cebuli Myślę, że całą tajemnicą dobrego sznycla jest odpowiednia marynata. Ja tym razem, zdecydowałam się na przepis ze strony doradca smaku . Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem(...)temperaturze pokojowej. Cebule obrać. Pokroić na półplasterki i usmażyć na maśle na złoty kolor. Oddstawić. Na drugiej patelni dobrze rozgrzać olej i smażyć na nim każdy sznycel, po około 1,5 minuty z każdej strony. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniPomysł na takie danie przyszedł spontanicznie. Miałam i musiałam zużyć sznycle z indyka, otworzyłam lodówkę i musiałam z czymś je zrobić. W domu zawsze staram się mieć suszone pomidory i oliwki (mogę je jeść same, tak lubię), dzień wcześniej zużyłam pół opakowania szpinaku, więc wymyśliłam, że będzie tak. Wyszło smacznie, resztki zużyte, wszystko zjedzone, więc cel osiągnięty :-) Polecam wypróbować jeśli(...)lubicie takie połączenia :-) Miłego piątku :-) Składniki: 5 sznycli z indyka lub kawałek fileta 1 słoiczek suszonych pomidorów 5 plasterków żółtego sera (u mnie ementalski) sól pieprz oliwki czarne 1/2 opakowania szpinaku baby kurkuma 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki śmietanki 30% olej kokosowy do smażenia 1. Jeśli mamy gotowe sznycle z indyka to rozbijamy je dodatkowo. Na każdy nakładamy plasterek sera
kruche babeczkiSznycle z jajek to oczywiście propozycja na śniadanie z jajem w roli głównej, czyli kolejna niedziela z jajkiem w roli głównej. Sznycelki z jajek przygotowałam w niespełna 30 minut, więc gdy macie czas i chęci w niedzielę, proponuję urozmaicić tradycyjne śniadanie o coś nowego. Z poniżej podanych ilości przygotowałam 12 sznycelków. Składniki na: Sznycle z... Więcej The post Sznycle
Magiczny Garnekwykorzystać mięso mielone . Chilli con carne Czasami na różnych forach kulinarnych pada pytanie – co zrobić z mięsa mielonego. I autor pytania dodatkowo zaznacza – tylko nie piszcie, że sznycle czy makaron bo juz mi się znudziły. Hmmm, moja odpowiedź jest prosta. Sugeruję zrobienie chilli con carne Tak szczerze powiedziawszy to osobiście nie mam nic przeciwko makaronowi czy sznyclom(...)chodzi o mięso mielone jakiego użyłam. Wykorzystałam mięso wieprzowe ale śmiało można użyć mięsa wołowego, indyczego czy mixu mięs. Lubisz dania z mięsa mielonego? Koniecznie sprawdź nasz przepis na Sznycle z indyka . The post Chilli con carne appeared first on MeCooks
mecooksstawiać na chude mięso drobiowe. By smakowało lepiej łączę je z sosem, ale nie tak by mięso pływało w sosie a by sos był smacznym, delikatnym dodatkiem:). 4 sznycle z indyka (400 g) sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany Sos: 1 cebula 2 łyżki sera gorgonzola 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 200 ml śmietany(...)patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy posiekaną drobno cebulę. Smażymy do zeszklenia, wlewamy śmietanę, dodajemy gorgonzolę. Gotujemy do momentu aż ser się roztopi. Dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. 2. Sznycle posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Grillujemy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej posmarowanej łyżeczką oleju. 3. Sznycle wykładamy na talerz, polewamy wcześniej przygotowanym sosem
Szefowa kuchniOpis sznycel z kurczaka: Sznycel z kurczaka to pyszny i szybki sposób na rodzinny obiad. Przepis nie jest trudny do przyrządzenia a zachwyci na pewno każdego. Kurczaka możemy podawać z dodatkami wedle naszego uznania, np: z surówką, frytkami, ziemniakami czy ziemniakami pieczonymi. Składniki: 1 pierś z kurczaka (podwójna) 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szklanki bułki tartej Olej do smażenia(...)miseczki, które należy rozbełtać z mlekiem. Kawałki kurczaka maczamy na przemian w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony, aż skórka się zarumieni. Artykuł Sznycel z kurczaka pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne - cookmag.pl
