Colesław to słynna amerykańska surówka, której głównym składnikiem jest poszatkowana, biała kapusta. Dzisiaj zachęcam do nieco unowocześnienia przepisu i przygotowania surówki na bazie startego, surowego kalafiora. Surówka jest łatwa i szybka do przygotowania. Świetnie smakuje podana z gotowanymi ziemniakami. Składniki na 3-4 porcje: 1/4 dużego kalafiora (wagowo około 0,3 kg) 1 duża marchewka 1 mała cebula
UgotowaćKiedy w sklepach dostępna jest młoda kapusta od razu kupuję i robię do obiadu szybką surówkę z winegretem. Dzisiaj przepis na młodą kapustę zasmażaną z dodatkiem boczku, śmietany i ziół. Podałam ją do bitek wołowych z prawdziwkami i kaszy gryczanej. Składniki: 1 główka młodej kapusty, niezbyt zwartej 200 g wędzonego boczku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 łyżka kminku
Czerwień i błękitmoże być daniem głównym, ale często jest również jedzona kolejnego dnia jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Serwuje się też jako danie bezmięsne z ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą lub z ulubionymi surówkami. Je się ją również podsmażoną na chrupiąco, popijając szklanką zimnego mleka i ta wersja jest zdecydowanie moją ukochaną, bo tak ją jadłam jako kilkuletnie dziecko i to jest(...)cebula 3 jajka 250 g wędzonego boczku pieprz i sól papier do pieczenia lub masło + bułka tarta do wysmarowania blaszki jako dodatek – zimne mleko, zsiadłe mleko lub kiszona kapusta Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!Jeśli mają odwiedzić Was niezapowiadani goście, nie macie zbyt wiele czasu na przygotowanie przystawek to najszybszym daniem będzie sałatka z pora i groszku. Do przygotowania tej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!około 4 szklanek obranego z kości mięsa . Odpowiada 8 szt przepiórek lub jednej kurze rosołowej . Skórki zostawiamy ) warzywa odłowione z rosołu ( gotowana cebula,por , 2 marchewki , seler korzeniowy , kawałek kapusty , korzeń pietruszki , generalnie wszystko co wkładaliśmy do gara ) 2 łyżki masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 kostki rosołowe drobiowe 1 płaska łyżeczka, gałki muszkatołowej 2 łyżeczki czarnego , mielonego pieprzu ( można(...)minuty od wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sito i jak makaron hartujemy zimną woda . Polecam podawać odsmażone na maśle z sosem koperkowo – śmietankowym i surówką ” Marokańską” z kiszonej kapusty .. Pychota Smacznego ! Artykuł Kozackie pierogi z farszem drobiowym pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzestaw surówek. My uwielbiamy, to zestawienia. Idealna propozycja na rodzinny obiad. Często podaję takie piersi z kurczaka również, gdy przy naszym stole zasiada więcej osób. Wówczas po prostu odpowiednio zwiększam ilość składników. Całe danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Tak przygotowanego kurczaka możemy podać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Do tego pyszne surówki – u mnie domowa kiszona kapusta
Słodkie okruszkiMyślę,ze surówke z czerwonej kapusty zna każdy i zapewne każdy nie jednokrotnie ją serwował do swoich dań. To jest moja wersja tej surówki ale z przyjemnoscią poznam Wasze! Składniki; . pół główki czerwonej kapusty 1 mała czerwona cebula sól, pieprz, łyzka majonezu łyzka musztardy łyzka jogurtu naturalnego Kapuste opłukać a następnie zetrzeć na tarce, zalac wrzątkiem i zostawić
Radość kipiąca uśmiechem.cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Kapustę posiekać i wrzucić do miski. Cebulę i marchew obrać a potem umyć razem z ogórkami i zetrzeć na tarce do warzyw na grubych oczkach. Dodać kiełki i przyprawy do smaku oraz olej i wymieszać surówkę. Zostawić ją na kilka minut aby smaki się przegryzły. Podawać do drugich
