kanapek czy nawet same na śniadanie byleby smakowały. Ta jest wyjątkowa, smaczna i aromatyczna, dobra na wszelakie bakterie w naszym organizmie, taki naturalny antybiotyk. Polecam gorąco. Surówka z czerwonej kapusty, selera i chrzanu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezajęć. Kto wie, może oczarowani tyloma kolorami namalujecie piekny obraz. ..Jedzenie potrafi inspirować...Wiem, wiem, rozmarzylam się. Kończę wiec z tymi banałami i zapraszam do stolu :-) Surówka bajecznie kolorowa: 1 czerwona kapusta -1 kg pęczek marchewki- 500g kubek drobno
dolcevitainmykitchenugryźć to zestawienie, żeby nie wrzucać tutaj parunastu przepisów. Ograniczę się więc tylko do tych klasycznych. I pominę nawet te z buraków, które zdecydowanie włożyłabym do kategorii sałatek. 1. Surówka z marchewki i jabłka Składniki: 3 większe marchewki 1 duże jabłko 3-4 łyżki śmietany 12% łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy(...)lodówki na minimum 30 minut. 4. Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę ugniatamy. Dodajemy do niej
KardamonovyJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości(...)przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Te zaś odpowiadają w znacznym stopniu za procesy starzenia się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor
Kolorowa kuchnia ElkiKapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną
Symfonia smakowaZapraszam Was na przepis na pyszną duszoną czerwoną kapustę. Nie trzeba do niej wcale dodatkowej mąki do zasmażki, możesz pominąć ten proces przygotowania a efekt będzie i pyszny i zdrowy. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty oraz książki kulinarne. Zajrzyj do zakładki sklep i znajdź coś(...)szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – kotlet serowy – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY Przygotowanie: 30 minut Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula żółta lub czerwona 50 ml oleju rzepakowego 300 ml gorącej wody 3 liście laurowe
nietylkopasta.plczarnej rzepy - Black Turnip Cream Soup recipe - Vellutata di rapa nera e porro autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Surówka obiadowa z kapusty czerwonej i "Złoty sen" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z czarnym ryżem, łososiem i warzywami oraz "Czarna Madonna" autorka: Badylarka | blog: Weekendy(...)mgieł" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Rozgrzewająca, warzywna zupa-krem z kasztanami i "Dziewczyna, która przepadła" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Adwentowa surówka obiadowa i "Woziłam arabskie księżniczki" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Kaszotto z brokułami i "Lokatorka" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Soczewiaki z sosem z suszonych
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj podam przepis na wspaniałą surówkę z czerwonej kapusty, z winogronem i sosem majonezowym. Idealna do obiadu i pieczonych mięs. SKŁADNIKI: 1/2 główki kapusty czerwonej 250 g jasnego, bezpestkowego winogrona 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 duże(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy, przekładamy do miski i solimy, dokładnie mieszamy. Czekamy chwilkę aż kapusta zmięknie. Winogron myjemy i przecinamy na połówki. Majonez mieszamy z jogurtem, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Wlewamy do surówki i dokładnie mieszamy. Wsypujemy winogron i odrobinę natki pietruszki i dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy schłodzoną
Kulinarne Fantazje MarioliZapraszam na pyszną turecką pizzę na cieniutkim, chrupiącym cieście z farszem z jagnięciny, warzyw i aromatycznych przypraw. Upieczone chlebki podaje się z surówką z kapusty i sosem czosnkowym. Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania, ponieważ okazał się po prostu przepyszny! Gorąco wszystkim polecam. Lahmacuny przygotowały także Mirabelka , Malwina , Shinju , Emilia , Zuzia i Sianko . Składniki : Ciasto : 1,5 łyżeczki(...)brzegi się zrumienią) na najniższym poziomie piekarnika. Ja piekłam je na glinianym naczyniu do pieczenia pizzy, co bardzo pomaga i przyspiesza proces pieczenia. Podawać z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym. Smacznego
Codzienne Gotowaniepietruszki 1 chili świeże 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kuminu 2 łyżeczki mielone kolendry sól, pieprz oliwa z oliwek Do podania Jogurt naturalny do podania Surówka 1/4 czerwonej kapusty 1 marchew 2-3 suszone chilli 2 garście rodzynek pęczek dymki 4 łyżki oleju lnianego 3 łyżki jabłkowy octu winnego 2 łyżki soku z cytryny(...)Kiedy bataty się upieką, przecinamy je na pół, ale nie do końca, i nakładamy do środka farsz z soczewicy, na wierzchy nakładamy jogurt i posiekaną pietruszkę 4. Surówka - kapustę drobno siekamy, najlepiej na mandolinie, marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, do warzyw dodajemy rodzynki i suszone, sproszkowane chilli, posiekaną dymkę, następnie olej i ocet, doprawiamy solą
Słodki Kompromisjedną z moich ulubionych. Robię ją dosyć często, ale do tej pory przygotowywałam ją z białej kapusty. Przepis na nią znajdziecie tutaj . Tym razem postanowiłam zrobić surówkę Coleslaw z kapusty czerwonej. Jest ona równie pyszna, jak ta poprzednia. Polecam spróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 jabłko 1 nieduża czerwona cebula 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku natka pietruszki do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kapustę drobno poszatkować (można zetrzeć na tarce). Dodać sól i ręką podusić, aby kapusta puściła sok. Przełożyć
Danka Pichcioczekiwania Udka marynuję w przyprawach z niewielką ilością oleju przez całą noc, dzięki temu są soczyste, aromatyczne i smakują wyśmienicie. Dziś udka pieczone z warzywami pieczonymi i surówką z czerwonej kapusty. Udka kurczaka pieczone SKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka sól, pieprz, vegeta natur, lubczyk, gotowa mieszanka przypraw do kurczaka, złocista, czosnek granulowany olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, układam(...)góra plus dół, bez termoobiegu na 180 st. C. Piekę udka na środkowej półce piekarnika przez 70 minut. Od czasu do czasu podlewam powstającym sosem. Podaję z warzywami i surówką. Smacznego
Zasmakuj KuchniMinimum nakładu, maksimum smaku... Polecam, b.smaczną surówkę na każdą okazję! Mała kapusta, mała papryka, czerwona cebula, szczypiorek...przyprawy i już jest ! Pyszna surówka z 1 kg kapusty, 1/2 papryki, 1 cebuli, trochę szczypiorku, 1 łyżki cukru, 1 łyżeczki soli, 1 płaskiej łyżeczki pieprzu, 2 łyżek octu, 3 łyżek oleju... Kapustę ścieramy na grubych oczkach, pozostałe warzywa
chleba naszegoczerwonej kapusty z majonezem. Składniki: Główka mała czerwonej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 3 łyżki majonezu Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej(...)miski i nacieramy solą, cukrem. Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Dodajemy oliwę, pieprz ,w razie konieczności sól i cukier. Mieszamy dodając majonez. T ak samo surówkę robimy z białej kapusty To wszystko Smacznego
Viola cooks with passionKlasyka! Surówka z czerwonej kapusty. Znana w naszym domu od zawsze, a jednak jeszcze do niedawna nie potrafiliśmy jej przygotować. Zupełnie przez przypadek udało się nam podglądnąć proces jej powstawania i jak się okazało to banalnie proste! Teraz gości na naszych talerzach przynajmniej raz w tygodniu, jako dodatek do wszelakich kotletów czy pieczeni :) Nie tylko świetnie uzupełnia dania(...)potrawy :) SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok. 1/2 kg) 1 średnie jabłko (ok. 150 g) 1 łyżka octu spirytusowego 3 łyżki oleju pieprz sól Kapustę drobno siekamy i przekładamy do garnka z osoloną wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok 10 minut - do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Do zimnej kapusty ścieramy na tarce o grubych
Kuchnia od dwojga