bułką tartą. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Mus: do garnka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie truskawki przekładamy do blendera i blendujemy, a wygotowany z nich sos odlewamy do garnka - wykorzystamy go do ponczu. Krem: Serek waniliowy miksujemy, żeby nadać mu puszystości. W innej misce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i śmietanfixem(...)herbaty dodajemy sok z cytryny, sok z truskawek i słodzimy do smaku. Przestudzony biszkopt kroimy na 3 blaty. Nasączamy go ponczem, wykładamy połowę musu, a na mus nakładamy masę śmietanową. Następnie układamy drugi blat biszkoptowy, ponownie nasączamy ponczem, wykładamy mus (trochę musu można zostawić do dekoracji), na to masę śmietanową. Na samą górę układamy trzeci blat biszkoptowy, nasączamy go ponczem
Państwo Wojtczuk gotująQuiche (czytaj: kisz) to rodzaj wypieku w formie placka składającego się ze słonego, kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie stanowi mięso, bądź warzywa z przyprawami. Quiche zawsze jest wytrawny, w odróżnieniu od tarty, która może być albo wytrawna albo słodka. Prezentuje się ciekawie i stanowi idealne danie przekąskowe, na ciepło i na zimno. Świetna(...)rodziny i znajomych, na lunch, obiad lub kolację. Upieczona w ceramicznej formie dłużej utrzymuje ciepło. Główne składniki dzisiejszego quiche to jarmuż, ananas i orzechy nerkowca, zatopione w aromatycznym sosie na bazie mleka kokosowego. Sos jest lekko pikantny, przyprawiony na azjatycką nutę: czosnkiem, imbirem, curry i papryczką chili. To znakomite "towarzystwo" dla jarmużu. Jeśli jeszcze nie oswoiłeś jarmużu, ta kombinacja smakowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Farsz: ok. 600g białego sera półtłustego 1 duży cukier waniliowy 1 płaska łyżka cukru pudru 3 kropelki olejku śmietankowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewa śmietanowa: 200ml śmietany 30% 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1 jajko Sposób przygotowania: W misce umieściłam składniki ciasta naleśnikowego, czyli: mąkę tortową, sól, jajko, mleko i wodę. Wszystko(...)drugiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zimną śmietanę przelałam do miseczki. Wbiłam do niej jajko i wsypałam cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko dokładnie rozmieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowaną zalewą śmietanową polałam naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawiłam do piekarnika i zapiekałam naleśniki przez ok. 30minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekarnika nie nagrzewałam wcześniej. Naleśniki są gotowe
Waniliowe Improwizacjekalarepki, ogórka, truskawek i fety Wykonanie: Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie(...)Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd – zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki – dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie. Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszuka głód. Artykuł Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety pochodzi z serwisu
Pomysłowa kuchniacałkowitego wychłodzenia. Jaja na twardo obierz . W gorącym rosole rozpuść żelatynę szybko i dokładnie, aby nie pojawiły się grudki. Odstaw do wychłodzenia. Śmietankę ubij na sztywno, dodawaj następnie sos ziołowy z czosnkiem i ciągle miksując dosmacz solą i pieprzem. Na koniec wlej tężejący rosół i zmiksuj. Keksówkę wyłóż folią spożywczą. Jeśli masz podłużną silikonową formę to będzie ona idealna, gdyż(...)zmarszczek" jakie daje właśnie folia spożywcza. U mnie jest właśnie folia spożywcza., ale następnym razem będzie już forma silikonowa. Szynkę, kukurydzę oraz warzywa mieszamy razem. Wrzucamy do masy śmietanowej, szybko, ale delikatnie mieszamy, gdyż ta już zacznie nam tężeć. Na dno formy układamy całe jaja jedno za drugim i wkładamy masę. Wygładzamy łopatką. Wkładamy do lodówki.Przed podaniem
Z Kuchni Do Kuchnikładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka! Klienci po prostu to uwielbiają. Zrobiłam bardzo podobnie, jak w pracy - zmieniłam tylko nadzienie i zamiast w jednej(...)wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym w smaku sosem, dobrze jest więc dodać jakiś pikantny element do środka. Moje wczorajsze quiche smakowało naprawdę fantastycznie i chociaż już po małym kawałku człowiek czuł się syty i szczęśliwy
