surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:82/103)

Kiszona domowa kapusta 217

przyznam ,że nie ma w tym szczególnej trudności.Odchodzimy od staropolskich zwyczajów deptania kapusty nogami w beczce. My robimy to w sposób bardziej nowoczesny, a kapusta jest  doskonała. Kapusty nie szatkujemy już w domu , bo można kupić na bazarze już zszatkowaną ( oczywiście u zaufanego gospodarza).Kapustę zawsze kisi mój mąż ( chwała mu za to) .Podaje więc jego przepis.Zachęcam(...)produkcji, nie muszą to być nie wiadomo jakie ilości.SKŁADNIKI przeliczamy wszystko na  1 kg kapusty:kapusta biała dowolna ilość   ( osobiście zszatkowanej kupiłam 20 kg.)kamienna sól  niejodowana i tu ok 1,5- 2 łyżki na 1 kg. kapustymarchew  10 dag. na 1 kg. 1 łyżka cukrupół łyżki cukru liść laurowy, ziele angielskie2

W kuchennym oknie Ewy
Colesław 162

Tak naprawdę, to najlepsza sałatka colesław jaką do tej pory jedliśmy z mężem. Nie tylko dlatego, że zrobiona samemu, także dlatego że składniki i ich ilość

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą 53

sosem pomidorowym. Chociaż powiem Wam szczerze, że najbardziej smakuje mi w nich tak naprawdę kapusta. Oczywiście z sosem pomidorowym, nie inaczej. Trochę przypadkiem wylądowało u nas w domu mielone mięso z indyka, więc postanowiłam zrobić z niego gołąbki bez zawijania z indykiem i włoską kapustą. Bez zawijania, bo szybciej. Zresztą już dawno chciałam spróbować je zrobić, więc w końcu(...)marudzę. Ogólnie potrawa wyszła super. Zjedliśmy ją z tłuczonymi ziemniakami i chyba jakąś surówką, ale nie pamiętam już jaką. Taki normalny, domowy, kompletny obiad. Zjedliśmy go do dna. Jeżeli chodzi o kombinacje tej potrawy, można szaleć. Z kaszami, ryżami, rodzajami mięs, kapustami. Jak się uprzecie to i sos z powodzeniem możecie zrobić inny. Moja przyjaciółka wcina np. gołąbki z sosem

Kardamonovy
Surówka colesław z łodygi brokuła i marchewki 248

colesław? Z dużym prawdopodobieństwem mogę powiedzieć, że każdy przynajmniej raz w życiu ją jadł. Zapewniam jednak, że moja wersja jest inna. Przygotowując tą popularną surówkę postanowiłam zaimprowizować i zastąpiłam kapustę marchewką i brokułem. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania i z przyjemnością mogę podzielić się z Wami przepisem. Po odkrojeniu różyczek brokuła, pozostaje twarda łodyga. Przyznajcie sami – wykorzystujecie łodygi brokułów(...)zazwyczaj lądują w koszu? Moim zdaniem są niesłusznie niedocenione, bo zawierają sporo witaminy C, szczególnie ważnej w okresie przeziębieniowym. Znalazłam idealny sposób na zagospodarowanie łodygi brokuła i jest to surówka colesław . Oprócz surowego brokuła, dodaję nie niej marchewkę bogatą w beta-karoten wpływający na kondycję skóry i włosów oraz migdały, które dostarczą nam tiaminy wspomagającej przemianę materii. Składniki

Dietolog
Sałatka z kapustą pekińską i tuńczykiem 119

Jeżeli lubisz lekkie sałatki, to być może zainteresuje Cię przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem, cebulą, kukurydzą i tuńczykiem. Na blogu jest już

Smaki Na Talerzu
Potrawka z królika 187

wodą i zagotować. Zebrać szumowiny jeśli się pojawią. Dodać 2 listki laurowe, 2 goździki i 2 ziarnka ziela angielskiego. Dodać dwie duże marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera i kawałek białej części pora (ok. 10 cm). Dodać 1 łyżeczkę soli i gotować całość do miękkości mięsa, na niewielkim ogniu - nie dolewać wody jeśli wywar mocno się wygotuje(...)całość zagotować. Można dodać jeszcze więcej soku z cytryny i pieprzu jeśli potrawka będzie nazbyt mdła. Potrawkę podawać z ryżem, kaszą lub tłuczonymi ziemniakami i kwaśną surówką, np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
placki ziemniaczane faszerowane kapustą i pieczarkami 141

kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Pieczarki oczyszczamy, kroimy. Cebulę obieramy, roimy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, doprawiamy solą i pieprze. Następnie dodajemy ugotowaną i odciśnięta kapustę, mieszamy i doprawiamy. składniki: 500 g ziemniaków(...)rozgrzaną patelnię z tłuszczem kładziemy cienką warstwę masy ziemniaczanej, na niej farsz i przykrywamy drugą warstwą masy ziemniaczanej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe podajemy z zestawem surówek i np. pikantnym sosem czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak curry z dynią, coleslaw i ryżem 134

łyżki rybnego sosu 450 g dyni, u mnie Olga mała paczka baby szpinaku, 70 g 3 łyżki soku z limonki ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Coleslaw 200 g białej kapusty 10 cm pokrojonego pora 1 marchewka, u mnie dwukolorowa 2 łyżki pokrojonej kolendry 2 łyżki ryżowego octu 1 łyżka oliwy sól do smaku Dodatkowo ryż na sypko z czarnuszką(...)sokiem z limonki i zagotuj ze szpinakiem. Włóż rozdrobnione mięso i wymieszaj Przygotuj coleslaw. Kapustę poszatkuj w piórka. Potnij marchewkę w cienkie słupki. Pokrój por w cienkie paski. Skrop warzywa ryżowym octem i oliwą, dopraw solą, następnie dodaj kolendrę i delikatnie wymieszaj tuż przed podaniem. Surówka powinna być chrupiąca.Ugotuj ryż na sypko i posyp czarnuszką. Podaj kurczak curry posypany

codojedzenia
Ryba smażona w panierce. Obiadowa klasyka w najlepszym wydaniu. PRZEPIS 95

wielu polskich domach. Sami też bardzo ją lubimy. Mamy dla was kilka rad, dzięki którym zawsze wyjdzie po prostu pyszna. Przepis na rybę smażoną w panierce Składniki: filety z białej ryby morskiej – u nas najczęściej jest to dorsz, ale może być też morszczuk czy mintaj – jajka, mąka pszenna, buła tarta, sól, pieprz, olej do smażenia(...)bułce. Smaż na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty z każdej strony – aż panierka zrobi się ciemnozłota. Rada: tym razem rybę podaliśmy z gotowanymi ziemniakami i barową surówką z kapusty pekińskiej, na którą przepis znajdziecie na końcu przepisu.   Surówka “barówka” z kapusty pekińskiej. Kolorowa i zdrowa. PRZEPIS Artykuł Ryba smażona w panierce. Obiadowa klasyka w najlepszym

Kulinarna Polska
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 130

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu

Moja Delicja
Sałatka jarzynowa bez groszku z zieloną ciecierzycą i czarnuszką 155

Nigdy nie byłam fanką sałatki jarzynowej. Głównie przez to, że była zawsze obecna na dosłownie każdej rodzinnej imprezie. Rozgotowane i wygotowane ze smaku warzywa z rosołu

Moja Delicja
Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami 176

Szybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek - dziś wyjątkowo konserwowy

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z białej kiełbasy z kapustą 115

ubóstwiam w kotletach mielonych. Nie lubię kiedy są twarde :) Potrzebujemy: 500 g białej kiełbasy z szynki Maestro Henryk Kania 1/2 główki małej kapusty 1 czerwona cebula 2 jajka 1 szklanka kaszy manny 2 łyżki oleju plus olej do smażenia sól, pieprz mąka do panierowania Kapustę szatkujemy i dusimy na oleju z dodatkiem soli i odrobiny wody. Musi zmięknąć(...)odparować cały sok. Do malaksera wkładamy cebulę i ją szatkujemy. Następnie dodajemy podduszoną kapustę oraz obraną z osłonek kiełbasę. Blendujemy aż powstanie nam masa jak na kotlety mielone. Do masy na kotlety dodajemy jajka, kaszę mannę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Odstawiamy gotową masę na około 15 minut, aby kasza manna wchłonęła nieco wilgoci. Na talerz wysypujemy mąkę

MamaOskarka
Biała kapusta zasmażana 149

Taka kapustka jest świetnym dodatkiem do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych. Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz

Kulinarny S.O.S.