Sznycle z indyka w sosie paprykowym (który jest wyjątkowo łagodny i kremowy) powinny przypaść do gustu szczególnie dzieciom. Ale także rodzicom – taki obiad jest wyjątkowo prosty i szybki do przygotowania oraz odgrzania. Sznycle możemy podawać z ziemniakami, kluskami czy kopytkami, a jako dodatek wspaniale się sprawdzą miodowe ogórki czy mizeria. Pomysł na danie jest zainspirowany Kwestią Smaku i kurczakiem(...)sosie pomidorowo-koperkowym – ja przygotowuję danie w nieco zmienionej, paprykowej formie. Sznycle z indyka w sosie paprykowym: 500 g sznycli z piersi indyka (lub kurczaka) 125 ml śmietanki 30% (pół szklanki) 125 ml wody (pół szklanki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki pszennej
Poezja smakuSznycle z indyka to pomysł na obiad – lekkostrawny, delikatny w smaku, pyszny. Mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone – można je podać w towarzystwie gotowanych warzyw, puree z ziemniaków albo kaszy czy makaronu. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. Takie sznycle oczywiście mniej doprawione można podawać także chorym i rekonwalescentom na dietach lekkostrawnych. PRZEPIS NA SZNYCLE(...)INDYKA Składniki na sznycle z indyka: 500g sznycli z indyka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki z indyka w sosie: Najpierw mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Potem na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. W kolejnym
Dorota Smakujedobre i soczyste sznycle z kurczaka chętni są zawsze Pierś z kurczaka to wdzięczne mięso, poszaleć można z pomysłami, dodatkami, podaniem, błyskawicznie się przygotowuje, dzieciom smakuje. Tak więc dziś jasne mięso na obiad – sznycle z kurczaka – delikatnie przyprawione, w panierce, smażone na oleju lub maśle klarowanym to coś co od dawna za mną chodziło;) Do przepisu wybrałam kilka(...)przypraw, jeśli chcecie możecie doprawić kotlety solą i pieprzem, klasycznie, będzie równie pysznie. Zdarza się, że kotlety z piersi kurczaka smażę na złoto bez panierki, także rewelacyjnie smakują! Sznycle z chrupiącą i złotą panierką podaję z puree ziemniaczanym oraz marchewką z groszkiem. Świetnie pasują wszelakie surówki, buraczki, sałata ze śmietaną/jogurtem lub mizeria. Sznycle z kurczaka SKŁADNIKI: 3 pojedyncze piersi
Zasmakuj KuchniSznycle po szwajcarsku Niezwykle kruche i aromatyczne kotlety wieprzowe w chrupiącej panierce z dodatkiem sera. Świetny pomysł na niedzielny rodzinny obiad. Sznycle podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Składniki: 4-5 sznycli (plastrów) szynki wieprzowej lub schabu 2 jajka 3/4 szklanki mąki 1 szklanka bułki tartej 10 dkg żółtego sera sól i pieprz tłuszcz do smażenia(...)duży talerz przesypujemy mąkę *** *** Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w serowej bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano *** *** Sznycle podajemy z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
Blog z ApetytemSałatka Mad dog z pieczonym awokado, pizza z figami, soczyste sznycle z piekarnika, spaghetti z pieczoną cieciorką, kurczak escabeche – pięć dań pobudzających zmysły i apetyt. W każdym jest przynajmniej jeden afrodyzjak. Wypróbujcie;) W tym tygodniu na blogach zaroi się od walentynkowych przepisów, pomysłów na eleganckie, uwodzicielskie sposoby podania romantycznych kolacji, ciastek w kształcie serca, sadzonych jajek w serduszkowych foremkach(...)hawajskiej! To jest prawdziwa pizza, nieprzeładowana składnikami, prosta o pięknej dla oka i smakowitej kompozycji. Do tego solidna porcja sałaty ze świeżej rukoli i rzodkiewki Zobacz przepis Czwartek: Pieczone sznycle z brukselką i grantem Niesamowicie ciekawy przepis na zrobienie sznycli, bez smażenia, chlapania olejem itd. Kotlety z piekarnika są równie chrupiące i soczyste jak z patelni. Przed wysuszeniem chroni