Ewa w kuchniPyszna i bardzo prosta w przygotowaniu surówka z kapusty pekińskiej z cebulą, jabłkiem i marchewką, to świetny pomysł na znakomity dodatek do obiadu. Chrupiąca surówka z
Kuchnia Na Wypasiewody, odłóż na bok do przesuszenia. Ja zawsze jeszcze podsmażam kluski, ale to Twój wybór co dalej z nimi zrobisz O tej porze roku smakują najlepiej z surówkami z młodej kiszonej kapusty. Smacznego! Artykuł Pietruszkowe kopytka z młodych ziemniaków pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfSałatka pod tytułem “samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory
Martyna CooksDorsz zapiekany z warzywami to moja propozycja na pyszny obiad. Zazwyczaj przyrządzam filet rybny w panierce i podaję go w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat . Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej
Danka Pichcisposobów podania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano
Kocham Czekoladęzasmakuje. Mięciutka karkówka w kremowym sosie z dodatkiem marchewki innych warzyw to danie, które zawsze się sprawdzi. Podajemy ją z gniecionymi ziemniakami albo kluskami śląskimi i surówką np. z kiszonej kapusty. Składniki na karkówkę w sosie chrzanowym z warzywami: 0,5 kg karkówki wieprzowej cebula szklanka włoszczyzny (mrożonka lub świeża: marchew, seler, por, pietruszka – pokrojone w paski
e-PrzepisyKulinarneGotowe w : 40 min W sklepach można już kupić młodą kapustę, więc dziś postanowiłam zaproponować Wam przepis, którym podzieliła się ze mną przed laty moja
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymamy problem jaką podać surówkę do obiadu. Ja zrobiłam ta akurat z tego, co miałam w domu. Muszę przyznać, że wyszła naprawdę dobra w smaku. Prosta, smaczna surówka do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, cebuli i jabłka, z zieleniną. Bez majonezu, więc niezbyt tucząca. Zdrowa, pełna witamin i kolorów.Doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju mięs. 6 liści kapusty
Krylowa Kuchniagorącym oleju. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taką rybę można podać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjerazem z cebulą pod przykryciem do miękkości. Co jakiś czas mieszałam cebulę i przewracałam udka na drugą stronę. Udka najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem i surówką z kiełków lub kapusty pekińskiej. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeświąteczny obiad. W ten sam sposób możemy przygotować także tuszkę gęsi. Nasza wyszła przepyszna. Wprost rozpływająca się w ustach. Do tego domowe pyzy (kluski na parze) , surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy. To nadzienie bywa u nas tradycyjnie już od kilku pokoleń. Po dłuższej przerwie (jakoś tak ostatnio zaniechałam pieczenia drobiu z nadzieniem), więc smakowało nam podwójnie
Smaczne ZdroweSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i fetą z dodatkiem kukurydzy, papryki, suszonych pomidorów oraz ogórków to to sprawdzona propozycja na domowe imprezy lub spotkania w gronie
Smakowite DaniaBłyskawiczna sałatka warzywna to danie na szybką kolację, ale również klasyczna przystawka na każdą rodzinną uroczystość. Wystarczy chwila pracy i zyskamy pyszną sałatkę. Lista składników i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wariacji na temat młodej kapusty nigdy dość ;-) Składniki: 1/2 główki kapusty 2 ogórki gruntowe 1 marchewka sól, pieprz siekany koperek zielona cebulka 1 łyżka jogurtu naturalnego
Kuchnia domowa AniProsta, zwykła, fajna, smaczna, szybka w wykonaniu. Polecam ! -- Skład:1/2 główki młodej kapusty, 5 rzodkiewek,marchewka, szczypiorek, sól,pieprz, 3-5 łyż. oleju Wykonanie: poszatkować, utrzeć
chleba naszegoPomidory z mozzarellą i pesto to błyskawiczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na każdą okazję. Delikatna i bardzo aromatyczna. Składniki oraz szybki przepis są poniżej…
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!placki piada z czystym składem, więc chcąc przyśpieszyć przygotowywanie obiadu, korzystam z takich właśnie gotowych. Bardzo lubię je w zestawie z grillowanymi szparagami, tuńczykiem i jakąś szybką surówką, tym razem z czerwonej kapusty. Polecam to pyszne, wiosenne połączenie :) 3 placki piada 100 g filetów z tuńczyka w oliwie pęczek szparagów łyżka oleju sól i pieprz do smaku kawałek czerwonej kapusty(...)Szparagi myjemy i smażymy na lekko natłuszczonej olejem patelni grillowej. Placki piada podgrzewamy z obu stron na suchej patelni. Kapustę szatkujemy, mieszamy z oliwą, sokiem z limonki, tabasco i doprawiamy do smaku solą. Na każdym z placków układamy porcję surówki, kilka grillowanych szparagów i tuńczyka. Posypujemy natką pietruszki i rzeżuchą. Podajemy z jogurtem i cząstkami limonki. Smacznego :) Artykuł Piada
Mienta blogpiątek postawiliśmy na rybę ;> Składniki: - morszczuk atlantycki, - 5 łyżek mąki, - wody, - jajko, - papryka słodka, - suszone pomidory, - sól, - pieprz. Składniki na surówkę: - pół główki młodej kapusty, - marchew, - cebula, - 3 łyżki majonezu, - 3 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki cukru, - sok z cytryny, - sól, - pieprz. Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w głębokim talerzu. Rybę obtaczamy w soli i pieprzu, następnie
Przepisy Mikołajaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W tym czasie można ugotować sobie makaron i zaserwować go z sosem od żeberek jako pierwsze danie Żeberka z odrobiną sosu można podać z surówką np z kiszonej kapusty. SMACZNEGO
zielonacukinkaczas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPrzepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja
Smaki Na Talerzuformie idealnie pasuje jako przekąska na Sylwestra, Karnawał, czy inną imprezę. Poza tym mogą one spełnić także rolę obiadu, jeśli podamy je np. z frytkami i ulubioną surówką, np. z białej kapusty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surimi w panierce – Składniki: 8 paluszków krabowych (Surimi) – ok. 125 g 1 łyżeczka mąki pszennej 1 jajko 1/3 łyżeczki papryki słodka szczypta papryki
Kulinarne PrzebojeSałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!straci chrupkość i stanie się gumowaty. Skrzydełka najlepiej podawać od razu, choć można wystudzić i zapakować do lodówki na później. Kurczaka najlepiej podawać z gotowanym ryżem i surówką z siekanej, świeżej kapusty i marchewki z prostym dresingiem, który można zrobić łącząc łyżkę octu ryżowego lub jabłkowego, łyżkę soku z cytryny, łyżkę brązowego cukru, łyżkę sosu sojowego i łyżkę oleju sezamowego
Niedzielny kucharzprzegotowanej wody (1/2 szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego
Kulinarne przemysleniaJeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!garnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe
Szybko Szybkowarciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak z buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty
Tradycyjna Kuchniaspożywczą i chowamy do lodówki. Takie parówki świetnie sprawdzą się do przygotowania domowego hot-doga. Do swojego użyłam pysznej bułeczki dodatkiem ziaren z lokalnej piekarni oraz surówki na bazie białej kapusty, ogórka, papryki czerwonej oraz zielonego ogórka. Całość polałam odrobiną ketchupu. Przed podaniem podgrzałam bułkę wraz z parówką a następnie ułożyłam na niej moje dodatki. Parówki z cieciorki
Health-Fit-LifeMoja wersja tradycyjnej polskiej surówki na bazie czerwonej kapusty, świeżych jabłek i czerwonej cebulki, która od lat cieszy się popularnością na naszych stołach. Składniki: 500g czerwonej kapusty 1 czerwona cebula 2 jabłka 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki jabłkowego octu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz Wykonanie: 1. Kapustę poszatkować lub zetrzeć
Szalona Kuchnia EwelinyZimą kapusta jest częstym i zdrowym gościem na naszych stołach. Przygotowanie zajmuje chwilę, a korzyści jest co nie miara. Skład: kapusta biała pół główki ~1 kg
chleba naszegokaszą gryczaną, wędzonym serem twarogowym i szpinakiem , to proste i smaczne danie obiadowe, które nie wymaga dodatków w postaci ziemniaków czy klusek. Wystarczy spora ilość chrupiącej surówki np. z czerwonej kapusty. Otrzymujemy wówczas zdrowszą wersję typowego obiadu z roladami w roli głównej, w której z pewnością zagustują “mięsożerni” panowie :) Dzięki sporej ilości nadzienia, w skład którego wchodzi kasza
Moja Delicjajeśli nie lubicie. Ilość sosu zależy od waszego zapotrzebowania możecie proporcje zwiększyć lub zmniejszyć.Następnie z powrotem wkładamy kuleczki do sosu. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Surówkę proponuję z kiszonej kapusty lub ogórki kiszone. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZakupiłam fioletowe ziemniaki w markecie, tuż obok na półce leżała fioletowa kapusta pekińska, która również wylądowała w koszyku. I tak oto powstała pyszna sałatka, zdrowa i
Moje Małe Czarowaniegotować aby ser się rozpuścił a sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos też jeszcze zgęstnieje. Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marcheki i kapusty z koperkiem
Monia miesza i gotujekoperkiem, śledzie w pomidorach oraz sałatka warzywna. W pierwszy dzień Świąt ponieważ gościliśmy rodzinę Małżona przygotowałam pulled porka , pieczone ziemniaki z rozmarynem, czosnkiem i cytryną, a także surówkę Coleslaw z czerwonej kapusty. Gdy w drugi dzień Świąt w porze bardziej kolacyjnej odwiedził nas mój brat przygotowałam cudownie lekką i chrupiącą sałatkę z czerwonej kapusty z orzechami, jabłkiem i... komosą ryżową
Dzieje kuchennej WiewióryZawsze miałem wrażenie, że sałatka musi być wytrawna. To jest jednak błędne podejście, bo słodkie rodzynki i słodki ananas doskonale będą się komponowały z filetem z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Roladki z mięsa mielonego z pieczarkami i serem żółtym to pyszny pomysł na obiad. Podane z ziemniakami z wody i surówką z buraczków lub kapusty, smakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula
e-PrzepisyKulinarneProsta surówka do obiadu – z białej kapusty, marchewki i cebuli. Kapustę poszatkować na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać i utrzeć na tarce o małych
Bulliocałość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuZamiast sałatki z buraczków czerwonych , gotowanej kapusty czy innego rodzaju surówek polecam smakowitą odmianę do drugiego dania w postaci marchewki duszonej. Na lunch do pracy też się świetnie nadaje – w każdym razie my nią nie gardzimy . Jest prosta w składzie i łatwa w przyrządzeniu. Słodko-słona w smaku i najlepiej smakuje na ciepło. Polecam! Składniki: 1/2 kg marchewek
Lamarida.plSama nie wiem dlaczego ten przepis przeleżał tutaj nie ujawniony. Przecież to najprostszy a zarazem najlepszy pomysł na kapustę. Czasu mało, kapusty dużo więc wykorzystania
Gotowanie z pasjąpuree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (rzadko w wersji nadmorskiej - z frytkami lub pieczonymi ziołowymi ziemniakami, bardziej mi pasują do drobiu i wołowiny) oraz z wspaniałą surówką przygotowaną z kiszonej kapusty, jabłek, marchwi i cebuli doprawioną pieprzem, cukrem, zalaną niewielką ilością oleju. Czasem podaję pieczonego dorsza z warzywami przygotowanymi na parze lub z patelni z dodatkiem chili i czosnku
Zasmakuj Kuchninadejściem dań głównych rozpoczęła się wołowa uczta. Oba dania okazały się podobne, ze znaczącą przewagą mięsa nad dodatkami, wszystko zawinięte w tortille. Do jednego dodania była dodana surówka mexicoslaw z czerwonej kapusty, do drugiego mix sałat i guacamole, a w zasadzie łyżeczka prawie samego awokado. Niestety, jak na kuchnię przynajmniej w połowie Mex, zabrakło nam w daniach kolendry
Taste and Cookwalory smakowe, ale również sprawia, że kotlety są bardziej wartościowe oraz soczyste (jak wiadomo- pierś z indyka jest dość 'sucha'). Na pyszny, domowy obiad z ziemniaczkami i surówką (może z młodej kapusty ? Wszak jeszcze sezon na nią trwa!)- w sam raz! 😊 Około 8 sztuk: * pierś z indyka- 300 g * starta cukinia- 130 g (pół średniej) * jajko- 1 szt. * cebula
Kraina Miodem Płynącazrobić gdy rodzina na obiad zarządza pulled porka? Co idealnie pasuje do pieczonych młodych ziemniaków i surówki z młodej białej kapusty? Odpowiedź nie jest skomplikowana, to jedno słowo... FALAFEL! Pachnące Bliskim Wschodem kotleciki, choć zwarte, niezbyt suche, chrupiące i pyszne! Falafel czyli orientalne kotleciki z ciecierzycy z natka pietruszki i czosnkiem 150 g ciecierzycy 1 szalotka 2 ząbki czosnku
Dzieje kuchennej Wiewiórysłodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób idealnie smakują podane z młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa (około 0,5 kg) 1,5 szklanki wody 2 łyżki sosu
UgotowaćFajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty. Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego. Prosta i szybka w wykonaniu. No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju lub oliwy
Ze smakiem bez glutenuKapustę ucieramy na grubych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy jeszcze jedno jajko i mąkę. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy kulki :) Pozostała nam jeszcze kapusta przyda się na surówkę coleslaw Smażymy na mocno złoty kolor :) i już ... Można podawać również na zimno, albo w sosie na gorąco :) Smacznego
chleba naszegotakie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia. Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym. W Wancie można również kupić bilety do term
pieprzny smaczekMoże nie powinniśmy się przyznawać, ale dokładnie pamiętamy wysyp kuchni „azjatyckiej” w Polsce. Budki na placu Konstytucji w centrum Warszawy i licytacje wśród znajomych
slodkokwasnapltartej. Z masy formować kotlety przerzucając je z ręki na rękę. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką np. z czerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch książkach, o których do tej pory napisać
Weekendy w domu i ogrodziegarnka powstały sos dopraw do smaku do gotowego sosu dodaj bitki i chwilkę podgrzewaj bez zamykania garnka serwuj z gotowanymi ziemniakami lub purée ziemniaczanym oraz z ulubioną surówką np. z kiszonej kapusty Podsmażona wołowina z podsmażoną cebulką z szybkowarze. Wołowina zalana gorącą wodą zaraz przed gotowaniem. Bitki wołowe zaraz po ugotowaniu. Bitki wołowe
Szybko SzybkowarIdealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki , do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam Składniki: 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu * 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 4 łyżki mąki
Słodkie okruszkiViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski
Viola cooks with passionIdealny, szybki obiad – kurczak w chrupiącej maślankowej panierce. Do tak przygotowanego kurczaka wystarczy dodać ulubioną surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchewki , do tego ziemniaczki lub frytki, a nawet zwykłe pieczywo i pyszne danie mamy gotowe. Polecam Składniki: 5 ugotowanych kawałków kurczaka – u mnie z rosołu * 4 łyżki mąki kukurydzianej (u mnie od Pro-BIO ) 4 łyżki mąki
