Dlatego warto zajrzeć do oryginału :) Potrzebujemy kapustę 1/2 główki ~1kg, mąkę 5 łyżek, 2 jajka, sól i przyprawy :) Kapustę ucieramy na grubych oczkach, dodajemy jajko, przyprawy i dokładnie mieszamy. Potem dodajemy jeszcze jedno jajko i mąkę. Wyrabiamy jednolitą masę i lepimy kulki :) Pozostała nam jeszcze kapusta przyda się na surówkę coleslaw Smażymy na mocno złoty kolor
chleba naszegosurówka z czerwonej kapusty Witaminka , to świeża surówka , a takie są teraz najcenniejsze – nie przetworzone , znaczy zdrowsze Zima , to trudny czas , dla naszego organizmu , niewiele słońca, brak swoich warzyw …. Wszystko to, odbija się na dobrym samopoczuciu, zdrowiu . Cóż , nie ma może , zbyt wielu , swoich warzyw , ale jest jeszcze ,czerwona kapusta , z własnej grządki , która , gdzieś w komórce zaległa(...)kapusty , stworzyć zbilansowaną witaminkę , więc trzeba, dokupić małe co nieco , no i brać się do roboty , a robota wcale nie jest ciężka w tym przypadku , praktycznie jej nie ma Doskonała do obiadu , a nawet na kolację , ja lubię ją z ciepłą , chrupiącą bagietką …i niczym więcej Składniki : 1/2 małej ,główki czerwonej kapusty 1 czerwona papryka , grubościenna 1 cebula biała
Ogrodnik w podróżyZupełnie klasyczne. No może poza białą kiełbasą. Ale tę spokojnie możecie zastąpić jakąś inną ulubioną. Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cebulą wyczarowałam na naszych tegorocznych wakacjach. Pisałam Wam już wcześniej, że postanowiłam nadrobić zaległości grillowe na blogu i praktycznie dzień w dzień, robiliśmy coś z grilla. I na jednym z nich były właśnie szaszłyki. Jeżeli chodzi(...)kiszoną kapustą . Ja zresztą też. Poza nimi, przywiozę jeszcze dwie sałatki i taką jakby przystawkę, którą wiele lat temu jadłam u mojej rodziny na dolnym śląsku. Zdjęcia już mam porobione. Jak wszystkie wyszły ok, przepisy będę sukcesywnie tutaj wrzucać. Zaglądajcie do mnie. Będę się powoli zbierać. Mam dziś niewiele czasu na cokolwiek. Od rana jadę z sałatkami, surówkami, przystawkami
Kardamonovymusisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg jest(...)Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego ! Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżySmaczna sałatka z kapusty i buraczków czerwonych z dodatkiem cebuli i papryki, można ją jeść bezpośrednio po przyrządzeniu lub włożyć do słoików i zagotować na zimno
Danka Pichciakurat kurczaka, indyka i królika) 3/4 szklanki ryżu kawałek białej kapusty kilka pieczarek 300 g mięsa mielonego 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 jajka sól pieprz słodka i ostra papryka tłuszcz do smażenia Mięso z rosołu drobno pokroić. Pieczarki także pokroić. Czosnek i cebule posiekać. Ryż ugotować, kapustę posiekać i osobno ugotować i odcedzić. Wszystkie te składniki razem(...)wymieszać,dodać mięso mielone, wbić jajka, doprawić przyprawami. Formować placuszki wielkości kotletów mielonych i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z sosem pomidorowym i surówką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagodziny na kuchennym blacie pięknie zaczyna fermentować i po kilku dniach zamieni się w smakowite kimchi. Ale nie takie zwykłe, tylko kimchi z białej kapusty! Pychotka Polecam! Składniki: Baza: 1 mała główka kapusty (około 1 kg) 1 cebula (około 150 g) 6 łyżek soli Warzywa: 1 papryka czerwona 1 duża marchewka 4 ząbki czosnku (można mniej) kilka cebulek(...)Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulkę dymkę kroimy w większe kawałki. Kapustę drobno szatkujemy, dodajemy cebulę, sól i rękami uzbrojonymi w rękawiczki mieszamy wmasowując sól w kapustę. Odstawiamy na 20 minut. Po upływie tego czasu kilkakrotnie przepłukujemy kapustę czystą zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Następnie osuszoną ręcznikiem papierowym kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu
Lamarida.pl200 g kapusty pekińskiej*, 2 ogórki kiszone, 1 jabłko kiszone**, 4 małe pomidory, sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz Kapustę pekińską drobno pokroić. Jabłko obrać ze