CookMagjednym z wielu wieżowców nad Menem. Co jeść we Frankfurcie, jeśli będziesz mieć tu międzylądowanie, spotkanie biznesowe czy przyjedziesz zwiedzać miasto? Niemcy kojarzą nam się kiełbaskami, preclami, piwem i sznyclem. Typowe lokalne smaki Frankfurtu to jednak zielony sos ze świeżych ziół, ręcznie robiony ser podawany z kminkiem i cebulką ( handkäse mit music), oraz mocne wino jabłkowe . Jest też bardzo dużo(...)już sos, jeśli akurat nie jest sezon. Do tego idzie śmietana, jogurt lub majonez. Do czego podaje się taki zdrowy wiosenny sos? Do absolutnie wszystkiego. Dostaniemy go nawet do sznycla czy sztuki mięsa, ale tradycyjne połączenie to albo wegetariańska wersja z jajkiem i pieczonymi ziemniakami, albo z mięsem zamiast jajek. Gdzie można spróbować takiego przysmaku? Absolutnie w każdej tradycyjnej knajpie
Ugotowane pozamiataneSkładniki: sznycle z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, mąka pszenna 1 szklanka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 3 sztuki, woda 1 litr, śmietana gęsta 200 ml, czosnek niedźwiedzi suszony 2 łyżki umyte, osuszone sznycle indyka, natrzeć kucharkiem, pieprzem mielonym, obsypać mąką na gorącym oleju partiami zrumienić sznycle z każdej
W Mojej Kuchni LubięMini roladki nadziewane szpinakiem i żółtym serem. Znakomity obiad! Składniki: 6 sznycli ze schabu wieprzowego sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany 100 g szpinaku rozdrobnionego zamrożonego łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka śmietany 18 % 12 plasterków sera mierzwionego gouda olej Przygotowanie: Sznycle rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła i smażymy(...)szpinak. Doprawiamy go ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i śmietaną. Gotujemy aż odparuje woda. Na każdego sznycla kładziemy plasterek sera złożony na pół. Na nim rozsmarowujemy łyżeczkę szpinaku i kładziemy kolejny plasterek sera - także złożony na pół. Zwijamy ściśle w roladki, zamykając ranty za pomocą wykałaczki Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy każdą roladkę na złoty kolor. Następnie dusimy
Taste TherapyKontynuując swoje postanowienie noworoczne, proponuję delikatne, lekkostrawne danie. Tym razem indyk w roli głównej. Składniki: -4 sznycle z piersi indyka -1 cebula -olej rzepakowy -sól, pieprz do smaku -opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem -łyżeczka masła -łyżeczka cukru -ćwiartka cytryny Sznycle osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanym oleju obsmażamy krótko z dwóch stron. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Podlewamy niewielką(...)masło, cukier i jeszcze chwilę dusimy. Pod koniec skrapiamy sokiem z cytryny. Pod koniec duszenia solimy i pieprzymy mięso. Gotową marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy sznycle. Prawda, że potrawa prosta i dietetyczna? Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniaMięso z piersi indyka świetnie komponuje się ze słodkim smakiem suszonych owoców. Wszystko zapieczone w pysznej zalewie miodowo-cytrynowej. ok. 400 g sznycli z piersi indyka (ok. 5 porcji) 80 g suszonych śliwek 40 g suszonych moreli 4 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 łyżka jasnego sosu sojowego sól pieprz Sznycle z indyka(...)rozbić tłuczkiem na cieńsze porcje. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na środku każdej porcji ułożyć drobno pokrojone morele i śliwki. Sznycle zwijać wzdłuż krótszego boku. W razie potrzeby użyć wykałaczek do utrzymania farszu. Sok z cytryny wymieszać z miodem, oliwą i sosem sojowym. Mięso ułożyć w misce i zalać przygotowaną zalewą. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie mięso
