surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:152/277)

SURÓWKA Z PEKINKI,MARCHEWKI I SELERA NACIOWEGO 177

każdego II dania jest dla mnie ... surówka :)  Uwielbiam je i staram się jadać jak najczęściej. Bardzo lubię wszystkie z dodatkiem młodej kapusty, a potem kiedy już nie jest taka mięciutka zamieniam ja na sałatę pekińską. Surówki z dodatkiem pekinki są mięciutkie, chrupiące i właściwie cokolwiek do nich dodamy fajnie się komponuje. Składniki: 1 kapusta pekińska 1 marchewka 1 małe

Walijskie Pichcenie
Orientalna surówka 224

Bardzo lekka surówka z ogólnodostępnych składników. Swój smak zawdzięcza głównie dressingowi, który nadaje jej egzotycznego charakteru. Surówka nie tylko pasuje do dań chińskich, ale też dobrze współgra z tradycyjnymi daniami mięsnymi kuchni polskiej.  4-6 porcji   średnia/duża kapusta pekińska 2 duże marchewki duża garść szpinaku pęczek szczypiorku (najlepiej drobnego) pół świeżej papryczki chilli (opcjonalnie(...)łyżki octu ryżowego (ewentualnie octu winnego) 1,5-2 łyżki syropu z agawy 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego/zielonego   Kapustę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w małe słupki. Liście szpinaku również dość drobno siekamy. Szczypiorek kroimy na odcinki o długości 2 cm. Jesli dodajemy chilli

Simple Dish
Surówka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem i koperkiem 319

Szybka surówka obiadowa.  Składniki 1 średniej wielkości kapusta pekińska  2 marchewki 4 ogórki kiszone   1/2 małej cebuli pęczek koperku lub 3 łyżki mrożonego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego   2 ząbki czosnku  pieprz sól do smaku Sposób Kapustę poszatkować, marchewkę, ogórki oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa

Kuchenne aromaty
Karkówka zapiekana z kapustą pekińską 109

Karkówka zapiekana z kapustą pekińską to bardzo proste i nieskomplikowane danie na obiad. Mięso wychodzi miękkie i soczyste, a kapustą jest świetnym uzupełnieniem. Podałam ją z kluskami śląskimi i surówką z buraczków. Danie powstało spontanicznie, gdyż zostało mi pół główki kapusty pekińskiej i nie miałam co z nią zrobić. Jak widać czasami takie szybkie pomysły okazują się trafione. Karkówka

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka w słoikach (z białej kapusty, papryki i marchewki) 104

Na drugi raz przepuszczę wszystkie składniki przez szatkownicę… bo kapustka nieco za grubo mi się poszatkowała ręcznie ;p Składniki na słoik 500ml Biała kapusta 350g

Kulinarne Przeboje
Surówka z kapusty na 3 tygodnie – Wersja 1 babci Basi 132

szklanki wody, 3/4 szklanki octu, 1 i 1/5 szklanki cukru, 1 szklanka oleju, 3,5 łyżki soli (płaskie)     Poszatkować kapustę, marchew potrzeć na dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Zalewę zagotować i gorąca zalać surówkę.   Ostudzoną surówkę włożyć do pojemniczków lub słoiczków i do lodówki.   Uwaga: taka surówka może być nawet w lodówce

Pysznosci Babci Basi
Surówka z młodej kapusty 321

Komponując swoje posiłki korzystam teraz z bogactw jakie oferuje nam sezon owocowo-warzywny, dlatego tym razem postawiłam na młodą kapustę, która gości na moim stole pod różnymi postaciami. Surówka z niej to jeden ze sposobów na wykorzystanie jej jako dodatek do obiadu. Składniki na 1 sporą miskę: ½ główki większej młodej kapusty 1-2 marchewki w zależności od wielkości 3 łyżki

Fabryka pomysłów
Surówka z młodej kapusty i pomidora 147

Pyszna surówka do obiadu Składniki - 1/2 główki młodej kapusty - 1 -2 pomidory - 1 marchew - 1 łyżka posiekanego kopru - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - 1 łyżka ziół dalmatyńskich - przyprawa koperkowo ziołowa Sposób przygotowania 1. Kapustę pokroić drobno,dodać startą marchewkę  pomidor pokroić na małe kawałki 2. Jogurt wymieszać z majonezem dodać przyprawę i zioła  wymieszać dodać

W królestwie smaków Beaty
Sałatka z czerwonej kapusty i wędzonego kurczaka 168

To przepis dla osób, które co prawda wegetarianami nie są, ale lubią duże ilości rozmaitych warzyw. Jakkolwiek bowiem jednym z najważniejszych składników jest wędzony kurczak, to

Kulinarna Pokusa
Polędwica z dorsza w panierce pieczona w piekarniku z purre z ziemniaków i surówka 202

wkładamy na 1h do lodówki . Purre : Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu miksujemy mikserem z pasta z kurkumy i oliwa oliwek, opcjonalnie dodajemy sól i pieprz. Surówka Cebulę, seler naciowy , pomidor i kapustę szatkujemy, reszte scieramy na tarce na dużych  oczkach. Dodajemy olej. Opcjonalnie doprawiamy Do jesnej miseczki wbijamy jajko, mieszamy widelcem. Do drugiej zmielone latki owsiane. Rybe obtaczamy

Szkrab Je Sam
Postne peere z cebulką, jajkiem sadzonym, bazyliowym kefirem i surówką z pekinki. 197

Uwielbiam gotować. Fakt to niezaprzeczalny. Uwielbiam wymyślać nowe dania, łączyć, dodawać i eksperymentować smakiem. Czas spędzony w kuchni nigdy nie jest dla mnie straconym.Przychodzi jednak taki

BaRepas
Młoda kapusta słodko-kwaśna 323

Dostaję prośby o tradycyjne polskie przepisy, które wpisały się w kanon tradycyjnej kuchni polskiej. Ostatnio też sprawdzałam co jest poszukiwane na naszym blogu przez wyszukiwarkę google

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 159

Prosta i smaczna surówka, która urozmaici niejeden obiad. Pasuje zarówno do mięsa, jak i ryb i dań mącznych. Składniki: mała kapusta pekińska spora marchew pęczek koperku 2 łyżki oleju lub oliwy łyżka octu winnego sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy, zasypujemy solą i odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy nadmiar wody, dodajemy marchew startą na tarce, posiekany koperek, ocet, olej i pieprz

e-PrzepisyKulinarne
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem 191

miękka. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę. Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek. Doprawiamy octem winnym firmy Jamar , solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania. W sam raz na obiad

W Moim Magicznym Domu
Kapusta zapiekana z ziemniakami 173

przygotowania danie obiadowe. Taki obiad przypadnie do gustu osobom, które lubią kiszoną kapustę. Zapiekana kapusta jest bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje na ciepło. Zimą kiszona kapusta często gości na moim stole nie tylko, jako surówka do obiadu, ale również zapiekana z ziemniakami lub gotowana w kapuśniaku. Najlepsza jest kapusta kiszona w tradycyjny sposób i takiej trzeba szukać w sklepach, gdyż

Kuchcik gotuje
Surówka z pekinki z czerwoną fasolą 159

Taką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :)  surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :) Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru. W składnikach nie piszę o soli, bo ja już(...)dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy

Kolorowy Przepisownik