surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:81/103)

Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i suszonych śliwek 108

Przepis na taką surówkę wypatrzyłam kiedyś na jednej z kartek z kalendarza. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem tartego jabłka oraz suszonych śliwek to doskonała propozycja

Smaki Na Talerzu
Sałatka z kapustą pekińską, kurczakiem i fetą 65

Bogata w smaku sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem. Znajdziecie w niej jeszcze fetę, kukurydzę, paprykę, ogórka i suszone pomidory. Całość, jak dla mnie, świetna! Taka

Smaki Na Talerzu
Sałatka z gyrosem - warstwowa 338

   Sałatka z gyrosem jest chyba najbardziej popularną sałatką zaraz po sałatce warzywnej... Gdy mam dylemat jaką sałatkę zrobić każdy mi mówi... to może z

Aga w kuchni
Coleslaw- surówka z kapusty 89

surówki dobra będzie i chrupiąca, młoda kapusta wiosenna jak i kapusta tzw. zimowa- zwarta i zbita. Kapustę oczyśćcie z wierzchnich liści, wykrójcie głąb i poszatkujcie lub potnijcie kapustę w malakserze. Ja lubię, kiedy zimowa kapusta jest bardzo drobno pokrojona, prawie jak ryż, ale jeśli wolicie grubsze wiórki- i takie mogą być.     Młodą kapustę pozbawiamy wierzchnich popsutych, poobijanych(...)młoda kapusta ma przyjemny delikatny smak i fajną fakturę. Czasami dorzucam do niej garść suszonej żurawiny wielkoowocowej. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszajcie. Zalejcie posiekaną kapustę, marchewkę i cebulę, dokładnie pomieszajcie i odstawcie do lodówki przynajmniej na 3 godziny. To spora porcja, jeśli nie zjecie wszystkiego od razu, będzie dobra i drugiego, i kolejnego dnia. SKŁADNIKI ½ główki białej kapusty

Karo in the Kitchen
Tradycyjny barszcz ukraiński 286

barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu(...)wyjmujemy i kroimy w kostkę.  Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kapusty ze słonecznikiem (do mięsa, na grilla) 2009

Autorką tego przepisu jest Edyta G, której dziękuję za przepis na tak prostą i smaczną sałatkę:-) Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym mięsem. Szybka prosta sałatka

IMPRESJA SMAKU
Gołąbki z mięsem i papryką 123

Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą kapustę na gęsto z pieczarkami i gołąbki. Jak mówi mój mąż, moja żona gotuje(...)pięknie wyglądać po przekrojeniu na talerzu. Na blogu jest cała masa przepisów na pyszne gołąbki , z różnym farszem: mięsnym, bezmięsnym, z kaszą, z ryżem i w różnej kapuście: młodej, białej, pekińskiej, włoskiej, kiszonej, czy modrej, możecie wybierać, przebierać i znaleźć przepis na swoje ulubione. Składniki na gołąbki z mięsem i papryką, oraz ryżem dla 2-3 osób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
MIELONE ZAWIJASY Z NIESPODZIANKĄ W ŚRODKU 20645

pysznym środkiem z białej kiełbasy . Tym razem moje kiełbaski otuliłam sałatą i plasterkami topionego sera, co dodatkowo wzbogacio smak dania.  Przepis jest prosty i może być fajną alternatywą  dla klasycznych mielonych 🍴 U mnie z sosem pieczarkowym ,ziemniakami i warzywami 😋 Składniki : kilka sztuk białych, cienkich kiełbasek kilka liści sałaty (ew. kapusty pekińskiej) tyle samo ile kiełbasek(...)pieprz majeranek 2-3 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Zmielone mięso połączyć w misce z jajkiem, bułką tartą, zrobno pokrojoną cebulą, solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić. Każdą  białą kiełbaskę zawinąć w liść sałaty, a następnie w plasterer topionego sera. Całość obłożyć mięsem mielonym, tworząc zgrabną roladkę.  Na patelni rozgrzać olej. Na oleju obsmażyć w każdej strony

Walijskie Pichcenie
Domowe paluszki rybne 270

jest go znacznie mniej! Poza tym mam pewność, że pod panierką kryje się nie 70% a 100% ryby .  Pyszne, że aż paluszki lizać :-) Składniki: około 350g fileta białej ryby (ja użyłam świeżego dorsza) 2 łyżki mąki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1 jajko bułka tarta olej sól pieprz Przygotowanie: Rybę myjemy i oddzielamy od skóry (jeśli jest(...)rozgrzanym oleju z obu stron, jeśli paluszki są grube, to również smażymy ich boki. Ja jeszcze na tym etapie lekko solę usmażoną już panierkę. Podajemy na przykład z surówką z kiszonej kapusty i z ziemniakami

Anielska Kuchnia Ani
Gotuj i chudnij - sałatka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 167

Na diecie nie musimy rezygnować z makaronu, mięsa czy też sosu. Ważne by wybierać dobre składniki. Zamiast zwykłego makaronu wybieramy z pszenicy durum. Tłuste mięsa zamieniamy

Magiczne Życie Marty
Jazowskie kotlety z ziemniaków – kuchnia podkarpacka 240

wyszukane. Kotlety z fasoli, kapusty, kaszy czy wreszcie ziemniaków, były efektem pomysłowości i zaradności gospodyń, które przygotowując posiłki dla rodziny przywiązywały większą uwagę do ich smaku i formy. Kotlety z ziemniaków popularne są na całym Podkarpaciu,   choć w różnych zakątkach różnie się je doprawia. W Bieszczadach do ugotowanych ziemniaków dodaje się biały ser, a farsz przyprawia się majerankiem(...)zwarte, mimo że są miękkie i delikatne w smaku. Przed usmażeniem kotlety panieruje się w bułce tartej. Najlepszym dodatkiem do tego dania jest sos z suszonych grzybów i surówka. Przepis na jazowskie kotlety z ziemniaków pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Jazowej i został udostępniony w publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich

Trzeci talerz
KAPUSTA Z KAPUSTĄ, CZYLI MIX KAPUSTY ŚWIEŻEJ I KISZONEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU, OLIWĄ I SEZAMEM 148

Idealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może(...)uwagę bardzo wiele cudownych właściwości kapusty (o których pisałam nie raz przy okazji przepsów z jej składem) w diecie powinna się znaleźć i spełniać swe ważne, zdrowotne funcje. Sałatkę, o której dziś piszę zalecam przygotować z domową kapustą kiszoną! Przepis znajdziecie  TUTAJ . Składniki na 2 porcje : 4 szklanki poszatkowanej białej kapusty, 1 1/2 szklanki kapusty kiszonej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Szczupak smażony 99

Sezon wędkarki i na stół wędruje piękny okaz szczupaka. Białe mięsko naszego słodkowodnego drapieżnika smakuje doskonale. Można do smażonego szczupaka podać warzywne frytki, sałatkę z kapusty kiszonej lub chrzanowy sos. Smażony szczupak jest idealny na danie główne, jak i na ciepłą przekąskę.  Składniki: 1 sztuka szczupaka  4 łyżki masła lub oliwy  2 łyżki mąki sól(...)smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. KROK 3: Na silnie rozgrzanym tłuszczu zrumienić rybę i dosmażyć już na małym ogniu na złoty kolor. Wystarczy świeży chlebek, surówka i palce lizać

Z notatnika
Baranina w warzywach - kuchnia podkarpacka 92

przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”. Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Składniki: 600 g mięsa baraniego 3 marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera ćwiartka białej kapusty 1 cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia (smalec albo olej) przyprawy: sól, pieprz, koper, kolendra Z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu i błony. Nacieramy je przyprawami, szpikujemy czosnkiem(...)minut, aż mięso stanie się miękkie (czas duszenia zależy od wielkości kawałków oraz od tego, czy gotujemy jagnięcinę, czy baraninę). Baraninę w warzywach podajemy z ziemniakami i surówką. Baranina w warzywach – kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej przepisów na kulinarne specjały z naszego regionu

Trzeci talerz
ryba z warzywami po chińsku 175

Cześć! Wyciągnęłam z głębin mojej zamrażalki tołpygę. Troszkę zapomniana ona była przyznam. Przygotowując obiad z rybą jakoś nie wyobrażałam sobie zestawu dość tradycyjnego, czyli rybka smażona, surówka, ziemniaki albo ryż. Z racji, że jesteśmy miłośnikami smaków azjatyckich wymyśliłam, że zrobię ją z warzywami po chińsku. Nie wiem, czy Chińczyk poklepałby mnie za to podanie po ramieniu czy zagryzł zęby(...)miałam z górki. Przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny i do lodówki. Naszykowałam warzywa. Moja magiczna zamrażalka jakoś ledwo się domyka ....Ale jestem już na etapie porządnego opróżniania jej. Brokuł, kalafior, fasolka szparagowa żółta i zielona, z lodówki wyciągnęłam marchew, którą pokroiłam w półplasterki, cebulę czerwoną tak samo i kapustę pekińską - ten sam koniec najtwardszy. Nie kroję tego

Pieprzyć z Fantazją