BullioZastanawiacie się zapewne dlaczego – prawie sznycel wiedeński. Odpowiedź bardzo prosta. Jest to kwestia mięsa. Oryginalnie do wykonania takiego sznycla wykorzystuje się cielęcinę. W przepisie który przedstawiam zamiast cielęciny jest wieprzowinę a dokładnie schab. Samo wykonanie jest bardzo podobne. Więc do dzieła robimy sznycla wiedeńskiego ze schabu. Składniki: Schab Sól Pieprz Mąka Bułka tarta Jajka do panierowania Jajka na sadzone Masło
Smaki EwyPrzepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy na miałko, wysypujemy na talerz. W drugim talerzu rozbełtujemy jajko. Sznycle rozklepujemy, przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, przyprawią do drobiu, maczamy w jajku a następnie w mielonych płatkach. Gotowe sznycelki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia MagdaLenyilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta z indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera i miksuj(...)momentu uzyskania mączystej konsystencji, choć z niewielkimi kawałeczkami orzechów. Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem. Sznycle utłucz. Na patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam po 1/2 łyżeczki oleju na każdego kotleta). Każdego sznycla zamocz dokładnie w jajku, a następnie obtocz w mielonych migdałach. Smaż z każdej strony do zrumienienia. Jednak nie trzymaj
Zdrowie na języku :Pmoim stole ze względu na swoje walory smakowe, jak również łatwość jego przetwarzania. Z piersi indyka bardzo łatwo i szybko można przygotować smaczny i zdrowy obiad. Tym razem przygotowałam sznycle z indyka, do których panierowania użyłam zdrowszej mąki pszennej pełnoziarnistej, zamiast zwykłej pszennej i bułki tartej. Taka forma bardziej mi odpowiada, a dodatkowo taka panierka mniej się przypala(...)mniej wchłania tłuszczu podczas smażenia. Do sznycli z indyka w panierce pełnoziarnistej świetnie pasuje ryż pełnoziarnisty oraz surówka z pomidora i papryki. Danie proste, zdrowe i smaczne. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej pieprz sól 1 - 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego lub natki pietruszki masło klarowane lub olej do smażenia dodatkowo: ryż pełnoziarnisty
Kuchcik gotujePotrzebujemy: 5 sznycli z indyka, 200 g bryndzy 5 łyżek mrożonego szpinaku ząbek czosnku pół cebuli sól pieprz odrobina ulubionej przyprawy do drobiu tłuszcz do smażenia. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka(...)lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzapieczona na chrupiących ziemniakach, danie z piekarnika które robi się samo, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie dwa w jednym! Pomysł własny. Składniki: 1 kg ziemniaków 9 sznycli z indyka 2 kulki sera mozzarella z zalewy 45 dag świeżego szpinaku 10 dag suszonych pomidorów z zalewy 1 por 3 łyżki masła Majonez do posmarowania mięsa Sól i pieprz(...)smaku Przyprawa do ziemniaków Wykałaczki Sposób przygotowania: Sznycle rozbijamy na niezbyt cienkie płaty, oprószamy solą i pieprzem do smaku, smarujemy cienko majonezem z jednej strony, odstawiamy na bok, w tym czasie na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony por oraz umyty szpinak i dusimy na masełku kilka minut, doprawiając do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia, studzimy, wykładamy
Wanilia i KardamonSkładniki: 2 sznycle schabowe płatki kukurydziane 1 jajko sól, pieprz Sznycle rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem. Jajko roztrzepujemy. Płatki wrzuciłam do blendera i zblendowałam, więc wyszło coś na kształt mąki, ale można wsypać na ścierkę zawinąć i rozbić młotkiem, wtedy będzie bardziej chrupiące. Sznycle moczymy w jajku i obtaczamy w płatkach, smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Smacznego
