sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:108/135)

Spagetti carbonara z kurczakiem 137

smak i ekspresowe wykonanie. Zawsze ratuje mnie w sytuacji gdy nie mam nic na obiad, a jeść się chce tu i teraz. Dla mnie podstawa to pyszny jajeczno-śmietankowy sos, a reszta to czasem co się nawinie. Może być wege z cukinią lub jak w tym przypadku podwójnie mięsa – z boczkiem i kurczakiem. Każda odsłona carbonary jest zawsze i niezmiennie(...)koniec smażenia dodajemy starty czosnek i smażymy cały czas mieszając, przez minutę.   Na patelnię dodajemy makaron oraz wylewamy jajeczno-śmietanową mieszankę. Wyłączamy ogień pod patelnią i wszystko dokładnie mieszamy, aby cały makaron pokrył się sosem.   Gotowe danie od razu podajemy, możemy dodatkowo posypać je startym parmezanem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Pieczone ziemniaki z serkiem topionym i boczkiem 162

pół i na każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. • Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut. • W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną. • Doprawić solą

To co kocham
Jajka pod pierzynką 1103

Jajka pod pierzynką... Majonezowo - śmietanowa pierzynka. Z dodatkiem chrzanu, kukurydzy i groszku. Z kawałkami ostrej cebuli. A pod nią jaja ugotowane na twardo. Całość oprószona szczypiorkiem. Pyszne, wielkanocne śniedanie. I nie tylko! Smacznego! Składniki: 5 jaj; 1 mała cebula; 2 łyżki kukurydzy konserwowej; 2 łyżki groszku konserwowego; 2 łyżki majonezu; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)przełożyć do miseczki. Do miseczki z cebulą dodać odcedzoną kukurydzę i groszek, chrzan, majonez i śmietanę i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Powstałym sos polać ułożone w salaterce ćwiartki jajek, a wierzch oprószyć szczypiorkiem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Szczypiorek można zastąpić drobno posiekaną natką pietruszki

Gospodyni Miejska
Deser malinowy z nutką cytryny 262

jest niepowtarzalny, i przywołuje wiele wspomnień. Deser malinowy z nutką cytryny.   Składniki: - 250g świeżych malin - 450ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki cukru (do sosu malinowego) - 1 łyżka cukru pudru (do śmietany) - 1 łyżka soku z cytryny - skórka z cytryny (starta i wykrojona)   Maliny płuczemy i odsączamy z wody na sitku. Odkładamy kilka ładniejszych(...)cukru pudru (lepiej, aby deser nie był za słodki), dodajemy serek mascarpone i 2 łyżki jogurtu. Mieszamy łyżką. Masę śmietanową dzielimy na 2 połowy. Do białej dodajemy 1 łyżeczkę startej skórki z wyszorowanej i wyparzonej cytryny. Do drugiej, dodajemy część sosu malinowego (tyle, aby zabarwić masę, ale jej nie rozrzedzić). Na dno pucharków wlewamy po łyżeczce sosu malinowego. Nakładamy naprzemiennie

mojewypiekiinietylko
Nieco inne pierogi 237

ciasto raczej odbiegają od tego, co znamy. Wypełnienie pierożków mogą stanowić same warzywa lub z mięsem czy kiełbasą w sosie pomidorowym. Ciasto bywa francuskie, chlebowe, pierogowe, a także bardzo kruche i delikatne. Podawane są zazwyczaj z różnymi dipami śmietanowymi, jogurtowymi lub z salsą. Stanowią ciekawą odmianę i alternatywę dla polskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą

Ratunku obiad
Jak zrobić tort w stylu drip cake 136

dyspenser do sosów) ale możesz też wykorzystać filiżankę zakończoną dzióbkiem lub zwykłą łyżkę. Użyj czegoś co pozwoli Ci kontrolować ilość wylewanej czekolady aby otrzymać sople o takiej długości jakiej chcesz. Obejrzyj wideo, w którym pokazuję jak zrobić drip z ciemnej czekolady:   A teraz pora na sam tort:) Tort zrobiłam na czekoladowym biszkopcie przełożonym masą śmietanową z białą czekoladą(...)warstwę biszkoptu i nasącz ją sokiem z czarnej porzeczki, do tego celu najlepiej użyć dyspensera do sosów (takiej butelki z dzióbkiem) lub pędzelka. Użyj tyle nasączu ile wydaje Ci się słuszne, weź pod uwagę wilgotność biszkoptu, jeśli jest suchy dodaj więcej soku. Masę śmietanową przełóż do worka cukierniczego bez końcówki i wyciśnij ją tworząc okrąg przy krawędzi. Powstały