Słodkie okruszkiKrólowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny obiad prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy
Kuchnia u KrysiAutorką tego przepisu jest Edyta G, której dziękuję za przepis na tak prostą i smaczną sałatkę:-) Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Szybka prosta sałatka
IMPRESJA SMAKUCzy kisiliście kiedyś młodą kapustę? Jeśli nie to duży błąd, który musicie natychmiast naprawić. Bo taka kapusta jest pyszna i niezwykle zdrowa. I wystarczą zaledwie 3
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejna kapuściana propozycja na pyszną surówkę. Najlepsza z młodej kapusty . Składniki: ½ główki kapusty 1 białe cebule 5 łyżek oleju 2 łyżki musztardy sól i pieprz do smaku cukier do smaku ocet do smaku Wykonanie: Kapustę oczyścić i pokroić razem z cebulą. Olej połączyć z musztardą i przyprawami, wymieszać z kapustą, lekko skropić octem i podawać
Tradycyjna Kuchniasposobów podania pulled pork w wersji bardzo lekkiej i wiosennej jest podanie mięsa z młodymi ziemniakami i surówką. Młode ziemniaki gotujemy w dość mocno osolonej wodzie. Surówka: 1/4 główki młodej kapusty 1 pomidor malinowy 5 rzodkiewek 4 ogórki gruntowe 1 ogórek małosolny feta w kostkach 1 łyżka majonezu sól, pieprz, przyprawy sałatkowe (suszona bazylia, oregano
Kocham CzekoladęZnacie coleslaw - u nas zwana colesław? Pewnie, że znacie. A próbowaliście zrobić ją samodzielnie? Bardzo prosta, świetnie pasuje do pieczonego kurczaka - zwłaszcza takiego a'la KFC
Moje Kuchenne Rewelacjeduże placki na wielkość patelni lub trochę mniejsze, jak wolicie. Placki ziemniaczane polać gulaszem, złożyć na pół. Podawać z kleksem śmietany, posypane startym żółtym serem z ulubionymi surówkami (u mnie czerwona kapusta i ogórek kiszony z pomidorem). Danie posypać posiekaną natką pietruszki
Smakołyki Asizłocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1/2 główki włoskiej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 por przyprawa do sałatek olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować. 2. Pora pokroić
Kuchnia domowa Anisurówkę uwielbia moja rodzinka;) - Kapusta Kiszona - Szczypiorek - olej bądź oliwa - cukier ok 2 łyżek Wszystko wymieszać doprawić pieprzem:) Ja jeszcze ją często szatkuję
Moje Słodkie Piekiełkooraz wątroby. ponadto kwas mlekowy przywraca właściwą florę bakteryjną w jelitach, zniszczoną np. antybiotykami. Czyli wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty
Naturalna Kuchniaczym kojarzy się Wam typowy polski obiad ? Nam z kotletem schabowym albo z mielonym. Do tego oczywiście zasmażana kapusta, mizeria lub ulubiona surówka i mamy super szybki i smaczny obiad. O kaloriach wspominać nie będę, bo jest ich.... dużo, za dużo, ale odrobina szaleństwa czasami nie zaszkodzi. Kruchy, soczysty " schaboszczak " w złocistej, chrupiącej panierce to klasyk polskiej kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKiedyś smażyłam taką kapustkę, a potem całkiem o tym zapomniałam..ale dostałam od mamy kapusty kiszonej , takiej zakiszonej w domu samodzielnie..Taką kapustę na pewno każdy
Moje domowe kucharzenieChcę Wam dzisiaj zaproponować pyszną surówkę. Główny składnik stanowi kapusta pekińska - krucha i chrupka. Dodałam do niej również nitki selera, paprykę, kukurydzę i dużo natki pietruszki. Podałam ją do roladek drobiowych z figą w sosie pomarańczowym. Składniki: 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 1/2 słoika selera w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1/2 słodkiej papryki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Czerwień i błękitSkładniki: około 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka pół cebuli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki cukry Sposób wykonania: Kapustę odsączamy z soku i szatkujemy na mniejsze