Niedzielny kucharzSznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”. Składniki (na 4 porcje): 2 filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 cebula(...)dużych pieczarek 100 g startego żółtego sera 3 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól, pieprz Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę również kroimy w kostkę, po czym wszystko przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, mięso oraz roztrzepane jajka, połączone z mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy
Trzeci talerzjadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie(...)KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE". Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki 190 g korzenia selera 2 kalarepki (około 320 g) 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm 4 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 900 ml bulionu 3 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny sól biały pieprz pieprz kolorowy
Zakątek rozkoszy kulinarnychpowrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej spiny miasto i te smaczniejsze - spróbować: sznycla po wiedeńsku, tortu Sachera, prawdziwe kiełbaski (tzw. Wursty). Generalnie do naszego zwiedzania wykorzystaliśmy wersję lajt przewodnika Pascal i w zupełności wystarczyło. Cafe Sperl - Gumpendorfer Straße 11 - kultowa kawiarnia(...)czekoladowy. Spód był jakby z delikatnego wafelka / biszkoptu polanego czekoladą, a na wierzchu delikatna skorupka także z czekolady. Solidna dawka węglowodanów - pyszne węglowodany. Schnitzelwirt - Neubaugasse 52 - prawdopodobnie najlepszy sznycel po wiedeńsku Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież
Right Behind The KitchenSzukacie pomysłu na przepyszny obiad, taki w sam raz na niedzielę? Oto sznycle z indyka zapiekane pod sosem szpinakowym. Przepyszne. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Was do przepisu na to danie. Jestem przekonana, że to danie zasmakuje wszystkim domownikom. Składniki (4 porcje): Mięso sznycel z indyka, 500g, 4 plastry boczku (160g), łyżka masła klarowanego, szczypta soli, pieprzu(...)suszonymi pomidorami. Zatem rozpoczynamy właśnie od niego. Mój niezawodny przepis z sekretnym składnikiem znajdziecie tutaj . Gdy sos już jest gotowy, to przechodzimy do przygotowania mięsa. W tym celu sznycle z indyka doprawiamy wedle uznania. Ja dodaję szczyptę soli, pieprzu, suszony majeranek i tymianek. Tak doprawione mięso krótko przesmażamy na maśle klarowanym z obu stron. Następnie każdy z kawałków obwijamy plastrem
Natka PietruszkiBardzo dobre sznycle, zawsze fajnie zrobić coś innego na obiad. Polecam. Wykonanie -mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego kieliszka zrobić dołek. Rozgrzać olej(...)patelni i smażyć sznycle, najpierw od strony bez wgłębienia. Smażyć około 5 minut. Najpierw chwilkę na dużym ogniu, następnie na małym. Odwrócić i smażyć z drugiej strony w ten sam sposób. Zdjąć sznycle z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Do każdego wgłębienia włożyć krążek sera. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do 220 C na 10 minut. Podawać z ziemniakami