Moje-pitraszenieSKŁADNIKI: 400 g mięsa z indyka (sznycle 4 szt.) 8 paluszków surimi 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżeczka suszonej kolendry 2 łyżki oliwy 1 łyżka przyprawy myśliwskiej oscypek - warkocze (kilka serowych nitek) PRZYGOTOWANIE: Sznycle należy rozbić tłuczkiem aby stały się cienkie. Należy jednak uważać aby nie uszkodzić struktury mięsa. Mięso z jednej strony natrzeć musztardą wymieszaną z kolendrą, położyć(...)każdego sznycla po dwa paluszki surimi. Ciasno zawinąć. Ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wierzch wysmarować oliwą z przyprawą (polecam pędzelkiem). Do smaku i jako dekoracji użyłam oscypka. Piec przez około 20-25 minut w 200 stopniach
ClauditteMissCookingSznycel, kotlet drobiowy jest bardzo popularny. To bodaj najczęściej lądujące mięso na naszych talerzach. Lekkostrawne, dietetyczne, pożywne i nie wymagające wiele zachodu. Latem, gdy wolimy czas spędzać w ogrodzie i na wolnym powietrzu niż w kuchni ma to niebagatelne znaczenie. Daje ponadto ogromne pole do popisu naszym umiejętnościom kulinarnym. Zapraszam na ekstremalnie chrupiącą wersję sznycla drobiowego, w panierce z płatków(...)powięzi, osuszyć. Poporcjować i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć płatki kukurydziane umieścić w woreczku z grubej folii i rozgnieść przy pomocy wałka do ciasta, następnie wymieszać z bułką tartą sznycle obtaczać w rozbełtanym jajku i przygotowanej panierce, lekko ją dociskając. Jeśli lubisz grube panierki obtocz najpierw mięso w mące, następnie w jajku i na końcu w płatkach kukurydzianych smaż kotlety
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda(...)zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut. Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić
MarciochaKucharzyMoja całkowita improwizacja na temat obiadu. Danie które powstało z produktów jakie znalazłam w lodówce . Obiad podałam na talerzu DIAMENT PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 6 sznycli z indyka 1 średni por pół szklanki bulionu warzywnego szklanka śmietanki 12 % 2 łyżki serka topionego z szynką sól.pieprz Wykonanie: Sznycle delikatnie rozbijamy, oprószamy sola i pieprzem. Obsmażamy na oleju.Zabieramy(...)patelni, na ten sam olej wrzucamy pokrojonego pora w plasterki. Złocimy, dolewamy bulion, dodajemy serek topiony i wlewamy śmietankę.Wkładamy obsmażamy sznycle. Podduszamy razem ok 5 minut
Z Majeczką w kuchniracji tego, że moja córeczka bardzo lubi indyka to jest on częstym gościem na naszym stole. W różnych jego smacznych odsłonach. Dzisiaj prezentuje Wam ubity sznycel, który obtoczony w ziołach ma bardzo wyrazisty smak i aromat w towarzystwie tak zacnym jak marchewka :) Składniki: Pół kilo sznycli z indyka ziemniaki (ilość według uznania) 5 dużych marchewek mąka pszenna (do obtoczenia) łyżka(...)mąki ziemniaczanej jajko odrobina mleka sól, pieprz papryka ostra, oregano, zioła prowansalskie, bazylia, majeranek natka pietruszki Przygotowanie: Sznycle lekko rozbijam. Obtaczam je w jajku rozbełtanym z mlekiem i w mące z dodatkiem soli, pieprzy, papryki, bazylii, majeranku, oregano i ziół prowansalskich. Ponawiam te ruchy. Mięso wykładam na rozgrzany tłuszcz i duszę na małym ogniu z obu stron,aż kotlety będą
ChilliJemytłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka 150 ml wina porto - białe półsłodkie 1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy(...)porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy z wszystkich stron do zarumienienia. Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam kaszę bulgur i surówkę z marchewki i kapusty ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron. Marchewkę pokroić na krótkie paski(...)każdy rozbity sznycel ułożyć 2-3 paseczki ugotowanej marchewki i posypać tymiankiem. Następnie zwinąć w roladkę. Potem gotowe roladki ściśle zawinąć w folię spożywczą. Końce dobrze skręcić i zawiązać nitką aby powstałe "cukiereczki" nie rozpadły się podczas gotowania. Następnie roladki zawinięte w folię wrzucić na wrzątek i gotować ok 25-30 minut. Gotowe roladki odwinąć z foli i przekroić
Monia miesza i gotujebędzie w piekarniku. Danie powinno przypaść do gustu amatorom serów pleśniowych i nie tylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej(...)łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej
Poezja smakukoloru. Przed majowym weekendem, postanowiłam sobie lekko "osłodzić" życie poprzez marynatę do mięsa. Bo jak by to powiedział mój mąż, obiad bez mięsa to nie obiad. Przedstawiam cudnie pachnące sznycle z szynki, które równie dobrze możecie przygotować na majowego grilla. SKŁADNIKI: 4 sznycle z szynki wieprzowej 1 duża łyżka miodu (jasnego) 1 duża łyżka musztardy (ostrej) szczypta ostrej papryki(...)proszku tymianek, rozmaryn do smaku olej A jak to zrobić: Sznycle rozłożyć na desce i delikatnie przy pomocy pięści je "roztłuc". Przygotować marynatę z miodu, musztardy i przypraw, w której bardzo dokładnie obtoczyć mięso. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Mięso smażyć (na patelni grillowej lub grillu) z dwóch stron na złoty kolor, aż zmięknie. Przed smażeniem delikatnie
Kuchnia w opałachMakłowicz spowodował, że koniecznie musiałam coś ugotować. Tym razem chodziło o cielęcinę. Niestety nie udało się kupić cielęcej polędwicy na medaliony - no dobra , nawet nie próbowałam. Kupiłam cielęce sznycle. Z cielęciną mam taki problem, że robię ją rzadko i potem nigdy nie pamiętam czy mi smakowało czy nie do końca. Kojarzy mi się też z głębokim PRL- em, kiedy(...)mnie trochę bez wyrazu. Co nie zmienia faktu, że danie było ogólnie dobre. Szkoda, że mało fotogeniczne. Inspiracją był przepis Roberta Makłowicza składniki 4 cielęce sznycle mąka pieprz sól 100 g masła klarowanego 100 - 150 ml białego wina 4-5 filecików anchois (lub 2-3 łyżeczki pasty sardelowej) 150 ml śmietanki przygotowanie Umyte
Stare Garyumiar.Miesa nie powinnismy jesc czesciej niz 2-3 razy w tygodniu,pomimo tego,ze jest stalym i tradycyjnym skladnikiem polskiej diety oraz polskiej kuchni.Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedenskim,usmazonym z pierwszorzednej cieleciny,na masle ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku. Jak zrobic(...)patelni.Tluszcz ze spalona bulka tarta nie nadaje sie do powtornego uzytku.Gotowe odsaczyc z nadmiatu tluszczu na papierowym reczniku.Na talerzu udekorowac plasterkiem cytryny.A co!schaboszczak nie moze byc gorszy od sznycla wiedenskiego. Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!powiedziec „purre” przyrządzonym z płatków ryżowych , świeżego owocu mango , curry i chili. Wyszło danie niesamowicie smaczne , którym z przyjemnością zajadałam się w niedzielny obiad :) Polecam! SKŁADNIKI : MIĘSO: * sznycle cielęce – 2 szt * sól morska – 2 łyżki PURRE : * płatki ryżowe – 1 szklanka * świeże mango – 0,5 szt * papryczka chili – 1 szt * ( przyprawy ) SOS: * mango(...)płatki ryżowe i gotujmy ok. 2 minuty. Dodajemy pokrojoną drobno 1/2 mango , posiekaną papryczkę chili i przyprawy : sól , pieprz i curry. Mieszamy kilka minut aż składniki się połączą. MIĘSO : Sznycle cielęce lekko rozbijamy. Na suchej i gorącej ( najlepiej nieprzywierającej ) patelni rozsypujemy sól morską. Układamy nasze sznycle cielęce i na wolnym! ogniu smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony
Ostra na Słodkoopisem na opakowaniu bo to każdy może sobie przygotować. Postanowiłam tę mieszankę warzyw, ziół i przypraw naturalnych wykorzystać jako zamiennik soli i przypraw do doprawienia placków z dyni i sznycli z indyka. Ale jeśli chcecie to przygotujcie pałki kurczaka zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gdyż piecze się je bez problemu, do tego czysto, bez brudzenia naczyń, gdyż do opakowania załączony(...)były równe, po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W między czasie przygotowujemy marynatę z 2 łyżek tej samej marynaty i 2 łyżek oleju, marynatą smarujemy sznycle z indyka i smażymy je na patelni grillowej z obu stron. Grillowane sznycle podajemy z plackami z dyni. Kilka słów o nowości Winiary Pomysł na… Soczystego kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię