jedną z moich ulubionych surówek z czerwonej kapusty, dodając do niej zamiast suszonych śliwek, suszone pomidory i dodatkowo odrobinę musztardy do sosu. Zawsze przy tego typu sosach piszę Wam, że wykorzystałam musztardę grillową kielecką, bo ona wg mnie idealnie właśnie do takich sosów pasuje. Surówka wyszła przepyszna. Zróbcie sobie taką u siebie 1/2 główki czerwonej kapusty 1 jabłko kilka suszonych(...)pomidorów 2 łyżeczki płynnego miodu, u mnie rzepakowy 3 łyżki majonezu (2 łyżki hellmans babuni, 1 łyżka kieleckiego) 1/2 łyżki ostrej musztardy (u mnie grillowa kielecka) 1 łyżka białego octu winnego sól, pieprz dymka Kapustę szatkujemy. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Jabłko trzemy na dużych oczkach tartki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Majonez łączymy z płynnym miodem, musztardą oraz
Smaki Na Talerzubrukselką Zapiekanka z kaszy gryczanej z białą kiełbasą i brukselką Brukselka pieczona – post dr Dąbrowskiej Brukselka pieczona Brukselka z boczkiem i orzechami Brukselka w sosie szczypiorkowym z nerkowcami i prażoną cebulką Tarta z brukselką Sałatka z brukselką Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Surówka z kapusty pekińskiej, brukselki i fasolki szparagowej w sosie czosnkowym
Dorota SmakujeCzasami do surówki z kapusty dodaję cukinię. Surówka jest wtedy wilgotniejsza. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ryby czy warzywnych burgerów. Składniki: 1/2 główki niewielkiej młodej kapusty lub ćwiartka dużej 1/2 młodej zielonej cukinii pół czerwonej papryki posiekana natka pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól Sos: 1/2 szklanki zimnej wody 4 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 4 łyżki oleju rzepakowego
Czerwień i błękitczerwonej kapusty Czas na surówkę z czerwonej kapusty, którą tak rzadko robimy, a teraz jest jej pełno w każdym sklepie. Skusiłam się i zrobiłam. Składniki: 1/2 kg czerwonej kapusty 1 por 2 średnie jabłka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować. Białą część pora pokroić w półplasterki. Jabłka
talerz przyjemnościwszystkie mam. :) Dziś polecam wam surówkę do obiadu z olejem lnianym i czarnuszką od firmy SemCo . Spora dawka witamin, lepszy smak - dzięki czarnuszce, o której wspominałam już wcześciej, a także dzięki czarnuszce i oleju lnianego zaspokoimy dzienną potrzebę w NNKT, dodatkowo ochronimy błonę śluzową żołądka. Same plusy. Składniki : 1/2 główki białej kapusty 1 spora marchewka
Garnkowe fanaberie10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – Składniki: 1 główka (ok. 800g) małej kapusty pekińskiej (po usunięciu twardych części zostało mi ok. 400g liści kapusty) 1 puszki kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu zalewy) 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (2 razy(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – Wykonanie: Kapustę pozbawić białych, twardych części. Resztę poszatkować dość drobno. Wrzucić do miski. Tuńczyka odsączyć z sosu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tuńczyka i kukurydzę wrzucić do miski z kapustą, dodać majonez
Kulinarne Przebojesię do zapiekania. Kapusta, zioła nadają domowej wędlinie wyjątkowego smaku. A tak zapiekana biała kiełbasa znakomicie będzie smakować z pieczywem, pieczonymi ziemniakami i obowiązkowo z chrzanem. Jak upiec białą kiełbasę surową? Oto mój pomysł na białą kiełbasę. Zapraszam na przepis 🙂 Biała kiełbasa pieczona w kapuście - przepis kiszona kapusta 1 kg biała surowa kiełbasa(...)biała kiełbasa zapiekana cebuli - sałatka wielkanocna z białą kiełbasą i jajkiem Smacznego 🙂 Kiszona kapusta jak gotować? Moi drodzy często spotykam się z krytyką gdy wspominam aby kapustę obgotować. Bo to pozbawianie kapusty tego i tamtego, profanacja i w ogóle. I to po części racja, ale tyczy się kapusty kiszonej spożywanej na surowo. Taką do sałatek, surówek tylko
Dieta moja pasjanową surówkę. Tym razem bez kapusty. Oryginalną wersję tego przepisu znajdziecie na blogu Iwony . Surówka wyszła bardzo smaczna. Dodałam trochę więcej śmietany, ponieważ w domu wolimy bardzie wilgotne surówki. Surówka z pora, marchewki i jabłka Przygotuj miskę, nóż i deskę do krojenia, ręczniki papierowe, tarkę o grubych oczkach, łyżkę, łyżeczkę. Przygotuj składniki: białą i jasnozieloną część z 1 pora
blog.moje-pasje.infocała tęcza kolorów na pochmurne jesienne dni. Surówkę podałam z polędwiczką wieprzową w sosie pomidorowym i ryżem. Składniki: kilka liści kapusty pekińskiej po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki 3 łyżki kukurydzy z puszki posiekana zielenina (koper lub natka pietruszki) Sos: 1/2 szklanki zimnej wody sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Czerwień i błękitsałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego
Czerwień i błękitwiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej części) 2 korniszony kilka gałązek koperku
Czerwień i błękitPulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut. Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 12% sól
Simply Foodvotes ) Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , to całkiem dobry pomysł na przystawkę do obiadu . Pasuje do wszelakiego mięsa . Świetnie wpisuje się także w kuchenne gusta wegetarian . Co najważniejsze jest niesamowicie pyszna i do tego bardzo zdrowa . Skutecznie uzupełni nam niedobory niektórych witamin , w końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie(...)soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól , pieprz do smaku Kapustę pekińską, drobno szatkujemy , przekładamy do miski , solimy , mieszamy i odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie, kapusta powinna puścić sok i nieco zmięknąć . Sok odciskamy i wylewamy . Do kapusty dodajemy: startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, cebulę , pomidory i odsączoną
Ogrodnik w podróży