jedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 nieduża czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce). Dodać sól i ręką podusić, aby kapusta puściła sok. Przełożyć
Danka Pichcioczekiwania Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością oleju przez całą noc, dzięki temu są soczyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie. Dziś udka pieczone z warzywami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty. Udka kurczaka pieczone SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, gotowa mieszanka przypraw do kurczaka, złocista, czosnek granulowany olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam(...)góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami i surówką. Smacznego
Zasmakuj KuchniMinimum nakładu, maksimum smaku... Polecam, b.smaczną surówkę na każdą okazję! Mała kapusta, mała papryka, czerwona cebula, szczypiorek...przyprawy i już jest ! Pyszna surówka z 1 kg kapusty, 1/2 papryki, 1 cebuli, trochę szczypiorku, 1 łyżki cukru, 1 łyżeczki soli, 1 płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 łyżek octu, 3 łyżek oleju... Kapustę ścieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa
chleba naszegoczerwonej kapusty z majonezem. Składniki: Główka mała czerwonej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki majonezu Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej(...)miski i nacieramy solą, cukrem. Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Dodajemy oliwę, pieprz ,w razie konieczności sól i cukier. Mieszamy dodając majonez. T ak samo surówkę robimy z białej kapusty To wszystko Smacznego
Viola cooks with passionKlasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania(...)potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy na tarce o grubych
Kuchnia od dwojgacayenne bułki z karmelizowana cebulą: 300 g mąki 170 ml ciepłej wody 7 g suszonych drożdży szczypta soli 2 plasterki czerwonej cebuli łyżeczka oliwy łyżka miodu lipowego łyżeczka sosu z octem balsamicznym żółtko opcjonalnie: czerwona kapusta i szczypiorek Składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Umyte mięso przekładamy do miski i dokładnie nacieramy powstałą mieszanką Szczelnie przykrywamy folią(...)około 15-20 minut. Odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Upieczone mięso za pomocą widelców rwiemy na strzępy. Układamy je na przekrojonych bułkach. Opcjonalnie możemy dodać niewielką ilość surówki z czerwonej kapusty. Smacznego :) Przepis został skomponowany do piwa Książęce Chlebowo Miodowe i bierze udział w konkursie Książęce Mistrzostwa Smaku. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest
Mienta blogZdrowo i bardzo smacznie do wiosennych obiadów i nie tylko. Surówki z czerwonej kapusty są mniej popularne ze względu na jej twardość, ale ostatnio opracowałam nowy patent, który znacznie skraca czas przygotowania i sprawia, że jest szybciej miękka. Nie kroje kapusty tylko ścieram na tarce o grubych oczkach, lekko solę i ugniatam rękami aby lekko puściła sok. Efekt(...)uznania 1. Kapustę kroimy na 4 części, wykrawamy głąb, usuwamy wierzchnie liście jeśli są obeschnięte. Ścieramy na tarce, posypujemy małą ilością soli i mocno mieszamy dłońmi aby kapusta puściła sok, odstawiamy na pół godziny. 2. W międzyczasie na tarce ścieramy marchew, cebulę i jabłko, łączymy z kapustą, dodajemy resztę składników. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Gotową surówkę warto odstawić
Apetyczna babeczkaBardzo łatwa, niezwykle pyszna surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem majonezu lub oleju, za którą przepadam ja i moje dzieci. Przygotujesz ją dosyć szybko. Szybko też zniknie, gdyż moje dzieci jedzą ją nie tylko jako dodatek, ale również samodzielnie na śniadanie lub kolację. Składniki w przybliżeniu. Możesz dodać mniej lub więcej poszczególnych składników.W oryginalnym przepisie(...)rano kiedy ją robiłam natki pietruszki nie miałam, ale za to dodałam chyba ze 4 łyżki siekanego mrożonego koperku. Będziesz potrzebować: - 1 małej główki czerwonej kapusty - do1 kg - małej cebuli ,u mnie czerwona -1 duże jabłko ,twarde i kwaśne -2 marchewki -po sporej garści siekanej pietruszki i koperku -3-4 łyżki majonezu lub 4-5 łyżek oleju
Z Kuchni Do Kuchniwszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie. Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów cebulka przyprawy - do smaku Przygotowanie: Dwie - trzy godziny przed(...)smaku, jeżeli chcemy. Ja nic nie doprawiałam. Następnie gotujemy brązowy ryż. Pamiętajcie, że on gotuje się o wiele dłużej niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy. Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki. Oprócz wody i oleju dodałam
My World by Dagmara Rekakurat w zamrażarce. Danie co prawda wymaga dłuższego duszenia, ale smak nie odbiega znacząco od chili, które przygotowywałam do tej pory. Mięso podałam z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty. Składniki: 700 g chudej wołowiny 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 1,5 dużej papryki lub 2 małe 500 ml passaty pomidorowej puszka czerwonej fasoli(...)dodać passatę pomidorową, kukurydzę i przepłukaną fasolę. Doprawić chili, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie smaki się połączą. Podawać z kaszą, ryżem i dowolną surówką
Czerwień i błękitsobą, ale ułożone osobno obok siebie ładniej wyglądają.Surówka pyszna..pachnąca...u mnie pachniała czosnkiem zawartym w oleju..ale śmiało można użyć innego oleju ze smakiem..Ilość kapusty wedle gustu i apetytu.. kapusta biała kapusta czerwona cebula jabłko szczypiorek olej kujawski z czosnkiem sól, pieprz Kapusty oczyścić i osobno poszatkować.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Jabłko(...)też pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce.Do czerwonej kapusty dodać jabłko i olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Do białej kapusty dodać cebulę, szczypiorek olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Układać na talerzu wedle gustu lub wszystko razem wymieszać.Odstawić do lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym
Moje domowe kucharzeniejednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)parze, znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego
Kate's Kitchenjednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)parze, znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego
Kate's Kitchenjednak zbalansować dodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu(...)parze, znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego
Kate's Kitchendodatkiem smaku kwaśnego lub słonego, co sprawi, że charakter dania pozostanie neutralny (np. kwaśny smak barszczu idealnie zbalansuje uszka z grzybami). Pairing idealny: DANIA Z KAPUSTĄ np. pierogi z kapustą czy kulebiak doskonale „dogadają się“ z rieslingiem: Riesling’17, Shiefergiestein VDP Gutswein, Schaefer-Frolich. Świetnie zbalansowane wino o wysokiej kwasowości intensywnej owocowości. Pochodzi ono ze znakomitego niemieckiego regionu Nahe, który(...)parze, znakomicie w jego towarzystwie odnajdzie się Gruner Veltiner 2017, Lamm, Schloss Gobelsburg. 2. To takie, które są PIKANTNE. Dania pikantne, a takim może być np. surówka z czerwonej kapusty lub czerwona kapusta na ciepło powinny być parowane z winami białymi lub winami czerwonymi o niewysokim poziomie tanin, a żadne z nich nie powinno mieć wysokiego
Kate's Kitchen