surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:89/103)

Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 279

łyżki oleju rzepakowego; Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/2 główki niedużej, białej kapusty; 1/2 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/2 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól.  DODATKOWO: 8 bułek do hamburgerów;  Miękkie masło(...)przelać do rondla. Do rondla z sosem z pieczenia kurczaka dodać poszarpane, oddzielone od kości mięso, wymieszać i podgrzać. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać

Gospodyni Miejska
Mało znane warzywa egzotyczne 55

Choć warzywa zawsze stanowiły ważny składnik polskiego jadłospisu, lecz dawniej nie znano warzyw egzotycznych i wciąż jedzono te same. W przeszłości najwięcej jadało się ziemniaków, kapusty, buraków, dyni, cebuli, marchwi, grochu, szczawiu, ogórków, pomidorów, sałaty. Dziś do naszej kuchni wprowadzamy mniej znane do tej pory w Polsce warzywa, bo chcemy sprawdzić ich smak. Na półkach sklepowych zaskakują nas swoim wyglądem(...)nawet do 50 centymetrów. Jest delikatny w smaku i bardzo odżywczy. Z jego udziałem można przygotowywać różne potrawy podobnie, jak z fasolką szparagową. Może być dodatkiem do zup, sałatek, surówek, galaret mięsnych, albo stanowić samodzielną przystawkę do dania głównego przy obiedzie. Posiada wiele makroelementów i mikroelementów. Ma dużo białka, skrobi, minerałów i witamin. Fasolnik może stanowić także ozdobę. Gdyż przepięknie

ProstePesto.pl
DOMOWA KISZONA KAPUSTA Z BURAKIEM 163

naszej kuchni ostatnio bardzo kapuściano. Wczoraj umieściłam przepis na surówkę z kapusty czerwonej, a dziś dzielę się naszym domowym hitem - kiszoną kapustą z buraczkiem. Specem od fermentacji w naszej rodzinie jest mój mąż. Oprócz kiszonej kapusty zajmuje się też przyrządzaniem kambuchy (przepis wkrótce). Osobiście zajmuję się kiszeniem jedynie ogórków i to tylko w sezonie ogórkowym. Moje zapasy się dawno skończyły(...)słodkiej, rozkosznie pięknej muffinie, ciężej sfotografować słoik kiszonej kapusty ;-).  Mój blog nosi nazwę "Jeść, by żyć w zdrowiu", a nie wszystko, co zdrowe jest bardzo efektowne wizualnie. Znaleźć jednak się w tym miejscu, na stronie o takiej tematyce MUSI.  Składniki na 2 l słoik: 1 duża główka białej kapusty, 1 duży burak, 3 łyżeczki soli kamiennej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku 64

tego celu najbardziej nadaje się ryż basmati. Ma co prawda dość charakterystyczny zapach, ale w smaku jest bardzo smaczny, a jego ziarenka nie sklejają się, tak jak w ryżu białym. Oczywiście ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieram i siekam w drobną kostkę. Na patelnię wylewam 2 łyżki oleju, rozgrzewam go lekko po czym wsypuję cebulę i smażę na małym(...)papryki wyjmuje i pod czapeczki kładę około 2 łyżki sera mozzarella. Paprykę faszerowaną mięsem mielonym podaje z surówką . Ma ona w sobie ryż zatem nie potrzebuje obecności ziemniaków czy kasz. Polecam także: Cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Gołąbki z młodej kapusty w piekarniku Artykuł Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem zapiekana w piekarniku pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog

Ania gotuje
Kimchi 134

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej , które składa się z fermentowanych warzyw. Podstawą kimchi jest kapusta pekińska i biała rzepa, doprawione gochugaru (mielonym chili) lub gochujang (kremem z chili), imbirem, zieloną cebulą i czosnkiem. W niektórych wersjach kimchi znaleźć można także słone owoce morza takie jak suszone krewetki. Przygotowanie kimchi jest bardzo proste. Warzywa należy pokroić, posolić, doprawić(...)Kapustę pekińską przekroić wzdłuż na cztery części a następnie na kawałki o długości pięciu centymetrów. Krojoną kapustę włożyć do dużej miski, dodać sól i wlać na tyle wody, aby zakryć całkowicie kapustę. Wymieszać, przykryć dużym talerzem, który obciążyć czymś ciężkim. Odstawić na trzy godziny. Kolejno, kapustę przelać przez durszlak i pozostawić na nim przez 15 minut do osuszenia. Kapustę przełożyć

MeCooks
Panierowany dorsz z surówką z kapusty z czarnuszką 105

Magda Soczyste w środku kawałki ryby w ultra chrupiącej złocistej panierce, a do tego obowiązkowo sałatka z białej kapusty, to mój ulubiony zestaw jaki zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami nad Bałtykiem. Tak podaną rybę, na prosto, bardzo lubię, ale sztuką jest aby pozostała soczysta, ale jednocześnie wypieczona, a nie spalona. Trzeba się pilnować podczas smażenia(...)smażenia cząstki cytryny do skropienia Sałatka: 200g białej kapusty 1 średnia marchewka łyżka cukru 3 łyżki octu jabłkowego łyżka oleju pół łyżeczki soli pieprz do smaku 2 łyżeczki nasion czarnuszki   Zaczynamy od przygotowania sałatki – umytą i oczyszczoną z wierzchnich liści kapustę, bardzo cienko siekamy – na małe kawałki kapusty szatkowałam za pomocą mandoliny. Przekładamy do miski

