przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności.Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest doskonała. Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście u zaufanego gospodarza).Kapustę zawsze kisi mój mąż ( chwała mu za to) .Podaje więc jego przepis.Zachęcam(...)produkcji, nie muszą to być nie wiadomo jakie ilości.SKŁADNIKI przeliczamy wszystko na 1 kg kapusty:kapusta biała dowolna ilość ( osobiście zszatkowanej kupiłam 20 kg.)kamienna sól niejodowana i tu ok 1,5- 2 łyżki na 1 kg. kapustymarchew 10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukrupół łyżki cukru liść laurowy, ziele angielskie2
W kuchennym oknie EwyTak naprawdę, to najlepsza sałatka colesław jaką do tej pory jedliśmy z mężem. Nie tylko dlatego, że zrobiona samemu, także dlatego że składniki i ich ilość
Zasmakuj Kuchnisosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować je zrobić, więc w końcu(...)marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem
Kardamonovycolesław? Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł. Zapewniam jednak, że moja wersja jest inna. Przygotowując tą popularną surówkę postanowiłam zaimprowizować i zastąpiłam kapustę marchewką i brokułem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i z przyjemnością mogę podzielić się z Wami przepisem. Po odkrojeniu różyczek brokuła, pozostaje twarda łodyga. Przyznajcie sami – wykorzystujecie łodygi brokułów(...)zazwyczaj lądują w koszu? Moim zdaniem są niesłusznie niedocenione, bo zawierają sporo witaminy C, szczególnie ważnej w okresie przeziębieniowym. Znalazłam idealny sposób na zagospodarowanie łodygi brokuła i jest to surówka colesław . Oprócz surowego brokuła, dodaję nie niej marchewkę bogatą w beta-karoten wpływający na kondycję skóry i włosów oraz migdały, które dostarczą nam tiaminy wspomagającej przemianę materii. Składniki
DietologJeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem. Na blogu jest już
Smaki Na Talerzuwodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje(...)całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy. składniki: 500 g ziemniaków(...)rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładziemy cienką warstwę masy ziemniaczanej, na niej farsz i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe podajemy z zestawem surówek i np. pikantnym sosem czosnkowym
Domowy Smak Jedzeniałyżki rybnego sosu 450 g dyni, u mnie Olga mała paczka baby szpinaku, 70 g 3 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Coleslaw 200 g białej kapusty 10 cm pokrojonego pora 1 marchewka, u mnie dwukolorowa 2 łyżki pokrojonej kolendry 2 łyżki ryżowego octu 1 łyżka oliwy sól do smaku Dodatkowo ryż na sypko z czarnuszką(...)sokiem z limonki i zagotuj ze szpinakiem. Włóż rozdrobnione mięso i wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany
codojedzeniawielu polskich domach. Sami też bardzo ją lubimy. Mamy dla was kilka rad, dzięki którym zawsze wyjdzie po prostu pyszna. Przepis na rybę smażoną w panierce Składniki: filety z białej ryby morskiej – u nas najczęściej jest to dorsz, ale może być też morszczuk czy mintaj – jajka, mąka pszenna, buła tarta, sól, pieprz, olej do smażenia(...)bułce. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony – aż panierka zrobi się ciemnozłota. Rada: tym razem rybę podaliśmy z gotowanymi ziemniakami i barową surówką z kapusty pekińskiej, na którą przepis znajdziecie na końcu przepisu. Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa i zdrowa. PRZEPIS Artykuł Ryba smażona w panierce. Obiadowa klasyka w najlepszym
Kulinarna PolskaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaNigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu
Moja DelicjaSzybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek - dziś wyjątkowo konserwowy
Zasmakuj Kuchniubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć(...)odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna wchłonęła nieco wilgoci. Na talerz wysypujemy mąkę
MamaOskarkaTaka kapustka jest świetnym dodatkiem do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych. Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz
Kulinarny S.O.S.