Qchnia po prostuSkładniki: kapusta pekińska 2 pomidory 1 ogórek 1 duża marchewka 10 rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy por biała część 1/2 pęczka koperku 3 łyżki jogurtu
magiczna kuchnia KasiPasuje prawie do każdego mięsa. Klasyka fast foodów. Jej podstawą jest surowa, szatkowana kapusta. A wybrany dressing- to już sekret każdej pani domu. Do tej surówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze. Ja lubię, kiedy zimowa
Karo in the KitchenSezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona
Rozpustne gotowanierobić sobie taki przysmak. A wy macie korzyść w postaci przepisów. Tym razem nie zrobiliśmy frytek, z którymi zwykle właśnie pochłaniamy nasze domowe burgery. Ja zajadałem się surówką z pora i kapusty pekińskiej (jedna z moich ulubionych), a Madzia zadowoliła się samym burgerem. bułki hamburgerowe (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 pasterki sera cheddar
Marder&Marder Manufacturemiseczkach wcześniej układamy kopy ryżu. W ten sposób, gdy będziemy nakładać porcję dania sos nie rozleje się bezsensownie po talerzach, a przyprawi ryż. Podawać można przykładowo z surówką z marchewki i kapusty. Zażerałam się
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj przepis na niezastąpiony wiosenny dodatek do dań czyli surówkę z młodej zielonej kapusty. Bardzo zdrowa i równie smaczna. Bardzo dobrze pasuje do wszelkich dań mięsnych. Możecie przygotować na zapas - zachowuje świeżość przez kilka dni (przechowywana w lodówce
Milion SmakówMłoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny
Gospodyni MiejskaWitajcie dzisiaj przychodzę do was z przepisem na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej i odrobiną kiełków. Składniki - 1/2 główki kapusty pekińskiej - 2 marchewki - mała garstka kiełek ( ja dodałam lucernę, rzodkiewki i pszenicy) - cukier, sól, pieprz Wykonanie: Szatkujemy kapustę, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, dorzucamy kiełki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem (dodajemy tyle samo cukru
Tanio szybko zdrowooliwą z oliwek. Każde ciasteczko dodatkowo smarujemy oliwą i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy na gorąco z ostrym sosem
vegetaniepokroić na kawałki, np. w kosteczkę lub cienkie paski. A jeśli ktoś lubi frytki - to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je usmażyć i podać do tego surówkę np. z białej kapusty lub marchewki z groszkiem - obiad jak znalazł! :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comłyżki majeranku odrobina mielonego jałowca 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4-5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę ) 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy 8-10 łyżek oleju sól Surówka : 80 dkg kiszonej kapusty 1 średnie jabłko 2 łyżki oleju 2-3 łyżki cukru Przygotuj również : tłuszcz do smażenia Sposób wykonania : Schab poporcjuj w plastry, rozbij lekko tłuczkiem. Składniki na zalewę
Przepisy i porady kulinarneWspaniała, aromatyczna.. dokładnie taka jaką lubię :-) Przepis dla 4 osób. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 – 1,5 kg 2 jabłka 1 czubata łyżka
Na słodko lub wytrawnieKapustę kiszoną najczęściej jadamy jako dodatek do ryb. Taką klasyczną, z tartą marchewką, z odrobiną cukru i oleju. I nigdy nie sądziłam, że z kapusty kiszonej
bistro mamamarchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko,sol i pieprz.Dokladnie wyrobic.Uformowac 8 kotletow,obtoczyc w tartej bulce i smazyc na rozgrzanym oleju okolo 10 minut. Podawac z surowka np. z bialej kapusty ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!