Kuchnia PokoleńKotleciki jajeczne z dużą ilością zieleniny: natki pietruszki i świeżego szczypiorku, smażone na maśle klarowanym. Chrupiąca, złocista panierka i jajeczne wnętrze sznycli. Sznycle z jajek to przepyszny bezmięsny patent na obiad, popularny wśród osób unikających spożywania mięsa w piątki. Drukuj Wegetariańskie kotlety jajeczne z zieleniną 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Wegetariańska Trudność: Łatwe Porcje(...)sztuk Przygotowanie 30 min. Smażenie 20 min. Kalorie 290 kcal Kotlety jajeczne z zieleniną przypominają bezmięsne sznycle / kotlety mielone. Smażone kotleciki z jajek ze złocistą, chrupiącą otoczką. Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 2 surowe jajka 4 bu bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki sól i mielony pieprz masło klarowane Sposób
ProstePesto.plAromatyczne sznycle z kurczaka dziś podaję. Soczyste mięso w środku z chrupiącą klasyczną panierką z bułki tartej i jajek. Delikatnie doprawione smakują akurat. Podane z ziemniakami i świeżymi sałatami z pomidorkami. Jest domowo, tradycyjnie i pysznie. Takie obiady wyniesione z domu lubię najbardziej! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: vegeta natur, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk 2 jajka(...)tarta do smażenia oliwa, olej lub masło klarowane PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, oczyszczam, oddzielam od siebie dwie piersi. Każdy kawałek kroję wzdłuż dłuższej części na pół, powstają łącznie 4 duże sznycle. Można je rozbić tłuczkiem, ja tego dziś nie robiłam. Przyprawiam je z obu stron. W głębokim talerzu roztrzepuję widelcem 2 jajka, przyprawiam lekko solą i pieprzem. Na płaski talerz wysypuję
Zasmakuj Kuchniznaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej sok z cytryny ) 6 jajek sól, pieprz olej mąka 2 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie : Płatki kukurydziane rozgniatam w woreczku ( najlepiej lekko(...)tłuc je tłuczkiem ) . Sznycle płuczę, osuszam i delikatnie rozbijam . Skrapiam sokiem z cytryny i przyprawiam solą i pieprzem . Kotlety z obydwu stron opruszam mąką, następnie strzepuję jej nadmiar. Panieruję w roztrzepanych (2) jajkach i płatkach . Smażę z obydwu stron na rumiany kolor . Na drugiej patelni ( lub po usmażeniu sznycli myję patelnie i leję świeży olej ) rozgrzewam olej, wbijam pozostałe jajka
Domowa Kuchnia u Mamyznaczy że możesz spokojnie je wszamać :D Jajka można mrozić, wystarczy że pozbawisz je skorupki i wsadzisz do szczelnego pudełka i do zamrażary :D Dzisiaj wykorzystałam jajka do sznycli :) A o to przepis: Składniki : 4 sznycle cytryna ( a dokładniej sok z cytryny ) 6 jajek sól, pieprz olej mąka 2 szklanki płatków kukurydzianych Przygotowanie : Płatki kukurydziane rozgniatam w woreczku ( najlepiej lekko(...)tłuc je tłuczkiem ) . Sznycle płuczę, osuszam i delikatnie rozbijam . Skrapiam sokiem z cytryny i przyprawiam solą i pieprzem . Kotlety z obydwu stron opruszam mąką, następnie strzepuję jej nadmiar. Panieruję w roztrzepanych (2) jajkach i płatkach . Smażę z obydwu stron na rumiany kolor . Na drugiej patelni ( lub po usmażeniu sznycli myję patelnie i leję świeży olej ) rozgrzewam olej, wbijam pozostałe jajka
Domowa Kuchnia u MamySznycle indyka w pieczarkach Obiadowe danie które praktycznie robi się samo, wystarczy tylko kolejno dodawać składniki, tak przygotowane sznycle z indyka są nie tylko smaczne ale i soczyste a z młodymi ziemniakami smakują super. Taki obiad najlepiej smakuje zjedzony na świeżym powietrzu. Pycha! Składniki: 80 dag sznycli z indyka 35 dag pieczarek 2 cebule ½ czerwonej papryki 10 dag szynki parmeńskiej(...)łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka ziół włoskich (prowansalskich) ½ szklanki wody Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Pokrojone na plastry sznycle z indyka, myję i osuszam, obtaczam w papryce i ziołach włoskich odstawiam na pół godziny aby naszły przyprawami. Cebulę i szynkę parmeńską kroję w kostkę, pieczarki na ćwiartki, paprykę w paski
Wanilia i Kardamon