dużo swoich zwolenników , ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków . Ciasto nie jest zbyt słodkie, a dla tych co lubią bardziej słodkie ciasto można polać sosem malinowym bądź toffi i także smakuje super . Składniki ( składniki są na tortownicę 32 cm ) 1 litr śmietany 30% 1 kubeczek serka mascarpone(...)śmietanę na sztywno, kiedy śmietanę mamy ubitą dodajemy serek mascarpone ,zapach śmietankowy i dokładnie mieszamy , a kiedy czekolada i żelatyna nam wystygła to po trochu dodaje do masy śmietanowej i mieszamy wszystko razem delikatnie . Jak mamy masę śmietanową gotową to odstawiamy ją i przygotowujemy herbatniki . Herbatniki bardzo dobrze rozgniatam i dodaje pół kostki masła i wszystko razem mieszam , kiedy
Mój SmakSpaghetti carbonara robię zawsze kiedy mam ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnirozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru(...)ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego. Smacznego i powodzenia
Kuba Gotujerozpuścicie do płynnego brązowego karmelu - ale nie spalonego, dodajemy masło (roztopione łatwiej się łączy z cukrem), następnie dodajemy 1 śmietankę 36% i powoli mieszamy aż połączy się w jednolity sos karmelowy.Dodajemy do niego 2 garście orzechów włoskich i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Resztę orzechów trzeba zblendować na bardzo drobny miał. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno z dwiema łyżkami cukru(...)ciepło (czyli w garnku, podgrzane). Pierwszy odparowujemy alkohol, zalewamy wodą, dodajemy miód i przyprawę korzenną. Studzimy i zimną mieszanką nasączamy ciasto. Tort przekładamy kremem orzechowym i pokrywamy kremem śmietanowym z cukrem, ozdabiamy orzechami i pozostałym karmelem z orzechami. Ja swój tort podzieliłem na trzy blaty biszkoptowe. Co dało dwie warstwy kremu orzechowo-karmelowego. Smacznego i powodzenia
Kuba GotujeMoja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ... To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę. Składniki: 500ml rosołu/bulionu 1 podwójna ugotowana pierś 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 łyżki(...)mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej
Walijskie Pichcenieprzepisem na jeża, czyli ciasto z czekoladowymi biszkoptami przełożonymi rewelacyjnym kremem ganache. Powyższy krem to połączenie czekolady i śmietany 30%. Co ciekawe, niektórzy uważają, że ganache to lukier, sos lub polewa. Jestem pewna, że przygotowanie kremu ganache nie będzie sprawiało Wam trudności . Składniki: 3 biszkopty czekoladowe 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 tabliczki mlecznej czekolady 360 g śmietany(...)biszkopty powycinać, tzn. najlepiej formułować 2 jajowate kształty + 1 najmniejszy okrągły. Z resztek ciasta uformowałam jeszcze jedną warstwę, która znajdowała się na samej górze. 4. Schłodzoną masę czekoladowo-śmietanową ubić na sztywno. 5. Największy kawałek biszkoptu nasączyć syropem wiśniowym bądź malinowym (najlepiej wcześniej go rozrobić, tj. 1/4 szklanki soku i 1/2 szklanki wody). Następnie posmarować kremem ganache. Później położyć
Ugotowaćgroszek oraz pomidory. Oczywiście do zalania posłużyła jajeczno-śmietanowa masa. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka(...)następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 o C przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Quiche przed zalaniem sosem: Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika): Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie
Programista w kuchniZapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 4 jajka 200 ml śmietany 30 % 5-6 cebul 150 g szynki wędzonej sól, gałka muszkatołowa,pieprz(...)przyprawę do ziemniaków, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników. Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy. Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliopakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy i w zależności od wielkości kroimy(...)następnie zalewamy przygotowane składniki w formie. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 o C przez około 30-40 minut, aż całość ładnie się zarumieni. Quiche przed zalaniem sosem: Quiche po zalaniu sosem (takie wkładamy do piekarnika): Najlepiej smakuje gorące, ale można także jeść letnie
