sznycel - 480 przepisów (strona:2/32)

Sznycel drobiowy z masłem jabłkowym 205

Zwykłe sznycle mogą wiele zyskać jeśli podamy je gorące z dodatkiem masła smakowego. Do tej pory robiłam do sznycli z reguły masło czosnkowe, cytrynowe, pomarańczowe lub ziołowe. Dziś postawiłam na eksperyment - użyłam jabłka ( przepis - Masło jabłkowe ). Moim zdaniem eksperyment zupełnie udany- masło jabłkowe wchodzi na stałe do domowego menu. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycle z kalarepy i selera 241

Propozycja dla tych warzywo-żernych, aczkolwiek i nosem kręcącym, na słowo "warzywo" także polecam ! Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować. Składniki: 1 kalapepa 1 seler 2 jajka 1/3 szkl. mąki 3/4 szkl. płatków owsianych ( mogą być zarówno górskie jak i błyskawiczne ) sól pieprz kolorowy, np KAMIS(...)oraz płatki owsiane. Plastry selera i kalarepy obtaczać w mące, potem moczyć w rozmąconym jajku, na koniec panierować w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Do sznycli polecam sos jogurtowy. SOS JOGURTOWY: 4 pełne łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżka majonezu kilkanaście liści bazylii ( lub zamiennie: świeży koper ) sól, pieprz Wszystkie składniki wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 307

Wiener Schnitzel, czyli sznycel wiedeński , to przysłowiowa „klasyka gatunku” – dokładniej ujmując „gatunku kotletowego”. Uchodzi za narodowe danie Austriaków, podobnie jak w Polsce nasz „schabowy”. I faktem jest, że podobieństwa pomiędzy tymi potrawami są, i to nawet spore. O czym więc warto pamiętać? Przede wszystkim Wiener Schnitzel jest robiony z cielęciny ciętej bez kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś(...)takiego jak Wiener Schnitzel z wieprzowiny, chociaż przyrządza się i podaje analogicznie przyrządzoną potrawę ze schabu wieprzowego. Wówczas mówi się o czymś takim jak Schnitzel Wiener Art (sznycel po wiedeńsku ) czy Wiener Schnitzel vom Schwein (sznycel wiedeński z wieprzowiny ). Warto uczulić się na tę niby subtelną różnicę zwłaszcza, gdy przeglądamy menu jakiejś restauracji – aby nie być potem zaskoczonym, że podano

Kulinarna Pokusa
Sznycle z kurczaka. 372

Soczysta pierś z kurczaka w chrupiącej panierce-idealny obiad dla całej rodziny. Sznycle smakują przepysznie, podane ze świeżym Litewskim chlebkiem i pomidorkami koktajlowymi. Pycha! Serdecznie zapraszam do wypróbowania! Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 100 g panierki jajko sól, pieprz 50 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy(...)cienki płat.  Piersie solimy i pieprzymy z obu stron. Rozmącamy jajko, a do bułki tartej dodajemy sól. Zanurzamy pierś w jajko, a następnie obtaczamy w bułce tartej.  Sznycle smażymy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony. Po usmażeniu układamy na papierowych ręczniczkach. Smacznego

Kuchnia Łukasza
sznycle z indyka w sosie 292

Sznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu.  Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz,  słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Zobacz  cały przepis

w kuchni i w ogrodzie
Grillowany sznycel z indyka 910

Aromatyczny filet z indyka w miodowo-musztardowej marynacie, którą przygotowuje się bardzo szybko. Składniki: 2 sznycle z piersi z indyka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rozmarynu suszonego pieprz, sól Sznycle lekko rozbić i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z musztardą, następnie dodać oliwę i miód

wyzwania kuchenne
1459. Sznycle pruszkowskie 151

Prosty i szybki sposób na obiad...robiłam te sznycle jakiś czas temu jak byłam chora...kiedyś taką kiełbasę smażyłam jak schabowe , panierowałam w mące, jajku ,a potem w bułce tartej..tym razem zrobiłam ciut inaczej i według książki Kuchnia Polska są to sznycle pruszkowskie..   8 plasterków (ok. 40 dag) grubej kiełbasy (szynkowa, krakowska, mortadela itp.) 1 szkl. przesianej

Moje domowe kucharzenie
Sznycle z boczniaków 226

dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet Żarłoczek takie lubi. Boczniaki większość z Was zapewne

Smaczna Pyza
Sznycle z indyka z grilowanymi warzywami 150

szczególności w połączeniu z grilowanymi warzywami. Jakich warzyw użyjecie, to już zależy od Waszej inwencji. Ja zdecydowałam się na cukinię i paprykę ...i nie żałuję :) Składniki: 400 g sznycli z indyka, 1 żółta papryka, 1 duża cebula, 1,5 szklanka bulionu, 0,5 kg cukinii, oliwa, sól, pieprz, tymianek. Sznycle solimy i rumienimy z każdej strony, dodajemy do tego cebulę

Delicious Titbits
Sznycle z indyka w sezamowej panierce 258

Post Sznycle z indyka w sezamowej panierce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sznycle duszone w sosie warzywnym 317

Przyszło mi do głowy , że jeżeli robię kotlety schabowe w sosie ,,myśliwskim" to można podobnie zrobić sznycle drobiowe .Robiłam już takie sznycelki (Kotleciki drobiowe w sosie ,,lodówkowym,,)-z tym , że tamten sos był bardzo przypominający ,, myśliwski. Tym razem miałam ochotę na sprawdzenie jak smakowały by z dodatkiem typowo warzywnego sosu. Okazało się , że są pyszne. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycle w wersji z Colchester 343

czego to już doszło, żebym ja przepisy od swoich dzieci ,,ściągała". Córka uwielbia sznycle ( jak wszyscy w rodzinie ).I tak jak ja kombinuje różne ich wersje. Jedna szczególnie im przypadła do gustu. Tak mi ,,mlaskali" przez skeypa jakie to są dobre , że w końcu nie wytrzymałam i zrobiłam. Miała rację - są pyszne. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce 310

Post Sznycle z indyka w ciemnym sosie pieczeniowym / Putenschnitzel in einer dunklen Sauce pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Fasolowe sznycle :) 136

   Uwielbiam je, wyglądają jak tradycyjne, a są aromatyczne i pachnące.   Składniki (przykładowe) na 6 sztuk:   - 3 szklanki białej fasoli, - 2/3 szklanki

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Kasza jaglana z buraczanymi sznyclami i brukselką 188

Mój dzisiejszy obiad :) Składniki (na 1 osobę): 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej, dwie garści brukselki (około 25 dkg), 2 łyżki sezamu burgery z przepisu ze strony

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 195

Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle z piersi indyka w sosie śmietanowo-koperkowym - pomysł na szybki obiad 327

Są dni kiedy każda minuta jest cenna i wydaje Ci się, że najszybszy obiad zjesz w McDonald's, KFC lub budce z kebabem... przedstawiam idealne

Kraina Tysiąca Smaków