królestwo garówperfuma, ale zawsze coś wychodzi. Mój były tolerował tylko ogórki konserwowe, co powinno mi dać do myślenia i pogonić dziada już na początku, jak zwyrodnialec odmówił spożycia surówki z kiszonej kapusty! Ale nie! Zakochana baba to jak błędna owca i zanim zaczniecie marudzić, że nie musi lubić, a ja tradycyjnie przypieprzam się o byle co, oświadczam, że żodyn nie będzie(...)fajne rzeczy i połączenia. Nie bójcie się kisić, szukać, eksperymentować, czasem nie wyjdzie, a czasem rezultaty wprowadzą was w ekstazę. Nie musicie robić od razu tira ogórków czy kapusty, spróbujcie po kilka słoiczków – to jest cholerna satysfakcja, porcja zdrowia i nauka cierpliwości. Dziś poznamy tepache Tepache to orzeźwiający, lekko fermentowany ananasowy napój. Senne marzenie każdego od zero waste
ladykitchenprzepisach online, w większości przepisów brakuje dodatku czosnku, a to on według mnie jest tu obowiązkowy. Jakiej użyć kapusty? Jeśli jest wiosna wybierz młodą kapustę białą a jeśli nie jest dostępna możesz znaleźć kapustę typu Coolwrap, płaską, delikatną, więcej o niej we wpisie gotowanie warzyw. Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sos do sałatki(...)pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – kurczak z batatami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SURÓWKA COLESŁAW Przygotowanie: 15 minut Składniki: – pół główki młodej kapusty lub kapusty Coolwrap – 1 średnia marchewka – 1 cebula – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
nietylkopasta.plKapustę pod każdą postacią uwielbia moja Mama, a ja jako córka myślę i czuję smaki podobnie. Kapusta modra zazwyczaj jest u nas podawana z mięsem
Gosia gotujełyżek majonezu 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka octu winnego z białego wina 1/4 szklanki maślanki sól pieprz Dodatkowo ogórki kiszone kilka łyżek majonezu ewentualnie ketchup Przygotowanie: 1. Szarpaną wołowinę przygotować według przepisu 2. Bułki przygotować według przepisu 3. Colesław - kapustę bardzo drobno szatkujemy na mandolinie, marchewkę obieramy i ścieramy(...)tarce o grubych oczkach, majonez mieszamy z maślanką,octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki, plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy delikatnie majonezem i przykrywamy 5. KONSUMUJEMY
Słodki Kompromiswiecie,że czołowe miejsce wśród produktów,które nas leczą przypada kapuście? Kapusta czerwona ma wszyskie zalety kapusty białej,ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat.Uwodzi swoim energetycznym,nietuzinkowym kolorem,a zawdzięcza go antocyjanom,czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom.Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1,zawiera całe mnóstwo mikroelementów:sód,potas,magnez,wapń,żelazo,kobalt,miedź,cynk,fosfor,fluor,chlor i jod.Na pewno(...)talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne.Jest tania i łatwodostępna ,także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm.Do gotowanej czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj ) oraz surówki z czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny przepis,a mianowicie zupę krem.Jest to moje największe odkrycie kulinarne,potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bigos chciałabym zacząć od krótkiej opowieści o kiszonej kapuście pekińskiej. Pomysł urodził się z posiadania. Posiadania naprawdę dużej główki kapusty pekińskiej. Gdybym była standardową polką pewnie większość przerobiłabym na różne surówki i sałatki. Jednak ja NIGDY nie idę na skróty, zatem zawsze znajdę kręte ścieżki a niekiedy ślepe uliczki. Postanowiłam część kapusty posiekać i ukisić z imbirem, goździkami i listkami(...)szklanki cukru 3 łyżki soli Posiekaj drobno kapustę. W garnku zagotuj wodę z pozostałymi składnikami do rozpuszczenia soli i cukru. Posiekaną kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska 1/4 główki białej kapusty 1 szalotka 3 suszone pomidory
Mango Papaja