teraz są super. Dodatek chilli nie jest konieczny bo zamiast niego możemy zwiększyć sobie np. ilość czosnku czy cebuli. Składniki na około 8-9 kotletów: 100 g kaszy gryczanej białej 1 jajko kl M 1-2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki pestek dyni 1-2 łyżki ziaren słonecznika 1/2 główki cebuli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego(...)następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego
Gotowanie...to proste !Młoda kapusta ze śmietanką... Intensywnie zielone, poszatkowane liście młodej kapusty. Młoda cebula dymka wraz ze szczypiorkiem. Krążki soczystej marchewki i wiórki koperku. Zaprawione słodką śmietanką. Pyszny
Gospodyni Miejskaomletem Omlet z cukinią Omlet z kaszą gryczaną i cukinią Omlet z łososiem i cukinią Omlet z cukinią i białym serem Omlet z bobem Omlet z jarmużem Omlet z kaszą gryczaną, groszkiem i jarmużem Omlet z młodą kapustą Omlet z ogórkami małosolnymi Mini omlety pieczone z szynka i rukolą Omlet z kiełkami słonecznika Omlet z kalafiorem i kiełkami słonecznika Omlet(...)Pasztet z jajek Jajka faszerowane dzikim ryżem i jarmużem Makaron po chińsku z omletem Żurek z kaszą Biszkopt – przepis Tosty francuskie na Walentynki Tosty z awokado i jajkiem Wiosenna surówka – zielone gniazdo Sałatka ziemniaczana z jajkiem i mniszkiem lekarskim Sałatka z fiołkami Sałatka z kuskusem, jajkiem, awokado i groszkiem Sałatka z kaszą gryczaną Koreczki z jajkiem, szynką, kiełkami, serem camembert
Dorota Smakujemore at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników Przygotowanie ciasta: - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 1 szklanka wody(...)ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem. Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście
Czerwień i błękitWakame kimchi – wegańskie kimchi z wodorostami wakame Wakame kimchi to wegańska wersja klasycznej koreańskiej kiszonki. Dlaczego to wegańskie kimchi? Ponieważ morski smak sosu rybnego zastępujemy
Tajemnice SmakuSurówka z młodej kapusty z cukinią Cukinia w tym roku rodzi jak oszalała, nic więc dziwnego ,że usiłuję ją spożytkować choćby w takim daniu , jak surówka
Ogrodnik w podróżyPrawdziwy barszcz ukraiński Tradycyjny barszcz ukraiński, narodowe danie naszych sąsiadów często gości także na polskich stołach. Ta pyszna i pożywna zupa może być przygotowana na wywarze
Cztery FajeryGdy tylko robi się cieplej na dworze, przygotowuje kolorowe sałatki, które z powodzeniem można podać na obiad. Są bardzo syte, zdrowe i zawsze kolorowe. Dzisiaj znalazłam
Moja smaczna kuchniaWitam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kapustą pekińską i serem feta. Sałatka jest smaczna i idealnie nadaje się do podania podczas grilla lub
Uwaga Babcia GotujePomimo iż sezon na młodą kapustę jest krótki i sięgam po nią bardzo często to najlepiej smakuje ona zaraz na początku sezonu. Dzisiaj po raz kolejny
Danka PichciZa przygotowanie domowej kiszonej kapusty zabierałam się już od kilku lat... Wydawało mi się to dość skomplikowane i jakoś tak mnie zniechęcało... Wizja długiego
Smaczne Zdroweteraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie?Tak więc, żeby zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :)Składniki:1 kg karkówki wieprzowejsólpieprz2 ząbki czosnkumajeranek2 cebuleolejmąkakilka ziaren jałowca(...)garnka, mieszamy. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, zagotowujemy sos.Można wykorzystać inne rodzaje mięs, na zdjęciu jest akurat szynka.Najlepiej smakuje z kluskami na parze lub śląskimi i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi.Smacznego
chwile dla mnieskładniki. Dodaję odsączoną na sitku kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulę. Białą cebulę możesz zastąpić czerwoną, a kukurydzę – zielonym groszkiem. Koperek drobno siekam, dodaję do surówki. Koperek możesz zastąpić 1 pęczkiem natki pietruszki lub szczypiorku, posiekaj je wówczas drobno, podobnie jak użyty w przepisie koperek. Wszystkie składniki surówki mieszam łyżką. Przygotowuję sos majonezowy. W miseczce łączę ze sobą wszystkie(...)łyżką octu jabłkowego. Do sosu możesz dodać także 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wzbogacą smak sosu oraz surówki. Sos łączę ze składnikami surówki, dokładnie mieszam. Surówkę z sałaty lodowej przechowuję w lodówce do 3 dni. Dodatki do surówki z sałaty lodowej: 2 tarte na dużych oczkach marchewki, 2 tarte na dużych oczkach pietruszki, świeży, posiekany w kostkę zielony ogórek
Zasmakuj Kuchniczerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty(...)czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła jak najwięcej wody. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych, wyparzonych słoikach. Kapustę trzeba mocno
Gotujemy i jemyczerwona kapusta to niezwykły przysmak. Pięknie wygląda i doskonale smakuje. Czerwoną kapustę można zakisić o każdej porze roku, ale jesień to tradycyjny czas przygotowywania kiszonek na zimę. Kiszenie czerwonej kapusty jest niezwykle proste - kisi się ją tak samo jak białą. Jedna średnia kapusta wystarczy na 3 słoiki kiszonki. Kiszona czerwona kapusta – składniki: 1 nieduża główka czerwonej kapusty(...)czerwoną kapustę warstwami, każdą warstwę przesypując solą, marchewką oraz przyprawami i wszystko dokładnie mieszamy. Moje kiszonki: kiszone jabłka , kiszone rydze , pomidory kiszone w jogurcie , najlepszy przepis na kiszone ogórki Solona kapusta z przyprawami musi odczekać około godziny do dwóch. Co jakiś wszystko mieszamy, aby kapusta puściła jak najwięcej wody. Tak przygotowaną kapustę układamy w dużych, wyparzonych słoikach. Kapustę trzeba mocno
Korniszonki