sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:112/135)

Do chleba, panie szparag! 158

kcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych  afrodyzjaków. " http://www.poradnikzdrowie.pl Bardzo kobiece to warzywko! :D Sezon na smukłe piękności króciutki. Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie. W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo(...)Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć. 5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę. 6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem. 7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
10 PRZEPISÓW NA PROSTE I SMACZNE DESERY 190

przepis tutaj Pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni.  NAJPROSTSZY DESER Z RICOTTY I BORÓWEK- TYLKO 4 SKŁADNIKI-  przepis tutaj Uwielbiam szybkie(...)Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI-  przepis tutaj Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika

Zrób to smacznie
Lody ciasteczkowe 92

się grudki, musisz zacząć wszystko od nowa. Do ubitej śmietany dodaj słodzone mleko skondensowane, następnie szybko wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły, a masa była jednolita. Do masy śmietanowej rozkrusz ciasteczka. Kawałki nie powinny być zbyt małe – w gotowych lodach muszą być wyczuwalne i widoczne. Wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tak aby ciasteczka był równomiernie rozprowadzone po całej(...)Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Lody ciasteczkowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Panna cotta z granatem 179

Panna cotta to bardzo delikatny deser, który rozpływa się w ustach. Śmietanowa masa z kwaśnym granatem - jak dla mnie połączenie idealne! Warto dodać, iż granat uważany jest za naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido i poprawia samopoczucie. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 nieduży granat 4 łyżeczki(...)foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). 5.  Talerz obsypać ziarenkami granatu i polać sosem (tj. 3/4 ziarenek zmiksować za pomocą blendera). Od razu podawać

Ugotować
CIASTO JAPOŃSKIE 154

Ciasto japońskie to delikatny kakaowo-kawowy biszkopt przykryty masą serowo-śmietanową i frużelina wiśniową. Ciasto jest lekkie i delikatne. Jest świetnym pomysłem aby przygotować je na zakończenia lata. Dlaczego akurat nazywa się to ciasto japońskie to nie wiem... wyczytałam jednak, że to dzięki wiśniom. W końcu to w Japonii drzewa wiśniowe to symbol. Składniki: BISZKOPT: 150 g mąki pszennej(...)piec w temp 180 st C przez 35 minut. Wiśnię podgrzewać przez 10 minut. Dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny. Gotować wszystko przez 10 minut. Odlać 1/2 szklanki sosu i dodać mąkę ziemniaczaną. Wymieszać i dolać z powrotem do sosu. Zagotować i ostudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody. Śmietankę ubić. Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Dolać żelatynę

Kuchnia w oparach
Panna cotta z rabarbarem 259

przekonała mnie Katie Quinn Davies swoją nową książką. To tam znalazłam pomysł na panna cottę z rabarbarem. Trochę dostosowałam przepis do moich domowych warunków i tak powstał ten smaczny śmietanowy deser z kwaśnym rabarbarem. Składniki 12g żelatyny 4 łyżki ciepłej wody 330ml śmietany 30% 330ml mleka 60g drobnego białego cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego 300g rabarbaru 125 ml czerwonego(...)Polewamy winem, miodem, sokiem pomarańczowym i posypujemy skórką z pomarańczy. Przykrwamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy wszystko 20 minut w 180 stopniach aż rabarbar zmięknie. Powstały w trakcie pieczenia sos zlewamy do rondelka, dodajemy łyżkę cukru i redukujemy do pojemności 1/3 szklanki (80ml). Żelatynę (4g) rozpuszczamy w wodzie. Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy aż się rozpuści

W kuchni wieczorem
Wegański quiche brokułowy 176

Quiche (czyt. kisz), czyli rodzaj tarty, tradycyjnie składa się z kruchego słonego ciasta i mięsnego lub warzywnego nadzienia zalanego masą jajeczno-śmietanową. A że my preferujemy wersję czysto roślinną, to w niej znajdziecie sycące ziemniaki, smakowite grzyby i dużo brokuła. A wszystko jest zalane bazyliowo-oreganową masą z tofu. Brzmi smakowicie, prawda? Wprawdzie gdy pierwszy raz pomyślałam o zrobieniu quiche(...)łyżki oliwy 2/3 szklanki wody szczypta soli Nadzienie: Warzywa: 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 5 pieczarek 1/2 większego brokuła 3 średnie ziemniaki garść szpinaku lub jarmużu pieprz sos sojowy do smaku 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia Masa tofu: 300 g tofu o smaku naturalnym 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki wody

