sos śmietanowy - 2017 przepisów (strona:106/135)

Sos pieczarkowy. Klasyczny, szybki, prosty w wykonaniu. 199

Sos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie   Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju

Kuchnia z widokiem na ogród
Gofry z bitą śmietaną i sosem wiśniowym 148

szklanki mleka 3/4 szklanki wody gazowanej 3 jaka 1 łyżka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu Dodatkowo: Sos do deserów wiśniowy Fanex 50 gram startej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier(...)porcję ciasta, pieczemy przez 4-5 minut. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i śmietan-fix. Masę śmietanową przekładamy do rękawa cukierniczego, rozprowadzamy na ostudzonych gofrach, polewamy sosem wiśniowym, posypujemy startą czekoladą

Bajeczna Kuchnia
Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem 169

przepis pochodzi z książki Jerozolima, pięknie wydanej i niezwykle smacznej pozycji, którą testuję już nie po raz pierwszy. Tym razem zachęcił mnie sos jogurtowy, nieco lżejszy niż tradycyjny śmietanowy którego używam przy innych makaronach. Ten makaron ma też mnóstwo pysznych dodatków, jest bardzo świeży i prosty w przygotowaniu. Naprawdę warto przetestować. Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów(...)makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy z oliwek – 4 ząbki

nietylkopasta.pl
ZAPIEKANKA Z MAKARONEM ŁOSOSIEM I BROKUŁAMI 177

czerwonej cebuli mozzarella do posypania parmezan do posypania 3-4 łyżki oliwy 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz, słodka czerwona papryka Składniki na sos: opakowanie śmietany jogurtowej / 125g serka śmietanowego np. Philadelphia 125 ml mleka ser mozzarella 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz do smaku Zacznijmy od filetu z łososia. Należy odciąć z niego skórkę. Pokroiłam go w kostkę(...)gałkę muszkatołową.   Starłam na tarce o grubych oczkach mozzarellę. Wlałam mleko, doprawiłam solą i pieprzem.   Wymieszałam. Ugotowałam w osolonej wodzie makaron. Polecam świderki które idealnie napełnią się sosem. Gotujcie je z minutę lub dwie krócej niż jest potrzeba. Makaron będzie się jeszcze zapiekał i nie powinien być za bardzo rozgotowany. Wyłożyłam nim naczynie żaroodporne i polałam makaron połową

potrawyregionalne
Zapiekanki 174

marynowanymi ogórkami czy sezonowymi zielonymi szparagami lub kurkami. Każda wersja smakuje w zależności na co mamy akurat ochotę. Podaję polane różnymi sosami, najczęściej ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek passaty mała cebula 2 pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze ciasto na pieczone pierogi 127

przystawka na imprezie. Świetnie smakują na zimno, jeszcze lepiej na ciepło. Wielbiciele dipów mają duże pole do popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku  ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś kroimy

Rusty Fork
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 242

pomidorkami koktajlowymi. Łączenie smaków nie przychodzi łatwo, bo na pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało... Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą

Zasmakuj Kuchni
Makaron z mięsem mielonym 119

Makaron zawsze jest świetnym i szybkim pomysłem na danie obiadowe. U nas najczęściej wybieram spaghetti lub świderki, z sosów ten pomidorowy klasyczny, z mięsem mielonym, szpinakiem lub serowo-śmietanowy. Idealny obiad w tygodniu, na szybko, dla dużej rodziny. Dziś u nas makaron spaghetti z sosem spaghetti z mięsem mielonym, dużo przypraw, ostra papryczka, cud miód malina obiad;) Czasem dodaję

Zasmakuj Kuchni
TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI 191

carbonara nie są idealnie włoskie :) (za mała ilość żółtek, brak wina) , ale właśnie makaron w takim bardziej śmietanowym niż jajecznym wydaniu lubimy najbardziej.  Danie pożywne i niestety kaloryczne, ale od czasu do czasu możemy połechtać nasze kubki smakowe takim pysznym aksamitnym sosem,  a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie(...)kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkiem, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewam odrobinę bulionu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy parmezanem i przekładamy na talerz

Walijskie Pichcenie
Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym 543

cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sos czekoladowy: 40 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej 80 g śmietanki kremówki 30% 10 g masła sos truskawkowy: 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru masa śmietanowa: ok. 250 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru fix do ubijania śmietany (opcjonalnie) Deser z Musem z Kaszki Manny, Sosem Truskawkowym i Czekoladowym - Sposób

Słodka Strona
#MINI TORTY# BISZKOPCIKI Z KREMEM ŚMIETANOWYM Z MASCARPONE I TRUSKAWKOWYM SOSEM 174

klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne w wykonaniu(...)piekę 10 -12 minut. studzę w piekarnik przy otwartych drzwiczkach. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: 500 g.  truskawek pokrojonych na kawałki 1 łyżka miodu WYKONANIE: na patelnie wykładam łyżkę miodu,  wrzucam truskawki, smażę, aż truskawki się rozpadną zostawiam do ostygnięcia SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 200 ml. śmietanki  30% ,lub 36% ( bardzo zimnej) 100 ml. serka mascarpone

Upiecz sobie babeczkę
Makaron z kurkami w sosie winno- śmietanowym 236

Jeden z moich ulubionych sosów do makaronu. Kremowy, aromatyczny i pełen cudownych żółto-pomarańczowych kurek :) Świeże oregano fantastycznie komponuje się z kurkami, a białe wino idealnie

DefinicjaSmaku
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 263

mojego Mężczyznę – serwuję mu właśnie to. Pierwsze podejście do carbonary, wiele lat temu, skończyło się makaronem z jajecznicą. Kolejne niepowodzenie zostawiło mnie z wodnisto-śmietanowym czymś, z pływającymi na powierzchni, mało widowiskowymi farfoclami ściętego żółtka. Sos Knorr z paczki był dobry, ale nie dlatego jestem fightrerką, żeby posiłkować się – i w przenośni, i dosłownie – gotowcami.   Nie dałam się pokonać

Karo in the Kitchen
Gołąbki 171

modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami(...)stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków. Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym sosem, żeby nabrały jego smaku. Ja jednak lubię przygotować 2-3 sosy do wyboru, więc duszę je tylko we własnym sosie. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania