Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Indyk z warzywami i ryżem to jednogarnkowe bardzo syte i zdrowe danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a z całą pewnością stworzycie niepowtarzalną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażenia. Kotlety przyprawiamy dobrze solą i pieprzem. Otaczamy bułką, jajkiem, bułką i dopiero mąką wówczas się nie przypalają. Smażymy na złoto brązowo z dwóch stron i już. Serwujemy gorące sznycle z indyka w grubej chrupiącej panierce. Smacznego
chleba naszegodomu gotować :) Ja tak właśnie zrobiłem i dzięki temu mogę się z wami podzielić przepisem na pierś z indyka z ryżem jaśminowym i ananasem. Składniki : 2 sznycle z piersi indyka 1/2 ananasa 50g ryżu jaśminowego 1 łyżka oliwy z oliwek roszponka nitki chili kiełki buraka czarny sezam Przyprawy : trawa cytrynowa pieprz czarny pieprz biały spray chilli - ekstrakt
Parowar FacetaCordon bleu, zwany również filetem szwajcarskim można uznać za ulepszoną wersję zwykłego sznycla. I choć zazwyczaj robiony jest z cielęciny, to w naszych domach bywa bardzo często robiony z fileta z piersi kurczaka. Ot, filozofia praktycznie żadna – bo faszerowany szynką i serem – ale smak… A smak jak wiemy, w kuchni jest najważniejszy ;) Składniki: 1 filet z kurczaka
Jacob Tastesbrukselka i jej gorzkawym smakiem, oraz specyficznym aromatem. Aby uniknąć jednak tego smaku, należy pamiętać aby wodę, w której gotujemy brukselkę delikatnie posłodzić. Spróbujcie :) Składniki: 20dag brukselek 0,5kg sznycli z indyka 200ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego duża cebula pieprz, sól przyprawa do indyka garść świeżej bazylii ryż (do podania) Przygotowanie: Indyka myjemy i kroimy na drobne kawałki
ChilliJemysię szparagi i należy z nich korzystać do woli. Ja dzisiaj proponuje szybki obiad ze szparagami i jajkiem w koszulce, bo te dwie rzeczy się wprost kochają. Do tego sznycle z indyka dla mięsożerców i obiad gotowy. Porcja na 3 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię zapyta stołowników przed robieniem obiadu czy może być ...?. I to w sytuacji kiedy pytanie jest retoryczne bo obiad mamy już zaplanowany. Ten błąd ja popełniłam. Zaplanowałam proste sznycle , mizerię i ziemniaczki. A tu syn radośnie stwierdził , że chce cordon bleu. Piersi z kurczaka było dość bo obiad robiłam na 5 osób- za to szynki nie było pod ręką
Buniabaje w kuchniStek z Zagrzebia, nie znalazłem konkretnej daty, czy miejsca powstania, ale zważywszy na to, że Chorwacja to mieszanka europejskich, kuchni, można stwierdzić, że danie ma coś z – wiedeńskiego sznycla – ale także coś z szwajcarsko-francuskiego – Cordon Bleu-. Podobne danie można znaleźć na przykład w Serbii – Karađorđeva šnicla – czy Rumuni – Şniţel
RafalCookktóre można zrobić na lancz lub na kolację. Upieczona cieciorka świetnie smakuje z jarmużowymi czipsami. Zobacz przepis Środa (czas 20 minut) Kurczak piccata Kurczak piccata to na pozór zwykły sznycel, a tak naprawdę to danie z mega powerem smakowym, które spokojnie możesz podać na co dzień i od święta. Klasyczne danie włoskie, proste jak tylko włoska kuchnia być potrafi. Niesamowite
Niedzielny kucharzmożna wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najłatwiej będzie ugotować do niego jakiś dobry makaron, np. pełnoziarnisty makaron spaghetti. Jeśli jednak wolicie danie z wykorzystaniem mięsa, to bardzo polecam zapiekane sznycle z indyka właśnie pod tym sosem. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez makaronu): 191kcal Białko: 5,1g Węglowodany: 15,2g Tłuszcz: 14g Błonnik pokarmowy: 4,1g Ładunek glikemiczny
Natka Pietruszkirobi się sam, a warzywa czy mięso jakie tam damy zależą tylko od naszych kulinarnych upodobań. Składniki na 2 - 3 osoby: 7 sporych ziemniaków 4-6 plastrów schabu lub sznycli z indyka 1 duża marchew 1/2 korzenia pietruszki (jeśli nie lubimy pieczonej, nie musimy jej dawać) 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu sól, pieprz przyprawa do pieczonych
Gotowanie...to proste !ziemniaki to już połowa sukcesu. Takie dodatki jak czosnek, wędzona papryka, tymianek, lubczyk sprawiają że prosty ziemniak smakuje znakomicie. Nieważne czy poda się do niego kotlet schabowy, kotlet mielony, sznycel po wiedeńsku, pieczony kurczak czy też tylko zsiadłe mleko lub maślankę zawsze smakuje. Do pieczonych ziemniaków poza gamą mięs podaje się takie surówki jak: colesław , surówka z pekinki
Dieta moja pasjasałatkach, sosach czy deserach. Dzisiaj prezentujemy przepis na styryjską tofucznicę z olejem z pestek dyni, czyli Kernöleierspeise . Jeśli interesuje was kuchnia austriacka - na blogu można znaleźć przepisy na styryjskie sznycle z dyni z majonezem z olejem z pestek dyni , tort Sachera , siekany omlet z kaszy manny czy buraczane knedle z Tyrolu . Składniki (2 porcje): - 1 łyżka oleju
Roślinożerni urlopowiczeCordon bleu z kurczaka to bardzo prosty przepis na pyszny obiad. Kotlet szwajcarski w oryginale przygotowywany z sznycla cielęcego wypełniony po brzegi szynką i ciągnącym żółtym serem. Ale w wersji drobiowej jest równie smaczny. 2 porcje 1 duży filet z kurczaka 2 plastry szynki wędzonej 2 grubsze plastry żółtego sera sól pieprz Do panierowania Mąka Jajko Bułka tarta Filet
Andzia PichciTortilla z kotletem schabowym gotowa! Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na kotlety ze schabu. Polecamy: pyszne roladki schabowe – Flamenquiny z Kordoby , Karbonāde , czyli kotlet schabowy inaczej, sznycel schabowy po myśliwsku oraz Tonkatsu , czyli kotlet schabowy po japońsku. Życzymy Smacznego! Artykuł Tortilla z kotletem schabowym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieryba była usmażona, a panierka miała ładny kolor. Z naszych przepisów na kotlety polecamy również: Kotlety z mortadeli jak kiedyś , soczyste kotlety z karkówki , szwedzkie klopsiki Köttbullar , oraz sznycel po wiedeńsku . Życzymy smacznego! Artykuł Kotlety rybne w chrupiącej panierce pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasiewłasnym . Mięso w sosie pieczeniowym Zrazy faszerowane z mięsa mielonego Kotlety z jagnięciny . Pikantny stek wieprzowy Mięsne gniazdka z pieczarkami Mielone pieczone z boczkiem Pieczeń z dzika z grzybami Sznycel po włosku Najlepsza kaczka na obiad Pierś kaczki z tymiankiem Kalafior z boczkiem i mięsem mielonym. Mózg z kalafiora. Kotlety z kurczaka w panierce Kurczak w sosie grzybowym kurczak
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięupieczeniu styryjskich sznycli dyniowych , zostało nam do zagospodarowania sporo dyni. Postanowiliśmy więc lekko przerobić przepis na turecką dynię z tahini, czyli tahinli kabak tatlısı. Jeśli szukacie deserów z dynią w roli głównej, to polecamy również naszą bułgarską dynię z orzechami włoskimi . Składniki (4 porcje): - pół dyni (u nas hokkaido) - 4 łyżki syropu z agawy lub syropu klonowego
Roślinożerni urlopowiczeTrudności Średni Kotlety mielone są smaczne, delikatne i chrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Składniki Sznycel: 500 g mięsa mielonego (z łopatki lub szynki wieprzowej) 1 jajko 1 bułka średnia bułka tarta cebula czosnek łyżka musztardy przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mielonego sól, pieprz
NieziemskiApetyt.plproszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę
Niezły Młynekdania główne: Tutaj mogę polecić pierogi z kaczką i soczewicą zamoczone w bulionie i oprószone świeżą dymką, kolendrą i orzeszkami. (cena 32 zł) oraz sznycel cielęcy w panierce, ułożony piętrowo z sadzonym jajkiem na szczycie podany z ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem. Co prawda zsiadłe mleko najlepsze robi moja babcia ale daliście radę :) (cena