Programista w kuchnigłówne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". Ciasto: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, jajko, łyżeczka soli, łyżeczka suszonej bazylii. Mąkę przesiać, dodać(...)kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą. Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. Piec ok. 35-40minut w temp. 190st
Z miłości do słodkościkcal. Ponadto szparagi są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. " http://www.poradnikzdrowie.pl Bardzo kobiece to warzywko! :D Sezon na smukłe piękności króciutki. Przeważnie znane z półmisków jako szanowne warzywa pod sosem holenderskim, lub w innym wykwintnym wydaniu. Ja postanowiłam przerobić nieco, wyszperany gdzieś w magazynach, przepis i podać je w bardziej swojskim towarzystwie. W dodatku w maleńkich kawałkach, bo jako grubo(...)Orzechy poszatkuj na drobniejsze kawałki, tak, aby w paście wciąż było można je wyczuć. 5. Ugotowane szparagi pokrój w drobną kosteczkę. 6. Orzechy i szparagi wymieszaj razem ze śmietanowym serem. 7. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepis tutaj Pyszny deser z owocami, który zarówno smakiem jak i wyglądem zachwyci każdego. Beza Pavlova, bo o niej mowa, jednak dziś w wersji mini. Chrupiąca beza pełna kremu śmietanowego, owoców a na wierzchu polana Variegato o smaku malinowym. Idealny deserek na ciepłe, wiosenne dni. NAJPROSTSZY DESER Z RICOTTY I BORÓWEK- TYLKO 4 SKŁADNIKI- przepis tutaj Uwielbiam szybkie(...)Łatwy i szybki do zrobienia. Polecam :) DESER BANOFFEE, CZYLI DESER Z MASCARPONE, TOFFI, CIASTKAMI I BANANAMI- przepis tutaj Deser ten powstał na podstawie znanego ciasta banoffee pie. Mascarpone, sos toffi, banany i kruche ciastka. Tylko kilka składników i wyczarować można pyszny, słodki deserek gotowy dosłownie w 20 minut. Przygotujcie go a na pewno zachwycicie nim każdego, zarówno domownika
Zrób to smaczniesię grudki, musisz zacząć wszystko od nowa. Do ubitej śmietany dodaj słodzone mleko skondensowane, następnie szybko wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły, a masa była jednolita. Do masy śmietanowej rozkrusz ciasteczka. Kawałki nie powinny być zbyt małe – w gotowych lodach muszą być wyczuwalne i widoczne. Wymieszaj przy pomocy sylikonowej szpatułki, tak aby ciasteczka był równomiernie rozprowadzone po całej(...)Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Lody ciasteczkowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plpowstania gładkiego sosu czekoladowego. W naczyniu lekko roztrzepać jajka rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać ekstrakt z wanilii lub cukier z wanilią, drobny cukier i wymieszać. Dodać jeszcze ciepły sos czekoladowy, wymieszać rózgą kuchenną. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do prostokątnej formy (20 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać(...)Dodać nutellę i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę i jeszcze przez chwilę miksować do uzyskania gładkości Wyłożyć na stężałe galaretki. Schłodzić w lodówce do lekkiego stężenia. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany ok. 10 pralinek Ferrero Rocher, przekrojonych na pół Zimną śmietanę ubić z fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć
Czerwień i błękitPanna cotta to bardzo delikatny deser, który rozpływa się w ustach. Śmietanowa masa z kwaśnym granatem - jak dla mnie połączenie idealne! Warto dodać, iż granat uważany jest za naturalny afrodyzjak, który zwiększa libido i poprawia samopoczucie. Składniki: 1 szklanka 3% mleka 200 g śmietany 30% 7 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru z wanilią 1 nieduży granat 4 łyżeczki(...)foremek (jeżeli nie możecie wyjąć stężonej masy, to pojemnik włóżcie na chwilę do gorącej wody). 5. Talerz obsypać ziarenkami granatu i polać sosem (tj. 3/4 ziarenek zmiksować za pomocą blendera). Od razu podawać
Ugotować