Słodki Blog
Tortelloni z sosem winno-jajecznym 151

ofercie Hilcona. Kilka minut, proste składniki i danie wyląduje na Waszych talerzach. Spróbujcie dziś swoich sił w kuchni, gwarantuję, że efekt końcowy będzie zachwycający ! PRZEPIS NA TORTELLONI  Z SOSEM WINNO-JAJECZNYM  Składniki: 1 opakowanie tortelloni ( 250 g ) 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku 100 ml białego wytrawnego wina 2 jajka 4 łyżki śmietanki 30% 1 łyżka jogurtu(...)śmietanką, jogurtem naturalnym, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. 5. Gdy wino odparuje, zmniejszyć ogień i wlać mieszankę jajaeczno-śmietanową. Szybko wymieszać i trzymać na ogniu tylko do momenty podgrzania składników. Nie podgrzewać zbyt mocno i długo, gdyż z sosu zrobi się jajecznica. Na koniec tortelloni posypać parmezanem. 6. Na talerzu ułożyć garstkę liści mixu sałat. Na sałacie tortelloni. Polać

kolorowotorcikowo
Słodkie naleśniki bakaliowe 120

chodzi – o naleśniki zapiekane z morelami/brzoskwiniami oraz orzechami laskowymi, migdałami i rodzynkami. Są pyszne i chrupiące i to nie tylko za sprawą orzechów, ale też dzięki warstwie śmietanowej, która przyjemnie oblepia naleśniki i tworzy na nich jakby niewidzialną chrupiącą skorupkę. Te naleśniki smakują niczym deser. Są doskonałe na podwieczorek czy kolację na słodko. Spróbujcie sami. Naleśniki (7 sztuk(...)roladki. Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Kremówkę łączymy z cukrem waniliowym oraz żółtkami, mieszamy rózgą kuchenną. Powstałym sosem zalewamy naleśniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy na złoty kolor (ja zapiekałam przez około 30-35 minut, aż warstwa śmietanowa się zapiekła). Źródło: Tina Smacznego! nr 5 (3)/2015

Smaki Na Talerzu
Świderki z sosem szpinakowo-serowym 145

Dziś pomysł na prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Makaron świderki podany z obłędnym, gęstym i kremowym sosem na bazie śmietanki kremówki, topionych serków oraz szpinaku. Nie należy on do najlżejszych i niskokalorycznych, ale jest tak pyszny, że od czasu do czasu można sobie na to pozwolić, zwłaszcza, że całość przygotowuje się bardzo szybko, w nie więcej niż(...)Mieszamy dość często, póki serki się nie roztopią i nie powstanie płynna, gęsta masa. Do szpinaku dodajemy masę serowo-śmietanową, dorzucamy starty parmezan i dokładnie ze sobą mieszamy. Podgrzewamy całość na małym ogniu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos nakładamy na porcje makaronu i podajemy :) Smacznego

MyCookBook.pl
Z ŁĄKI NA TALERZ: Na Dzień Matki: beza, truskawki i kwiatki 158

umyj i pokrój na ćwiartki. Całość: 1. Na jeden z bezowych blatów wyłóż połowę śmietanowej masy, wyłóż połowę pokrojonych truskawek i obsyp płatkami stokrotek oberwanymi z 5 kwiatków. 2. Na tak przygotowany blat połóż drugi i powtórz resztę czynności. 3. Torcik podawaj z rabarbarowym sosem. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z kurczakiem w sosie porowo - śmietanowym 148

polecamy natomiast gotowania całego makaronu, wrzucania go do sosu i zostawiania w ten sposób na drugi dzień. Makaron mocno pęcznieje i nabiera niefajnej konsystencji. Przepis na kurczaka w porowym sosie powstał zupełnie przypadkiem. Akurat w domu nie mieliśmy nic innego, a możliwości i chęci pójścia na zakupy zabrakło. Finalnie powstało pyszne danie, do którego często wracamy.  SKŁADNIKI(...)przez ok. 5 - 6 minut, co jakiś czas mieszając, aby całość ładnie zmiękło. Odkrywamy patelnię i zalewamy całość śmietanową masą. W razie potrzeby dodajemy szczyptę curry, pieprzu czy soli. Makaron odcedzamy, ale nie musi on odciec. Dorzucamy od razu do sosu z resztką wody. Mieszamy, chwilkę gotujemy i gotowe. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Panna cotta z limonką 177

było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło:"Przyjaciółka"   Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 %  galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez(...)limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk. Można polać dowolnym sosem.   Smacznego

Różne smaki w kuchni
Panna cotta z limonką 117

było na co czekać. :) Pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. źródło : " link "  Składniki: 500 ml śmietanki kremówki 30 %  galaretka agrestowa starta skórka z limonki 2 łyżki cukru sos malinowy Sposób przygotowania : Nalać 1/3 szklanki wrzącej wody i wsypać całą galaretkę , mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Kremówkę wlać do garnka , doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez(...)limonki i na końcu wymieszać. Okrągłe foremki, salaterki opłukać zimną wodą i ponalewać masę śmietanową. Wstawić do lodówki aby deser stężał. Aby lepiej wyszły z foremki należy foremki z masą zanurzyć w gorącej wodzie a następnie odwrócić i wyłożyć na talerzyk. Można polać dowolnym sosem.   Smacznego

Słodkości i nie tylko
Muffiny dyniowe z sosem waniliowo cytrynowym 178

Przepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie. składniki: 400 g dyni 250 g cukru 300 g mąki pszennej, użyłam typ 500 z Młynu Kopytowa 2 garście orzechów włoskich 175 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4 jajka 1 laska wanilii 2 łyżki soku(...)daje odrobinę cukru waniliowego). Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30-40 minut. Tuż przed podaniem muffinek przygotować sos. Dokładnie wymieszać śmietanę, 2 łyżki cukru pudru, sok z cytryny i miąższ z laski wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Sok z cytryny dodać na końcu. Wystudzone muffiny polać kleksem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania