surówka z białej kapusty - 1537 przepisów (strona:83/103)

Biała kapusta zasmażana 149

Taka kapustka jest świetnym dodatkiem do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych. Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz

Kulinarny S.O.S.
Mix sałat z serem bałkańskim, pomidorkami i oliwkami 159

Szybka sałatka na imprezę czy na co dzień, np. do pudełeczka do pracy. Przekąska pożywna i zdrowa. Wystarczy kilka oliwek, pomidorków, jakiś ogóreczek – dziś wyjątkowo

Zasmakuj Kuchni
Pak Choi duszone w pomidorach 71

Pak Choi to chińska kapusta  używana  do zup, jak również  jako dodatek do duszonych mięs. Ja zazwyczaj robię j ą  z

magiczna kuchnia Kasi
Zielona surówka z porem 156

fareast-language:EN-US;} Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, natkę bardzo drobno. Jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i zaraz skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Por cieniutko pokroić w pół krążki i posolić aby lekko zmiękł . Wszystko razem wrzucić do miski, przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Wymieszać z jogurtem połączonym z majonezem. Surówka ma świeży lekko ostrawy smak

W garach u Gosi
ZAPIEKANKA Z PIEROGÓW - COŚ Z NICZEGO. 140

Dziś łatwy ,ale pyszny przepis na wykorzystanie resztek z lodówki i zamrażarki. Pierogi np.z kapustą lub z mięsem ( jeśli mrożone to najpierw je  ugotować ,przecedzić ,przelać zimną wodą) Jeśli kupujemy to robimy z 2 paczek gotowych. 25 dag.pieczarek 1.5 łyżki masła 1 łyżka płaska mąki pszennej 1 szkl.gorącego mleka( 100 ml.zimnego odlać resztę zagotować). 1/2 szkl.šmietany(...)Tłuszcz bułka tarta do formy ********** **************************************  1. Pieczarki opłukać , osączyć , pokroić w paski i podsmażyć na tłuszczu do odparowania wody. 2 . Na osobnej patelni z tłuszczu i mąki przygotować białą zasmażkę , rozprowadzić czesc8a zimnego mówią , dodawać mieszajàc pozostałe wrzące mleko , zagotować.  3 . Połączyć się ze šmietaną i pieczarkami , doprawić do smaku solą. 4 . Gotowe pierogi

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalafior. Najzdrowsze warzywo w kuchni 69

Kalafior to roślina jednoroczna z rodziny kapustowatych, gatunek kapusty warzywnej, jedno z najczęściej uprawianych warzyw ogrodowych. Pochodzi z rejonów wybrzeży Morza Śródziemnego i terytorium Azji Mniejszej. Najstarsze pisemne informacje o jego uprawach datowane są na VI w.p.n.e. Kalafior pochodzi z Cypru, nazywany był kapustą cypryjską. Warzywo było popularne w starożytnej Grecji i Rzymie, skąd dotarł do Europy. W Polsce pojawił(...)Włoszech, Wielkiej Brytanii, Belgii i Francji. Chiny należą do największego producenta kalafiorów na świecie. Największa produkcja kalafiora w Polsce to południowo-wschodnie tereny kraju. Popularna odmiana to kalafior o białych „różach”. Mniej popularne to kalafiory o kolorze fioletowym, żółtym, zielonym i brązowym. Kalafior to bogactwo witamin: z grupy B: B1, B2, B3, B6, B9, witaminy A, C, K, E. Zawiera

ProstePesto.pl
Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach. 90

miało na to wpływ jej wszechstronne gastronomiczne użycie. Możemy z niej przygotować praktycznie wszystko. Zupy, wywary, placki, dodatki do obiadu, kluski, frytki , chipsy, soki , dżemy, ciastka owsiane , ciasto marchewkowe, surówki. Jest również przepyszna surowa, bez żadnej obróbki. Idealna jako przekąska dla dorosłych, dzieci (nawet tych najmniejszych – słupki marchewki służące jako gryzak). Marchewka to bogate źródło witaminy(...)Wszystkie rodzaje marchewek są dobrym źródłem witamin, minerałów czy błonnika. Jednak te fioletowe zawierają również antocyjany (przeciwutleniacze znajdujące się w fioletowych owocach i warzywach takich jak czerwona kapusta, jeżyny, winogrona). Antocyjany jako przeciwutleniacze pomagają chronić nasz organizm przed stresem oksydacyjnym czyli wspomagają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Uważa się, że dieta bogata w te substancje może zmniejszyć ryzyko chorób cywilizacyjnych

wysmienity
4x kulinarne inspiracje lutego 160

Zamiast bulionu używam posolonej wody, a jeśli nie mam białego wina, sprawdza się też czerwone. Risotto trzeba często mieszać, żeby ryż się nie przypalił. 2. Olej z pestek dyni: Odkryty dzięki Lindzie 😊 ! Świetnie smakuje, ma taki dymny, lekko wędzony posmak umami. Dodaję naprzemiennie z olejem lnianym do: ziemniaków, kasz, gulaszy, surówek, czasami do chleba, zawsze surowy. 3. Wege zakupy: - Rossmann(...)Karolina :).   4. Bar za rogiem , Krynica Górska, pyszne, domowe jedzenie w niskich cenach. Bar oblegany w godzinach południowych. Na zdjęciach: 'babcina' zupa jarzynowa i pierogi z kiszona kapustą

