surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:90/103)

Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 218

pojemności około 500 g); Sól; Pieprz. PIKANTNY COLESLAW: 1/4 główki niedużej, białej kapusty; 1/4 główki niedużej, czerwonej kapusty; 1/4 szklanki marynowanych papryczek jalapeno w plastrach; Pół pęczka świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1/2 łyżeczki octu spirytusowego; 2 łyżeczki białego cukru; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól.  DODATKOWO: 4 kulki sera mozzarella(...)Ostrożnie zdjąć nadmiar tłuszczu, który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie

Gospodyni Miejska
Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami koktajlowymi 237

Sałatka z kolorowego makaronu z szynką i pomidorami suszonymi to idealna kompozycja na przyjęcie w gronie najbliższych ale również pomysł na zdrowe i pożywne danie dla

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kapusta, bataty i pelargonie 305

Jest całkowicie jadalna, ale nie zamierzam robić z niej surówek, bigosu czy gołąbków – chcę żeby balkon w listopadzie zdobiło coś, co ucieszy oko. Nasiona kupicie w sklepach ogrodniczych. Dostępne są miksy nasion dające kapusty o przeróżnych kolorach, odmiany o liściach bardziej gładkich, okrągłych lub strzępiastych, kapusty pofalowane, niskie, wysokie.   Kapustę można wysiać wprost do ziemi, na jej stałe miejsce(...)maja.   W naszym klimacie słodki ziemniak nie zakwitnie, będzie rośliną ozdobną tylko i wyłącznie z liści, dlatego warto go połączyć z kwiatami kwitnącymi – tu postawiłam na rabatowe białe, czerwone i łososiowe pelargonie, z dodatkiem komarzycy i pachnącej maciejki. PELARGONIE Żeby podnieść sobie ogrodniczą poprzeczkę jeszcze wyżej, zamiast w maju kupować gotowe sadzonki, pelargonie też posiałam z nasion. Możliwe

Karo in the Kitchen
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 96

trafia się sałatka ze świeżych pomidorów i ogórków, ale wariantów jest 1000. Od ujgurskiej sałatki z makaronem lan say, przez sałatkę z wędliną i majonezem, smażone warzywa a nawet surówkę z surowych ziemniaków, którą jadłam w Chiwie. Kolejną typową przekąską podawanę przed jedzeniem, na śniadanie lub w podróży jest samosa, czyli bułeczka nadziewana mięsnym lub zielonym farszem. Dania z ręcznie(...)resztą bardzo typowe dla Uzbekistanu, gdzie wiele osób wykonuje różne z zachodniego punktu widzenia bezsensowne czynności. Staruszki zamiatają miotłą pobocze autostrady, każde drzewo jest do połowy pomalowane białą farbą, wieczorem wszyscy myją chodnik przed swoim domem a na obiad jest ręcznie robiony makaron, którego każdy kawałek wyrobiono oddzielnie. Najpopularniejszym tego typu daniem jest lagman, czyli makaron w kształcie domowego

Ugotowane pozamiatane
Kuchnia wegetariańska 140

Kuchnia wegetariańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Indii. Wegetarianie wyznają, że stosują dietę by pomóc cierpiącym zwierzętom niemniej jednak powodów jest znacznie więcej dotyczą one

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dorsz z kiszoną kapustą curry 135

który unosi się w domu mimo wentylacji w kuchni. Drugim (mniejszym) powodem jest brak pomysłu na rybę. Najczęściej przyrządzam smażoną - w panierce lub bez, a do tego klasyka - surówka z kapusty kiszonej i ziemniaki. Czasami zrobię zapiekankę. Książka autorstwa Karola Okrasy i Doroty Wellman, przygotowana dla Lidla, jest przebogatym źródłem inspiracji. To nie tylko ryby na świąteczny stół, ale też(...)kapusta curry:  2 szalotki, drobno pokrojone 1 średnia cebula  ząbek czosnku, posiekany  oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku  ½ łyżeczki startego imbiru 150ml mleczka kokosowego 50 ml słodkiej śmietanki 30% 200 g kiszonej kapusty, posiekanej 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól, biały

bistro mama
Kalarepa to warzywo zdrowe i smaczne 60

kalarepy – Kohl, to „kapusta”, Rübe – „rzepa”, w wolnym tłumaczeniu „kapusto-rzepa”. Do Polski kalarepa dotarła w XIX wieku ze Szwajcarii i Austrii. Jej smak nie zyskała jednak uznania. Największe uprawy kalarepy znajdują się w Azji Południowo – Wschodniej, Europie Północnej i Zachodniej. W Europie uprawiana jest w Szwajcarii, Niemczech, Austrii we Włoszech i Hiszpanii. Występuje w zielono-białym, fioletowym i żółtym(...)bólu zęba. Ciekawostki o kalarepie Wiele odmian było znanych w starożytnym Rzymie, około 201 p.n.e. Najwcześniejsze wzmianki o kapuście podobnej do rzepy opisał Pliniusz, historyk i pisarz rzymski, którą nazwał „kapustą pompejską”. Było to danie dla ludu, podawano ją niewolnikom. „Kapusta pompejska” stanowiła źródło energii, niezbędnej do wykonywania ciężkiej pracy. Kalarepa rosła w ogrodzie, świętego cesarz rzymskiego Karola Wielkiego. Uważa

