sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:104/135)

Biała polewka. Zupa ziemniaczana na maślance 159

Jest lekko kwaskowa, zawiesista i zaskakująco smakowita. Jeśli nigdy jej nie próbowaliście to mocno zachęcam. Postne danie kojarzy mi się najbardziej z marynowanym śledziem, podanym z ziemniakami i sosem jogurtowym albo śmietanowym. To właśnie jadało się najczęściej w piątki u mojej Babci. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
GOŁĄBKI WIGILIJNE 311

liści.Następnie na każdy liść nałożyć 2 łyżki farszu, zawinąć.Gotowe gołąbki przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody, gotować ok. 25 min na małym ogniu. Podawać z sosem grzybowo-śmietanowym lub z pomidorowym

pieprzny smaczek
Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak - jak z McDonald's 2969

śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany). Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżce ketchupu (lub sosu chili) i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka listków rukoli, dwie porcje kurczaka, ok. 2-3 plasterki pomidora i pokrojony ser. Tortille zawijamy w kopertę lub rożek. Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec

Słodka Strona
Spaghetti z mięsem w sosie szpinakowym 148

rosło, z ledwością starczyło na jeden obiad. Suma Sumarą cały szpinak z grządki trafił na talerz ze spaghetti. Nazbierałam go aż dwie garści. No ale starczyło na aromatyczny sos szpinakowo-śmietanowy, z dużą ilością czosnku, a wszystko w towarzystwie mięsa i oczywiście makaronu.  Składniki: 500 g mięsa mielonego 2 garście szpinaku 1 cebula 4-5 ząbków czosnku

na moim stole...
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 226

cebulą, a następnie podduszone warzywa. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 1/3 startego sera. Tak powstałym sosem serowo-śmietanowym zalewamy zapiekankę, a jej wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy 20-30 minut. Smacznego

KasiekGotuje
rolada cielęca z żurawiną 114

mojej kuchni, wróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin.    Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina

Miód i pieprz
Tarta warzywna 56

sezonie na świeże warzywa i owoce można zrobić sycącą tartę z nadzieniem z samych warzyw. Lekko twarde warzywa w sosie serowo-śmietanowym świetnie się komponują z kruchym ciastem tarty

Milion Smaków
Mazurek z kremem czekoladowym z pieczonymi gruszkami i orzechami włoskimi 140

trochę wariacji z owocami i śmietanowymi kremami. Mazurki w moim wydaniu przypominają torciki i słodkie tarty. Ale warto je wypróbować, bo są pyszne! Miks kruchego mazurkowego ciasta, czekoladowego śmietanowego kremu, deserowego sosu, smak dopełnia soczysta pieczona gruszka której towarzyszy idealnie pasujący do niej orzech włoski. Moja rodzina już nie może się ich doczekać. Wypróbujcie koniecznie :) Składniki: (na tortownicę

KreatywnePiny
Domowa Pizza Kebab 2944

ogórki, cebulę, paprykę. Na sam wierzch dajemy kurczaka i wszystko posypujemy tartym serem. Pieczemy ok. 7-10 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (ok. 250 stopni). Gotową pizzę polewamy sosem czosnkowym lub śmietanowym. *nie za długo, pamiętajmy, że mięso będzie się piekło również w piekarniku Moje posty

Słodka Strona
Domowe Snack Wrap jak z McDonald's 8018

Majonez mieszamy ze śmietaną w proporcji 3 łyżki majonezu na łyżkę śmietany (możemy użyć samego majonezu - bez dodatku śmietany). Każdą tortillę smarujemy po ok. łyżeczce ketchupu i sosu majonezowo-śmietanowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kurczaka i pokrojony ser. Zawijamy w kopertę. Całość dodatkowo możemy przez chwilę zapiec w piekarniku. *torille w Snack Wrap'ach z restauracji McDonald są mniejsze niż

Słodka Strona
Surówka z selera z rodzynkami 271

posypać cukrem i wymieszać. Do miseczki zetrzeć skórkę z cytryny (1 łyżeczka), dodać majonez, śmietanę i pieprz i dobrze wymieszać powstały sos. Do selera dodać odsączone rodzynki oraz sos majonezowo-śmietanowy i dobrze wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Sok z cytryny można zastąpić mniej zdrowym kwaskiem cytrynowym. Rodzynki (w wersji bardziej wytrawnej, dla samych dorosłych) można namoczyć w białym, wytrawnym

Gospodyni Miejska
Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi 435

Grillowa sałatka ziemniaczana z ogórkami konserwowymi... Kawałki ziemniaków. Kosteczki ogórków konserwowych. Drobno posiekany koperek. I sos majonezowo-śmietanowy. Prosta, szybka i tania. Idealna do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków; 2 średnie ogórki konserwowe; Pęczek koperku; 4 łyżki majonezu; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Ziemniaki wyszorować pod bierzącą

Gospodyni Miejska
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 181

pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie. Ułożyłam delikatnie muszle na dnie. Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy! Zalej nim muszle makaronowe. I do piekarnika. Aż muszle się zapieką i napęcznieją w sosiku. Po upieczeniu zostaw je jeszcze w środku, niech do siebie dojdą. Wyłóż

Z Kuchni Do Kuchni
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc PAŹDZIERNIK 2014 123

obserwujących       23 posty 47 ,463 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Roladki z kurczaka w szynce wędzonej   Makaron z sosem warzywno-śmietanowym     Lunch box po męsku Po więcej zdjęć zaglądajcie na Instagram blogowy . Dziękuję

Magiczne Życie Marty
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym 409

Sesja minęła! Jest idealny czas, aby próbować nowe mieszanki smaków. Dzisiaj chciałabym Wam pokazać mój jeden z lepszych i szybszych sposobów na głód i na kurczaka!:) Kurczak w sosie porowo-śmietanowym piersi z kurczaka - 0.5 kilo  por - 1 sztuka śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek kostka rosołowa (lub bulion) olej do smażenia, (lub oliwa) przyprawy: sól, czarny pieprz

Kuchnia moimi oczami