Smaczna Strona
Gołąbki bez zawijania 244

gorącym oleju i dodatkowo pieczone w bulionie.Szybsze, prostsze od tradycyjnych, a tak samo smaczne.Zapraszam!Składniki:500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);Mała główka białej kapusty;100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka);1 duża cebula;1 duże jajo;200 ml kaszy manny;1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego;1 łyżeczka kimnku;2 ząbki czosnku(...)tarta do obtoczenia kotletow;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;1 litr gorącej wody (do rozpuszczenia vegety).Sposób przygotowania:Kapustę umyć, osuszyć, drobno posztakować, zalać wrzątkiem (tak, aby woda przykryła kapustę) i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Wystudzoną kapustę dobrze odsączyć z wody.Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

Gospodyni Miejska
Pasztet domowy smakuje każdemu 75

Rośliny strączkowe to ważne źródło białka w każdej diecie, ale szczególnie istotne jest w diecie roślinnej. Strączki takie jak: ciecierzyca, soczewica w różnych kolorach, fasole np. adzuki, mung czy biała dostarczają żelaza, wapnia, magnezu i błonnika. Zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Do roślin strączkowych należy też soja i tofu czy tempeh po rozdrobnieniu też można dodać do pieczenia domowych pasztetów(...)kanapce z ogórkiem kiszonym. Komponuje się też z chrzanem, z ćwikłą , kapustą kiszoną i żurawiną. Pasztet domowy można jeść na zimno z dodatkami na przykład kimchi, korniszonami czy marynowanymi grzybkami. Można również pasztet domowy przygotować na ciepło i podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz surówkami jako danie obiadowe. Materiał partnera. Artykuł Pasztet domowy smakuje każdemu pochodzi z serwisu Kulinarny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pulpety szwedzkie 47

mieli okazję ich spróbować. W Ikea pulpety podawane są z dodatkiem kremowego puree ziemniaczanego lub frytek oraz żurawiny w formie dżemu. Można je również podać na przykład z surówką ze świeżej kapusty bądź ogórkiem kiszonym. Polecam Wam poniższy przepis na pulpety szwedzkie i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pulpety Składniki na pulpety(...)zamrażalnika wystarczy je odmrozić i odgrzać w sosie. Bulion wołowy zastąpić można wywarem z kości lub bulionem warzywnym. Lubisz pulpety? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pulpety z białej fasoli w sosie groszkowym. Pulpety The post Pulpety szwedzkie appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Młoda zielona kapusta zasmażana do obiadu 82

{"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"M\u0142oda zielona kapusta zasma\u017cana do obiadu","description":"Kapusta zasma\u017cana zamiast sur\u00f3wki

ProstePesto.pl
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 152

namnażane podczas kiszenia mają właściwości detoksyfikacyjne, poprawiają działanie układu nerwowego i koncentrację, wspomagają trawienie, wytwarzają witaminy B2, B3, B6, PP. Kisić można kapustę, ogórki, buraczki, cukinię, patisony. Warzywa w takiej formie świetnie sprawdzają się jako składnik surówek, kanapek, koreczków i innych przekąsek. Warto stworzyć zapas kiszonek na chłodne i pozbawione słońca miesiące, kiedy spada poziom witaminy(...)słoik) i zalewamy ostudzoną wodą. Szczelnie zamykamy. Umieszczamy w ciepłym miejscu na 5 dni, na następne 5 dni przenosimy w chłodne miejsce. Po tym czasie odkręcamy słoiki, zbieramy biała pianę zgromadzoną na wierzchu. Przecedzamy buraczki. Woda może stanowić zakwas do barszczyku, buraczki posłużą również jako składnik tej zupy lub ćwikły czy innej sałatki. Tak przygotowae buraczki mogą być przechowywane

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kotlety rybne mielone 58

dowolnej białej ryby. Świetnie sprawdzi się dorsz, szczupak, sum, mintaj lub miruna. Znamy też osoby, które smażą kotlety mielone z ryby z ościami. Dość często wykorzystują do tego na przykład małe leszcze. Ale to już raczej idealna propozycja dla prawdziwych koneserów. Jeśli próbowaliście tego sposobu, dajcie znać w komentarzu. Z naszego doświadczenia wynika, że smażone kotlety z białej(...)będą mieć tendencję do rozmoknięcia i zwyczajnie okażą się niesmaczne. Co do tego, z czym podawać kotlety z ryby, to z pewnością doskonale smakują z puree ziemniaczanym i surówką z kapusty i marchewki. Naszym zdaniem do kotletów rybnych świetnie pasuje domowy sos tatarski . Sprawdź również jak smakuje karp smażony w panierce według naszego sprawdzonego przepisu oraz smażony dorsz . Pyszna jest

Kuchnia Na Wypasie
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 141

KAPUSTY  Brassica - są wyśmienitym źródłem witaminy C. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Podobnie jak kiełki brokuła zawierają substancje chroniące nasz organizm przed nowotworami. Kiełki kapusty rosną dość niewielkie w porównaniu do innych kiełków zielonych i są gotowe do zjedzenia w momencie gdy osiągną długość ok. 2,5 - 3 cm. W smaku przypominają świeżą główkę kapusty(...)Hodować możemy zarówno kiełki kapusty czerwonej, jak i białej. Czerwona zawiera większe ilości selenu i witaminy C, natomiast biała więcej karotenu.  WARTOŚCI ODŻYWCZE:  Witaminy -  A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K;  Składniki mineralne  - w apń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen;  Inne  - b łonnik, chlorofil, karoten

wege i kropka