ProstePesto.pl
Zasady zdrowego odżywiania, czyli #WYZWANIE5PORCJI warzyw i owoców + przepisy 159

funkcjonowania naszego organizmu. Możemy sięgać oczywiście po swoje ulubione warzywa i owoce (również soki), ale nie należy zapominać również o pozostałych. Czy wiecie, że kolor ma znaczenie? Nawet papryka czerwona, biała i zielona różnią się zawartością witamin i minerałów. Dlatego też należy spożywać warzywa i owoce z różnych grup kolorystycznych. Co dostarczają nam poszczególne grupy kolorystyczne:  żółte lub pomarańczowe(...)agrest, szparagi, soki warzywne z zielonych warzyw. białe - to bogactwo  flawonoidów. Dzięki ich wysokiej zawartości są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i rozkurczowo. Dlatego ich spożywanie polecane jest szczególnie w okresie przeziębień.  Warzywa i owoce z tej grupy: cebula, por, czosnek, różne kapusty, cykoria. fioletowe - swoją barwę  zawdzięczają antocyjanom, które mają

Passions hobbies life
Niemiecka sałatka ziemniaczana na grilla 394

Jeśli szukacie szybkiego dodatku do potraw z grilla to polecam Wam ten przepis. Sałatka ziemniaczana na grilla to błyskawiczny dodatek, który stworzycie dosłownie z 3 składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
JARMUŻ 161

się na stałe w połowie lipca. Z odchwaszczeniem jarmużu nie ma większego kłopotu, ponieważ szybko się rozrasta i przykrywają powierzchnię rozłożystymi liśćmi. Zabiegi pielęgnacyjne są takie same jak przy kapuście. Zbiór jarmużu rozpoczyna się w listopadzie i może trwać do wiosny. Kędzierzawe liście wycina się tuz przy łodydze zaczynając od dołu. Liście mogą być zbierane zimą, w okresie mrozu. Najważniejszymi(...)która tradycyjnie jest spożywana w Halloween. Jest o rodzaj puree z ziemniaków z dodatkiem poszatkowanego jarmużu lub kapusty. Liście jarmużu są dość twarde. Młode liście jarmużu można jeść na surowo, ze starych należy wyciąć żyłki. Ma specyficzny zapach, gdyż nieco przypomina zapach kapusty lub kalafiora i ma również specyficzny smak. Częścią jadalna jarmużu są liście, które można jeść w stanie

Ciastka - domowe słodkości
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 197

biała rzodkiew 6 cebulek dymek Wykonanie: Kapustę przekrawamy u nasady, a następnie rozrywamy rękami na podłużne cztery części. Każdą z nich dokładnie solimy zwracając uwagę, aby przestrzenie między liśćmi były pokryte solą. Wszystkie części kapusty wkładamy do dużego naczynia np. garnka, ciasno pakujemy i odstawiamy na 90 minut. Co 20 minut przewracamy całość w jednym kierunku, tak aby kapusta(...)pizzy Smacznego! * Przepis podejrzałam u MinimalistBaker . Kapusta pekińska przygotowana do nasolenia Posolona kapusta pekińska odstawiona na 90 minut Umyta i osuszona kapusta pekińska Sos chili z sosem rybnym w blenderze i pokrojone warzywa Sos mieszamy z warzywami Natarta sosem i warzywami kapusta pekińska upakowana w naczyniu Zwykle dociskam talerzykami ciasno upakowaną kapustę w naczyniu do kiszenia Przygotowane kimchi fermentuje Bąbelki

Lamarida.pl
100 przepisów na Sylwestra 1310

brokułami Chrupiąca sałatka warzywna z szynką i serem Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami(...)szynką Semifreddo jagodowo-truskawkowe Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat  Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Sorbet bananowo-truskawkowy z owocowym crunchy Sorbet jeżynowy z białym winem Sorbet truskawkowy Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką

Moja smaczna kuchnia
Kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym 61

który przygotujesz w zaledwie 30 minut. Curry przygotowane z filetu kurczaka, żółtej pasty curry, świeżych ziół, cukinii i pomidorów z puszki. Curry smakuje fantastycznie z ryżem jaśminowym i surówką ze świeżej kapusty i marchewki. Ten łatwy przepis na curry możesz dostosować do swojego smaku. Wybierz swoje ulubione mięso i warzywa i spraw, aby było tak łagodne lub tak ostre(...)koktajlowe, doprawić do smaku sosem rybnym i sokiem z limonki. Gotowe curry z kurczaka podajemy ze świeżymi ziołami: kolendrą lub bazylią oraz ryżem jaśminowym i ewentualnie z ulubioną, sezonową surówką. Ten kurczak curry z cukinią i mlekiem kokosowym to jednogarnkowe danie, które jest zdrowe, fantastycznie kremowe, pachnące, pyszne i niesamowicie proste do zrobienia. Kurczak curry. Oto kilka innych przepisów

Moja Książka Kucharska