Niezły Młynekprzykryłem folią spożywczą i lekko rozbiłem tłuczkiem do mięsa. Posoliłem, oprószyłem pieprzem i papryką z obu stron. Odstawić na ok. 15-20 min. Przygotowałem rozkłócone jajka, mąkę, tartą bułkę. Sznycle maczałem z obu stron, najpierw w jajku, następnie w mące, ponownie w jajku i na koniec w tartej bułce. Na dużej patelni rozgrzałem olej, kotlety ułożyłem jeden obok drugiego, smażyłem
R'n'G Kitchenswoją zachłanność, bo prawie nikt nie zbiera młodych kań, ale przecież nie zostawią aż urosną, żeby kto inny zebrał :) Zrobiłem z niej kotlety, czy jak się tu mawia sznycle, a następnie ulokowałem w bułce, czy jak się tu mawia żymle :) W każdym razie, idealne na takie wycieczki. Składniki: - kapelusze kani - mąka - bułka Wykonanie: Kanie moczymy, panierujemy w mące i smażymy
Kryzysowa Książka Kucharskawątpienia świetny pomysł na danie główne, ale też doskonale sprawdzi się jako bardzo estetyczna przystawka. Szynka i ser gruyère w oryginalnej wersji Cordon bleu zawijane były w sznycel cielęcy. Jakiś czas potem pojawiła się wersja z mięsem z kurczaka. Kotlet ten stał się dzięki temu o wiele bardziej popularny, jednak dużo stracił ze swego pierwotnego, wręcz królewskiego charakteru. Pomijając już
Kuchnia Na WypasieWidać zresztą jakość tej zupy na zdjęciu :) Na drugie - dla męża klasycznie po śląsku i opolsku - rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą. Podana wyjątkowo pięknie! Ja wzięłam sznycel wieprzowy i rozmiar lekko mnie przeraził, ale dałam radę! Franek, który jadł naleśniki, bardzo chciał spróbować, więc dostał kawałek :) A Hania wybrała dziecięcy klasyk, pięknie zaserwowany. Jeśli doczytacie do końca
bistro mamapomóc przekonać kogoś do choćby zmniejszenia ilości spożywanego mięsa, to jestem za. Kupiłam na próbę, smak całkiem ok. Dostępne w Kauflandzie. Cena: ok. 7-8 zł. 2. Sznycle od Take it veggie J. w. Skład taki sobie, wędlin również. Raczej nie kupię ponownie. Smakują ok. Dobre rozwiązanie, gdy potrzeba na szybko zrobić obiad. 3. Farsz do pierogów od Melvit Skład
Qlinarnie i Qlinarniedoskonale obywając się bez jakichkolwiek dodatków. Spróbuj inne nasze przepisy na dania z granatem: sałatkę z kuskusu, koziego sera i granatu , sałatkę z pieczonej kaczki , granatu i mięty , pieczone sznycle z sałatką z brukselki i granatu. Składniki: Główka kalafiora 1 granat 1 żółta papryka Garść rukoli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 2 łyżki oleju Sól Pieprz Przygotowanie
Niedzielny kucharzRyba w panierce z bułki i sera . Jak zrobić smażoną rybę w panierce z bułki i sera ? Zrobiłam rybę identycznie jak sznycel po włosku, w którym zamiast tradycyjnej panierki, bułkę tartą wymieszałam z tartym serem typu parmezan. Taka panierka jest smaczna i chrupiąca. Rybę panierowałam w mące, jajku, mieszance parmezanu i bułki tartej i usmażyłam na maśle, podałam z pyszną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJaś” 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 cebula 400 wołowiny 2 ząbki czosnku oregano majeranek bazylia olej do smażenia sól pieprz Sprawdź również przepis na: Sznycel z jajkiem sadzonym i fasolką Fasolka po bretońsku z mięsem – przepis Fasolę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Rano odlewamy wodę i płuczemy fasolę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodajemy 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, jajko i posiekany szczypiorek. Mieszamy. Nakładamy na dłoń łyżkę masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszamy, na nia nakładamy kaszankę. Sklejamy całość formując lekko podłużne sznycle. Każdy obtaczamy w rozkłóconym jajku ,a nastepnie w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichcenieminutach pieczenia mieszam delikatnie łyżką, aby ziemniaki upiekły się równomiernie. Podaję gorące ze zsiadłym mlekiem i traktuję jako samodzielne danie lub jako dodatek, np. do kotletów schabowych, mielonych, sznycli, szaszłyków mięsno-warzywnych. Smacznego
Zasmakuj KuchniKotlety mielone , karminadle , sznycle - nazwa zależy od regionu a dokładny przepis od domu… Można je robić z mięsa wieprzowego, wieprzowego z dodatkiem wołowego. Można do nich dodawać kaszę gryczaną , kaszę owsianą … oraz ryż. Proponuję kotlety mielone z ryżem, bez bułki tartej. Kotlety mielone bezglutenowe. 1 kg mięso wieprzowego (łopatka, szynka), 100 ml ryżu, 100 ml bulionu, 100 g cebuli, sól
królestwo garówdziewiętnastej codziennie od czterdziestu lat i piekli się okropnie, gdy ktoś nieświadomy zajmie jej ulubione miejsce) zajada się Tafelspitzem – gotowaną wołowiną. Bo wiedeńska kawiarnia, to także restauracja. Zamawiamy więc sznycla po wiedeńsku – wykrojonego z najlepszego kawałka cielęciny, rozbitego cieniutko i usmażonego na prawdziwym maśle. A na deser Apfelstrudel i Kaiserschmarrn – skrawki ciasta posypane cukrem pudrem i polane konfiturą, które zrozpaczony
smakowitehistorie.comorphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Siła tkwi w prostocie. Idealna sałatka do sznycli po wiedeńsku i naszego schabowego. Pamiętam jak co niedzielę, choć troszkę w innej postaci, podawano do obiadu. Składniki: 500 g ziemniaków 1 cebula 50 ml oliwy 2 łyżki soku
R'n'G Kitchenwedług mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej. CO MOŻNA MROZIĆ Z ŻYWNOŚCI – 8 produktów spożywczych, które często goszczą w mojej zamrażarce Oprócz spraw zupełnie oczywistych, jak dodatkowy sznycel, pierogi od teściowej, czy gołąbki od mamy, podzielę się z Wami moją wiedzą tajemną – informacją na temat kilku produktów spożywczych, mniej oczywistych w aspekcie mrożenia i trikami, jak mrozić
W KawiarenceIndyk w curry z warzywami to danie przygotowane na zdrowy, lekki obiad. Curry nadało tej potrawie charakterystyczny zapach i smak dalekich Indii. Indyka w curry możecie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gryczana z grzybami kotlety królewskie pieczarki faszerowane pieczarki w muszelkach jajka: babka bawarska jajka faszerowane musztarda i kaparami jajka faszerowane ze śledziem jajka nadziewane serem jaja w sosie musztardowym sznycle z jajek, kotlety z jajek Kartofle / ziemniaki: kotlety królewskie ogórki z ziemniakami sałata polska – sałatka ziemniaczana ziemniaki po nelsońsku kluski, knedle, placuszki: knedel z kaszy manny z serem przetwory
królestwo garówplastry schabu mąka ryżowa 2 jajka bułka tarta olej do smażenia sól pieprz brukselka frytki Kotlet schabowy z frytkami i brukselką – przepis Schab odrobinę rozbijamy. Pamiętajcie to nie sznycle, więc musi być nieco grubszy. Schab solimy, pieprzymy, panierujemy najpierw w mące , następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na wolnym ogniu z obu stron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!robione jest często w niemalże każdym węgierskim domu. Warzywa , które najlepiej sprawdzą się tutaj to szpinak, marchew, cukinia, groszek czy kalarepa. Danie podawać można chociażby z jajkiem czy z sznyclami mięsnymi (tak podawane jest na Węgrzech właśnie). Ja zajadałam się samymi warzywami. Były na tyle smaczne, że jak dla mnie nie potrzebowały żadnego dodatku. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog
mecookssię do smaku sokiem z cytryny i oliwa z oliwek. Tabbouleh Tabbouleh serwuje się na zimno głównie jako dodatek do mięs. Dla mnie najlepiej smakuje z mięsem z grilla, sznyclami i z szaszłykami. Dzięki obecności świeżej mięty oraz cytryny danie to jest niezwykle aromatyczne. Kaszę bulgur bez problemu można kupić w większości sklepów dlatego też skuście się i zróbcie
mecooksnadal króluje menu grzybowe. Jesień w tym roku łaskawa i ciepła, w lesie nadal pełno grzybów więc korzystamy. Dziś sznycle z szynki w śmietanowym sosie grzybowym. Pyszne, bardzo aromatyczne danie. Szynkę w tym daniu można zamienić na schab. Do podania z ryżem (tak zjedliśmy) albo z ziemniakami i makaronem. Pasuje surówka z marchewki. Szynka w sosie grzybowym Składniki