Kuchnia Prezydentowejrobi :) ja tylko zrobię szybką sałatkę i czekam leżąc do góry brzuchem aż się upiecze :D Ale nie zawsze piekę jako obiad - czasem jako przekąskę z dipem czosnkowym lub śmietanowym :) choć możliwości jest jeszcze wiele :) Składniki: 2,5 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki(...)naturalny, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Płatki kukurydziane drobno kruszymy (ja wsypywałam partiami do woreczka i rozbijałam tłuczkiem do mięsa). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z "sosu", obtaczamy w pokruszonych płatkach i układamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Można skropić odrobiną oliwy z oliwek, ale nie jest to konieczne. Zapiekamy około 50 min. w temperaturze
Kolorowy Przepisowniktemperaturze 170ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. W taki sam sposób upiec pozostałą część ciasta. Ciasto wystudzić. W trakcie pieczenia ciasta, przygotować masę śmietanową oraz czekoladową polewę. Masa śmietanowo - malinowa: · 125 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej · 125 g malin (można użyć(...)łyżka płynnego miodu W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać, mieszając energicznie rózgą na małym ogniu, aż poszczególne składniki się połączą i powstanie gładki i błyszczący sos czekoladowy. Lekko przestudzić. Uwaga: Sosu może wyjść nieco więcej, więc można go później wykorzystać do innego deseru lub jako polewa do naleśników. Dodatkowo: · garść malin
Calzonella.commasy odlać i wstawić do lodówki, a do drugiej dodawać stopniowo (stale miksując) roztopioną czekoladę (trzeba pamiętać, że czekolada musi być całkowicie ostudzona przed dodaniem jej do zimnej masy śmietanowej). Biszkopty maczać w kawie, następnie wyłożyć nimi najpierw boki, a następnie dno tortownicy. Masę czekoladową przelać do tortownicy, wstawić na ok. 20 min. do zamrażalnika (aby zesztywniała i nie wymieszała(...)zmiękło i dało się łatwo pokroić (najlepiej odkroić tyle, ile akurat potrzebujemy, a resztę przechowywać w zamrażalniku). Udekorować bezami lub wiórkami czekoladowymi, można też polać ulubionym likierem lub sosem czekoladowym
Domowa Cookierenka Agi200g mieszanki marchew z groszkiem, mrożonej 4 łyżki kukurydzy konserwowej 100g szynki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 100ml śmietanki kremówki 5 łyżeczek żelatyny 150ml bulionu warzywnego 4 łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy(...)pieprzem i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy zimny bulion z żelatyną i mieszamy. Keksówkę wykładamy folią spożywczą. Na środku układamy jajka, wokół wykładamy warzywa z szynką. Całość zalewamy masą śmietanową i wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Gotową terrinę kroimy w 1cm plastry. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnipewno wywołają zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju(...)puszystą jasną masę dodaję szpinak i ekstrakt z wanilii dodaję mąkę i mieszam wszystko łyżką przekładam ciasto do papilotek piekę 25 minut w 170 stopniach C. SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY Z MASCARPONE I LIMONKĄ: 400 ml. śmietanki 30%, lub 36% (bardzo zimnej) 100 ml. mascarpone limonka, sok i otarta z niej skórka 2 łyżki cukru pudru WYKONANIE: ubijam
Upiecz sobie babeczkękrólową w mojej kuchni jest cukinia. Choć sama w sobie nie ma wyrazistego smaku to w połączeniu z pomidorami, czosnkiem i cebulą nabiera blasku. Dzisiaj miała być w wydaniu śmietanowym, jednak ukochane pomidory wygrały. Składniki: 1 cukinia 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów w puszce 200 g makaronu kokardki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku olej sól(...)sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać świeże pomidory ( należy je sparzyć, obrać
la cucharakrólową w mojej kuchni jest cukinia. Choć sama w sobie nie ma wyrazistego smaku to w połączeniu z pomidorami, czosnkiem i cebulą nabiera blasku. Dzisiaj miała być w wydaniu śmietanowym, jednak ukochane pomidory wygrały. Składniki: 1 cukinia 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka pomidorów w puszce 200 g makaronu kokardki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku olej sól(...)sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać świeże pomidory ( należy je sparzyć, obrać
la cucharaPrzepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem(...)kroimy w kostkę i mieszamy z podsmażonymi warzywami. W naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
e-PrzepisyKulinarne