towarzystwie duszonych ziemniaków oraz ulubionej surówki, np. z młodej kapusty czy mixu sałat . Jednak ostatnio naszła mnie ochota na coś innego i tak oto powstał wyśmienity, mięciutki dorsz zapiekany z warzywami. Całość przygotowana w ten sposób smakuje wyśmienicie, a mojej rodzince tak smakowało, że na dokładkę zabrakło! Zamiast dorsza możecie użyć innego filetu białej ryby, na przykład morszczuka
Danka Pichcikopytka i surówka z kapusty pekińskiej zaprawiana sosem balsamicznym. Będąc wegetarianką już pełną gębą doceniłam smak, wartości odżywcze soczewicy, gdzie wcześniej nawet się nią nie zainteresowałam. No ale już nie ma co pisać, czas na degustację. Smacznego ☺️☺️☺️☺️ Składniki: szklanka czerwonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka 1/ 3 małego selera 1 biała cebula
pieprzny smaczekoraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska kiełbasy (około 200-220 g) 1 kawałek łopatki (około 300 g) 1 szklanka wody 2 małe, białe cebule kilka listków laurowych kilka
Ugotowaćznajomych jemy genialnie doprawioną surówkę z kapusty,niezwykle kruchą, chrupiącą,nie za słodką ,nie za kwaśną i później w domu próbujemy taką zrobić i nam nie wychodzi,czegoś brakuje .... To mam dla was pyszny przepis gdzie proporcje zawsze będą takie same i smak zawsze będzie genialny -polecam jest wyśmienita Składniki: 1/2 główki białej kapusty 1 duża marchew
Swojskie jedzonkopasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej), sałatka warzywna(wszyscy ja znacie), sałatka z selerem naciowym( przepis podany wcześniej). Świąteczny obiad: oczywiście Żurek(przepis podany wcześniej), i tym razem w chlebku, warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem
Kuchnia Beatyvotes ) Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy, idealnie nadaje się na poświąteczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Jest lekka, nie zawiera majonezu za to obfituje w warzywa czyli zdrowe witaminy i minerały. Prosta i szybka w wykonaniu,a to sprawia że polecam, idealna na każdy dzień Po za tym , trzeba korzystać z pojawiających się(...)małej kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek, świeżej natki pietruszki 1 mały kawałek, białej części pora ( mniej więcej długości małego palca ) 1 mała zielona papryka, grubościenna bardzo prosty dressing : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, najlepiej tłoczonej na zimno 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Kapustę pekińską
Ogrodnik w podróżywędzona lub biała kiełbasa czy boczek pieczony. Jeżeli nie wiesz co na obiad, wypróbuj przepis na zupę krem z kiszonej kapusty. Z czym podawać zupę krem z kiszonej kapusty? Co zrobić z kiszonej kapusty na obiad Wszyscy znamy zalety kiszonej kapusty, jej właściwości i dobro w niej zawarte. Najzdrowsza kapusta jest spożywana ta na surowo. Surówka z kiszonej kapusty
Dieta moja pasjatygodni. Ryż basmati biały gotowany pół na pół z kaszą jęczmienną wiejską – 1 szklanka ryżu, 0,5 szkl kaszy, łyżeczka soli kłodawskiej, 2 łyżki oliwy z oliwek. Z tej ilości ugotowanego ryżu wyszło nam na obiad dla 5 osobowej rodziny plus 3 dziecięce porcje na kolację do sosu truskawkowego. Gotowa surówka z kapusty z kukurydzą – wystarczy w ostatniej
Dorota SmakujeSposób wykonania : Z kapusty włoskiej usuwamy białe, twarde zgrubienia oraz głąba. Listki drobno siekamy, razem z czerwoną papryką. Z papryki usuwamy wcześniej gniazdo nasienne i pestki. Posiekane drobno warzywa wsypujemy do miski, dodajemy śmietanę lub majonez ( można dać trochę śmietany i trochę majonezu ), doprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy jako surówkę do drugiego dania
Przepisy i porady kulinarneWczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą
Kulinarne przygody GatityDrukuj Słodka surówka z kapustą pekińską, brzoskwinią i kukurydzą 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 porcji Przygotowanie 10 min. Chłodzenie 30 min. Kalorie 130 kcal Słodka i soczysta surówka z kapusty pekińskiej i brzoskwini z puszki. Surówka z przepysznym słodkim sosem śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 większa kapusta pekińska(...)mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Kapustę pekińską opłucz w chłodnej wodzie i osusz. Następnie poszatkuj w drobne paski, usuwając jednocześnie stwardniałą białą część. Brzoskwinie wyjmij z syropu (syropu nie wylewaj, będzie potrzebny do przygotowania sosu sałatkowego), pokrój je w kostkę. Przełóż je do miski z kapustą pekińską. Dodaj odsączoną kukurydzę z puszki. Przygotuj sos – kwaśną
ProstePesto.plSurówka z kapusty pekińskiej z porem i zielonym ogórkiem, przygotowana troszkę na wzór surówki z tego przepisu . Zamiast szczypiorku, jest koperek, a zamiast dwóch rodzajów ogórków, tylko ten zielony. Jak dla mnie pierwowzór zdecydowanie wygrywa pojedynek. Najważniejsze, że rodzince smakowało. 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 dużej 1 ogórek zielony 1 por 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej, kwaśnej(...)śmietany 1 łyżeczka białego octu winnego 1 płaska łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pora kroimy na ćwierć plasterki. Ogórka obieramy ze skórki. Kroimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (można każdą połówkę przekroić jeszcze raz na pół). Majonez łączymy ze śmietaną i octem winnym. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Łączymy
Smaki Na Talerzupyzy (kluski na parze) , surówka lub gotowana modra kapusta i świąteczny obiad gotowy. To nadzienie bywa u nas tradycyjnie już od kilku pokoleń. Po dłuższej przerwie (jakoś tak ostatnio zaniechałam pieczenia drobiu z nadzieniem), więc smakowało nam podwójnie ;-) Składniki: - 1 większa tuszka kaczki (u mnie ponad 2,3 kg - 2 jabłka - 1 szklanka (250ml) białego wytrawnego wina - sól, pieprz - majeranek
Smaczne Zdrowetakiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty
Smakowity Blog Kulinarny