Smaczny zeszytcurry. I równie niestandardowy ryż – z kalafiora. Oryginalne, pachnące Azją, proste danie. Zobacz przepis Kurczak piccata Jeśli macie dość kotletów z kurczaka, ten przepis jest dla Was: drobiowy sznycel podlany winnym sosem z dodatkiem kaparów. Miła i orzeźwiająca odmiana od wszystkich panierowanych kurczaków Zobacz przepis Podwójnie smażona polędwiczka w sosie musztardowyym Bardzo prosty sposób na szybkie danie z polędwiczki, które
Niedzielny kucharzgrzybów. Serdecznie zapraszam po przepis wszystkich amatorów prostych i smacznych dań, nie tylko grzybowych wielbicieli! Roladki z indyka w sosie grzybowym Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania Składniki: 8 sznycli z indyka (720 g) 1 czerwona cebula klarowane masło do smażenia 40 g suszonych podgrzybków Leśne Skarby 3 garści listków baby szpinaku sól pieprz świeży tymianek oliwa z oliwek
Kulinarne przygody Gatitypodobnej grubości i wielkości. Rozbić na cieńsze kawałki. Oprószyć solą. 2. Natkę pietruszki drobno posiekać, wymieszać z łyżką oliwy z oliwek, rozgniecionym czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Posmarować sznycle z indyka powstałym pesto pietruszkowym. 3. Mozzarellę wyjąć z zalewy, podzielić na 3 części. Suszone pomidory drobno posiekać. Ułożyć oba składniki na filetach. 4. Zwinąć roladki z indyka w szynkę
Kuchcik gotujeWychodzi po 50 zł na osobę, czyli 10 zł dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena
Niedzielny kucharzKarkówkę myjemy i tniemy na plastry średniej grubości. Doprawiamy do smaku. Następnie obtaczamy w mące. Smażymy mięso z jednej i drugiej strony, na oleju aż się zarumieni i przekładamy sznycle do naczynia żaroodpornego. Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na patelnię na której smażyło się mięso. Dodajemy przyprawy, ketchup, przecier i mieszając chwilkę podsmażamy aż warzywa zmiękną. Wszystko przekładamy
Kulinarne Fantazje Marioliposmakować takiej prawdziwej włoskiej kuchni w gospodarstwie agroturystycznym:) To byłaby kopalnia fantastycznych przepisów, którymi mogłabym się podzielić. Tymczasem zapraszam na zapiekankę po włosku. Polecam również ten przepis Składniki 4 sznycle wieprzowe 4 plastry szynki 4 … Czytaj dalej Zapiekanka po włosku Artykuł Zapiekanka po włosku pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog
gotuj ze mnąprzepis krok po kroku. Składniki: Farsz: 2 cebule 250 g kurek 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżki masła sól, pieprz czarny Roladki: 4 sznycle z indyka lub 4 kotlety z kurczaka, każdy o wadzę około 125 g 4 plastry żółtego sera, ja użyłem mimolette sól, pieprz czarny mąka pszenna
kuron.com.plłączymy z kuskus (ilość szczypiorku lub natki pietruszki dobieramy według swoich upodobań), mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podałam sałatkę z kuskusem do grillowanych sznycli wieprzowych. Smacznego! The post Sałatka z kuskusem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięporcje ogromne a ceny sprzyjają temu, żeby mogła tu przyjść na randkę miejscowa brać studencka. Jakie lokalne potrawy je się w Heidelbergu? Oprócz klasyków kuchni niemieckiej jak 100 rodzajów sznycla i kiełbasek, szparagów, Käsespätzle, czyli kluseczek z serem są też bardziej lokalne dania jak Leberknödle, czyli przepyszne pulpety z wątróbki. Do tego miejscowy Riesling albo Spätburgunder i sami zakochamy się
Ugotowane pozamiatanedokładnie mieszamy, aż sos zgęstnieje *** *** Do potrawy dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem *** *** Sznycle z szynki w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym podajemy z duszonymi ziemniaczkami lub kaszą i ulubioną surówką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemOgólnie lubię kupować drób w całości, ma wtedy korzystniejszą cenę a do zagospodarowania mam kilka rodzajów mięsa. Mogę na jego bazie przygotować np. zupę, sznycle i pieczone udka. Jeżeli nie chcesz się bawić w rozbieranie mięsa, moja dzisiejsza propozycja będzie dla Ciebie idealna. Proponuję podać go z pieczonymi frytkami
kuron.com.plrównych plastrów (tak jak na kotlety) połóż na desce i rozbij płaskim tłuczkiem na cienkie kotlety.Każdy kotlet dopraw solą i pieprzem z obu stron. Na każdym sznyclu układaj po 3 szparagi. Zwiń w roladki i zepnij wzdłuż patyczkiem(opcjonalnie). Następnie każdą roladkę owiń 2 plastrami szynki długo dojrzewającej.Zepnij patyczkiem ponownie (opcjonalnie). Ułóż roladki w naczyniu żaroodpornymi posmaruj
I LOVE LIFEdługości. Obierz ze skórki do 3/4 wysokości, powyżej nie ma sensu skórka jest miękka. Piersi z kurczaka przetnij w poprzek uzyskując cztery sznycle. Każdy kawałek rozłóż na desce, przez folię spożywczą delikatnie rozklep tłuczkiem do mięsa, dzięki temu roladki łatwiej będą się zwijać. Dopraw kurczaka solą i pieprzem do smaku
kuron.com.plWychodzi po 50 zł na osobę, czyli 10 zł dziennie za lancz. Nieźle:) Poniżej lista składników jakich użyliśmy do gotowania Mięso Udka z kurczaka (4 sztuki) 4 zł Sznycle z indyka (400 g) 9 zł Mielona wołowina (400 g) 8 zł Warzywa/owoce Cukinia (3 małe) 4,5 zł Kalafior 9 zł (to drogi składnik. Daliśmy się nabrać, bo cena
Niedzielny kucharzmoże to zająć około 2 godziny. Najlepsze żeberka to takie, które są bardzo dobrze wypieczone i odchodzą od kości. Lubisz dania mięsne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka . The post Karmelizowane żeberka z piekarnika appeared first on MeCooks
mecooksśmietanowym – Gulasz ze schabu wieprzowego – Schab faszerowany jajecznicą – Najlepszy schab z grilla – Schab z żurawiną gotowany I wiele innych Kilka lat temu znalazłam przepis na sznycle po czesku na stronie kamis.pl, przepis jednak zmodyfikowałam po swojemu, pominęłam musztardę, zamieniłam pieprz ziołowy na paprykę, a przede wszystkim zamiast karkówki wykorzystuję do tego dania schab, który bardzo szybko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikśmietanowo – koperkowym → Piersi z kurczaka w płatkach kukurydzianych → Piersi z kurczaka w prosciutto z mozzarellą i pomidorkami → Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej i sosem pomidorowym ze szparagami → Sznycle z indyka w sosie pomidorowym z warzywami
Oryginalny smakbardziej pierś z kurczaka w grzankach ale takie z mielonego mięsa także spotkałem. Jeżeli chcecie się pośmiać to polecam filmik jak przygotować sznycel ministerski. Przygotowuje go sympatyczny gość z wąsem posługujący się językiem rosyjskim, miłej zabawy ( LINK DO FILMU ) Dobrej jakości mięso Pamiętajcie, że najważniejszą kwestią w tym daniu
kuron.com.plplastrach. Plastry były cienkie i mogłam ich położyć dość sporo na kanapce. W sumie przygotowałam cztery kanapki. Lubisz mięso z indyka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka . The post Kanapka klub z indykiem i boczkiem appeared first on MeCooks
mecooksformie, zaskakującej ale niezwykle smakowitej. Zasięgnęłam języka w książce kucharskiej "Traditional & Moedern Russian cooking" Wydawnictwa REA i powstał szybki sos szczawiowy. Autorzy sugerują wykorzystać go jako dodatek do sznycli, smażonej wątróbki, móżdżków lub szynki. U mnie towarzyszył kurczakowi wraz z ryżem, żurawiną i owocami goi. Połączenie kwaśnego sosu z suszonymi owocami jest naprawdę genialne! Liczba porcji: 4 300 gram
Czerwony Gupikgdyż jest ono wyjątkowo tłuste. Dodałam musztardę saperską. Możecie sięgnąć równiez po musztardę francuską czy Dijon. Lubisz dania przygotowane z mięsa mielonego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka. The post Jajka po szkocku appeared first on MeCooks
mecookswyciśniętego soku pomarańczowego. Sos będzie wtedy smakował znacznie lepiej niż gdybyśmy użyli gotowego soku z butelki lub kartonu. Lubisz dania z indyka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sznycle z indyka. The post Eskalopki z indyka z sosem pomarańczowo-morelowym appeared first on MeCooks
mecooksdrobiowe roladki saltimbocca . Zresztą, sami poszperajcie w archiwum bloga, trochę się już tych przepisów nazbierało. Tymczasem zapraszam na nową propozycję. Składniki na 2 porcje : 2 piersi kurczaka (mogą być sznycle z indyka) 30g sera feta półtłustego 10g suszonych pomidorów w oleju 1 cienka cukinia sól i pieprz do smaku 1/2 opakowania dowolnego mixu sałat 1 średniej wielkości marchewka łyżka oleju
DietologCordon bleu to klasyka wszystkich restauracji. Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel. Z czasem powstała wersja z kurczakiem i taką właśnie dziś prezentuję, ale z pewnymi zmianami bo tak dyktuje mi moja fantazja 😉 . Potrzebujemy
Tylko pysznieśrednich oczkach. Tarte buraczki przełożyć do miski. Dodać cukier, chrzan oraz ocet jabłkowy. Wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu. Najlepiej buraczki pasują do dań mięsnych takich jak schabowe, sznycle, pieczone udka kurczaka czy klops. Ćwikła z chrzanem Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując ćwikłę. Ćwikła z chrzanem Buraczki warto ugotować dzień przed ich przyrządzeniem. Zawsze gotujmy buraki w skórce
mecooksrobię się głodna po piwie, bo całe menu jest podporządkowane temu trunkowi. Musi być solidnie i syto, żeby zrobić sobie dobry podkład. Jest oczywiście wersja vege, ale 3 piwa = sznycel a nie 3 piwa = vege sałatka, więc idziemy w mięso. DD Nowogrodzka specjalizuje się w burgerach i pampuchach, czyli bao burgerach. Zamawiamy więc Burger Mango (z 200 g wołowiny, dużą
Ugotowane pozamiatanepuree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka! Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam
Zasmakuj Kuchnipleśniowego typu niebieskiego / 100 g blue cheese Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: 20 min, ilość porcji: 7 Najpierw musimy dobrze umyć kurczaka, osuszyć i przygotować z niego sznycle. Po przygotowaniu kurczaka wcieramy w niego z obu stron przyprawę do kurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo) i trochę soli. Potem trzeba kurczaka położyć na grillu
Projekty ze smakiemniedziela, przed południem, blokowiska rozbrzmiewały stukotaniem tłuczków do mięsa jakby w całym kraju zaczynał się jakiś remont generalny. Kotlet schabowy nie jest specjalnie wyszukaną potrawą. To biedniejszy kuzyn sznycla po wiedeńsku, cienko utłuczonego kawałka cielęciny w panierce. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej
Niedzielny kucharzJeśli lubicie tradycyjne kotlety schabowe, ale jednak szukacie małej odmiany to doskonałą ich alternatywą będą sznycle po bawarsku. Wyróżniają się dodatkiem chrzanu i musztardy oraz tym, że są smażone na maśle. Smakują naprawdę rewelacyjnie. Polecam! 5 plastrów schabu (u mnie około 560g, czyli niewielkich) 1 łyżka chrzanu ze słoiczka 1 łyżka musztardy sól, pieprz Do panierowania: mąka pszenna 1 jajko
Di gotujelepiej, zatem proponuję przygotować ją w weekend. ➤ Kliknij - Przepis na zupę harira Wtorek - Saltimbocca z kurczaka Jest to wariacja na temat tradycyjnej włoskiej potrawy, saltimbocca alla romana . Zamiast sznycli cielęcych wykorzystujemy piersi z kurczaka, które owijamy plasterkami szynki parmeńskiej z dodatkiem listków szałwii. Na koniec wyciskamy sok z cytryny, który razem z sokami z patelni tworzy apetyczny sos. Saltimboccę
Chilli Czosnek i Oliwadania główne: Tutaj mogę polecić pierogi z kaczką i soczewicą zamoczone w bulionie i oprószone świeżą dymką, kolendrą i orzeszkami. (cena 32 zł) oraz sznycel cielęcy w panierce, ułożony piętrowo z sadzonym jajkiem na szczycie podany z ziemniaczkami i zsiadłym mlekiem. Co prawda zsiadłe mleko najlepsze robi moja babcia ale daliście radę :) (cena
Niezły Młynekwymieszać z żółtkiem, dodać do niej trochę gorących pieczarek. Wlać śmietanę na patelnię, wymieszać i podgrzać. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Sos pieczarkowy podałam do sznycli z jajek . talerz
królestwo garówmacie ochotę możecie przygotować w sposób poniżej przeze mnie opisany nie tylko ryż. Ja zamiast ryżu postawiłam na kalafior i podałam go tak jak podałabym ryż, czyli z mięsem. Sznycle czy saszłyki będą tutaj jak znalazł. Kalafior możecie także podać jako danie główne, bez dodatków. Jest na tyle sycący, że na pewno nikt nie pozostanie głodny Jeśli zdecydujecie się
mecooksMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy
mecookspierzynka dodatkowo chroni przed wysuszeniem. Ze względu na sos najlepiej jest podawać ją z makaronem (ewentualnie ryżem). Nie każdy przepada za kurczakiem, ale w podobny sposób można przygotować też sznycle z indyka. Porcja na cztery osoby. Pierś z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam z kaparami) 4 czarne oliwki 1 ząbek czosnku
Poezja smakusumie bez niczego, tylko z tą bułką w mleku. I też jest fajny, więc ile ludzi tyle sposobów, smaków i opinii. Chętnie poznam Wasze sprawdzone przepisy na sznycle! Takie to proste, a jak przychodzi co do czego, to albo się rozlatuje, albo podeszwa taka, że nawet pies nie zje ani kury nie wydziobią :D Czekam zatem i z tego naprawdę
Kuchnia w czekoladzieCienkie plastry wołowiny połączone w słodko słonej marynacie. Składniki 4 sznycle wołowe 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki cukru palmowego pieprz Przygotowanie Mięso (grubość 5- 10 mm ) myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Sos sojowy, cukier, pieprz i olej łączymy. Wołowinę mieszamy z marynatą. Pozostawiamy w marynacie przez kilka godzin w temperaturze pokojowej. Następnie grillujemy na rozgrzanej
R'n'G KitchenMoże znajdziecie tu inspiracje do zimowego obiadu:). Na zdjęciu: owsiane sznycle (bez jaj), puree ziemniaczane, surówka z kiszonej kapusty z czosnkiem, żurawiną i olejem lnianym, marchewka z groszkiem i zasmażane buraczki z prażonym sezamem. W Momo smacznie i orientalnie (ale mniejsze porcje i drożej w porównaniu z Glonojadem ). Na zdjęciu: masala dosa z orzechowym sosem i pierożki tybetańskie z soczewicą
Qlinarnie i QlinarnieMięso mielone w sam raz nadaje się nie tylko na pulpety czy sznycle. Pieczeń mięsna Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem jajka gotowanego. To moja dzisiejsza propozycja na danie obiadowe z wykorzystaniem mięsa mielonego. Skusiłam sie na mięso z indyka. Jest delikatniejsze w smaku od mięsa wołowego. Nie jest też tak tłuste jak mięso wieprzowe. Do pieczeni przygotowałam sos pomidorowy
mecookskuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także do pieczywa, ciast i deserów oraz serów wiejskich
Ciastka - domowe słodkościKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ięso ( np. kotlety schabowe, sznycle ) i ryby panierowane bułką tartą należy smażyć wolno, na niezbyt silnie rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie panierka ( bułka tarta ) przypali się , a mięso w środku będzie surowe. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnelistopadzie i to wcale nie było dziwne. Jeśli tylko jest dużo czubajek, tak jak w tym roku, to część z nich pakuje w słoiki, najpierw smażąc jak zwykłe sznycle . Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała z jakąś inną wersją tego przetworu. Zamieszałam, coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już
Smaczna Pyzagrubej tarce. Dodać sól, wymieszać i wycisnąć nadmiar soku. Wymieszać z kaszą i surowym mięsem, dodać zioła, kminek, majeranek, natkę i przyprawę warzywną oraz jajka. Masę formować jak sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Po chwili dodać koncentrat i chwilę smażyć. Dodać słodką
Czerwień i błękitprzy ściance kufla delikatnie wlewamy jasne piwo tak, żeby się nie wymieszały. Do tego koniecznie jakieś przekąski czy przegryzki najlepiej pizza. Jak mówi niemieckie przysłowie 3 piwa razem dają sznycla, czyli, że nie da się pić piwa nic nie jedząc. Jeśli nic nie mamy w domu, to wtedy googlujemy “ pizza warszawa dostawa ” i też nie umrzemy z głodu. Lubisz moje
Ugotowane pozamiatanetęskniących za smakiem wyrobów mięsnych kłania się mielony z kapusty. Zdrowszy, mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa
Jeść, by żyć w zdrowiutęskniących za smakiem wyrobów mięsnych kłania się mielony z kapusty. Zdrowszy, mniej kaloryczny, wolny od DNA niewolników, czyt. zwierząt, pyszny SZNYCEL! Przygotowałam do niego dużą porcję surówki z kapusty i tym sposobem powstało niezwykle smaczne, bardzo kapuściane danie obiadowe. Kotlety ładnie się formują, dobrze smażą, jeszcze łatwiej pieką, pięknie pachną i smakują. Kocham dietę roślinną za takie właśnie dobrodziejstwa
Jeść, by żyć w zdrowiunarzekać, że ciężko w słońcu ☀ się grilluje ♨, jak potem wszystko tak dobrze 😁 smakuje. Składniki na 4 porcje: 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki, 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso), 1 nieduża młoda cukinia, ok. 200 g młodej marchewki, 3 szt. dużych młodych ziemniaków, 1 kolba świeżej kukurydzy, olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka cukru, sól
Moniki Smakołykizasady, żeby jeść lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany ser, gulasz, kanapki (chlebíčky), kiełbaski, pieczoną kaczkę, salceson (tlačenka), placki ziemniaczane i tatara. Różnicą pomiędzy naszymi a czeskimi wersjami jest mniejsza ilość warzyw po stronie czeskiej. Właściwie
Ugotowane pozamiataneSaphir Lite mogę przygotowywać posiłki z minimalną ilością tłuszczu lub nawet eliminować go z wielu potraw. Placki, placuszki (na zdjęciu placki cukiniowe z parmezanem ), omlety, jajka sadzone, czy nawet sznycle nie przywierają do powłoki patelni. Można je bez żadnego trudu podważyć łopatką i zsunąć na talerz. Producent zapewnia, iż kilkuwarstwowa powierzchnia patelni wykonana jest z najwyższej jakości stopu Silumin
Be Fit Be StrongWitajcie. Zapraszam dziś po banalny przepis na mięso z kurczaka lub indyka. Składniki: 500 g sznycli z kurczaka lub indyka kilka łyżek pesto 1 pomidor kilka plastrów sera żółtego lub mozzarelli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Mięso lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. 2. Mięso posmarować z obu stron pesto, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w piekarniku przez
Kuchnia domowa Animakaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany
Poezja smakujest bardzo chrupiąca. Mięso podajemy z surówką z ulubionych warzyw. Przepis ze strony Magia w Kuchni z moimi zmianami. Polecam! Filety drobiowe w ziarnach Składniki na 4 sztuki: 4 sznycle z indyka lub filety z kurczaka szklanka maślanki pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki sezamu łyżka cząbru łyżka nasion chia 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Wykonanie: Filety rozbijamy
Smak mojej kuchnikolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy około 3 minuty, aż spód się zrumieni. W czasie smażenia kilkukrotnie potrząsamy patelnią, aby panierka zaczęła odstawać. Po przewróceniu na każdym sznyclu układamy cienki plasterek masła, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż druga strona dobrze się zrumieni. Przed podaniem delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny
cool and mintytańszej i ogólnodostępnej formie – z piersi kurczaka. I nie do cholery, cordon bleu to nie żadna rolada! Cordon bleu to klasyk, który wyewoluował nie tak zupełnie dawno ze sznycla z serem (1940) w drobiowy kotlet z serem i szynką (1967). Krótka historia jak na klasyk restauracyjny, prawda? Zapisz To, co w Polsce można zjeść pod tą nazwą to rosyjska
Karo in the Kitchensojowe Polsoji, mój HIT na śniadanie: koniecznie na ciepło, do tego jajko ugotowane na miękko, tost i świeże pomidory - dania gotowe: lasagne, spaghetti (tych 2 akurat nie próbowałam), wegetariańskie sznycle: dla mnie za słone, jeśli macie wyższą tolerancję na sól, kupujcie śmiało - "klasyka wegetariańska": kotlety sojowe, racuchy, pure ziemniaczane - mleko bez laktozy Inspiracja na posta od Lindy, wegetarianki z kilkunastoletnim
Qlinarnie i Qlinarnieogródka, taki smak pamiętam. Taka sałata pasuje do wszelkich dań z ziemniaków, puree, klusek śląskich, także ryżu i kasz. I dla mięsożerców - do mięsa, kotletów mielonych, piersi kurczaka, sznycli. Może Was zastanawiać po co do takiej zdrowej zieleniny dodawać cukier. Dla kontrastu smaku. Z jednej strony pieprz i sól, czasem sok z cytryny - wytrawnie, ostro, z drugiej zaś odrobina cukru
Zasmakuj KuchniOpis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneJakiś czas temu zrobiłam ten obiad. Może nie jest zbytnio fotogeniczny ale smakował super. Składniki: 400 g sznycli z fileta z piersi indyka sól, pieprz do posypania mięsa 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia mięsa 1 łyżka oleju ok. 2 szkl gorącej wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku
słodkie i nie tylko historie kulinarnerazowy makaron z brokułami i indykiem w jogurtowym sosie. Prosto, smacznie i zdrowo - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja 620 kcal) 200 g filetu lub sznycli z indyka 200 g makronu pełnoziarnistego np. penne 500 g brokuła (może być mrożony) 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka czerwona, suszona
Moje Kuchenne RewelacjeWymieszać wszystkie składniki na farsz 2. Podzielić farsz na 8 części 3. Na część mięsa wyłożyć plaster sera 4. Przykryć drugą częścią mięsa i uformować sznycle 5. Usmażyć mięso 6. Przekroić bułki i podgrzać w folii aluminiowej w piekarniku 7. Przygotować składniki i złożyć hamburgera Pobierz wersję do druku: Pobierz Hamburger
KuchniaWeDwoje.plblogu w towarzystwie udźca z jelenia (przepis) tym razem jednak pozwolę sobie Wam przywołać inny istniejący juz przepis do którego nadają się fantastycznie - macie ochotę na jesienne sznycle? Zapraszam (klik) . Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 10 min + ok 40 min pieczenie ok 8 średniej wielkości ziemniaków * ok 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku oliwa z oliwek
Słodki KompromisPotrawka z indyka z porem i sosem jogurtowym. Lub śmietanowym, jeśli ktoś taki bardziej lubi. Można podawać jako samodzielne danie lub podać z ryżem. 2 porcje: 400 g sznycli z indyka 1 mniejszy por 1 puszka fasoli białej lub pinto 200 g gęstego jogurtu lub śmietany 1 łyżka oleju kokosowego sól i pieprz, sok z połowy limonki opcjonalnie ryż
KucharzycaOpis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneobiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się nie chce, a jeść przecież trzeba :) Pasztety i gotowe
Bananowe PoleUwielbiam suszone pomidory... z tej miłości zrodziło się w mojej głowie danie z ich wykorzystaniem, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Dodatek suszonych pomidorów sprawia że zwykłe sznycle z kurczaka zmieniają się nie do poznania. Składniki podwójny filet z kurczaka (około 500g) 140g suszonych pomidorów w oleju łyżka czubata pesto bazyliowego (najlepiej domowego) sól, czarny pieprz do panierowania: jajko
Pyry na Gazgreckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę
Niezły Młynekobficie sokiem z cytryny,dodajemy 1 łyżkę curry,wiórki kokosowe,dokładnie mieszamy i zasmażamy.Podlewamy bulionem i mleczkiem kokosowym.Gotujemy 2 min.Przyprawiamy,dodajemy posiekaną papryczkę chilli.Możemy dodać posiekaną kolendrę.Sznycle polewamy sosem.Podajemy z makaronem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidużej misce mieszamy mięso z kaszą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i roztrzepanymi jajkami. Doprawimy solą i pieprzem do smaku. Z masy formułujemy równe krążki (mogą być na wzór sznycli mielonych). to taki mój sposób, żeby wszystkie były jednakowej wielkości :) Rada: Żeby masa nie przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą. Smażymy z dwóch stron, na złoty