Qlinarnie i Qlinarnie
Wiejskie roladki schabowe 244

kiełbasą a wszystko to oplecione i zasmażone w cieniutkich plasterkach boczku.Pyszny i bardzo treściwy obiad. Polecam! Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 1 ogórek kiszony 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej cebuli) 1/3 czerwonej papryki 1 wędzona kiełbasa polska 5 cienkich plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 300 ml gorącej wody lub bulionu 1 łyżka mąki(...)obracając roladki *** *** Po tym czasie, powstały sos doprawiamy do smaku i zaciągamy mąką lub śmietanką *** *** Roladki podajmy z ziemniakami, kaszą lub kluskami i ulubioną surówką*** *** SMACZNEGO *** Do tego dania polecam pyszną surówkę z kiszonej kapusty: Surówka z kiszonej kapusty i papryki       Artykuł Wiejskie roladki schabowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Mołdawska placinta z serem 96

Mołdawska placinta z serem chleb z serem smażony na patelni. Mołdawska placinta z serem jest typowym przykładem bieda kuchni i jednym z najbardziej charakterystycznych dań tego

Cztery Fajery
Kotlety mielone z mięsa i kapusty 105

białej kapusty 1 duża biała cebula 1 jajko łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy Dodatki: 120g kaszy pęczak ogórki małosolne wg przepisu mojej babci natka pietruszki do posypania Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę przełożyć do dużej miski i zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, żeby kapusta(...)zmiękła. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na patelni na łyżce oliwy, odstawić do ostygnięcia. Mięso włożyć do dużej miski, dodać do niego ostudzoną cebulę i dokładnie odciśniętą z wody kapustę. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem, wbić jajko i wymieszać dokładnie. Z powstałej masy formować kotlety mielone i przekładać je do szklanego/ceramicznego naczynia żaroodpornego (nie trzeba go smarować tłuszczem

Dietolog
Biała kiełbasa z chili i cebulą zapiekana w piwie i miodzie 206

się sięgać po nielubiane składniki i produkty i eksperymentujcie, bo jak się okazuje mogą omijać Was przepyszne rzeczy! Ja nie znosiłam białej kiełbasy przez całe życie... :) Składniki (na 2-3 porcje ): 6-8 cienkich kiełbasek białych dobrej jakości 1 mała czerwona cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 3 łyżeczki musztardy (u mnie czeska) grubo mielonej 1 duża(...)się zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone.             Ja podałam na obiad, z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty. Kiełbaski świetnie też smakują z kiszoną kapustą zasmażaną i pieczywem. Spróbujcie! :) Uwaga: nie publikuję anonimowych komentarzy i nie odpowiadam

Kuchnia Prezydentowej
Pieczonka domowa (mój pomysł) 219

Pieczonka domowa (mój pomysł)    ziemniaki pieczarki papryka cebula oliwa z oliwek pieprz ziołowy majeranek sól (składniki można dodawać dowolnie, można na przykład dodać również oliwki, kapustę białą, pomidorki…) Podstawa wykonania wg wymienionych przeze mnie składników: Formę żaroodporną (lub blaszkę) smarujemy oliwą na dnie. Ziemniaki obrane ze skórki, kroimy na grube plastry(...)polewamy całość leciutko oliwą (opcja bez masła) i wstawiamy do piekarnika, aż ziemniaki zmiękną. Wtedy wyciągamy formę i całość mieszamy, odstawiamy na 5 minut i podajemy z dowolną surówką lub mizerią. Jeśli chcemy dodać masła zamiast oliwy – pomijamy dolanie oliwy w trakcie pieczenia i kiedy ziemniaki zmiękną, wystawiamy formę, dodajemy trochę masła, potem mieszamy, odstawiamy i jemy ;) BOSKA

Tradycyjna kuchnia inaczej
Czym zastąpić sól 131

Czym zastąpić sól przepisy na mieszanki ziół zamiast soli. Czym zastąpić sól,  żeby jedzenie nie było mdłe i nadal Ci smakowało? Pewnie tak jak ja

Cztery Fajery
marynowane piersi kurczaka a`la zrazy... 155

kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką lubisz umyte piersi włożyć do woreczka i rozbić(...)minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Duszona biała kapusta 88

Ten sposób na kapustę pojawił się w moim rodzinnym domu wiele lat temu wraz z odwiedzinami ciotki. Pewnego dnia zrobiła ją na obiad i choć ciotka

Kulinarny S.O.S.
Domowa kiszona kapusta 93

Najzdrowsza i najłatwiejsza chyba do zrobienia surówka na zimę. Kiszona kapusta stanowi również podstawę wielu dań i większość z nas ją bardzo lubi. Jeśli chcemy ukisić większą ilość kapusty najlepiej zrobić to w kamiennym naczyniu i dopiero jak się ukisi przełożyć do słoików. U mnie niestety nie ma zbyt dużo miejsca na przechowywanie kapusty, dlatego co pewien czas kiszę(...)kiszenia wybierać należy dojrzałą kapustę o mocno ściśniętych liściach na główce. Do kapusty oprócz kminku można dodać kilka ziaren ziela angielskiego i ze 3 listki laurowe, chociaż kapusta ukiszona z samą marchewką jest również bardzo smaczna. Kiszona kapusta jest cennym źródłem witaminy C i powstającego w procesie kiszenia probiotyku w postaci kwasu mlekowego. Kapusta świetnie działa na nasz układ trawienny

Gotuj w domu