dziwić gdyż z tego tak prostego warzywa powstają pyszne surówki, zupy, kapusta zasmażana, pierogi, łazanki, bigos… oj długo by pisał. Niewątpliwie cechą wspólną prawie wszystkich dań przygotownych z kapusty jest ich cena. Ich wykonanie kosztuje niewiele. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na kapustę gotowaną. Myślę, iż kapustę w takiej właśnie formie jemy bardzo często. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie(...)kolor. Dodać do gotującej się kapusty. Po 20-u minutach dodać śmietankę i przecier pomidorowy. Kontynuować duszenie przez kolejnych 20 minut. Na koniec dodać drobno krojony koperek. Ja nie podbijałam kapusty ani mąką ani zasmażką. Kapustę możemy także zagęścić miksując 3-4 łyżeki tejże kapusty. Młoda kapusta gotowana O czym warto pamiętać przygotowując kapustę. Kapusta powinna być pokrojona na średniej
mecookstowarzystwie surówki ze świeżych warzyw, np. z kapusty pekińskiej lub z ogórkami małosolnymi. Kotleciki są bardzo tanie, gdyż zrobimy je z podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu, a wychodzą bardzo smaczne i można nimi nakarmić całą rodzinę. Składniki na kotlety z ryżu i warzyw (około 8 sztuk): 200 g ryżu brązowego (może być biały, basmati czy inny ulubiony
e-PrzepisyKulinarnerobiałam surówkę z czerwonej kapusty i mam dla Was na nią przepis. Serwuję ją do każdego mięsa. Najbardziej smakuje mi podawana z pieczoną kaczką a także schabowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula
mecookslepszej surówki niż ta z modrej kapusty... Dzisiejsza wersja zawiera sos sojowy oraz sezam. Składniki: pół główki czerwonej kapusty łyżka cukru płaska łyżeczka soli Sos: 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego szczypta imbiru sól, cukier i pieprz do smaku 2 łyżki białego sezamu Kapustę posiekać
Czerwień i błękitWitam Kochani lato w pełni, więc możemy do woli cieszyć się jego darami-owocami, warzywami. Jednak lato kiedyś się skończy i aby zachować jego cząstkę zapraszam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTaką surówkę, jeśli jeszcze jej nie znacie, po prostu musicie sobie zrobić. Jest pyszna i bardzo uniwersalna, będzie pasowała do większości dań mięsnych. 1 kapusta pekińska 1 długi ogórek zielony 1 pęczek koperku 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki majonezu (u mnie 1 łyżka kieleckiego, 1 łyżka majonezu babuni) odrobina soku z cytryny lub białego octu winnego zioła
Smaki Na Talerzupieprzem białym ,solą ,gałka muszkatołową i imbirem.Wymieszac dokładnie. 5 . Liście kapusty nadziewamy farszem ,zwijamy gołąbki , obsmażamy je na tłuszczu lekko ,podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. 6. Przyprawiamy ulubiona przyprawa uniwersalną ,pieprzem ,gałka i sokiem z cytryny ,sola ,a na koniec dodajemy skórkę cytrynową i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody zagęszczamy sos. Smacznego.Podajemy z surówkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitygodniowym rytuałem jest mięsna kolacja , i do każdej takiej kolacji przygotowuję surówkę , znakomicie nam smakuje , znika szybko . Ale nie koniecznie musi być to na kolacje , także super się sprawdza jako dodatek do obiadu , ale to już zapraszam do wypróbowania dla Państwa . Składniki 1 szt kapusty lodowej 15 sztuk kolorowych pomidorków mini 1 zielony świeży ogórek(...)paczka sera fety 5 łyżeczek oleju sól pieprz ziołowy pieprz biały łyżka balsamico Wykonanie Do wysokiej miski rozrywam naszą sałatę , następnie pomidorki kroję na połówki , ogórka myję i kroję w nierówną kostkę , następnie ser feta rozkruszam , dodaję olej , przyprawiam według uznania smakowego , i dodaję na końcu balsamico i wszystko bardzo dokładnie mieszam
Mój Smakszatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki, jak marchew czy jabłko. U mnie w zeszycie figuruje jako obiadowa surówka, po zrobieniu jej wszyscy stwierdzili, że to jest właśnie Colesław. Wychodzi jej trochę, można więc zmiejszyć proporcje, ale ja dwa słoiki rozdałam, a reszta stoi(...)się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju • 1 łyżka czubata soli Wykonanie
To co kochambiałej kapusty lub 1/2 większej główki 2 małe ogórki 1/2 puszki 425 ml kukurydzy Bonduelle marchew majonez, chrzan, sól Przygotowanie : Kapustę posiekać i sparzyć wrzatkiem na sicie lub posypać solą i pozostawić na ok. 20 min. ( sparzoną również odcisnąć) Posoloną kapustę odcisnąć, dodać pokrojony szczypiorek, startą marchew i ogórki - wymieszać Chrzan połączyć z majonezem i dodać do surówki
Proste Potrawykapusty - 1 duży burak starty na tarce (lub 2 małe) sos: - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka syropu słodzącego (np, z agawy) - 1 łyżka musztardy miodowej (lub innej łagodnej) - 1 łyżeczka soli morskiej Mieszamy i jemy :) ---------- Zapraszam też po przepisy na inne surówki: - ze szpinaku i buraka - z brukselki z rodzynkami - z brukselki i białej
Smakuje zdrowobiała i brązowa tabletka w formie saszetki, która ma nam ułatwić regularność. Każda saszetka zawiera dwie kapsułki, które łykamy raz dziennie – jedna saszetka na jeden dzień, co jest super na wyjazdach i gdy zabieramy ten suplement do pracy. Produkt jest wegański, bezglutenowy i wolny od wypełniaczy, oprócz składników otoczki kapsułkowej. Dieta na jelita – najlepsze przepisy SURÓWKA(...)drobno posiekane 3 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka ostrej pasty chili Pełny przepis: Surówka z topinamburem i rzodkiewką w stylu kimchi KISZONA KAPUSTA Z CZARNUSZKĄ Składniki: garść kiszonej kapusty łyżka oleju lnianego lub rydzowego duża szczypta nasion czarnuszki Pełny przepis: Kiszona kapusta z olejem lnianym i czarnuszką CARPACCIO Z KISZONYCH BURAKÓW Składniki: kiszone buraki (takie jak na zakwas
Ugotowane pozamiatanebiałą kiełbasą Ryż z pieczonym burakiem i oliwkami Makaron z pesto szpinakowym Sałatka z kaszą Pasztet jajeczny Pasztet z jajek Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem Pizza z boczkiem i serem feta Ziołowy omlet na parze z pomidorami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej
Dorota Smakuje