Moniki SmakołykiKotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-)) Składniki: 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy sól pieprz olej kokosowy do smażenia Panierka: 4 łyżki mąki jaglanej (może być zmielona w młynku kasza
kruche babeczkisukcesu. W swojej kuchni starannie dobieram składniki, bo przecież gotuję dla tych, których kocham:) Dziś zapraszam na: Tagliatelle z indykiem w rozmarynie Składniki: makaron Tagliatelle Lubella 2 sznycle z indyka kilka gałązek rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonych ziół) 300g pieczarek 3 ząbki czosnku 200 ml białego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWczoraj pokazałam wam zieloną panierkę. Dzisiaj możecie zobaczyć do czego jej użyłam, mianowicie do zapiekanych sznycli indyczych. Dzięki temu nudne mięso zyskało nowy wymiar, a szczególnie indycze, które jest jak dla mnie nijakie i często suche. Tym razem było pyszne, panierka z kozim serem dodała smaczku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikprawdopodobnie dlatego, że to klasyczne połączenie mięsa, szynki i aromatycznej szałwii smakuje tak dobrze, że żaden smakosz mu się nie oprze. W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się ze sznycli cielęcych. Jak wiadomo klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina
Smakowity Blog KulinarnyJedzenie proste i smaczne, takie lubię najbardziej :) Składniki : sznycle z fileta z piersi indyka jajko bułka tarta sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso lekko potłuc, posolić i posypać mielonym pieprzem, jajko rozmieszać z odrobiną wody Na płaski talerz wsypać bułkę tartą Mięso maczać w bułce, potem w jajku i ponownie w bułce Smażyć na gorącym tłuszczu
Proste PotrawyKotleciki siekane z piersi kurczaka, to smaczna odmiana dla zwykłych sznycli drobiowych, które często przygotowywane mogą spowszednieć. Prezentowane kotlety drobiowe nabrały cudownego aromatu i smaku dzięki temu, że dodałam do nich świeży koperek. Moja wersja zawiera również ser żółty, który osoby liczące kalorie mogą śmiało pominąć, dodając zamiast niego o jedno jajko więcej. Siekane kotlety drobiowe powinny smakować zarówno dzieciom
Kuchcik gotujeźdźbła trawy żubrowej. Piec w temperaturze 200 stopni (pieczenie z dołu i z góry) 30-40 minut. Podawać od razu po upieczeniu - pierś jest wtedy bardzo soczysta. ----- Podobne: Sznycle w smakach Hiszpanii Szpinakowe roladki z kurczaka Kieszonki z fetą i szpinakiem Dawno nie publikowałam na blogu recenzji przeczytanej książki. Ale też czas spędzam na rehabilitacji, która nie idzie w parze
Weekendy w domu i ogrodzieSmażenie sznycli jest dla mnie zbyt czaso- i pracochłonne tuż przed przybyciem gości, czyli w najbardziej "gorącym" czasie przygotowań do wizyty. I dlatego wybieram wtedy pieczenie roladek - wrzucam je do piekarnika, a sama mogę zająć się sobą. Nie ma też sprzątania w ostatnim momencie wokół kuchenki, bo tłuszcz nie rozpryskuje się na wszystkie strony. Dziś proponuję roladki z mozzarellą
Weekendy w domu i ogrodziemojego studenckiego życia naście lat temu :) Studia to dopiero były czasy! Do tej pory z nostalgią wspominam kulinarną mekkę i ostoję pokarmową ka żdego studenta - uniwersytecką stołówkę - z nieśmiertelnym sznyclem ziemniaczanym z jajem sadzonym, albo kotletem pożarskim z ziemniakami z wody. Kiedy godziny wykładów nie pozwalały jednak udać się do tego przybytku studenckiej rozpusty kulinarnej, trzeba było napełnić żołądek
Grunt to przepis!Składniki : 2 sznycle z fileta z piersi indyka mąka 2 papryki czerwone + 1 żółta 1 cebula 2 marchewki oliwa do smażenia Przygotowanie : Filety z indyka pokroić w paski i obsypać lekko w mąką, obsmażyć Na drugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć krótko Prawie
Proste Potrawyszkodzi. Niech Was nie martwi nieco skórzasta, chrząstkowata konsystencja krążkownic. Po krótkiej obróbce termicznej miękną i stają się delikatne. Nie są może tak pyszne jak sznycle z kani , ale wierzcie mi, że warto ich spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagreckiej, bułgarskiej, jak i bałkańskiej , bardzo słodki za sprawą syropu cukrowego, ma bardzo dużo bakalii, głównie orzechów ukrytych pomiędzy warstwami ciasta filo. fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Piccata alla Milanese, czyli sznycel mediolański panierowany w mieszance jajka, parmezanu i bułki tartej i usmażony na maśle podany z sosem pomidorowym. Zespół Piotra zaś: – Vitello tonnato , czyli pieczoną cielęcinę na ziołowych grzankach
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię na stole w tym okresie. Nie przepadam za kiełbasą czy tłustym mięsem w daniach, więc moja wersja lecza nie ma takich dodatków. Spróbujcie sami SKŁADNIKI: 0,5 kg sznycli z indyka 2 średnie cukinie 2 czerwone papryki 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 cebule 2 pomidory 3 łyżki przecieru pomidorowego pieprz, sól, oregano, słodka papryka świeży tymianek
Kuchnia w biegupork chops on both sides over medium heat until golden brown (approximately 3 minutes for each side) . Enjoy. Chcesz przeczytać po polsku? Kliknij tu: “Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim
Food Polkamikroelementów niż jego oczyszczony brat. Żeby nie było nudno, indyka duszę w porze i selerze naciowym, a ryż gotuję z marchewką. Na 3-4 porcje potrzebujemy: 400 g sznycli lub piersi indyka 20 cm pora, jasnej części 2 łodygi selera 1 średnią marchewkę 1-1,5 szklanki ryżu 1 łyżeczkę kurkumy sól i kolendra mielona do smaku Ryż gotujemy
Kucharzycapork chops on both sides over medium heat until golden brown (approximately 3 minutes for each side) . Enjoy. Chcesz przeczytać po polsku? Kliknij tu: “Schabowe sznycle w mące gryczanej czyli wieprzowina w duchu kalifornijskim
Food Polkaprzygotowałam i na bazie śmietanki z pieprzem i kaparami sos ugotowałam. Danie to wyszło smaczne i zdrowe, na codzienny obiad jak i na okazje wyjątkowe. Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi z indyka ok. 400 g, 5 łyżek konserwowej fasolki szparagowej (z puszki), 5 plastrów sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smak, sól do smaku
Moniki Smakołykinaszej wersji składniki nie są ze sobą bezładnie mieszane, tylko wykładane w estetyczny sposób w salaterce. Jednym z najbardziej znanych dań, do których podaje się tę sałatkę ziemniaczaną jest sznycel po wiedeńsku, o którym jeszcze napiszemy. Ale doskonale nada się także do bardziej nam znajomych potraw, łącznie z naszym kotletem schabowym czy wielu pieczonych mięs. Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat
Kulinarna PokusaSkładniki : 40 dag sznycli z fileta z piersi indyczej 2 jajka sok z cytryny bułka tarta olej do smażenia carry, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, a te w cienki paski Oprószyć je przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej
Proste Potrawybardzo kocham). Kiedyś próbowałam zostać wegetarianką.. Wytrzymałam 3 tygodnie. To nie dla mnie. Jestem typowym mięsożercą (i rybożercą też), choć schabowego nie lubię. Jajecznica na boczku, łosoś, sznycle z indyka.. ah.. nie potrafię z tego zrezygnować. Ale mam dni kiedy jem jak typowa wegetarianka, a nawet weganka. Od tak, bo lubię. Dlatego niżej podsyłam Wam przepis
Czarnawisienkajedynych, oryginalnych wersji. Dzisiaj wersja austriacka, wersja którą miałam przyjemność jeść w tym roku na Sylwestrze i bardzo przypadła mi do gustu. Mam nadzieję, że ją wypróbujecie, bo do sznycla czy naszego kotleta pasuje idealnie jako ciekawa alternatywa dla zwykłych ziemniaków. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdomu wolne ręce chętne do pomocy, to już pozostanie nam tylko wymieszanie i doprawienie. Taka sałatka jest smaczna sama w sobie, ja lubię ją również jako dodatek do sznycla drobiowego lub schabowego. Składniki: 60 dag pieczarek 1 duży por 4 średnie ogórki kiszone 4 jajka 2 - 3 łyżki majonezu sól pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie do gotowania pieczarek