Lamarida.pl
Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek 500

Jest bardzo prosta w wykonaniu i bardzo sycąca. Można ją przygotować wcześniej, a przed podaniem zapiec. Duża ilość ziemniaków, pieczarek i cebuli. Ser żółty plus pysznie zapieczona masa jajeczno śmietanowa. Nam bardzo smakowała ta zapiekanka. Przygotujcie koniecznie. Warto :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 2 duże cebule 50 dag pieczarek sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku olej do smażenia(...)Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym. 7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil. 8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
Pigwowiec z galaretką z pigwy 245

ryżowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 jajka wielkość M 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa pigwa: 2 kg pi pigwy 2 cytryny 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru trzcinowego warstwa śmietanowa: 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek galaretki z pigwy galaretka z pigwy: skórki po obraniu pigwy gniazda z pestkami 1 pigwa cała 1 szklanka cukru trzcinowego(...)przekładam do garnka, zalewam wodą zimną tyle żeby były przykryte i gotuję około 40 minut.Po tym czasie, przekładam na sitko które wykładam gazą i mocno odciskam z soku, miąższu. Sos który powstał przekładam do garnka, wsypuję cukier i gotuję na wolnym ogniu około dwie godziny. Podczas gotowania zgęstnieje, zmieni barwę na ciemną. Dodajemy 1/2 szklanki cukru na 1 szklankę musu

wesoła kuchnia
CIASTO OBŁOCZEK 260

śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2 łyżki cukru pudru galaretka cytrynowa PIANKA KAWOWA: kubek śmietany 30 % (330 ml) kubek śmietany 18 % (330 ml do zup i sosów) 2-3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki kawy zbożowej typu Inka 2 łyżki żelatyny POLEWA: 1 tabliczka mlecznej czekolady 1-2 łyżki masła lub oleju 1-2 łyżki mleka(...)śmietany (dobrze schłodzonej) ubijamy na sztywno, dodajemy puder oraz śmietanę 18 %, miksujemy do połączenia składników. Część śmietany przekładamy do zimnej żelatyny w celu zahartowania i mieszamy. Dodajemy do masy śmietanowej cały czas miksujemy żeby napowietrzyć. Wylewamy na cytrynową warstwę, wyrównujemy i chowamy do lodówki. POLEWA: Czekoladę łamiemy, dodajemy tłuszcz i mleko, rozpuszczamy na parze, mieszamy co jakiś czas. Gdy czekolada

Pani na deser
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 162

robiłam żadnej tarty! Chodziła za mną, chodziła i wychodziła! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim. Wypełniona farszem z grzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI(...)solimy, pieprzymy, dodajemy tymianek i wylewamy na tartę, Wierzch przykrywamy pokrojonym w plasterki serem camembert. Zapiekamy w 170C przez ok. 25 minut – do zarumienienia i zapieczenia masy serowo-śmietanowej. Zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Rolada śmietanowo-truskawkowa 310

Rolada śmietanowo-truskawkowa... Truskawkowo-śmietanowy mus otulony płaszczykiem z biszkoptowego ciasta. Słodki wyznacznik sezonu truskawkowego. Pyszna, szybka i prosta. Serdecznie zapraszam! Składniki: 3 jaja; 2 łyżki białego cukru; 3 łyżki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia; Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki; Cukier puder do posypania po wierzchu. Krem śmietanowo-truskawkowy(...)ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia. W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić. Do ubitej śmietany dodać cukier i dalej delikatnie miksować. Stale miksując

Gospodyni Miejska
Tortellini zapiekane w sosie brokułowym z łososiem 268

Szybkie danie idealne na imprezy lub na obiad. Smacznego Brokuły umyć i podzielić na różyczki. Do dużego garnka wlać wodę, osolić i wrzucić brokuły. Gotować 3

Kuchnia Pokoleń
Słodkie przeboje na każdą imprezę 153

kolejne warstwy, które są jak różne światy, do niezwykłego efektu końcowego, którym jest połączenie się wszystkich smaków. Kompozycja kruchości spodu, z owocowym bogactwem warstwy z galaretką i malinami, puszystością śmietanowego kremu z serkiem mascarpone i chrupiącym bezowym blatem - warstwą zwieńczającą to dzieło kulinarnej sztuki - przenosi nas do cukierniczego raju. Każdego, kto spróbuje tego ciasta, trudno będzie już zadowolić prostymi wypiekami(...)Ciasto można przygotować wcześniej. Różne owoce – maliny, borówkę amerykańską, jeżyny, truskawki, jagody, pokrojone w kostkę brzoskwinie lub ananasy z puszki - umieścić w misach. Do tego cukier puder, tarta czekolada, sosy owocowe i czekoladowe, bita śmietana i pyszny deser gotowy! Niezawodna klasyka, czyli szarlotka w roli głównej Jeśli nie mamy dość odwagi czy czasu na cukiernicze eksperymenty, albo spodziewamy się wizyty

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 189

dodaje je do śniadaniowej jajecznicy, czy też do risotta. Kurki świetnie pasują również do kurczaka oraz makaronu. Dziś mam dla Was jednak trochę inną propozycję – kurki zatopione w sosie śmietankowym, wyłożone na bezglutenowej tarcie. Nowością tutaj dla mnie jest mąka z czerwonej soczewicy. Udało mi się ją upolować w Lokalnym Rolniku i to w wersji bio. Na początku podeszłam(...)brzegi. Blachę wstaw do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczok. 20 minut. Następnie na podpieczony spód tarty wyłóż kurki oraz ser pleśniowy, a całość zalej masą jajeczno – śmietanową. Tartę ponownie wsataw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut w 200 stopniach. Tartę podawaj na ciepło lub zimno, w obu wersjach smakuje wyśmienicie Smacznego

365 dni dookoła kuchni