Sałatka grillowa ” Rozpustny Grek w Pekinie „ Rozpustny Grek w Pekinie, to sałatka , która naprawdę jest rozpustna . Zawiera wszystko co było pod ręką , a jednak
Ogrodnik w podróżyNa blogu zrobi się bardziej wiosennie, odchudzę troszkę kuchnię, bo i mnie się to przyda :)Sałatka colesław, czyli jedna z najprostszych surówek z kapusty. Jej nazwa
Kulinarne przygody GatityMy lubimy surówki obiadowe. Wiem jednak, że sporo osób kupuje już gotowe zestawy surówek, czy też innych dodatkó do obiadu. My jednak wolimy zawsze do mięsa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFast foody opanowały nasze kubki smakowe i życie codzienne ;) Idąc do szkoły pracy czy na zwykły spacer kuszą nas zapachami, cenami i szybkością przygotowania. Czy
Tagebuch po polskuJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm(...)się organizmu i powstawanie zmian nowotworowych w komórkach. W czerwonej kapuście znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto ją jeść, gdyż to znakomite źródło: potasu, siarki, wapnia, fosforu, sodu i magnezu. Zwiera również żelazo, cynk, miedź, mangan, selen i fluor. Ma więcej witaminy A i C od białej kapusty, natomiast nieco mniej witaminy K. Ponadto znajdziemy w niej
Kolorowa kuchnia ElkiGołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe! Gołąbki przygotowuję także: z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną z ziemniakami i twarogiem z kaszą w jogurtowym sosie z warzywami i ryżem z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami(...)przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty. Składniki: 800 g mielonego mięsa wieprzowego 120 g białego ryżu 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej) 2 l bulionu/rosołu/wody 1 główka kapusty 1 łyżka masła
Zasmakuj Kuchniryżem, ale już za samą kapustą w którą był zawinięty gołąbek nie przepadałam. Choć uwielbiam kapustę w surówkach czy łazankach , to nie była ona moją faworytką w tej wersji. Tak więc jadłam sam farsz zostawiając na talerzu nietknięte liście kapusty. Dlatego wersja gołąbków bez zawijania tak przypadła mi do gustu. Lubię w nich wszystko i niczego już nie zostawiam(...)zawijania, to naprawdę prosty, syty i co najważniejsze smaczny pomysł na obiad dla rodziny. Składniki: (na 10 sztuk) 500-550 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1/2 białej kapusty 100 g ryżu 1 jajko L 1 mała cebula 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżki bułki tartej 2 torebki sosu
Słodkie okruszkigotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm lub przynajmniej ogranicza produkty zwierzęce, kapusta stanowi źródło inspiracji. Dzisiejszą kapustę z jabłkami przygotowuję zawsze(...)kapusty na gołąbki. Rzadko zdarza mi się trafić idealnie z proporcjami. Czasami liście są tak poskręcane w środku, że nie udaje się zawinąć w nie farszu gołąbkowego. Co wtedy z taką kapusta? Wyrzucić szkoda, więc trzeba ją w jakiś smaczny sposób zagospodarować. Proponuję wtedy zrobić szybką duszoną kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty
Codzienna kuchnia niecodziennaRibollita - toskańska zupa z fasoli, którą dziś możemy znaleźć w menu renomowanych restauracji wywodzi się, podobnie jak pizza, z kuchni chłopskiej, a jak powszechnie wiadomo
Cztery Fajerygotowy. Zapraszam do wypróbowani:) Składniki: około 7 ziemniaków 500 g kiełbasy śląskiej np: Duda 2 duże cebule 3 ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka fasoli białej sól, pieprz do smaku 1łyżka bazylii szczypta oregano, rozmarynu,suszonego lubczyku 1 łyżka czerwonej papryki szczypta chili 1/2 szklanki oleju około 600 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka(...)czas mieszając aż ziemniaki i marchewka będą miękkie. Przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem, dodajemy fasolę z puszki i delikatnie mieszamy. Podajemy na ciepło z surówką np: z kiszonej kapusty. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKaczka.Szlachetny drób, który w naszym polskim wydaniu chyba najlepiej smakuje z owocami. Nie przepadam za kuchnią orientalną i wszystkie dalekowschodnie wersje nie łechtają mego podniebienia.Dziś
BaRepasniej surówki jako dodatek do obiadu. Jednak coraz częściej zdarza mi się robić z jej udziałem dania na ciepło. Jednym z nich jest leczo z młodej kapusty. W skład tego dania oprócz tytułowego warzywa wchodzą też pieczarki, kiełbasa i różnokolorowe papryki. Młoda kapusta jest delikatna w smaku i idealnie współgra z papryką. Leczo z młodej kapusty możemy też wzbogacić dodając(...)wersję tej potrawy. Ja leczo z młodej kapusty podaję z pieczywem, ale może to też być ryż lub kasza. To danie smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień po odgrzaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Leczo z młodej kapusty: 1/2 główki młodej kapusty 200 g kiełbasy 200 g pieczarek 1 średniej wielkości biała cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta
Danka Pichcidodatek do dań obiadowych, a także do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę węgierską do słoików: 1 główka białej kapusty (około 1 kg) 1 kg niedużych ogórków gruntowych 2 papryki czerwone 1 papryka żółta 1/2 kg białej cebuli 1 i 1/2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru (w zależności od upodobań) 1/2 szklanki octu spirytusowego(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Sałatki węgierskiej do słoików: Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na pół. Drobno poszatkować i pozostawić głąb. Kapustę przełożyć do większej miski. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Dodać do kapusty. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki, przełożyć do miski z kapustą. Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Dodać do pozostałych składników. Sałatkę posolić
Danka Pichci