Kuchcik gotujeDziś mamy dla Was coś w sam raz na niedzielny obiad czyli kotlety mielone :) Soczyste, chrupiące i pachnące, których żaden mięsożerca nie
Kuchenne Wariacjemamy czasu na pracochłonne obiady ... Przepis na: sznycle drobiowe Polecam przygotowanie dowolnej kaszy. Ja osobiście preferuje orkiszową, jęczmienną lub durum. Świetnie smakuje podana z odrobiną oliwy. Jako dodatek u mnie najczęściej króluje sałatka warzywna lub ogórek kiszony, ale to już od was zależy (a raczej od wyposażenia waszych spiżarni) Zapraszam do działu PRZETWORY * zdjęcie kaszy zapożyczone ze strony
Tradycyjna Kuchniadanie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety. Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować
Weekendy w domu i ogrodzienasyci, ale nie będziemy przejedzeni. Może nie jest to jedno z szybkich dań na obiad, ale jest bardzo smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zapraszam ! Składniki 4-5 sznycli z indyka 1 cebulka mąka pszenna do obtoczenia mięska olej 3-4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki mąki pszennej warzywko do smaku 1/2 małego korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz
Gotowanie...to proste !czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki
Czerwień i błękitWikipedii: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk
Pychotkaaasię ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii
prawdziwe jedzeniecały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można je smażyć - sznycle z boczniaków są przepyszne! Można je też dusić. gotować a malutkie sztuki marynować. Nigdy ich nie suszyłam, ale pewnie na proszek grzybowy też byłyby dobre. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego
O kuchni z uczuciemprzełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. sznycle z karkówki zapiekane w sosie
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 500 g steków (sznycli) z indyka 1 garść drobno posiekanych suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia
ClauditteMissCookingkanapce z brie i twarożkiem śmietankowym. Jest wyraźnie kwaśno-pikantny, bardzo świeży i bogaty w smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych
Kuchnia Prezydentowejpodmiejskiej. Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki. I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie
Kuchnia Prezydentowejrobić nie będę, ale na fali pojawiających się takich i owych soczystych piersi kurczęcia usmarowanych rozpuszczonym "rosołkiem" zamieszczam przepis na takież. Smaczne, smaczniejsze, bez kostki. :P Składniki: 4 sznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła
Kuchnia PrezydentowejDanie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna
Wanilia i KardamonKolejna, milsza alternatywa dla standardowych sznycli. Tym razem soczyste, lekko chrzanowe i.. chyba moje ulubione. ;) 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki ostrego tartego chrzanu 1 jajko pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy
Kuchenna Kontrrewolucyaporcje i lekko rozbić. Każdy obłożyć plastrem szynki i sera, następnie złożyć na pół i dobrze docisnąć. Mąkę wymieszać z pieprzem i solą a jajka rozmącić w śmietanie. Gotowe sznycle obtaczać w mące, potem w jaku a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony
Tradycyjna Kuchniarzepakowego Do podania gotowane ziemniaki polane topionym masłem i posypane świeżym rozmarynem Instrukcje Z mięsa usuwamy ewentualne łykowate elementy, które w przypadku schabu wieprzowego często znajdują się na obwodzie sznycli. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem na grubość 5mm. Posypujemy z obu stron solą oraz pieprzem ziołowym. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Jajko (żółtko razem z białkiem) rozbijamy dokładnie trzepaczką. Kotlety obtaczamy
Kulinarna PokusaKotlety z indyka w ziołowej panierce podane z podduszanymi warzywami w klimacie śródziemnomorskim. Smacznie, kolorowo i niesztampowo. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g sznycli z filetu z indyka, 1 niezbyt duża cukinia (300g) 1 średnia żółta lub pomarańczowa papryka (250g) 2 nieduże pomidory (250g) biała część średniego pora (150g) 1 duże (L) jajko 2 łyżki mąki pszennej
Kulinarna PokusaNiedziela... Sąsiedzi przygotowywali obiady i słychać było zewsząd tłuczenie pewnie schabowych lub innych sznycli. Pomyślałam, że nie będę odstawać od reszty i też trochę potłukę ;) Niedzielna tradycja zachowana ;) Z klasycznie polskiej panierki jednak zrezygnowałam, nie tylko dlatego, by urozmaicić zapach na klatce. Ponieważ puree do obiadu zaplanowałam z tahiną, kotlety postanowiłam też zrobić z dodatkiem sezamu, który znajduje się
Weekendy w domu i ogrodzieostatniego okruszka. Myślę, że znajdzie się jeszcze kilka okazji żeby ją upiec ponownie bo jest bardzo smaczna. Z żółciaka można też usmażyć po prostu kotlety w formie sznycli panierowanych a'la schabowe albo żółciakowe mieleńce . Te drugie w tym roku są u nas hitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaodmawia. Ludzka natura, złośliwa jak i natura rzeczy martwych ;) Potrawa wykonana w nieco indyjskim klimacie, zapach brązowego kardamonu, zaledwie jednej sztuki (!) rozniósł się po całym mieszkaniu. Obłędny! Potrzebujemy: 1 sznycel z indyka garść fasolki szparagowej 3 łyżki ugotowanego pęczaku pół pomidora dwie szczypty czarnego sezamu , u mnie od Indian Bazaar 1 sztuka brązowego kardamonu , u mnie od Indian Bazaar łyżeczka
MamaOskarkakrewetkami krewetki w szynce serrano małże zapiekane pierożki z rukola i pieczarkami pączki z oliwkami chipsy z topinambura z tzatzikami roladki wieprzowe z figami suszonymi tosty z mini sznyclami po wiedeńsku dipy mandarynki w czekoladzie skórki pomarańczowe w czekoladzie śmietanowiec - galaretowiec faworki-chrust róże karnawałowe pączki churros makaroniki czekoladowo malinowe kulki drożdżowe z kremem orzechowo
królestwo garówKlasyczny letni obiadek, pierwszy w tym roku zjedzony na tarasie:) Klasyczny obiadek: Kotlet z ziemniakami i mizerią SKŁADNIKI: 2-4 szt. sznycla wieprzowego 0,5 kg młodych ziemniaczków 2 ogórki szklarniowe koperek śmietana jajko bułka tarta Kotlety dokładnie roztłuc tłuczkiem, odwracając co jakiś czas. Grubość kotletów powinna mieć około 5 mm. Oprószyć mięso solą i pieprzem, odstawić. Jajko dobrze
MarciochaKucharzysmaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego
Krakowskie smaki Anirolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie jeszcze jakieś mięsko znajdę to się pochwalę... do tych pyszności kluseczki śląskie, ziemniaki pieczone i gotowane, ryż. Ciasta: makowiec, serniczek
Kuchnia Beatyoleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili , aż ser się rozpuści
Smakowite DaniaMłoda kapusta zasmażana to idealny dodatek do młodych ziemniaków schabowego lub sznycli. Jest pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu. Więc nie marnujcie czasu tylko zakasać rękawy i do roboty, bo sezon na młodą kapustę trwa . składniki na 4 porcje średnia główka młodej kapusty 20 dag boczku 2 małe cebule 2 łyżki mąki sól i pieprz kilka ziaren ziela angielskiego
Smakowite Daniateż taką czasami smażę. Mięso ryby otulone panierką jest soczyste a pieprz i cytryna nadają mu charakteru. Tym razem kupiłam i przyrządziłam nieduże filety - takie akurat były. Powstały rybne sznycle, które można zjeść na gorąco albo na zimno. Spróbuj też Dorsza smażonego z pieczarkami i pomidorkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadodatkiem indyka 2-3 garści umytej rukoli gruszka, umyta i pokrojona w plasterki garść czerwonych winogron, przepołowionych garść orzechów włoskich garść pokrojonego w kostkę sera z niebieska pleśnią jeden sznycel z indyka, pokrojony w kostkę, przyprawiony wg upodobań i usmażony na chrupiąco dressing: 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny mały ząbek czosnku, przeciśnięty Składniki sałatki umieszczamy w misce. Przed
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowego, które robi się błyskawicznie, ale z kupnym dobrej jakości także na pewno się świetnie uda. Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym: około 400 g piersi z kurczaka lub sznycli z indyka 4 łyżki zielonego pesto z bazylii (najlepiej domowego ) 2 łyżki gęstej śmietany 18% (użyłam z Piątnicy) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz kilka pomidorków
Poezja smakuchoć początkowo połączenie to może wydawać się dziwaczne. Potrawki z indyka nie trzeba długo gotować - mięso będzie gotowe krócej niż w pół godziny. Składniki: 800 g mięsa indyka (użyłem sznycli) 3 średniej wielkości marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy 1 goździk 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
W SMAKOprócz żeberek z wieprzowiny przygotowuję SOCZYSTĄ, MIĘCIUTKĄ KARKÓWECZKĘ mięsko bardzo smaczne i nie wymagające wielu przypraw. MIĘCIUTKA, SOCZYSTA KARKÓWECZKA SKŁADNIKI: 3 sznycle z karkówki wieprzowej b/k 1 łyżka przyprawy do karkówki ( u mnie to zmieszane różne przyprawy ogólnie do wieprzowiny) 1 duża cebula, 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka
Kuchnia BeatySZNYCLE Z PIERSI KURCZAKA to danie obiadowe, które można przygotować wcześniej. Dla pracujących pań domu to ważne. Ja najczęściej przygotowuję jednego dnia, a następnego dnia smażę. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka(około 40-50 dag.) 2 jajka nać pietruszki drobno pokrojonej (lub pora, pieczarki, papryka wg. uznania) 10 dag. sera żółtego 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, vegeta
Kuchnia Beatybazylia z czosnkiem" WYKONANIE: Piersi pokrój pod skosem w cienkie plastry, delikatnie ubij, z podanych składników przygotować ciasto, tuż przed smażeniem dodaj drobne posiekane oregano i pestki dyni, sznycle zanurzyć w cieście i zostawić na 2-3 godz. lub dłużej, następnie smażyć po 5 min. na każdej stronie i gotowe
Kuchnia Beatyupalnego, lipcowego dnia mam w sercu do dziś. Od tamtej pory byłam na Węgrzech wielokrotnie, smakowałam wiele niezwykłych dań, w tym panierowane plastry gigantycznej...purchawki, wielkie i cienkie jak sznycle wiedeńskie. Poznałam wielu wspaniałych ludzi i odwiedziłam sporo pięknych miejsc, ale gdy zamknę oczy i wypowiem słowo "Węgry" zawsze i niezmiennie pierwszym i najsilniejszym wspomnieniem są właśnie pływające wyspy
KUCHARNIAmają zaliczenia i ,,latają jak z pieprzem,, poprosili o przesunięcie świętowania na czwartek. Wnuk miał w środę ,, okienko,, w wykładach około pory obiadowej to Prababcia usmażyła na wszelki wypadek sznycle , a wnuk słusznie przewidując obiad przyniósł zamiast kwiatków ogórek. Z czwartkiem był kłopot bo w planach spiskowych było wywiezienie Babć na obiad do restauracji. Całe szczęście, że plany ,,przeciekły
Buniabaje w kuchniTradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2 ząbka czosnku, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sól, pieprz, gyros, 2 jajka, mąka, bułka tarta, olej. 1. Gotujemy ziemniaki. 2. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawiamy ziołami do smaku (bazylia
Kuchnia Pełna Pasjiszybko. Dla mnie to istotny fakt, bo wracam późno z pracy i wolę zdążyć zjeść obiad, a nie jeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam zrobienie czterech sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE
Passions hobbies lifeulubione ziola,nasze frytki beda bardzo aromatyczne.Resztki dyni pozostale z wycinania frytek tez upiec i zuzyc do innego dania.Piec 25 minut. W miedzyczasie na rozgrzanym masle upiec przygotowane wczesniej sznycle,na wolnym ogniu po kilka minut z kazdej strony.Odsaczyc z nadmiaru tluszczu na papierowym reczniku i podawac z usmazonymi frytkami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!młode pędy powinno zebrać się przed kwitnieniem. Swieże lub suszone ziele nadaje się do przyprawiania kotletów baranich i wieprzowych,wątróbki,węgorza,omletów,potrawy znanej jako "santiboccca a`la romana" (sznycel cielęcy z szynką),które zyskują charakterystyczny smak właśnie dzięki szałwii.Ma jednak lekko gorzkawy smak,dlatego należy uzywać jej oszczędnie,gdyż zbyt duża ilość nada potrawie nieprzyjemny smak. Suszona szałwia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy) i ulubionych sałatek. Potocznie nazywane "sznycle" to z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko bułka
Słodka Stronaziemniakami, makaronem lub kaszą i surówką (u mnie surówka z marchewki z czosnkiem ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Filet z indyka można zastąpić schabem. Można zakupić także już gotowe sznycle z indyka (filet z indyka pocięty w plastry i zapakowny na tacce) np. w Biedronce. Z podanych składników wychodzi około 6 bitek. Tłuszcz ze smażenia plastrów indyka należy wylać, gdyż przypalona
Gospodyni Miejskadania lubiane przez prawie wszystkich. A kotlety wcale nie muszą być z mięsa i ja, chociaż jestem mięsożerna, to czasami z przyjemnością jem taką warzywną wersję mieleńców albo sznycel grzybowy . Kapusta sama jest mało wyraźna w smaku więc swoje kotlety mocno doprawiłam - kminek i lubczyk bardzo jej pasują. A do tego kremowy sos koperkowy - mówię Wam pyszny obiad ! ROZWIŃ
Smaczna PyzaChyba wszyscy lubimy kotlety mielone- klopsy-sznycle-karminadle...w różnych rejonach, różnie nazywane. To chyba zaraz po schaboszczaku jedno z najpopularniejszych polskich dań. Najczęściej serwuję je z buraczkami, tym razem dla odmiany podałam z surówką z pekinki :) Składniki: 1kg mięsa wieprzowego (ja miałam karkówkę) cebula sól, pieprz, majeranek ząbek czosnku (jeśli lubimy) 1 namoczona w mleku
Walijskie Pichcenieczasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana , która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost
Chilli Czosnek i OliwaCordon Bleu, czyli popularny kotlet szwajcarski, to nic innego ja sznycel z serem, szynką zapanierowany i usmażony. Sam kotlet wywodzi się faktycznie ze Szwajcarii, ale przepis przekroczył już jej granice i jest bardzo popularny nie tylko w sąsiedniej w Austrii, Francji ale w każdym zakątku świata. Ma wiele odmian, mimo że tradycyjna wersja jest z cielęciną, to robi się
Bernika - moj kulinarny pamietnikZnakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki w proszku
Czerwień i błękitNowy pomysł. W założeniu będę stosować do smażonego drobiu i ryb. Ponieważ jabłka dodaję do wielu potraw i wiem , że doskonale się sprawdzają jako ,, wzmaczniacz ,,smaku. Do sznycli często podaję krążki masła ( cytrynowe, czosnkowe lub ziołowe).Dziś zrobiłam coś nowego - polecam. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce. Mięso
wyzwania kuchenneWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki z sznycli z indyka nadziewane mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zawinięte w szynkę parmeńską (może być również serrano, szwarcwaldzka). Wszystko się ze sobą świetnie komponuje i nadaje fajny smak. Takie roladki to ciekawy pomysł na obiad, imprezę czy świąteczne przyjęcie. Polecam Post Roladki z indyka z mozzarellą
Marta Gotujechodziło o ryż ugotowany na sypko, a następnie wymieszany z zeszkloną cebulą i usiekanym tymiankiem. Przerobiłam to na swoją wersję. Muszę przyznać , że pomysł fantastyczny. Podałam do sznycli z kurczaka . Czas: 30 minut Składniki: 20 dag ryżu parabolicznego 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe) 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju z pestek winogron
Buniabaje w kuchni